Svíčková na smetaně
Ivana
Doba přípravy
160 minut
Obtížnost
     

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Average: 5 (10 votes)

Ingredience

1kg zadního hovězího masa (falešná svíčková)
35 dkg mraž.zeleniny pod svíčkovou
1 sklenice halali ( obsah 63 dkg)
15 dkg másla
3 bobkové listy
1 lžička tymiánu
1/4 lžičky nového koření
sůl a cukr podle chuti
2 velké cibule
5 dkg slaniny
1,5 dl vody pro začátek a voda na podlévání během pečení
20 dkg zakysané smetany
4 dl smetany ke šlehání
3 dl mléka (i více)
2 až 3 lžíce hladké mouky
lak z halali podle potřeby
Reklama

Postup přípravy

Pečení v troubě: Do pekáčku si dáme mraženou zeleninu, halali ze kterého dobře vymačkáme lak !!!! přidáme koření, rozpuštěné máslo, cibuli, vodu a vložíme slaninou prošpikované, osolené maso, které směsí i posypeme. Necháme do druhého dne v lednici. Maso budeme za stálého podlévání péci nejmémě 2 hodinky, ale takhle se to nedá přesně říct.

Vaření v papiňáku: Na rozpuštěném másle si zpěníme zmraženou zeleninu a nakrájenou cibulku a můžeme nechat zatáhnout i slaninou prošpikované a osolené maso. Do hotového přimícháme koření a halali, ze kterého opravdu dobře vymáčkneme lak !!!!!. Zeleninou posypeme slaninou prošpikované maso a necháme stát do druhého dne. Do papiňáku přilijeme ještě vodu a vaříme určitě nejméně hodinu. Prostě to budete muset zkusit.

Dokončení je stejné u obou způsobů:
Na pánvičce si zkaramelizujeme cukr, přilijeme vodu aby se rozpustil.
Měkké maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetany, mléko, rozmícháme a zhodnotíme kolik omáčky budeme potřebovat a když tak přidáme ještě mléko. Zahustíme moukou, provaříme osolíme, přidáme karamel a až po odstavení omáčky (asi po deseti minutách) můžeme dochutit lakem z Halali.

Příprava 25 min
Pečení 1,5 – 2,5 hodiny
Dokončení 15 minut

Počet porcí
7 větších

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
marta (neověřeno)
22. 10. 2009 01:05:29

Dobrý večer vespolek. Dnes se dostala na svíčkovou a nemůžu souhlasit s p.Kučerou.Když se mu recept nelíbí, tak ať to nekomentuje. Já svíčkovou taky nemusím, ale recept si zkouknu. Vařím ji občas z kuřecích čtrtek, nenakládám,prošpikuji slaninou. Rozdíl máme jenom v tom, že maso opeču na zelenině,posypu lžíci cukru,pak přidám halali. Podle času jak spěchám buď peču, nebo rovnou dusím v kastrole.Zadělávám jako vy.Ono to kuřecí nemá tak výraznou chuť, tak přidávám zeleninový a kuřecí bujon.Je pokaždé výborná a kdo ji u nás jedl, tak si i přidal.Kdesi na jedné kuchařce, když jsem tak serfovala po internetu, je napsáno, že svíčková je obřad,zelenina jenom čerstvá, jinak prý je to barbarství. To mě rozpálilo do běla. Abych se patlala s omáčkou tři dny, to nikdy. Vařit se musí rychlé a dobře. Váš recept je dobrý. Zaleží na dochucení a to už musí každý jak je zvyklý a co chutná. Nechci to udělať, ale prásknu na sebe, že ji vařím i z vepřového Kupujeme si pravidelně prasátko, tak proč ne. Vždy jsem byla zaměstnaná tzv.babinci a spousta žen vařila svíčkovou z vepřového.Nakonec ještě trochu rozškvařím kus uzeného špeku a na talíří posypu škvařečky .S houskovým knedlíkem to nemá chybu.Oběd mám hotový za dvě hoďky a zbyde i na druhý den.Promiňte,že jsem se rozepsala,ale nemohla jsem to strávit.Zdravím a nenechte se odradit.

Ahojky Ivetko,dětičky i když jsou už velké, tak chtějí svíčkovou taky z kuřecího. Já jsem jí tady dělala z hovězího, protože to je prostě tradice a dělám jí i z plecka. Záleží prostě na dochucení. Mám radost a zdravím všechny Vaše strávníky :-) Ivana M

Iveta H. (neověřeno)
21. 10. 2009 10:14:51

Zdravím Ivanko,
tak jsem vyzkoušela další recept a to svíčkovou. Dělala jsem ji z kuřecího masa, tak jsem na vaše rady dala do trouby při pečení trochu vody a 1 hovězí bujon. Musí říct, a to všechny doma říkali, že je božskááááááááááá, ať už vařím jen s vámi. Děkuji Iveta H.

