Medovník
Ivana
Doba přípravy
100 minut
Obtížnost

Medovník

Medovník
Average: 4.6 (57 votes)

Ingredience

těsto na placky:
45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
6 zarovnaných lžic medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
Krém:
7 dkg umletých vlašských ořechů
20 dkg másla
1 sladké zahuštěné kondenzované mléko 397 g
sirup:
2,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)
Reklama

Postup přípravy

  1. těsto na placky:
  2. Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.
  3. Těsto mějte stále zabalené, oschlo by.  Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.
  4. Připravíme si krém:
  5. Zahuštěné mléko, (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku a vznikne zkaramelizované mléko. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla). POZOR, POZOR, už je k dostání salko karamel a já jsem s ním moc spokojená.
  6. Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe.
  7. A JDEME NA TO
  8. Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete  i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.
  9. Příprava, pečení a dokončení jde v pohodě zvládnout za cca 85 minut. Samozřejmě nepočítám vaření karamelu.
  10. Můžete ho udělat z dvojité dávky:
  11. vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Sara_pece
6. 11. 2022 07:53:23

Dobrý den, Ivanko 😊
Děkuji za recept! Vyzkoušeno, povedeno 😊
Jen mě překvapilo, že po rozkrojeni nejsou pěkně ostře vidět pláty medovníku, ale těsto je jakoby slité...
Nevíte čím by to mohlo být?
Na každou natíranou plochu jsem dala 20 ml sirupu, tak jestli se to nestalo tím? Přišlo mi to hooodně navlhčené. Chápu, že nenavlhčený medovník by byl tuhý.. 
Stalo se mi i to, co píše paní níže, že jí z medovníku bokem krém vytejkal.
Podotýkám, že jsem ho dělala z dvojité dávky, jestli to nebylo způsobené váhou medovníku.
Děkuji, Sára 

Ivana
8. 11. 2022 07:18:34

In reply to by Sara_pece

Dobrý den Sáro, možná by to chtělo zkusit o něco méně promazat sirupem. Já když dělám i větší medovník, tak třeba po dvou nebo třech vrstvách krému, dám medovník zatuhnout do lednice a pak opravdu nic nevytéká, pak pokračuji s krémem. Zkuste. Ať se daří. Ivana M

Dobrý den Ivanko, chtěla bych se zeptat zda-li je velký rozdíl pracovat pouze s nezkaramelizovaným salkem.Nemám totiž čas na odstátí do druhého dne.

Ivana
6. 2. 2023 21:22:52

In reply to by Klára (neověřeno)

Kláro zdravím, Jestli myslíte klasické salko, tak rozdíl je v chuti a to velký. Jestli nemáte čas nechat do uvařené zkarameliozované salko nechat do druhého dne, tak hlavně ho nechte třeba pod studenou vodou zchladnout, aby na Vás nevystříklo. Teď když je venku mráz, tak vystydne brzy i venku.  Ivana M

Verunis
6. 2. 2022 08:45:08

Milá Ivano, Váš recept je úplně úžasný. Medovník podle Vašeho receptu jsem pekla už snad 30x a vždy slaví neuvěřitelný úspěch. Když mě sestřenice poprosila, zda bych jí neudělala svatební dort, přemýšlela jsem, jaký udělat a medovník byla jasná volba. Mrkněte na foto do galerie, myslím že se povedly. Nakonec jsem si udělala svatební třípatrový medovník i pro sebe a pak nespočet menších narozeninových medovníků. Líbí se mi na něm, že ho můžu upéct klidně týden dopředu a jen mu to prospěje. Takže ještě jednou děkuji a přeji Vám vše dobré :)

Kristýna Podzimkova (neověřeno)
3. 10. 2021 18:40:03

Hezký den Ivanko, chci se zeptat jak dlouho dopředu můžu udělat placky? Chtěla bych na sobotu udělat medovník, že bych si placky udělala dopředu a ve středu ho naplnila aby zmeknul do soboty a dobře prolezeli. Můžu je udělat zítra dát je do ledničky nebo do mrazáku? Děkuji

ivana.m
3. 10. 2021 19:59:59

In reply to by Kristýna Podzimkova (neověřeno)

Dobrý večer Kristýnko, placky můžete klidně upéct už v pondělí , zabalit je do fólie a nechat klidně v kuchyni. Každou placku proložte pečícím papírem, aby se neslepily a naplnit ho stačí ve čtvrtek. Tam záleží jak hodně potřete placky tím sirupem. Já ani nespotřebuji všechen sirup a druhý den je medovník měkký :) Ať se daří. Ivana M

JanaMech (neověřeno)
14. 2. 2021 17:25:44

První medovník, co jsem kdy pekla, a povedl se na jedničku! Opravdu skvělý a precizně napsaný recept. Moc děkuji!!

