Tiramisu
Ivana
Doba přípravy
85 minut
Obtížnost

Tiramisu

Tiramisu
Average: 4.8 (8 votes)

Ingredience

Piškotové těsto:
6 středně velkých vajec
14 zarovnaných lžic krystalového cukru
18 zarovnaných lžic polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
máslo a hrubá mouka na plech
2 lžíce moučkového cukru na posypání
1 lžíce krystalového cukru na posypání
Krém:
0,5 kg (2 kelímky) sýru mascarpone
0,5 l šlehačky
20 dkg cukru krystal
Silná káva na namočení piškotu:
6 lžic kávy (kterou scedíme)
250 ml vody
místo amaretta jsem dala rumové aroma podle chuti
Reklama

Postup přípravy

Těsto je na plech 30 x 40 cm.

Žloutky utřeme s cukrem a solí, přimícháme mouku a tuhý sníh ( z tohoto těsta můžete dělat piškoty, jsou velmi podobné jako Italské savoiardi). Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Smícháme si 2 lžíce moučkového cukru a 1 lžíci krystalového cukru a posypeme tím neupečené těsto. Počkáme, až se cukr vsákne a dáme ho do předehřáté trouby péct na 160 st. cca 12 minut.
Necháme vychladnout.
Z těsta si vykrojíme kolo a dáme do dortové formy, kterou po straně vyložíme alobalem. Těsto pokropíme kávou s rumem (cca 100 ml na jednu placku) a nandáme půlku krému.
Krém si uděláme tak, že v mascarpone rozmícháme cukr krystal a přidáme dvě ušlehané smetany. Krém mě docela vylekal, protože není hustý. Na krém dáme další vrstvu piškotového těsta. (Nevyjde nám kolo vcelku a tak si piškot nařežte podle potřeby). Opět polijeme kávou s rumem (100 ml) a nalijeme zbytek krému.
Posypeme kakaem a dáme do lednice na celý den ztuhnout.
Tenhle dortík s pravým mascarpone vyjde na cca 160 Kč.
Je to vynikající, ale příště bych nedělala tiramisu do kulaté formy.
Tiramisu se má podávat namražené, ALE NE ZMRZLÉ a tím pádem krém, který není úplně tuhý půjde krásně krájet. Než jsem se to dozvěděla, tak jsem si myslela, že jsem to zkazila a krém měl být tužší.

Toto video je trošku vetší, proto těm kdo mají pomalejší připojení doporučuji video spustit, zapauzovat a chvilku počkat než se načte.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Wendy (neověřeno)
16. 8. 2016 20:13:58

Myslím, že to byli v televizi Kluci v akci, kteří radili, že mascarpone se nemá šlehat, už vůbec ne metličkami, ale jen opatrně smíchat s ostatními ingrediencemi, jinak směs řídne, možná kvůli tomu máte krém řidší. Já tedy nedělám se šlehačkou, ale se žloutky a sněhem z bílků a je akorát hustý.
Kdo se bojí syrových vajec, žloutky i bílky šlehám nad párou a po vychladnutí opatrně promíchám s mascarpone.
A k pomazánkovému máslu - když srovnám stejné množství a cenu s mascarpone, nezdá se mi to tak velká úspora, ale na zhoršení chuti to poznám.
Ale neberte si to nikdo osobně, nikomu to nevnucuji.