Dobrý den Ivanko, tak klidně začněte na 200 st. a jakmile se to začne péct, tak to snižte na 180 až 170 st. Ta doba pečení záleží na druhu masa. Jestli to budete dělat z hovězího, tak ty dvě hoďky to asi budou, vepřový je trochu dřív, ale já to prostě taky zkouším. Někdy to nevydržím a přendám to v polovině do papiňáku. :-) Ať se daří Ivana M

Ivanka (neověřeno)
9. 10. 2009 20:58:15

Dobry den pani Ivano,shledla jsem vase video na svickovou a chtela bych ji v blizke dobe vyzkouset ,ale mam takovy problem.Mam elektrickou troubu a nevim na kolik stupnu ji mam dat a jak dlouho mam v ni to maso pect aby bylo meke.Muzete my poradit?

Andrea (neověřeno)
8. 10. 2009 21:20:56

Ahoj Ivano,

no to je asi ta nejlepsi stranka co jsem kdy nasla.Moc ti dekuji. A tvemu synovi samozrejme za jeho napad a realizaci. Ziju ve svycarsku a to se mi hodi....
zdravi
Andrea

koby (neověřeno)
7. 10. 2009 20:52:35

Ahoj Ivanko,
tvůj recept je fakt výborný!!!Už jsem ho taky zkoušela.
Ostatně, jako všechny. Taky jsi moje "panučitelka" na dálku,
i když né tak daleko, jako je Lucka. Měj se moc hezky a těším se
na každý recept.Ahoj Vlaďka

Dobrý den Lucie, tak to je bomba a mám z ní velikou radost.S těmi surovunami, to musí být bída a hlavně když si to nemůžete přečíst. Moc zdravím Vás a i Vaše přátele a doufám, že si ještě něco ukuchtíte. Pozdravy z Prahy posílá Ivana M :-) :-)

Lucie (neověřeno)
4. 10. 2009 10:38:56

Dobry den,Ivanko.Musim Vam moc podekovat za Vase stranky a zaroven vyseknout poklonu.Jste moje ucitelka na dalku a vlastne o tom ani nevite.Je mi 22let a i kdyz jsem z oboru (servika) na svickovou jsem si moc netroufala.Az dnes,podle Vas a musim rici,ze se povedla na jednicku a byla jsem poverena Vam podekovat.Po dvou letech svickova je jako sen.A nejenom pro me,pochutnalo si na ni 10 lidi,cechu,zijicich jako ja v Thajsku.Bohuzel jsem tady jedina zena mezi sousedy tak je vse na me a najit nekdy suroviny na vyrobu je problem,vcetne mouky na knedliky vse je popsane ไหกฟกผทฝงชลจตคภถ takhle,pak neco najdete.Tak zdravime z druhe pulky sveta a i tady jime podle Vas,moc dekujem a chceme aby jste to vedela.

Uli (neověřeno)
3. 10. 2009 23:18:31

Jejda, jejda tady je ale "nekdo" samoliby.
Zna papanicko jenom od maminky.
No chudak jeho zena (pokud nejakou ma, nebo kdy dostane :-) )
Kdo neni ochoten vyzkouset i neco noveho je moooooc ochuzen.
Ja tuto svickovou zkusim pristi tyden

Jani S, souhlasím plně s tebou, že to jde i z jiného masa. Děti to někdy chtějí i z kuřecího. Já jsem to dělala z hovězího, jako se to dělalo dříve a to hovězí bylo zažité, ale já to klidně porušuji a je to výborný. :-) Ivana M

janaS. (neověřeno)
21. 9. 2009 22:01:15

Zdravím, snad nebude vadit Vám ani Ivance, když napíšu jen svůj názor. :-)
U nás se hovězí taky nějak nejí, kýtou určitě nic nezkazíte, já bych se nebála to dělat i z libového plecka a pokud bych měla ingredience a chuť na svíčkovou a měla " jen " kuřecí v lednici, použiju i tohle.
Myslím, že v dnešní době už se nevaří striktně jako kdysi, ale podle toho, co komu vyhovuje a chutná. ;-)
Pěkný večer přeju.
janina s.

