Svíčková na smetaně
Ivana
Doba přípravy
160 minut
Obtížnost
     

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Average: 5 (10 votes)

Ingredience

1kg zadního hovězího masa (falešná svíčková)
35 dkg mraž.zeleniny pod svíčkovou
1 sklenice halali ( obsah 63 dkg)
15 dkg másla
3 bobkové listy
1 lžička tymiánu
1/4 lžičky nového koření
sůl a cukr podle chuti
2 velké cibule
5 dkg slaniny
1,5 dl vody pro začátek a voda na podlévání během pečení
20 dkg zakysané smetany
4 dl smetany ke šlehání
3 dl mléka (i více)
2 až 3 lžíce hladké mouky
lak z halali podle potřeby
Reklama

Postup přípravy

Pečení v troubě: Do pekáčku si dáme mraženou zeleninu, halali ze kterého dobře vymačkáme lak !!!! přidáme koření, rozpuštěné máslo, cibuli, vodu a vložíme slaninou prošpikované, osolené maso, které směsí i posypeme. Necháme do druhého dne v lednici. Maso budeme za stálého podlévání péci nejmémě 2 hodinky, ale takhle se to nedá přesně říct.

Vaření v papiňáku: Na rozpuštěném másle si zpěníme zmraženou zeleninu a nakrájenou cibulku a můžeme nechat zatáhnout i slaninou prošpikované a osolené maso. Do hotového přimícháme koření a halali, ze kterého opravdu dobře vymáčkneme lak !!!!!. Zeleninou posypeme slaninou prošpikované maso a necháme stát do druhého dne. Do papiňáku přilijeme ještě vodu a vaříme určitě nejméně hodinu. Prostě to budete muset zkusit.

Dokončení je stejné u obou způsobů:
Na pánvičce si zkaramelizujeme cukr, přilijeme vodu aby se rozpustil.
Měkké maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetany, mléko, rozmícháme a zhodnotíme kolik omáčky budeme potřebovat a když tak přidáme ještě mléko. Zahustíme moukou, provaříme osolíme, přidáme karamel a až po odstavení omáčky (asi po deseti minutách) můžeme dochutit lakem z Halali.

Příprava 25 min
Pečení 1,5 – 2,5 hodiny
Dokončení 15 minut

Počet porcí
7 větších

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Nepřihlášený (neověřeno)
10. 10. 2010 10:37:54

Dobrý den paní Ivanko, nemůžu sehnat zeleninu Halali, kterou uvádíte jako surovinu do Svíčkové ... dá se nahradit nějakou jinou alternativou? Můj muž Svíčkovou miluje, těším se, až jí budu dělat podle vašeho receptu, ty totiž nidky nezklamou :)Ostatní suroviny už čekají v lednici :)Děkuji a přeji hezký den, Zuzka

Dobrý den paní Dášo,já tuhle kuchařku nemám jako výukový program, tohle je můj koníček a je o tom jak to vařím já a jak to jedí doma :)žádné normy, žádné předpisy. Časem třeba začínající zjistí na jiném webu, že je to lepší jinak vždyť webových kuchařek je mnoh a každý si může vybrat. Prostě takhle jsem zvyklá a jak se říká, starého psa novým kouskům těžko naučíš :)A jak by to bylo fádní, kdyby každý vařil úplně stejně, to by nebyly diskuze no prostě otrava. Přeji hezký den. Ivana M

ahoj paní ivano.i já jsem dostala odkaz na tuto verzi kuchařky on-line.náhodou jsem klikla na vaší svíčkovou a trochu vám musím oponovat.rozhodně bych nepoužívala mraženou zeleninu,vždy je lepší čerstvá a halali se mi zdá též zbytečné,protože je příliž ostré.nechci moralizovat,ale myslím ,že je lepší učit začínající kuchaři k tomu,aby používaly potraviny čerstvé a co nejméně polotovarů.dáša

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 9. 2010 19:59:42

Dobrý deň,

ďakujem za recept, dnes som sviečkovú robila prvý krát v živote a všetkým to chutilo. Určite vyskúšam aj vaše ďaľšie recepty.
Aďa

Souhlas, je to o chuti a zkoušení. U nás se hovězí nějak nejí, tak bych skončila asi u kuřecího nebo vepřové kotletky, případně plecka. ;-)
Více takových tolerantních a těch, co rádi experimentují a neřídí se nějakými starými striktními nařízeními a jak je tady dobře. ;-)

Nemusí být jenom hovězí maso. Několikrát jsem dělal z vykostěné našpikované vepřové pečeně. Fantazii se meze nekladou! Děvčata, chce to jenom odvahu a fantazii!

