Jak vybrat ten správný gril na zahradu, terasu nebo balkón?

Jak vybrat ten správný gril na zahradu, terasu nebo balkón?

Vybrat správný gril, který dobře poslouží v letních měsících celé rodině může být oříšek. Zvolit gril na dřevěné uhlí, elektrický nebo plynový? Poradíme vám, jak správně vybrat, aby dlouho sloužil a splnil vaše očekávání.
17. 3. 2020

Mall

Jak dělíme grily?
Zahradní grily se dělí především dle druhu paliva.

Existují velmi oblíbené grily na dřevěné uhlí, které jsou vhodné především na terasy a zahrady rodinných domů. Ideální jsou při sezónním využití. Chuť jídla připraveného na takovém grilu je nezaměnitelná především díky kouři a vytvoříte na něm ty nejlepší lahůdky. Naproti tomu je příprava pokrmů na tomto grilu nejsložitější a musíte se připravit na dobrou a pravidelnou údržbu.

Dalším druhem jsou elektrické grily, které jsou oblíbené díky své všestrannosti. Můžete je bez obav používat například na balkoně, protože nevytváří kouř, a dokonce ani odpadní popel. Jejich údržba je jednoduchá a časově nenáročná, avšak se musíte rozloučit s tou nezaměnitelnou barbecue chutí.

Posledním druhem jsou plynové grily, které využívají palivo z propanbutanových lahví. To zaručí snadné rozehřátí a regulaci teploty. Ani plynový gril nemá takovou kouřivost a odpadní popel. Plynové grily se hodí především na velké zahrady a terasy, protože disponují právě propanbutanovou lahví, čímž jsou prostorově náročnější. Ocení je zejména velké rodiny, které často grilují.

Speciální grily

Na trhu existují samozřejmě i speciální grily. Jednou ze specialit je přenosný gril, který se hodí pro občasné použití a můžete ho vzít například i na piknik, protože je lehký a skladný.

Dalšími jsou jednorázové grily. Jak již název napovídá, jedná se o grily, které lze použít jen jednou, maximálně dvakrát. Jsou ideální na speciální příležitosti pro ty, kteří běžně negrilují.

Z jakého materiálu by měl být gril?

Materiálů je hned několik. Liší se jak v době rozehřívání, držení teploty, náročnosti na údržbu, a také životnosti.

Největšími držáky jsou v tomto ohledu nerezové a litinové grily, které se poměrně snadno udržují, drží teplotu, ale jsou dražší.

Velmi oblíbené jsou plechové grily, jakožto základní typ, který je cenově dostupný, avšak obvykle nestabilní a s kratší životností.

Smaltové grily mají lepší tepelné vlastnosti než grily plechové, ale ještě kratší životnost.

Posledním typem jsou keramické grily, které slouží především jako designový element. Keramické grily jsou cenově nákladnější, ale investice se vyplatí v podobě skvělých tepelných vlastností.

Mall

Jak se správně starat o gril, aby dlouho vydržel?

Na trhu je nespočet druhů příslušenství pro grily, které vám pomohou s péčí o gril. Jedná se o speciální přípravky na čištění, které materiál vyčistí, a také ochrání. Také nezapomeňte na speciální hadříky a smetáčky, které byste měli využít po každém grilování.

Gril je nezbytné zbavit popela a připálených pokrmů po každém grilování. Ideální je jednou za čas udělat řádnou údržbu právě speciálními přípravky, které důkladně odstraní mastnotu.

Gril nenechávejte volně na zahradě. Před zimou ho řádně očistěte a ukliďte na suché míso, například do kůlny. Také ho nevystavujte dešti ani prudkému slunci po delší dobu.

Mall

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.