Jak poznat čerstvá vejce a maso, nebo zralý meloun a avokádo

Jak poznat čerstvá vejce a maso, nebo zralý meloun a avokádo

Klást si otázku, kdo by nechtěl jíst zdravě a chutně, bude asi zbytečné. V poslední době se řady těch, kteří přemýšlí nad tím, co jí, rozšiřují. Čím dál tím více lidí hledá zajímavé recepty, které vaří ze zdravých potravin. Nabídka míst, kde nakoupit čerstvé a zdravě zralé suroviny, také roste, takže už se nemusíme spoléhat jen na specializované obchody nebo trhy. Může se tedy zdát, že zdravý životní styl je dnes vcelku jednoduchou záležitostí. Jenže žádný zdravý recept nebude fungovat bez čerstvých surovin a navzdory tomu, že čerstvost je slibována snad u každého obchodníka, máme stále pochybností. Poradíme vám, na jaké věci si dát pozor a jak poznat, co je opravdu čerstvé, když kupujete vejce, maso a játra nebo ovoce a zeleninu.

Gorenje

Vejce jsou surovinou, kterou konzumujeme velmi často, a čím dál tím více nám záleží na tom, o jaká vajíčka se jedná. Původ poznáme z kódu, který je vytištěný na každém jednotlivém kusu. Klecový chov je označen číslem 3, podestýlkový chov v halách má 2, volný chov 1 a 0 se označuje chov ekologický. Dalším údajem je kód země, odkud vejce pochází. Nicméně u tohoto je třeba obezřetnosti, protože vejce označené jako české, nemusí mít původ v České republice. K označení kódem České republiky ze zákona stačí, když poslední úprava proběhla v Česku. Je tedy bezpečnější kupovat vejce u menších obchodníků, ideálně tuzemských farmářů. Před tím, než začneme vejce zpracovávat, si můžeme ověřit, zda je vejce čerstvé nebo naopak staré a zkažené. Pozor pouze barva žloutku nestačí, protože řada chovatelů umí barvu žloutku ovlivnit přidáním barviva do krmiva. Co vám ale může prozradit stáří vajíčka, je jeho ponoření do vody: jeden až dva dny staré vejce bude ležet podélně na dně, tři dny staré vejce se postaví na špičku, starší vejce budou plavat, čím blíže hladině, tím starší. Zjednodušeně bychom mohli říct, čím blíže hladině, tím spíš vejce vyhoďte.

Další potravinou, u které je čerstvost opravdu důležitá, je maso, případně játra. U masa si všímejme hlavně barvy (hovězí maso má být sytě červené, kuřecí maso světlounce růžové a vepřové sytě růžové). Stárnoucí maso tmavne, může mít nádech zelené až šedivé barvy a můžeme si všimnout i odlesků. Dalším ukazatelem je vůně, zkažené maso zapáchá, jakýkoliv nádech zápachu by měl vést k naší obezřetnosti. Posledním ukazatelem čerstvosti je uvolňovaná šťáva. Čím starší maso, tím více šťávy. Pozor na rady typu, že starší maso je možné zachránit například koupelí v octě. Tím pouze docílíme toho, že maso bude vypadat jako čerstvé na svém povrchu, jinak se nic nezmění a staré, kazící se maso, bude i nadále starým, kazícím se masem, tím pádem nebezpečným pro naše zdraví. O něco důležitější, pokud se to tak dá vůbec říct, je čerstvost jater, která jsou považována za bohatý zdroj železa, bílkovin, vitamínů A, B, D, lecitinu, mědi nebo zinku a pro zdravého jedince jsou tedy prospěšná za předpokladu, že je nekonzumuje příliš často. Čerstvá játra poznáme tak, že na svém povrchu jsou lesklá a vlhká.

TIP: Chytré lednice gorenje, které nabízí velké množství vyspělých technologií i krásný design, jsou klíčové v dalším uchování čerstvých potravin.

Gorenje
Zdroj: Gorenje.cz

Další kategorií, na kterou se zaměříme, je ovoce a zelenina.
Hledáte-li zralý meloun, zaměřte se na lesklé kusy, které mohou mít horší barvu, tím se ale nenechte odradit, horší barva je obvykle právě u zralých melounů. Naopak vyhněte se těm, které jsou na jedné straně tmavší a na druhé světlejší. Dalším znakem zralosti je rovnoměrné tónování do žluta. Kromě barvy vám může hodně prozradit, když meloun lehce stlačíte, pokud uvnitř praská, je zralý, nebo na něj můžete poklepat, dutý zvuk též ukazuje na jeho zralost.

