Jaké výpočty využijete v běžném životě i v kuchyni?

Jaké výpočty využijete v běžném životě i v kuchyni?

Ačkoliv je na internetu v dnešní době možné najít úplně vše, několik základních informací, konkrétně výpočtů, se vyplatí umět z paměti. Jedná se například o základní výpočet procent nebo kalorií, což bude nápomocné například během keto diety. Jak se vybraných výpočtů zhostit co nejsnáze?

Zdroj: unsplash.com, Volkan Olmez
29. 12. 2022

Jak na výpočet kalorií?

Umět si vypočítat denní příjem kalorií, se hodí zejména těm, kteří se chtějí zbavit přebytečných kil. Zcela základní postup představuje vyhledání zkonzumovaných potravin v kalorických tabulkách na internetu a sečtení zjištěných kalorií. Výsledek porovnejte s doporučovaným energetickým příjmem pro váš věk, způsob života a pohlaví. Získáte tak hrubou představu, zda přijímáte nadbytečný počet kalorií, odpovídající, nebo naopak nedostačující. 

Výpočet kalorií zužitkujete při různých dietách, tedy i u oblíbené keto diety. Pokud však chcete mít detailnější představu o tom, kolik kalorií byste svému tělu měli dopřát, využijte některou z kalorických kalkulaček na internetu, které vám po zadání několika informací, jako je váha, věk a výška, vypočítají, jak by měly vypadat vaše ideální kalorické hodnoty.

Tipy vhodné pro rozpoznání výhodných půjček

Zatímco výpočet kalorií se hodí do kuchyně, takové vypočítání úroků přijde vhod v běžném životě. Prvním krokem je najít si bankovní či nebankovní půjčky, kde finance opravdu půjčí, druhým krokem je pročtení recenzí jedinců, kteří již s vybranými úvěry mají zkušenosti. V neposlední řadě se pusťte do výpočtu úroků, abyste měli jasnou představu, zda se vybraná půjčka u dané společnosti vyplatí, nebo nikoli. Následně postupujte tak, že vynásobíte očekávanou výši splátky počtem splátek, čímž získáte celkovou částku, kterou budete muset uhradit. 

Myslete na to že pokud máte splatnost půjčky uvedenou v letech, bude nutné ji vynásobit 12 měsíci. Od částky, která vám vyšla, odečtěte výši úvěru, čím získáte celkové úroky, které se k půjčce vztahují. Pokud si najdete nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí, ale nejste si jistí vlastními výpočty, využijte opět některou z kalkulaček na internetu.

Osvojte si výpočet procent

Výpočet, který se hodí ve škole, v zaměstnání, v běžném životě, ale i v kuchyni, je výpočet procent, se kterým spousta osob trošku bojuje. Výpočet procent bude příhodný i v momentě rozpoznávání výhodných půjček, Zjednodušeně řečeno se s procenty setkáte téměř všude. Jak tady tento výpočet provést? Nejsnazší cestou, jak výpočet procent provést, je použití trojčlenky, kterou nám všem do hlavy hustili již na základce.


Můžeme si uvést konkrétní případ, kdy jste si v obchodě zakoupili notebook za 20 000 Kč a vztahovala se k němu třicetiprocentní sleva. Trojčlenku aplikujete tak, že částku 20 000 Kč vydělíte 70 % a číslo, které vám vyjde, vynásobíte stovkou. Tím se dostanete k původní ceně zakoupeného notebooku, tedy zaokrouhleně k 28 571 Kč. Nicméně opět, pokud si nechcete příliš zatěžovat hlavu, můžete využít některou z kalkulaček umístěných na internetu. Ta potřebný výpočet procent provede za vás, a to během několika málo vteřin.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.