Pavls (neověřeno)
26. 1. 2021 22:09:59

Dobry den, medovník podle Vašeho.receptu peču již několik let a vždy se povede na výtečnou. Mnohokrát Vám za něj děkuji :-)

Dobrý večer Šárko, klidně je nechte zabalené v sáčku v kuchyni. Jenom je proložte třeba pečícím papírem. Určitě ale jdou i zmrazit, prostě jak Vám to bude vyhovovat nejlépe. :-) Ivana M

Šárka (neověřeno)
9. 6. 2020 09:41:40

Dobrý den, tento medovník je luxusní a peču jej již strašně dlouho. Ale teď bych potřebovala si udelat platy cca 4-5 dní dopředu, bude to dobré?? :-) nechat po upečení v sáčku třeba na lince nebo spíš do mrazáku?? :-) Potrebovala bych v neděli udělat platy a medovník cely dodělat ve středu nebo čtvrtek :-) :-) moc vám děkuji za odpověď :-) krásný den

Luciosa
13. 4. 2020 14:03:00

Udělali jsme doma medovník místo mazance a povedlo se, paráda. Vaše stránky mé vždy potěší. Medovníky jsem našla i na www. tak příště zkusím zase nějaký jiný a podělím se s vámi :-) Hezký den!

ivana.m
3. 4. 2020 08:37:15

In reply to by Alena Hendrychová (neověřeno)

Milá Alenko, tak to je bezva :-) Zkuste také medovním ze žitné mouky a místo té žitné můžete dát klidně klasiku hladkou. Ale to těsto je úplně jiné, protože se smíchá s takovou dobrou kašičkou z másla a cukru a nám chutná ještě víc. :-) Opatrujte se, Ivana Malatincová.

Alena Hendrychová (neověřeno)
3. 4. 2020 06:38:31

Dobrý den Ivanko,
dělala jsem podle Vašeho receptu medovník příteli k narozeninám, měl obroský úspěch nejenom doma , ale i u kolegů v práci, a to jsou nějací mlsalové.
Je to opravdu nejlepší recept ze všech medovníků, pár jsem jich už pekla, ale tento je top!
Moc děkuji Alena H

Barunka1 (neověřeno)
18. 2. 2020 19:04:30

In reply to by 123 (neověřeno)

Se vším souhlasím, dokonalý, postup perfektně vysvětelený. Jen mi nesedí komentář, že je k nerozeznání od kupovaného :-) Mám kluky mlsouny a když jim babička po mém domácím medovníku upečeném podle paní Ivanky naservírovala kupovaný, nechtěli jej. Prý jej v obchodě neumí udělat :-) Moc tímto děkuji za skvělý receptík. Je to opravdu božský dortík :-) B.

123 (neověřeno)
7. 2. 2020 15:15:17

Po prvním pečení naprosto dokonalý a k nerozeznání od kupovaného, lidi mi nevěřili, že je domácí. Postup je do detailu krásně vysvětlený. Děkuju mockrát!

marsalkaa (neověřeno)
7. 1. 2020 16:08:48

Milá Ivanko,moc Vám děkuju za skvělý recept,kterým dělám celé moji rodině velkou radost. Dneska zrovna peču pro vnoučka na jeho přání medovník.Hodně zdravíčka Vám a celé vaší rodině .M

KatkaG (neověřeno)
18. 11. 2019 13:02:06

Opravdu výborný medovník. Dělám po páté. Placky peču klidně pár dní dopředu a pak si všechno spojím dohromady den předem. Pokud se dodrží postup, který je krásně vysvětlený, není problém. Placky se valí krásně.
Děkuji za skvělý recept.

ivana.m
2. 7. 2019 22:11:30

In reply to by Tereza sch (neověřeno)

Dobrý večer Terezko, tak já jsem je měla nejdéle zabalené týden, ale když je peču a peču jich víc, tak si je dávám do mrazáku a potom jako když je najdu :-) A ten krém si také můžete udělat třeba 4 dny dopředu. Ať se daří. Ivana M

Tereza sch (neověřeno)
2. 7. 2019 16:33:49

Dobrý den, děkuji za skvělý recept, který podle vás dělám už poněkolikáté. Chci se zeptat jakou trvanlivost mají upečené placky? Mohu si je upéct do zásoby a udělat z nich medovnik třeba za 14 dní? Děkuji moc za odpověď?

Paní Alenko zdravím, obrázek super a koukám, že nejenom já, jsem babička která pro vnoučátka vymýšlí srandičky a dělá dobrůtky. Je to moc pěkné. :-) Ivana M

AlenaV
29. 4. 2019 11:32:59

Dobrý den paní Ivano,
děkuji za prima recept. Pečení medovníku bylo v naší rodině výsadou naší babičky. Dneska jsem i já babičkou, ale bohužel jsem si nezapsala babiččin recept. Tak jsem použila ten Váš a výsledek byl skvělý. Udělala jsem dvojitou dávku a upekla jsem vnučce k narozeninám dvoupatrový dort a ozdobila ho medvídky z perníčku. Pojmenovali jsme ho proto "Medvědovník". Všem moc chutnal.
Zdravím
Alena

M@chy (neověřeno)
2. 3. 2019 22:35:07

zdravim, vas medovnik delam od roku 2009 a mam jich za sebou asi tricet, vas reecept je perfektni, kazdemu moc chutna, dokonce i deti chcou na narozeniny misto dortu muj medovnik, takze velka pochvala patri vam. mejte se krasne.