Jana (neověřeno)
21. 9. 2009 17:33:17

Dobrý den,ráda bych udělala Vaši svíčkovou,ale nikdo mi doma nejí hovězí.Myslíte,že mohu použít vepřovou kýtu?Nepokazí to nic na chuti?Postup dál bude stejný jako s hovězím masem?Děkuji za radu a za Vaše úžasné recepty.Jana

Alena (neověřeno)
10. 9. 2009 13:14:59

Dobrý den, taky se učím vařit podle vašich receptů"hlavně omáčky", dneska jsem dělala svíčkovou a mám radost, že se mi povedla:-)
Moc děkuji za recept.Alena

Zdravím moc Jiřinku a Juráška. Mám radost, že se sem budete vracet. Máme tady hodně receptů od děvčat a vždycky a nejenom já jsem ráda za nějaký nový receptík. Nahoře na liště je odkaz na fórum, kam se ale musíte zaregistrovat.Potom tam můžete vkládat recpety do kategorií, dávat fotky a to nejenom jídel do fotogalerie a diskutovat s naší partičkou v pokecu. zdravím a těším se na receptíky :-) Ivana M

Jiřinka a Jurášek (neověřeno)
2. 9. 2009 13:31:02

Dobrý den, paní Ivanko,
Vaši stránku jsem našla náhodně asi před měsícem, kdy jsem hledala recept na kynuté knedlíky - super recept, byly výborné a včera jsem se pustila do svíčkové, tedy do naložení masa (ne hovězího, ale vepřové kýty), běhala jsem od pc do kuchyně a litovala, že nemám notebook :-)). Dnes jsem masíčko upekla a udělala omáčku a je teda úplně super výborná a jednoduchá a rychlá. A určitě budu podle Vašich stránek vařit a hledat inspiraci i dál. Ještě by mě zajímalo, jestli Vám můžu poslat nějaký svůj recept, který byste sem mohla dát, aby si ho vyzkoušeli i ostatní, nebo jestli sem dáváte jen svoje recepty. Děkuji za odpověď a za obrovskou pomoc při vaření. J.

Dana (neověřeno)
13. 7. 2009 21:42:17

Dobry den tak jsem tu svičkovou uvařila a byla super trochu jina než moje ale dobra.Dana

Sandra (neověřeno)
9. 7. 2009 12:22:36

Dobrý den, tak ten Váš recept je moc výborný za prvé je jednoduchý a moc dobrý pochutnala jsme si na tom celá rodina. Tak Vám moc děkuji za Váš vynikající recept. Sandra

Dobrý den Dano, tak doufám že bude taky chutnat i když vím podle dětí, že jak jsou zvyklý na moje, tak něco jiného jim sice chutná, ale řeknou že si radši dají to moje. Jestli jí vaříte, tak si člověk zvykne na svojí chuť. každopádně jsem zvědavá. Ivana M

Dana (neověřeno)
24. 6. 2009 17:27:33

Dobry den dnes jsem objevila tyto stranky.Je to super a pani Ivana vaři věci ktere jsou rychle a chutne,Jdu teda vyzkoušet tu svíčkovou jestli bude lepši než moje.

Renata (neověřeno)
24. 6. 2009 13:08:39

Dobrý den,
chci moc poděkovat za tyto stránky, paní na videu je skvělá.Já tak trošku v kuchyni bojuju, ale ráda jím a musím prostě vařit pro rodinu jinak to nejde.Vše se mi zatím povedlo, přesně jak je tady psáno, vidím jak to má vypadat , kdy co přidat.
Takže mooc díky za tyto stránky, jen tak dál.
Hezký den R

Dobrý den Míšo, tak to teďkon makáte a učíte se co? Já mám taky doma studenty a teď se pořád učí.
Z těch prsou to dělám úplně stejně, jenom tam přidám víc hovězího masoxu, aby to mělo chuť, protože ty prsíčka nepustí moc šťávy. A jestli se Vám ta svíčková nechce péct, tak já někdy na másle usmažím zeleninu a potom to všechno dohromady dělám v papiňáku. Zdravím a držím palce, hlavně při zkouškách. Ivana M

Míša (neověřeno)
26. 5. 2009 10:47:59

Dobrý den,paní Ivano,prosím napsala byste mi, jak děláte tu svíčkovou z kuřecího?prosím jak pro blbce...ještě nikdy jsem ji nedělala :-)děkuju, Vaše stránky jsou super,jsem studentka na kolejích a kuchtím tu pořád něco,včera zrovna kuřecí prsa naložená v medové omáčce. Kluci co jsou tu, najednou bez maminky a teplé večeře pořád jí instanty,tak všem radím vaše stránky a už vaří a hrozně si Vaše stránky chválí.
Díky Míša

Pavel (neověřeno)
26. 5. 2009 09:41:44

Ještě jedna věc mě překvapila,že ta majda i maso bylo druhý den lepší než ten den, kdy jsem to vařil. Asi to příště všecho uvařím v pátek a bašta bude až v sobotu:)

Ahojky Pavle s Janinou souhlasím, já to taky někdy nepeču a dělám v papiňáku, ALE tu zeleninu si napřed opeču na máslíčku, ona má potom úplně jinou chuť, než když je vařená. Taky přeji hodně úspěchů a zdravím :-) Ivana M

janaS. (neověřeno)
24. 5. 2009 14:29:44

Zdravím Pavle, snad Vám nebude vadit, když napíšu svůj názor. To, co jste všechno udělal pro " záchranu " jídla, teda obdivuju.
Já jsem kdysi pekla králíka v remosce a myslela jsem, že když je to uzavřené, bude to měkké, ale ouha, taky skončil polotuhý v tlakáči, asi ho soused nechal dlouho požít. :D ( ale darovanému králíkovi...). S tou zeleninou máte pravdu, je jí to jedno, stejně ji rozmixujete. :D
Já to tak taky dělám.
Tak držím palce a hodně nejen kuchařských úspěchů.
Zdraví Jana S.

