Dokonalá pomsta

Dokonalá pomsta

Zajídáte stres smaženými lupínky, bůčkem a k tomu přidáte sklenku vína nebo panáka? Nedivte se, že je vám často těžko. Může to skončit i hůř…
13. 12. 2021

Pokud tímto stylem budete žít delší dobu, tělo si to nenechá líbit. Žlučník určitě. Tento orgán, který funguje jako sběrač žluči, je citlivý na kořeněná jídla, smažené a další prohřešky, stejně jako přemíru stresu a nedostatek spánku. A reakce je bouřlivá: žlučníkový záchvat či zánět. Projeví se úpornými bolestmi v pravé horní části břicha, které vystřelují do zad nebo k žaludku, horečkou, nevolností, zvracením, zimnicí, nadýmáním, nadměrným říháním a někdy i zažloutnutím bělma. Následkem těchto problémů se může objevit i bolest v krku, kterou lze mírnit preparáty běžně dostupnými v lékárnách.

První pomoc: nejíst, pít hořký čaj a zaujmout úlevovou polohu
Když bolesti trvají hodinu a déle, určitě je namístě vzít si analgetika, případně léky podporující produkci žluči a její uvolňování a konzultujte svůj stav s lékařem. Nejezte a zkuste bylinné čaje z máty, meduňky, oregana nebo pampelišky. Pomoci může úlevová poloha vsedě nebo v lehu skrčením se do klubíčka.

Když bolest trvá den a déle
Je načase navštívit lékaře. Na vině totiž mohou být žlučníkové kameny, které ucpaly žlučovod a žluč se v něm hromadí. Kameny se ve žlučníku tvoří léta a velmi nenápadně. Vůbec o jejich existenci nemusíte nic tušit. Stačí nezdravá životospráva, vysoká hladina cholesterolu v krvi, cukrovka, vyšší věk, obezita nebo dědičná dispozice. Možná ani netušíte, že si žlučníkové kameny můžete způsobit držením diet s nízkým obsahem tuku a hladověním.

Operace nebo dietní režim?
Lékař zhodnotí dle vašeho akutního stavu i nálezu na žlučníku další postup. Někdy je operace nevyhnutelná, ale nezoufejte. Máme řadu pro: provádí se laparoskopicky, hospitalizace trvá pouhé dny, rekonvalescence do 4 týdnů. Bez žlučníku se dá bez obtíží žít ?.
V případě, že operace není nutná, čeká vás změna životního stylu. Jinak se záchvaty budou opakovat, a to určitě nechcete.

Vyloučené a vítané potraviny
Zapomeňte na tučné potraviny a smažená jídla, silné koření, nadýmavou zeleninu a luštěniny, bobulovité ovoce s malými jadérky (borůvky, maliny, jahody, ostružiny). Vyhýbejte se černé kávě, která dráždí, už žádné sladkosti (čokoláda, dorty, sušenky, kakao, ale ani ořechy)!

Dopřávat si můžete: poctivé vývary, jogurty a další nízkotučné mléčné výrobky, mrkev a zelené saláty, libové maso (krůtí, kuřecí, králičí), ryby, vše vařené nebo dušené v páře. Jezte pravidelně po 5 hodinách v menších porcích, hlídejte si pitný režim (2 litry vody + 2 hrnečky bylinného čaje), žádné ledové a studené nápoje.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.