Mia (neověřeno)
5. 8. 2016 12:14:31

In reply to by eva (neověřeno)

Zdravím
Když jsem toto video před prvním pečením zkoukla a dozvěděla se, že krém bude řidší, tak první co mě napadlo byl ZTUŽOVAČ ŠLEHAČKY! Božínku je mi teprv 20let... To je takový problém? I u pečení či vaření je třeba přemýšlet. Ne si jen přečíst co je na papíře a jet jak robot..
Ted k výsledku. Kupodivu byl krém, po přidání fixátoru, pevný a neutíkal z talířku.
Výborný recept! Nemusíte hledat jiné...

ivana.m
4. 2. 2016 21:15:25

In reply to by Ina (neověřeno)

Paní Ino zdravím a není zač. :-) Jak píšete tak bude určitě záležet od jaké výrobce to mascarpone je. Musím to vychytat :-) Ivana M

Ina (neověřeno)
3. 2. 2016 21:16:46

Paní Ivanko,
již delší dobu vařím podle vašich receptů a včera jsem také udělala tiramisu. Dnes jsme ho zkusili a byl vynikající. Krém měl krásnou konzistenci a v žádném případě nebyl řídký. Mascarpone jsem koupila v Lidlu, byl v jiném balení než na videu (500 g) a připadalo mě, že je i daleko hutnější. Asi jiný výrobce. Na obalu je doporučení přímo pro výrobu tohoto moučníku. Buchta skvělá, rozkrojila jsem jí na dvě poloviny a do kávy jsem dala rum. Tiramisu se syrovými žloutky nechci a tenhle recept je prostě skvělý.
Děkuji za vaši užitečnou stránku a přeji hodně štěstí. Ina

Paul Steindler (neověřeno)
17. 4. 2014 19:39:00

ngredience

Tiramisu
Ladyfingers
Vejce 10 kusu
Cukr 11 oz = 311 g
Mouka 9 oz = 255 g
Vanilkova trest 1 tsp = cajova lzicka
Tiramisu
Zloutky 6 kusu
Cukr 198 g (pate a bombe – 240 F syrup )
Mascarpone 500 g
Gelatin 1 sacek
Slehacka 1 hrnek = zhruba ¼ l
Pro neznalce: Pate a bombe je mix zloutku se syrupem s cukru a vody svarenym na 240 F neboli na " soft ball" coz je v prekladu mekka kulicka. Tento zaklad se pouziva k priprave i jinych desertu, jako treba cokoladova pena ( chocolate mousse )
Postup

Postup na pripravu Lady fingers.
Rozdelit vajicka(oddelit zloutky od bilku)
Utrit zloutky s cukrem do peny a potom dodat vyslehany snih z bilku a opatrne do toho zamichat mouku.
Pomoci sacku tvorit lady fingers a take 2 kulate korpusy.
Pocukrovar pudrovym cukrem a pect v horke troube (425 F = 218 C)
Ty lady fingers je nejlepsi strikat tesne vedle sebe aby vznikla jedna dlouha rada, lepe se to potom upravuje.

Priprava mascarponove naplne.

Pripravime si silny kavovy syrup z vody, cukru a instatniho expressa kavy s dodatkem likeru Kahlua na potirani testa.
Ze zloutku si udelame penu a zaslehavame do ni opatrne horky cukrovy syrup ( zloutky musi byt takto upravene zabranit salmonele)
Vyslehame az do zhoustnuti a pridame do toho rozpustenou zelatinu s trochou rumu na prichut.A posleze vmichame i Mascarpone.
Po vychladnuti vmichame vyslehanou slehacku.

Pripravime si formu. ( ja pouzivam ocelovy kruh o prumeru 25 cm)

Lady fingers dame po obvodu formy a na spod polozime 1 kulaty korpus a potreme bohate kavovym syrupem.
Nalozime cast kremu a opakujeme cely postup koncic kremem.
Dame do lednicky nebo mrazaku ztuhnout a pred upotrebenim zdobime povrch kakaem.