Pavel (neověřeno)
24. 5. 2009 08:29:06

Dobrý den,
už jsem od Vás vyzkoušel přes deset receptů, všechny perfektní, ale na svíčkové jsem pohořel. Maso jsem naložil a druhý den dělal v zapékací míse, ale po 2hod.maso bylo pořád dost tuhé, asi ta kráva (vůl) byla pěkně stará :-) Musel jsem ho dát do tlakáče, pak už to šlo. U majdy mi ujela ruka s karmelovou vodou a pak jsem to všelijak zachraňoval octem a kys.smetanou, naštěstí to vyřešily brusinky se šlehačkou. Napadlo mě, že bych to maso se zeleninou dělal hned v tlakáči, té zelenině bude jedno jesti bude rozvařená, stejně se rozmixuje, co myslíte. Pavel

janaS. (neověřeno)
18. 5. 2009 19:26:18

Ahoj Ivi, nikdy nepochopím, jak někdo kritizuje a je chytrý bez vyzkoušení nebo ochutnání a často ani neumí uvařit čaj !
Tak ať si vaří podle sebe a ať ani nečte Tvoje recepty, je to pro něj ztráta času !
Pamatuju na extchána od švigry, jak jim, když tam s exmanželem ještě bydleli, vařila, usmažila bramborovocuketové placky a on, že " nejsem králík, já to žrát nebudu ! " ( pardon, ale on je takový neurvalý...)
Pak švigra zjistila, že z hrnce ubylo několik placků zastudena.
Pak jí tehdy tchán řekl, že nebyly vůbec špatný !
Vždycky si na to vzpomenu a já - a asi nebudu sama - takové Brouky Pytlíky nemusím.
Neochutná, nevyzkouší, ale urážet bude !
Možná takoví lidi vlezou i do kuchyně pětihvězdičkového hotelu a kontrolují, jestli se vaří podle JEJICH zvyku a ne aby jinak !
Tak pa, Jana S. ( Janina S. )

janaS. (neověřeno)
17. 5. 2009 23:52:04

Pokud můžu poradit, uvařte si SVOJI VLASTNÍ SVÍČKOVOU ale z opravdu ČERSTVÝCH SVÍČEK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Další Brouk Pytlík..... :D

Kucera Josef (neověřeno)
17. 5. 2009 13:04:11

Dobry den.
Ta Vase "svickova" je katastrofa.Kdyby to videla moje maminka,tak by ji klepla pepka.Vsude je k dostani cersva zelenina,a vy tam davate nejakou konzervu!Ta omacka vypada jak lepidlo na tapety!To co Vy tady nabizite je hodne vzdaleno od SVICKOVE!
Zdravi Kucera Josef

Sarka (neověřeno)
25. 4. 2009 21:04:06

tak svickova se povedla. Dala jsem dohromady 3 recepty a i muj pritel rika, ze je vyborna. Ale porad to neni ono, neni to jako od moji maminky. Tak to casem dopiluju. Ted jeste prave cekam az me vykyne vas zitny chleb, tak dam pak vedet jak dopadl.

maruslan (neověřeno)
23. 4. 2009 12:18:50

Dobrý den Šárko!
Jestli můžu řeknu Vám jak já dělám svíčkovou z čerstvé zeleniny a je taky výborná. Maso si osmahnu na tuku ze všech stran ať se zatáhne, jen tak chviličku, pak jej vytáhnu a dám do toho tuku stejný poměr mrkve, petržele, celeru osmahnu, potom přidám cibulku, bobjový list, nové koření, celý pepř, tuto směs nechám v hrnci, který je stále na ohni, odhrnu ji na stranu a na volné místo přisypu 3 lžíce cukru, který nechám zkaramelizovat, poté smíchám se zeleninou, přidám 2 lžíce plnotučné hořčice, šťávu z citrÓnu, trošku přisolím, poté dám do hrnce maso podliju vodou a dám péct do trouby. Peču až je maso měkké. Pak jej vytáhnu zeleninu rozmixuji a přidám sladkou smetanu. Většinou ani nezahušťuji. Vypadá to složitě,protože to neumím jednoduše napsat, ale je to šup, šup.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.