Dobrý den, tam je řečeno že pečeme s podléváním, takže podlévejte vodou podlévejte a pak to rozmixujte se zeleninou :-) Zase moc vody tam nedávám, aby to nebylo vodové. Tohle je recept natočený na staré video a kde nejsou nějaké podrobnosti ohledně podlévání :-) Už mám natočený nový a časem sem dorazí. Takže než dáte maso péct, tak ho podlijte :-) Ivana M

ivik (neověřeno)
11. 9. 2010 10:54:50

Dobry den chtela jsem se zeptat, do te svickove se vubec nepridava voda?Kdyz tam date tu smetanu a slehacku a mleko tak mi toho prijde malo, da se tam dolet voda?

marketa mičlova (neověřeno)
11. 9. 2010 09:12:17

nechapu proc tady chodite na ty stranky krityzovat tak si varte jak vy umite a nechte nas kteri jsou vdečni že pani ivanka nam neskušenym ukaže jak na to.mam tři deti a omačky nejsou moje parketa dneska jdu delat svičkovou a předevčiren jsem delala rajskou a manžel se strašne oblizoval a ja jsem byla rada.me mamka neučila vařit tak jsem se učila postupne podele receptu pani ivany diky tady tem strankam jsem se hodne veci naucila a doufam ze si pani ivana nedela nic z tech horšich přispevku soustředte se předevšim na ty kladne a tech je určite hodne dekji za vešchno ste super marketa

ivana.m
5. 9. 2010 11:37:50

In reply to by Petra (neověřeno)

Dobrý den Petro, to mě neobyčejně těší :-) Máte pravdu že vaření není aložité :-) přeji krásný den a ať se podaří kynuté buchty :-) Ivana M

Petra (neověřeno)
5. 9. 2010 10:13:24

Dobrý den, chtěla bych Vám touto cestou poděkovat za vynikající recept na svíčkovou, byla to moje první a povedla se na jedničku, dokonce bych řekla, že byla lepší i než maminčina, o které jsem si vždy myslela, že nemá konkurenci! :-) Přítel se oblizoval až za ušima a oba se těšíme, až si ji dáme i dnes, druhý den bývá omáčka dokonce prý chutnější :-) receptů na svíčkovou jsou desítky, každý jiný, tento od Vás mi přišel však nejsrozumitelnější. Znovu a opět děkuji, věřím, že spoustě lidem jste těmito stránkami a především přístupem ukázala, že vaření nemusí být vůbec dřina ! Odpoledne se chystám podle vašeho receptu na buchty s tvarohem, tak dám zase vědět :-) příjemnou neděli!!!

ivana.m
5. 9. 2010 09:56:18

In reply to by Zdenek A. (neověřeno)

Dobrý den pane Zdeňku a díky. :-) To máte pravdu že když někdo něco zkritizuje, tak se pak už neozve ?:) Přeji hezký den. Ivana M

Zdenek A. (neověřeno)
5. 9. 2010 09:49:45

svckova podle vaseho navodu je moooc fajn.varim podle vas casto a su stimto navodem spokojen.ti co neporadi tak at mlči.jste skvěla.jen tak dal,moc dekuji Zdenek.

ivana.m
31. 8. 2010 21:36:41

In reply to by josef kastner (neověřeno)

Dobrý večer pane Josefe, tak tady už houby skončily a tak já budu muset šáhnout do mrazáku aněkdy to udělat z mražených, ale to určitě nevadí Obrázek odebrán. Peji hezký večer.Ivana Malatincová

Dobrý večer ,zdravím kuchařku Ivanku vaříme podle vás docela hodně a už se přidali i sousedi, dneska jsme byli na houbách tak mě čeká bašta houbová svíčková už jste zkoušela , přeju hodně dobrých receptů zdraví jedlík Pepa .