Veronika (neověřeno)
15. 3. 2014 15:23:37

Vážená paní Ivanko, jen Vám chci říct, že Vaše stránky jsou super, vařím a hlavně peču s Vámi velmi ráda. Díky Vám jsem vždy za hvězdu a dokonce si ode mě nechává péct naše široká rodina :-) I když spoustu Vašich receptů znám už nazpaměť, vždy si Váše video k vaření nebo pečení pustím ať mi k tomu hezky povídáte :D Tiramisu jsem podle Vás dělala nesčetněkrát a zatím od prvního po poslední, který jsem dodělala právě teď, nebyl žádný problém ani se ztuhnutím krému, dělám ho přesně podle Vás. Vždy jsem ho měla krásně pevný a šel pěkně krájet bez ztužovače, bez mrazáku :-)
Patří Vám můj velký DÍK, s Vámi mě chytlo hlavně pečení a nyní vím, že jsem se měla dát na pekařku-cukrářku, protože mě to hrozně baví a největší odměnou je pro mě to, když chce někdo přidat.
Mějte se fajn a jen tak dál :-) Veronika

Dáša Slovensko (neověřeno)
27. 7. 2013 17:34:59

In reply to by eva (neověřeno)

Dobrý den Evička, myslím že chyba "soudruhú z NDR" je v tom že to mascarpone nešľaháte. Ani bez toho tvarohu to nieje originál talianske tiramisu tak si ho tam kľudne dávajte ak vám to tak chutí sama ho robím z pomazánkového másla pretože je mi ľúto dať toľko peňazí za mascarpone. Tiramisu originál sa robí z amaretopiškot a amaretolikéru zmiešaného so silným pressom bez cukru plus do krému idú surové žĺtky vyšľahané s cukrom a do toho sa ešte ZAŠLEHÁ mascarpone. Osobne surové žĺtky nemusím takže som si tiež obľúbila iný recept. A tento od Ivanky je velmi dobrý ale rovnaká chyba mascarpone iba zmiešala s cukrom a nevyšľahala. Myslím že to kludne mohla dať aj s cukrom aj so šľahačkou do jednej misky a vznikla by hustá masa ktorá sa dá roztierať kartou. A tu kávu tiež mohla použiť celú pretože by potom piškot bol hezky nacucaný aspon tá vrchná vrstva a utvoril by s krémom jednotnú kompaktnú masu ktorá by išla krásne reprezentatívne krájať. A možno stačilo nechať to proste dlhšie proležet aby ten piškot nacucal tu vlhkost z krému. Tak to skuste :-) s pozdravom Dáša :-)

PS: Ivanko krásný moc inspirativní stránky klobouk dolu před Vámi

eva (neověřeno)
29. 5. 2013 12:15:02

Tiramisu dělám vždy, když mají mascarpone v akci v globusu za 26,90Kč. Určitě tak 4x do roka to v akci mají. Včera jsem ho dělala, pravda, měla jsem jiný recept.Chtěla jsem se podívat na jiný, protože ten můj krém, kde nebyly šlehačky se mi zdál moc řídký. Bohužel jsem si moc nepomohla, paní ho měla stejně řídký jako já. Tak nevím kde soudruzi z NDR udělali chybu. Dá mi někdo osvědčený recept s hustým krémem? Jednou jsme do toho na zahuštění dali vaničku tvarohu, bylo to moc dobré, ale pak už to není Tiramisu, že ano.

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 1. 2013 22:12:36

Dělala jsem jednou a byl výborný, podruhé jsem zkoušela dát 1 ztužovač šlehačky a byl taky výborný. Asi nemáme tak vybrané jazýčky,ale poznat nebyl. Zítra mě čekají další dva a v pondělí jeden, opravdu velice vděčný zákusek. Moc děkuji za receptík.

Tina (neověřeno)
9. 12. 2012 13:00:35

Ahoj je mi 13let a zkoušela jsem tento recept tak ze jsem tam do toho krému dala ztužovač a asi 1 lžičku rozpustnéjo kafe a je to výborný.Samozřejmě jsem tam místo rumu dala rumové aroma.Zrovna budem mít ve skole jarmark tak to udělám a uvidime jakej bude mít tiramisu úspěch :D děkuju za recept :-)

Zdravím, já tam asi také příště přidám ten ztužovač, ale do tohodle jsem to nechtěla dávat, protože by hned měkdo řval :-) :-) že to není tiramisu, když je tam ztužovač. přeji hezký den. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
3. 11. 2012 09:22:55

Já přidávám do krému trochu ztužovače, lépe drží. A místo amareta dávám také rum - ale ne náš český. Přivezla jsem si z Lanzarote medový rum a je v tom vynikající. Už jsem tento krém zkoušela i s ricotou, také dobrá varianta, ale mascarpone je chuťově ze všeho nejlehčí.

