Svíčková na smetaně
Ivana
Doba přípravy
160 minut
Obtížnost
     

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Average: 5 (10 votes)

Ingredience

1kg zadního hovězího masa (falešná svíčková)
35 dkg mraž.zeleniny pod svíčkovou
1 sklenice halali ( obsah 63 dkg)
15 dkg másla
3 bobkové listy
1 lžička tymiánu
1/4 lžičky nového koření
sůl a cukr podle chuti
2 velké cibule
5 dkg slaniny
1,5 dl vody pro začátek a voda na podlévání během pečení
20 dkg zakysané smetany
4 dl smetany ke šlehání
3 dl mléka (i více)
2 až 3 lžíce hladké mouky
lak z halali podle potřeby
Reklama

Postup přípravy

Pečení v troubě: Do pekáčku si dáme mraženou zeleninu, halali ze kterého dobře vymačkáme lak !!!! přidáme koření, rozpuštěné máslo, cibuli, vodu a vložíme slaninou prošpikované, osolené maso, které směsí i posypeme. Necháme do druhého dne v lednici. Maso budeme za stálého podlévání péci nejmémě 2 hodinky, ale takhle se to nedá přesně říct.

Vaření v papiňáku: Na rozpuštěném másle si zpěníme zmraženou zeleninu a nakrájenou cibulku a můžeme nechat zatáhnout i slaninou prošpikované a osolené maso. Do hotového přimícháme koření a halali, ze kterého opravdu dobře vymáčkneme lak !!!!!. Zeleninou posypeme slaninou prošpikované maso a necháme stát do druhého dne. Do papiňáku přilijeme ještě vodu a vaříme určitě nejméně hodinu. Prostě to budete muset zkusit.

Dokončení je stejné u obou způsobů:
Na pánvičce si zkaramelizujeme cukr, přilijeme vodu aby se rozpustil.
Měkké maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetany, mléko, rozmícháme a zhodnotíme kolik omáčky budeme potřebovat a když tak přidáme ještě mléko. Zahustíme moukou, provaříme osolíme, přidáme karamel a až po odstavení omáčky (asi po deseti minutách) můžeme dochutit lakem z Halali.

Příprava 25 min
Pečení 1,5 – 2,5 hodiny
Dokončení 15 minut

Počet porcí
7 větších

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Zdenka (neověřeno)
5. 8. 2008 20:49:48

Ráda vysvětlím. JE to cukr roztavený na karamel a do něj vlitá voda, karamel se v ní rozmíchá, asi je to to samé co ste dělala vy, ale je to méně známý název, je to přírodní potravinářské barvivo.

Zdenka (neověřeno)
5. 8. 2008 19:05:26

Dobrý den paní Ivanko tohle vypadá náramně, hned bych si dala. Ten kamamel je to karamel a nebo kulér, já mám totiž recept kde se přibarvuje a ochucuje troškou kuléru.

Ta roláda,to je zajímavý nápad.. Děti (už jsou velký) a stejně chtějí víc omáčky a málo masa. Když ale dělám roládu třeba k bramborům, tak tu dlabou o sto šest. To zkusím. Můj muž chce svíčkovou se sekanou, ale ještě jsem mu to neudělala. Musí vydržet. Ivana

Květa (neověřeno)
23. 5. 2008 10:31:13

Já zase svíčkovou dělám z rolád a to buď z hovězích, vepřových a taky z krůtích. Maso na rolády naklepu, osolím, opepřím z obou stran a namažu plnotučnou hořčicí,dám hranolek slaniny,okurky a cibule. Zavinu, spíchnu párátkem, posypu tymiánem. Tak mně to naučila tchýně,ale její svíčková je božská. Finální podoba celého jídla je v dochucení. A to je ta pomyslná třešnička na dortu.
Přeji všem hezký den!

Zdenka Stejskalová (neověřeno)
22. 5. 2008 18:28:47

Svíčkovou vařím ráda, musím to zkusit také s karamelem, podle vašeho receptu. Dovoluji si vám prozradit moje vychytávky. Když dělám svíčkovou s hovězího masa, tak si uvařím nejprve lak na nakladání, podobně jako vy, vařím zeleninu také mraženou ve vodě s cibulí a s kořením. Používám koření na divočinu už namíchyné ( krásně voní )a nakonec přidám trochu octa. Po vychladnutí tím přeleji maso a nechám v chladu do druhého dne. Druhý den orestuji nakrájenou cibuli, zeleninu s laku, kterou jsem přecedila a potom to dusím i s masem. Při dušení přilévám podle potřeby lak. Když je maso měké, doleji zbytek laku, zahustím smetanou s moukou a dochutím podle potřeby cukrem, solí, popř. octem a povařím. Nakonec omáčku propasíruji. Pracovala jsem jako účetní u armady v kuchnyni a tam jsem okoukala svíčkovou s vepřové kýty. Jmenovalo se to znojemská pečené, to proto, že se maso prošpikovalo okurkou ( to nedělám ). Jinak je postup i ingredience stejný jako s hovězím masem, ale práce je ulehčená, maso se nemisí nakládat, protože vepřové maso to nepotřebuje. Poslední dobou tak svíčkovou dělám, protože hovězí maso je podstatně dražší. Omáčka má naprosto stejnou chuť a laik ani nepozná, že je svíčková z vepřové kýty. Moc zdravím Zdena

magdalli (neověřeno)
25. 4. 2008 19:25:24

Milá Ivanko.

Ráda se dívám na Vaše recepty a vždy se těším co se objeví nového.
Jsem v důchodu a vaření mně teď moc baví.Díky Vám jsem se hodně přiučila. Nejen svíčková byla vynikající. Moc Vám děkuji a velice Vás obdivuji.

S pozdravem Magdalli

Líba (neověřeno)
19. 3. 2008 22:14:40

Jo, tak na svíčkovou jsem se těšila! S kysanou smetanou si to nepamatuji.
Ale kvůli anebo díky tobě se vždycky dělám s karamelem. :o)
Díky, na tento recept jsem čekala jako na zvlášť slavnostní.
Ať se nám všem daří.
Líba

Renča (neověřeno)
19. 3. 2008 07:17:07

Já dávám, jenom čerstvou zeleninu,přijdemi ta omáčka lepší.Ke koření přidávám celý jalovec a trochu mletého zázvor,tymián,bob.list., nové koření,pepř celý,citron atd. 2dny naložené .

Věrko, já mám taky malou zahrádku, ale poslední dobou odbourávám zeleninu, protože mi to nažere téměř vždy nějaká havěť.Dala jsem hodně jahod pod tu černou látku a hodně česneku.Mám i trochu mrkve. Ivana

Věrka123 (neověřeno)
17. 3. 2008 13:55:19

Protože mám zahrádku, tak mám svou zeleninu, tak si nakládám do salátu a svíčkové a tak různě zeleninu sama.Taky jsem dříve kupovala Halali, ale s tou domácí zeleninou se to nedá srovnat. Ale svíčková, to je bašta, to je klasika, kterou každý neumí. Věrka.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.