Dobrý den, tak když budete hovězí maso péct v troubě pod pokličkou, tak počítejte s tím, že to může trvat klidně dvě hodinky. V pekáčku můžete mít klidně 2 - 3 cm tekutiny, něco pustí ta zelenina a něco nalijete. Já troubu rozparádím na 230 a když se to začne péct, tak snižuji na 190 st. Kontrolujte hlavně vodu v pekáči, ale nemusíte každých deset minut, to ne.
Jinak jestli si to chcete urychlit, tak třeba po hodince pečení v troubě to všechno dejte do papiňáku a dodělejte to. Ovšem tu dobu v papiňáku musíte zkusit, protože to nejde říct, já to klidně otevřu, zkusím a zase to dám zpátky.
Já už mám tohle video přetočené a tam už jsou lepší rady než v tomhle videu, ale nevím kdy to sem dorazí.
HLAVNĚ jestli budete používat to halali, dobře vymáčkněte octovou vodu, kterou použijete až po dokončení omáčky až se to nebude vařit!!!! Opravdu by se Vám omáčka srazila. :-) A´T se daří. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
26. 8. 2010 13:00:35

Prosím Vás, paní Ivanko, nebo někdo jiný, kdo jste to podle toho receptu vařil - chci udělat poprvé svíčkovou, podle tohoto receptu se mi velice líbí a vypadá skvěle, určitě i chutná :-) Ale potřebovala bych poradit, jak dlouho se maso peče v té troubě a na kolik stupnů?? Mám totiž hrozný strach, aby mi nezůstalo tvrdé, když bych ho udělala málo, víte, jak to s tím hovězím někdy je.... a jak moc má být podlité? Celé, nebo třeba jen do půlky?? Budu Vám moc vděčná za radu, já opravdu nevím, co si s tím masem počít Obrázek odebrán.

Aleš Friml (neověřeno)
25. 8. 2010 14:58:55

Jak by řekl velký Venddy - No coment !!! Každá rodina, jinou svíčkovou. Na mase nezáleží, ale na té omáčce. Pomohla jste víc lidem, než si myslíte. Dělám ji podobně, jako vy, ale pokaždé chutná trošku jinak. Na ty hloupé kecy bych vůbec nereagoval !
Aleš Friml ( a do Slivence k řezníkovi jezdím už pár let )

Heloušek (neověřeno)
7. 8. 2010 18:07:50

In reply to by Roxxik (neověřeno)

Halali lze bez problémů koupit v Penny marketu

Petra (neověřeno)
7. 8. 2010 14:50:40

Dobrý den Ivanko,

chtěla jsem Vám moc poděkovat, vždycky jsem se chtěla pro svého přítele naučit dobrou svíčkovou a dnes díky Vašemu receptu se mi to povedlo, přítel se jen rozplýval a já měla ze sebe taky skvělý pocit.
Stále se učím vařit a díky nápadu jako jsou Vaše videorecepty se mi to daří.
Mějte se moc hezky. Petra

ivana.m
21. 7. 2010 21:14:52

In reply to by Martina (neověřeno)

Dobrý večer Marti, tak u nás jsou také hodně omáčkový. Já se také učila tak nějak postupně vařit a zdokonalila mě rodinka :-) Budu ráda za zprávičku a držím palce.Ivana M

Martina (neověřeno)
21. 7. 2010 18:06:09

Dobrý den Ivanko,

Tak dnes jsem si podle vašeho návodu naložila maso do zeleniny a nechám to do zítra uležet a uvařím. Doufám, že tomu mému bude chutnat, ještě nikdy jsem jí nevařila, tak snad se povede. Jen to asi budu muset "nastavit" vývarem, protože u nás musí knedlíky v omáčce plavat a takhle bych jí měla asi málo.

No uvidím zítra, každopádně děkuji za Vaše stránky s návody, nejsem žádný expert, je mi 25 a nikdo mě vařit neučil, tak se musím postupně všechno učit sama. Ať už od známých, kteří poradí nebo z internetu. Jinak to prostě my nezkušení řešit nemůžeme. Každopádně tady je to všechno krásně a srozumitelně popsané, takže to všichni bez problémů pochopíme a pak můžeme vařit.