Nepřihlášený (neověřeno)
27. 7. 2012 11:52:59

hle jednou jsem neměl ammareto ani rum(tuzemák)a hledal jsem v baru jinný tvrdý alkohol a našel jsem becherovku říkal jsem si to bude hnusný ale nebylo to špatný

a taky nedělat trojúhelník nebo ovál, protože nakrájené na talíři a jezené lžičkou to není jedno, že? :o

A (neověřeno)
30. 6. 2012 16:54:39

Za 1. se to rozhodně nedělá do kulaté formy a používají se cukrářské piškoty Savioardi , nepoužívá se rum ale Amaretto ( což je mandlový italský likér )

Taky tady nikdo nikoho nepřesvědčuje že tam šlehačka patří hole není dobrá dělala jsem několikrát tiramisu a krém z pomazánkového másla a je to velice dobré já když jsem to jedla poprvé u známých tak jsem si myslela že je to maskarpone když je krém dobře udělaný tak to nepoznáte Věra

Nedá mi to nereagovat, Hole nebo jiná šlehačka, nepatří tam žádná, Ivanka s ní nahradila vejce, která nejedí syrová, taky nikoho nepřesvědčuje, že je to jediná správná verze, když chcete pravé tiramisu, máte recept o několik příspěvků níže, se šlehanými žloutky a sněhem z bílků.

šlehačka HOLE je rostlinná (z olejů a mléčných bílkovin), nedá se s pravou živočišnou vůbec srovnat. Pokud chcete dělat pravé tiramisu s mascarpone, tak tak dejte pravou šlehačku.

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 5. 2012 11:23:00

Já mám jenom malou radu, pokud chcete mít krém hustší, tak použijte šlehačku HOLE, kterou jsem koupila v Makru, je vynikající, nejen, že je hustší, ale taky dlouho vydrží a hned tak nespadne

Nepřihlášený (neověřeno)
17. 12. 2011 14:09:46

Odkedy sa TIRAMISU pecie???

Nepřihlášený (neověřeno)
16. 10. 2011 15:51:36

Rozhodně vyzkouším , mám doma 2 mascarpone z Tesca bylo v akci :-)
Chtěla jsem dat piškoty, ale tohle s těstem je lepší.A tenhle postup je jedničkový.

Dobrý večer Klárko, tak samozřejmě tam jde i to máslo, ale já jsem dala hlavně to mascarpone aby někdo nepsal, že s máslem to není tiramisu, samozřejmě je to dobré i tak :-) Ivana Malatincová
A moc mě těší, že se mimo babičky podílím na Vašem zdokonalení :-)

Milá Ivanko,
chtěla bych Vám velmi poděkovat za recepty, které zveřejńujete. Vaši stránku jsem objevila teprve nedávno, ale jsem nadšená, v mých osmnácti letech mě vaření a pečení opravdu "chytlo" a to zásluhou mé babičky z Hronova a také tou vaší zásluhou.

Tiramisu je opravdu skvělé, bohužel jsem z malého městečka a sehnat zde mascarpone je nadlidský úkol, nahradila jsem jej tedy pomazánkovým máslem, no není to to "pravé tiramisu", avšak všem velmi chutná a na plechu už je poslední kousek.

