Pečte chleba a vyhrajte mouku! Soutěž stále běží.

Pečte chleba a vyhrajte mouku! Soutěž stále běží.

Šance stát se jedním z výherců naší soutěže stále trvá. A cesta k výhře není složitá. Stačí jen upéct chleba z mouky Pernerky, vyfotit ho podle pravidel naší soutěže a fotku nám poslat. Tak jednoduché to je. Pokud jste už chleba upekli a fotku poslali, upečte další. Do soutěže se totiž můžete přihlásit se všemi chleby, které po dobu soutěže napečete. Takže čím více chlebů, tím větší šance a výhru.
30. 11. 2020

Více o soutěži včetně registraci najdete zde

Receptů na chleby je nepřeberné množství a pro domácí pečení můžete vybírat i z celé řady mouk. Mezi ty nejčastější patří žitná, pšeničná nebo špaldová. Zejména pečení žitného chleba má u nás hodně dlouhou tradici a v současné době je populární péct si ho přímo doma. Výhodou domácího pečení chleba je i to, že si ho uděláte přesně takový, na jaký máte chuť a z mouky, kterou máte rádi. Nebo i z vícero mouk – jednotlivé mouky totiž můžete míchat a dávat tak svému chlebu podobou, vlastnosti i chuť podle vašich preferencí.

Jedním z nejoblíbenějších chlebů je ten kváskový. Jeho kouzlo tkví v pozitivním ovlivňování chuti a také ve faktu, že kvas snižuje glykemický index výrobku. To znamená, že že po jídle nebudete mít brzy hlad. Pokud se o chcete o kvasu dozvědět, víc, klikněte zde.

chléb

Jak na kvas z celozrnné žitné Pernerky
Pro ty , kteří chtějí poradit se založením kvasu z celozrnné žitné Pernerky máme jendoduchý návod. Prvním krokem je smíchání mouky a vody v optimálním poměru. Na internetu se nejčastěji setkáte s poměrem 1 : 1, který je ale vhodnější, pokud používáte chlebovou žitnou mouku. Celozrnná žitná Pernerka má totiž vyšší obsah vlákniny a jemnější granulaci, což se projeví vyšší vazností vody. Při přípravě kvasu z celozrnné žitné Pernerky proto vyzkoušejte poměr 1 : 2 (mouka : voda). Optimální je smíchání 100 g mouky a 200 g vody. Směs nechte fermentovat nejlépe v uzavřené nádobě (např. sklenici na zavařování) po dobu 8–12 hodin. V létě bude stačit kratší čas, naopak v zimě to bude kvasu trvat trochu déle. Optimální dobu fermentace poznáte jednoduše: kvas dosáhne největšího objemu a zároveň v něm budou pozorovatelné bubliny. Pokud děláte kvas poprvé, doporučujeme proces fermentace několikrát zopakovat, než začnete kvas přidávat do těsta. V prvním stupni kvasu se nachází celá řada mikroorganismů a opakováním se vyselektují takové mikroorganismy, kterým prostředí kvasu svědčí. Nezalekněte se tedy, jestliže váš první kvas nemá vámi očekávané vlastnosti: s každým dalším opakováním to bude lepší.

Jak na opakování kvasu?
V každém dalším kroku se k mouce a vodě přidává kvas z předchozího pokusu. Tomu je potřeba uzpůsobit množství přidané mouky a vody. V našem případě (100 g mouky a 200 g vody) smícháme při opakování 100 g kvasu, 100 g mouky a 200 g vody. Poměr kvas : mouka : voda je tedy 1 : 1 : 2. Samozřejmě je možné všechny hmotnosti dle vaší potřeby vynásobit dvěma či třemi.

chléb

RECEPT NA KVAS:
1. stupeň: 100 g celozrnné žitné Pernerky + 200 g vody

Další stupeň: 100 g kvasu, 100 g celozrnné žitné Pernerky + 200 g vody

Samozřejmě není potřeba kvas připravovat každý den. Nevyužité množství kvasu nechte v uzavíratelné nádobě v lednici týden nebo i dva. Poté jej stačí standardním způsobem smíchat s moukou a vodou. Kvas může v lednici vydržet i déle, ale v takovém případě může dojít k vytvoření vodní vrstvy. Když se to stane, není potřeba zoufat. Kvas stačí zamíchat a opět využít podle návodu, který jsme popsali výše.

chléb

Tak teď víte, jak založit kvas z žitné celozrnné Penerky a nic vám nebrání pustit se do pečení toho nejlepšího chleba. A pokud chcete vyhrát mouku Pernerku na roční pečení za 5 tisíc, máte pořád velkou příležitost. Naše soutěž běží až do konce prosince a to určitě stihnete upéct alespoň jeden bochník nebo tolik, kolik zvládnete. Počet soutěžních příspěvků není omezen. Mouku Pernerku můžete koupit v běžné obchodní síti, seznam prodejců najdete zde. Pokud hledáte inspiraci nejen na pečení chleba, koukněte se na zajímavé recepty.

Registrace do soutěže najdete zde. Pravidla soutěže tady.

Soutěž probíhá od 16.10.2020 a konec je 31.12.2020

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.