Tiramisu
Ivana
Doba přípravy
85 minut
Obtížnost

Tiramisu

Tiramisu
Average: 4.8 (8 votes)

Ingredience

Piškotové těsto:
6 středně velkých vajec
14 zarovnaných lžic krystalového cukru
18 zarovnaných lžic polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
máslo a hrubá mouka na plech
2 lžíce moučkového cukru na posypání
1 lžíce krystalového cukru na posypání
Krém:
0,5 kg (2 kelímky) sýru mascarpone
0,5 l šlehačky
20 dkg cukru krystal
Silná káva na namočení piškotu:
6 lžic kávy (kterou scedíme)
250 ml vody
místo amaretta jsem dala rumové aroma podle chuti
Reklama

Postup přípravy

Těsto je na plech 30 x 40 cm.

Žloutky utřeme s cukrem a solí, přimícháme mouku a tuhý sníh ( z tohoto těsta můžete dělat piškoty, jsou velmi podobné jako Italské savoiardi). Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Smícháme si 2 lžíce moučkového cukru a 1 lžíci krystalového cukru a posypeme tím neupečené těsto. Počkáme, až se cukr vsákne a dáme ho do předehřáté trouby péct na 160 st. cca 12 minut.
Necháme vychladnout.
Z těsta si vykrojíme kolo a dáme do dortové formy, kterou po straně vyložíme alobalem. Těsto pokropíme kávou s rumem (cca 100 ml na jednu placku) a nandáme půlku krému.
Krém si uděláme tak, že v mascarpone rozmícháme cukr krystal a přidáme dvě ušlehané smetany. Krém mě docela vylekal, protože není hustý. Na krém dáme další vrstvu piškotového těsta. (Nevyjde nám kolo vcelku a tak si piškot nařežte podle potřeby). Opět polijeme kávou s rumem (100 ml) a nalijeme zbytek krému.
Posypeme kakaem a dáme do lednice na celý den ztuhnout.
Tenhle dortík s pravým mascarpone vyjde na cca 160 Kč.
Je to vynikající, ale příště bych nedělala tiramisu do kulaté formy.
Tiramisu se má podávat namražené, ALE NE ZMRZLÉ a tím pádem krém, který není úplně tuhý půjde krásně krájet. Než jsem se to dozvěděla, tak jsem si myslela, že jsem to zkazila a krém měl být tužší.

Toto video je trošku vetší, proto těm kdo mají pomalejší připojení doporučuji video spustit, zapauzovat a chvilku počkat než se načte.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jarek (neověřeno)
4. 8. 2008 10:30:22

ještě mě napadlo , že ta šlehačka bez ztužovače šlehačky rychle řídne a tak by možná nebylo šúpatné tam ten ztužovač dát , myslím si , že tio chut tohomascarpone rozhodně nezkazí a bude to držet tvar , ale ten recept co sem vám posílal je lepší je to originální cukrářský .

Jarek (neověřeno)
3. 8. 2008 17:06:23

jestli chcete krém tužší tak do něj pře natíráním zašlehejte želatinu bez chuti , zchládlou želatinu , ale ne aby už tuhla , musí být taková akorát a potom vám to krásně ztuhne .

Ahoj Ivetko, to už jsem se taky rozhodla, že to příště udělám do mističek, protože to není úplně tuhé.
Přihlouplý dotaz to určitě není, já jsem taky byla poučená proč se to sype. Ty piškoty potom mají takový ten dobrý povlak co je na těch dlouhých cukrářských piškotech. A je zajímavé, že když se mi trochu cukru vysypalo vedle piškotů, tak se při pečení nic nepřipálilo. Zdraví Ivana

Iveta (neověřeno)
23. 7. 2008 18:10:28

Tiramisu dělám poměrně často, ale s piškotama, většinou do jednotlivých mističek nebo pohárů. Pak se nemusí krájet a nevadí tedy, když krém není úplně tuhý. A nedávám amareto ani rum, ale mandlové aroma nejen do kávy ale i do krému. Pak posypu kakaem celý povrch a jen se zapráší. Příště udělám místo piškotů kupovaných piškot podle paní Ivanky. A omlouvám se za "přihlouplý" dotaz, ale Ivanko, proč se těsto před pečením posypává cukrem? Díky! Iveta

Eva (neověřeno)
30. 6. 2008 21:46:49

Milá paní Ivano, konečně pořádný recept na tiramisu. Dělám ho moc ráda a taky jako základ krému zásadně používám mascarpone. S různými náhražkami typu pomazánkového másla nebo lučiny to je taky moc dobrý zákusek a nic proti tomu nemám a i to dělávám, ale prostě to není tiramisu. Taky se mi tu líbí to rumové aroma místo alkoholu. Dávám za 5*.