Ještě jednou Vám děkuji a těším se na další recepty. Klárka Semeráková =o)

Ferda (neověřeno)
13. 4. 2011 21:00:44

Na jihu Italie se dela take citronova verze tiramisu. Piskoty se namaci pred polozenim do misky do smesi citronova stava+limoncello+voda+cukr. Krem je stejny jako na klasicke tiramisu, jen se do nej daji priblizne dve lzice crema di limoncello, ktere se da vyrobit i doma. Je to smetanovy liker s chuti citronu. Doporucuji v lete. Velice osvezujici!

Ferda (neověřeno)
13. 4. 2011 20:56:57

Podle mne bez Amareta neni mozne prave tiramisu. V okoli Neapole navic casto nedavaji Amareto ale dezertni vino Marsala. Marsala je vino podobne portskemu, ale je delane z bilych hroznu. Ma jantarovou barvu. Podle me vlastni zkusenosti je nejlepsi kombinace kava+amareto+marsala.

S dovolením odpovím jaká je má zkušenost. Pomazánkové máslo bez příchuti určo dát můžete, někdo dělá tiramisu vždy jen s pomazánkovým máslem. Ne, že by to nebylo pak dobré, ale změní to však celé vyznění dezertu. Podle mě s mascarpone je tiramisu jemnější, a lépe vyniknou i ostatní chutě. Každý však ať ochutná obě varianty a rozhodne se, co je pro něj lepší. Sama zase třeba nepoužívám syrové žloutky, byť do pravého tiramisu se taky dávají.
ZDENY

Návštěvník (neověřeno)
20. 1. 2011 12:11:36

Já do krému dala zakysanou smetanu místo šlehačky a ten krém byl tuhý.

Sonia (neověřeno)
20. 1. 2011 12:00:15

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dělám ho taky tak, jen nedávám alkohol do kávy (kvůli dětem) a někdy navíc ty piškoty, jakmile je namočím v kávě, obalím v kokosové moučce. Jindy je sypu strouhanou hořkou čokoládou. Ostatní dělám stejně.

Nepřihlášený (neověřeno)
20. 1. 2011 10:14:42

Dobrý den,dneska se chstám dělat váš medovník tak doufám,že se povede.Jinak když vidím tiramisu mám výborný recept na pravé tiramisu dovezla jsem si ho přímo z itálie a je moc dobré,vždy se poněm hned zapráší.

Tady je recept:
500g Mascarpone(doporučuji opravdu koupit si ho a nenahrazovat ho ničím jiným)
5 lžic cukru krupice
5 vajec
2x malý panák Amaretto(v případě že nemáte použijte rum)
šálek silné kávy černé
1 pytlík cukrářských piškotů-takové ty podlouhlé
kakao na posypání

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, z bílků vyšleháme sníh.
Do žloutků přidáme Mascarpone, dobře promícháme a nakonec pomalu vmícháme sníh.
Piškoty namáčíme do kávy smíchané s Amarettem(rumem), jen rychle, aby se nerozmáčely,protože naše piškoty víc nasakují takže tak vteřinku a ven.. Skládáme do formy – piškoty, krém, piškoty, poslední vrstvu krému posypeme kakaem.
Necháme min 2 h zatuhnout v lednici.

Bara (neověřeno)
24. 9. 2010 15:35:21

In reply to by ANDY (neověřeno)

Máš můj obdiv!! Kdyby mi tohle udělal kluk, asi jsem hned jeho.:)

ivana.m
29. 8. 2010 08:08:47

In reply to by ANDY (neověřeno)

Dobré jitro Patriku, tak to jste šikulda :-) To máte pravdu žádnýučený z nebe nespadl. Já to mám pro příště, že když to posypu kakaem, tak to hned musím vyfotit a ne až se to rozpije :-) No prostě malý úlet. Koukla jsem na Váš a hlavně že chutnal Obrázek odebrán. přeji hodně úspěchů a to nejeom ve vaření. Ivana M

ANDY (neověřeno)
29. 8. 2010 00:18:14

In reply to by ANDY (neověřeno)

PS: Toho rajčete si prosím nevšímejte, bratr se mi pletl v kuchini, zrovna si dělal svačinu :D