Jenny (neověřeno)
25. 2. 2019 18:13:13

Ivanko,opravdu famózní medovníček... nedám na něj dopustit...jste JEDNIČKA...!!!

Pani Ivanko, tak hlasim, ze jsem medovniky manzelovi do prace upekla dva. Mely maximalni uspech, jedna kolegyne dokonce prosi manzela, zda bych ji jeden neupekla na rodinnou oslavu. Ovsem nejvice mne potesila pochvala od kamarada, ktery je sefkucharem v luxusni restauraci u nas( ve stejne pozici pracoval i v Londyne, v Kanade atd). Tedy pochvala patri Vam za perfektni recept. Dana

Mila pani Ivanko, moc Vam dekuji za Vasi odpoved. A jeste mam dalsi otazku. Myslite, ze staci takto nechat medovnik rozlezet 24hodin?
Diky za Vasi trpelivost.

ivana.m
25. 5. 2018 21:44:09

In reply to by DanaD

Dobrý večer paní Dano, tak to není vůbec hloupá otázka. Já tedy dělám medovník komplet, zabalím do fólie a nechám ho v lednici. Pravda je, že ten posyp který je na medovníku fólie malinko stlačí, ale špatně to nevypadá. Kdyby jste dala medovník do krabičky a pak do fólie tk ten posyp zůstane takový nadýchaný :-) Ať se daří. Ivana M

DanaD
24. 5. 2018 10:10:09

Ivanko, moc Vas zdravim. Chystam se delat Vas medovnik manzelovi do prace na jeho narozeniny. Rada bych se zeptala, jak nejlepe ho nechat do druheho dne rozlezet v lednici. Zda ho sestavit, zabalit do potravinove folie a druhy den obmazat a dat horni vrstvu kremu a obsypat. Nebo vse udelat kompletne a dat do potravinove folie. Neumim si predstavit, zda se medovnik "neposkodi". Diky za odpoved mozna na hloupou otazku.

Jitule27
17. 5. 2018 10:22:50

Nejlepší recept na medovník!! ..pekla jsem už několikrát..hrozně mě to baví.. vždy se povedl a všem vždy moc chutná! .. naposledy jsem pekla v sobotu a to jsem v 8.měsíci těhotenství :-) .. teďka bych ho chtěla upéct znova.. jen bych chtěla zkusit místo jednoho velkého dva malé.. nemáte někdo zkušenosti..nezkoušeli jste? :-) jinak děkuji za super recept :-) :-)

Obrázek odebrán. Tak to mě mrzí, ale když si přečtete komentáře, tak se to ještě nikomu nestalo. Jestliže byl medovník suchý, tak byl málo potřený sirupem a já když vidím, že krém není tak hustý, tak namažu třeba jenom dvě vrstvy, dám do lednice zatuhnout a pak pokračuji. Ivana M :-)

Nejlepší kuchařka 43 (neověřeno)
4. 11. 2017 06:59:58

Bohuzel mi vůbec nedopadl dobře - náplň vytekla z platu, tudíž medovnik chutná jako jen samotný suchý a tvrdší piskot. Znovu už dělat tento recept raději nebudu:-(

Gábina M. (neověřeno)
4. 10. 2017 23:13:15

Od včerejška jsem udělala čtyři medovníky na oslavu. Za poslední rok celkem asi 10. Až u posledních dvou se mi podařilo konečně vychytat těsto tak, aby neteklo. Moje chyby byly - smetana - dávala jsem "obyčejnou" smetanu, ale má tam být smetana na šlehání, tedy šlehačka. I poté mi těsto teklo, tak jsem přidala do receptu 5 dkg mouky navíc a bylo po problému. Taky mi připadlo lepší nechat těsto odležet delší dobu (já nechávala hodinu a připadalo mi to tak akorát).
Jinak medovník podle tohoto receptu je výborný a můžu jen doporučit. Děkuji za něj.

Jee tak to ráda vyzkouším, od té doby jsem tu nebyla. Přiznám se že teď sem v pulce 4teho. Jelikož se blíží babiciny narozeniny a tatkuv svátek tak mě to během září čeká ještě 2x.
Můžu tedy poprosit o odkaz?
Nevíte nějaký fígl na válení placek zase sem s tím valcila hodinu :D (jsem trochu nemehlo):-D

ivana.m
13. 7. 2017 09:54:27

In reply to by Alena (neověřeno)

Alenko, jasně že úpraván se meze nekladou :-) Ještě bych Vám doporučila ten druhý recept a to je na medovník ze žitné mouky a já tam klidně dám obyčejnou hladkou místo žitné a nic se neděje.Zkuste a myslím že budete dělat spíš ten druhý:) Ivana M

Alena (neověřeno)
12. 7. 2017 12:07:01

zdravím, děkuji za recept měl vskutku velký úspěch a obávám se že mě to tento týden čeká ještě jednou, protože na to ze sem ho dodělala včera v 17h tak už mu zbyli jen dva kousky.
V receptu jsem jen ubrala cukr a nahradila medem.
Nechci se chlubit ale fakt se mi povedl :D :D jen příště ještě trochu úvěru cukru.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.