Zdena J. (neověřeno)
15. 5. 2008 19:48:09

"Milý" dfgfd, souhlasím velice s Věrkou 123,Ivanou a s Bobinou - vždyť na této stránky nemusíš chodit - nikdo Tě o to neprosil a ani Tě nenutil, tak se podle toho zachovej a nekaž nám ostatním radost ze stránek.Zdena J.

Věrka123 (neověřeno)
15. 5. 2008 19:44:16

Ivo, tak u nás už asi hodinu jen tak sem tam kape a trochu bouří, ale žádná voda,tak jsem zalila. Jednu chvíli hodně foukalo a to je asi ono, odfouklo to na Jizerky. Pes se bouřky bojí, vždycky vleze pod sedačku. Koukala jsem, že jsi na nás opět myslela, tak jdu se na to mrknout. Věrka.

Bobina (neověřeno)
15. 5. 2008 18:54:29

Milý vážený,když se Vám to nelíbí,tak proč sem nám lezete,na Vaše primitivní názory není tady nikdo zvědavý a myslím,že mluvím za všechny.

Ahoj Věrko, já mám jenom jednu větu a ta zní - vždyť na tyhle stránky nemusí vůbec chodit.
Jaký je u tebe počasíčko? Zrovna jsem chtěla jít s pejskem a tady v Praze začalo pršet a bouří.Ivana

Věrka123 (neověřeno)
15. 5. 2008 18:37:25

No, co to tady je za způsoby, mám pocit, že se dfgfd má chuť s někým hašteřit. Ivo, nenechej se otrávit. Všichni mají tyhle stránky rádi a mladým kuchařinkám to moc pomáhá. Tyhle rejpalové by měli jít mezi určitý tvory, kteří mají rádi hnuj a taky rejí. Věrka.

dfgfd (neověřeno)
15. 5. 2008 18:06:34

njn kravina na entou
panebože a to oslovování pane Luke a Paní Ivano HHH
omg to se nedá číst...a kdybych vás měl ještě poslouchat... -,-

Luke (neověřeno)
21. 4. 2008 23:42:05

Malý tip: Pukud chcete ušetřit na mascarpone, můžete použít stejné množství pomazánkového másla a za ušetřené peníze raději koupit Amaretto. Stojí zhruba 100,- Je to lepší než rum. A doporučuji použí kvalitní, více % (nejlépe 40%) šlehačku. Nemělo by to tak téct. A když toho upečete 2 plechy, tak vám nebudou zůstávat zbytečné odřezky a nebudete potřebovat žádnou dortovou formu, protože tiramisu se krájí na kvádry :-)

Šárka (neověřeno)
19. 3. 2008 11:33:23

NO risk to asi je, ale stojí to za to... Naštěstí také máme domácí vajíčka a dělám to opravdu jen z čerstvých a hlavně v zimních měsících... A na chuti opravdu nepoznáte, že je to ze syrových... Ostatně, já můžu i hovězí tatarák...:)

Bobina (neověřeno)
15. 3. 2008 19:36:51

Ahojky Ivanko,ono je to dilema jíst syrová vejce,kamarádka tak přivodila svému malému po domácku ušlehanou majolkou salmonelozu, nechci strašit, ale dobrý to být určitě musí,Šárko.

Šárka (neověřeno)
15. 3. 2008 16:48:31

Dobrý den Ivano,
já dělám tiramisu také a to tak, že do mascarpone vmíchám ušlehané žloutky s cukrem, sníh z bílků a ušlehanou šlehačku. Drží to pak lépe tvar a je to také vynikající...

Paní Květo tajemství to není, ale to video je tak velké, že jsem to tam nedala. Je Vám jasné, že papír se prohýbal a tak jsem dospod nalepila bílou páskou do tvaru v dvě špejle.No a vzniklo mi mávátko, které se neprohýbá. Hezký večer přeje Ivana.

Květa (neověřeno)
14. 3. 2008 17:50:38

Paní Ivano,
krásný jako vždy, jen by mně zajímalo u tohoto receptu, jak jste vytvořila tu papírovou předlohu na posyp kakaem. Teda jak jste uchytila ten papír -na co? jestli to není vaše výrobní tajemství.
A díky za super recepty!!!

Jana H. (neověřeno)
14. 3. 2008 09:03:01

Ivo, vypadá to móóc dobře, nezbyl jeden kousek? Asi ne, že jo.Jinak vás musím pochválit,vypadá to úžasně. Hezký den. Jana H.

Věrka123 (neověřeno)
14. 3. 2008 08:51:12

No, to musí být moc dobrý, ale jak říkáte pracný. Kdo rád peče, tak tomu ta prcnost určitě vadit nebude a musím říct, že teda klobouk dolů, jak jste šikovná.Věrka.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.