ANDY (neověřeno)
29. 8. 2010 00:17:05

Dobrý den, paní Ivano

chci vám jen říct - nápisek Tiramisu že by mohl být lepší, ale žádný učený z nebe nespadl? Paní Ivano jste nejlepší! Ten nápis je úplně užásnej! Taky vařím a peču od svých 9 let, momentálně je mi 17 a jsem jinak kluk.... tuhle stránku vidím myslím po třetí a už se tu nemůžu odtrhnout ...jdu okouknout další recepty. Jinak také jsem dělal tiramisu - dopadlo takhle: http://img.janforman.com/?id=091107191528txor.jpg

Zdraví Patrik alias ANDY

ivana.m
13. 4. 2010 07:09:45

In reply to by pavel (neověřeno)

Ahojky Pavle, to by taky šlo. Já jsem ze začátku měla trochu výčitky že to není tuhé a pak mě cukrář vysvětlil, že se to má podávat právě trochu zamražené a tím to dobře drží :-) Hezký den přeje Ivana M

pavel (neověřeno)
13. 4. 2010 01:38:19

co tam tak hodit 3 kelimky toho mascarpone a 1 kelimek slehacky pouze.
A nebo bych to hodil na 15min do mrazaku predtim nez to zacnu krajet.

Dobrý den paní Vlasto, posílám pozdrav i dcerce :-) Tak naštěstí mě to baví a to je fakt štěstí, protože jsem nucená vařit hodně. Děkuji za přání a budu se snažit. Hezký víkend Vám přeje Ivana M

Vlasta (neověřeno)
10. 4. 2010 14:18:52

Dobrý den paní Ivano,
Chtěla jsem Vám jen napsat,že jste velice šikovná a moc Vám fandím v této činnosti.
S mou 10 letou dcerkou moc rády koukáme na vaše videa,je fakt že se i kolikrát zasmějeme,protože máte dobré připomínky,hlavně někdy vtipné.Je vidět,že Vás vaření a cukrářská práce baví.
Tak Vám přeji mnoho úspěchů a další skvělá(vtipná videa)

ivana.m
17. 3. 2010 18:11:43

In reply to by Renata (neověřeno)

Dobrý den paní Renato, díky moc za receptík :-) Já jsem měla takové výčitky, že to není tuhé, ale už jsem poučená. Určitě to má být s těma syrovýma vejcema, ale doma to nechtěli, tak jsem se musela přizpůsobit, ale někdy jim to udělám takhle a nic jim neřeknu :-) přeji hezký večer. Ivana M

Renata (neověřeno)
17. 3. 2010 16:58:02

Dobrý den paní Ivanko, jste mou denní inspirací k vaření :0).
Musím jen napsat k Tiramisu : tento dezert by se neměl vůbec nechat krájet, ale nabírat na lopatku, je opravdu hodně krémový.
Dělám ho podle známé z Itálie :
uvařím si snídaňový hrnek silné kávy a přidám lžíci rumu / jako Vy :0) /
3 žloutky vyšlehám do pěny se 100 gr cukru, přidám 250 gr mascarpone,zašlehám
a potom pomale vmíchám ušlehané bílky se špetkou soli.
Vznikne krém, který natírám na piškoty / mám z Itálie Pavesini, ty se tu neseženou, ale můžeme je nahradit našimi cukrářskými a rozpůlit podélně./
Zapékací obdélníkovou formu vyložím piškoty, které jsem namočila do kávy / ty naše nechte dobře okapat, nebo je položte do formy a zakapejte přímo ve formě, ale opatrně, ať to nemáte moc vodové.
Na piškoty natřu vrstvu krému /0,5 cm/, posypu pravým kakaem a znovu dám piškoty, postup opakuji, navrch musí být krém posypaný hustě kakaem, stači 2 hodiny na proležení.
Jinak Vaše recepty jsou jedna bááááseň.
Mějte se. Renata

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.