Stále větší oblibě se těší avokádo, u kterého je důležité poznat kvalitu již v obchodě, protože doma může být pozdě. Na druhou stranu, pokud ho nechcete jíst ihned, můžete koupit i nezralý kus, který doma dozraje. Zralé avokádo je měkké a pružné, často označeno pojmem „ready to eat“. Co se barvy týče, tak u zelených odrůd si dávejte pozor na tmavé skvrny, které prozrazují, že je už avokádo přezrálé a začalo nahnívat, většinou se tyto skvrny začnou objevovat u konce, kde byla stopka. Naopak, když je možné stopku lehce odloupnout a barva pod ní je zelená, zelenožlutá až nažloutlá, je avokádo dobře vyzrálé. Když rozkrojíme dobře vyzrálý kus, je jeho zabarvení žlutobílé, žlutozelené až sytě žluté a chutná po oříšcích.

Gorenje
Zdroj: Gorenje.cz

Zralý ananas můžete poznat podle vůně, pokud přivoníte ke spodní části plodu a ucítíte příjemnou sladkou vůni, je zralý. Kromě vůně vám mohou pomoci listy, které u dobře zralých kusů kladou mírný odpor, ale přesto jdou lehce utrhnout. Pozor, na rozdíl od jiného ovoce, ananas, jakmile je utržen, přestává zrát a ani v teple vašeho domova už nedozraje.

U manga není ukazatelem zralosti barva. Ta může být zelená, může přecházet ve žlutou až červenou. Důležitá je tvrdost, resp. měkkost plodu. Tvrdé kusy jsou nezralé, nejsou šťavnaté a vlákna jdou špatně kousat. Moc měkké plody také nejsou ideální. Při zkoušení tvrdosti by hloubka promáčknutí neměla být větší než dva milimetry. Mango je dobré skladovat v lednici, nebo v chladné místnosti.

Zralost dýně hokaidó poznáte nejlépe podle stopky, která začne usychat. Zelené stopky ukazují na stále ještě nedozrálou dýni, která může být náchylná k plísni.

Pokud hledáte dobré jablko, je důležitá vůně, pevná slupka beze skvrn, u některých druhů jasná barva. Vyhněte se potlučeným kusům, která jsou na dotek měkká a začínají hnědnout.

Čerstvý lilek má lesklou a pevnou slupku bez skvrn, má zelenou stopku a je pružný. Po rozkrojení by měl mít málo semen.

Při nákupu paprik si je potěžkejte. Platí, že čím těží, tím více vody obsahuje a je tak šťavnatější. Takové papriky jsou mimořádně zdravé. Dalším důležitým ukazatelem u paprik je jejich stonek, čím zelenější a pružnější, tím je paprika zdravější a čerstvější. Pozor na tečky, které odhalují plíseň.

U česneku nám jde především o sílu jeho chuti, což bude s největší pravděpodobností důvod, proč lidé vyhledávají především česnek z Česka, který nabízí právě silnou chuť. Český česnek je jednoduše rozpoznatelný podle toho, že má pět až osm stroužků, pevnou, vícevrstvou slupku, která může být čistě bílá i zabarvená do fialova, je pevný a při stisku se hlavička nerozpadne.

Vitamíny nabité granátové jablko musí mít pevnou slupku bez promáčklin a otlaků, nesmí být seschlé. Co se barvy týče, tak ta se může různit od žluto-červených odstínů až po červenou. Špatné kusy poznáte podle puklin, zašedlé barvy nebo podle semínek, která jsou cítit přes slupku, takový plod je přezrálý.

U citrónu je důležitá barva, čím je totiž citrón žlutější, tím více vitamínu C má. Zeleným plodům se vyhněte. Chcete-li mít opravdu šťavnaté citróny, hledejte kulaté, větší kusy. Slupka by měla být hladká, lesklá, tenká a bez hrbolků.

Gorenje
Zdroj: Gorenje.cz

Broskve se často trhají ještě před dozráním s tím, že dojdou. Přesto si vybírejte kusy, které jsou žluté, kulaté, s chlupatým povrchem. Pozor na zelené a tvrdé plody, které již nikdy dobře nedozrají.

Papája je k dostání po celý rok. Na stisk nesmí být plod příliš měkký. Ideální barva je žlutooranžová, pokud je zelená, pak se jedná ještě o nedozrálý kus, který ale může při pokojové teplotě dozrát. Pozor na skvrny.

Čerstvé cukety mají svěží a přirozenou barvu bez jakýchkoliv stop po napadení škůdci. Struktura je pevná, ale zároveň pružná. Pozor na suché kusy, suchost se projevuje především na koncích, které pak bývají žluté až nahnědlé, nebo dokonce okoralé.

Čerstvý zázvor má svěží hnědo-stříbrnou barvu a lehce se leskne. Pokud zázvor rozřízneme, voní po citrusech a má světle žlutou dužinu. Pozor na vysušené a matné kusy, těm se vyhněte.
TIP: Správné skladování potravin je pak dalším krokem k zachování čerstvých a zdravých potravin.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.