Moc děkuji a určitě dám vědět jak se omáčka povedla a jestli chutnala.
Mějte se zatím hezky
Martina D.

Ten citrón je tam dobrý, ale po uvarení ho radšej vyberte von. Potom by dosť zhorkol, až by prerazil chuť sviečkovej. (mluví ze mně má vlastní skušenost)
Ivanka, držím palce, nech sa darí varenie a blbých poznámok si nevšímaj. IvanaN

Nepřihlášený (neověřeno)
7. 7. 2010 19:20:48

Miluji jiz od svych asi 13ti let svickovou.Jsem jiz dost stary pan a jedl jsem ledacos i nekdy to,cemu se rika svickova.Nejlepsi svickovou jsem vsak v New Yorku,(jeste vsak stala "dvojcata").Myslel jsem,ze ji varila nejaka ceska mama.
Byl jsem prekvapen,kdyz mi majitel restaurace(Ceskeho puvodu),privedl ukazat kuchare.Byl to cernoch ve veku pres sedesat let.Knedliky jako nikde v Cechach a svickova?Byl jsem prekvapen myslim na to dodnes.Svet je plny prekvapeni.

ivana.m
7. 7. 2010 18:28:09

In reply to by MaruškaC (neověřeno)

MaruškoC, ten citron, bych mohla zkusit :-) Ale když té kůry se bojím, jestli to stačí pořádně umýt :-) měj se Ivana M

MaruškaC (neověřeno)
7. 7. 2010 15:13:33

Ivanko, tak tady čtu ty komentáře ke svíčkové. Musím ještě k tomu dodat, že dělám svíčkovou z mražené zeleniny, někdy přidám i čerstvý celer a mrkev (když mám víc strávníků a tudíž i víc omáčky.) Halali také přidávám, je to dobré. Syn je kuchař a naučil mě přidat při pečení svíčkové ještě 2 -3 plátky citronu i s kůrou. Má to takovou kyselejší chuť. A vždycky mi moji svíčkovou chválí, i když je sám dobrý kuchař. Když byli kluci v pubertě, dělala jsem i 5 lt svíčkové, z 1,5 kg mouky knedlíky. Soutěžili kdo víc sní. Rekord byl 27 knedlíků, ani táta tolik nesnědl. :D No a na večeři už moc nezbylo. Tak jim asi chutnala i z té mražené zeleniny a Halali. Ivanko, jen tak dál pokračuj, vař pro nás obyčejné lidi, cizinci ať jedí v hotelu.

Vážená paní Adélo , vždyť Vám to nikdo nebere, že máte dobré recepty. Každému připadají ty jeho dobré a proto já NEHANÍM nikomu jeho recepty, nebo netvrdím že se to má dělat přesně takhle.A když tam někdo dá mraženou zeleninu, tak to už vůbec nekritizuji. Jo když mě někdo napíše jak to dělá on ať to zkusím, to je jiná káva. Nebráním se novotám, protože učený z nebe nespadl. Myslím že kdyby se chtělo děvčatům pstát, tak máme hodně, hodně receptů na svíčkovou a každá bude tvrdit že je dobrý a že se to má dělat takhle. A já napíši určitě je dobrý, protože, každý má jiné chutě a tak je to myslím správné. Já jsem nevyučená, nikomu tyhle recepty nevnucuji a vím že nejsem mistr světa, ale takhle nám to prostě chutná a takhle to vařím.
Takže bych tuhle debatu ukončila :-) hezký den přeje Ivana Malatincová

Adéla Záleská … (neověřeno)
7. 7. 2010 10:48:46

Vážená paní je mi 85 let a nemám se za co stydět mam po babičce vynikající recepty ale není o ně zájem celý život jsem vařila v hotelích a ještě nyní máme malou hospůdku kam jezdí hodně zahraniční klientela mějte se hezky a sbohem

Uvědomte si děvčata, co jste vyučené nebo zkušené kuchařky, že my ostatní, co bohužel musíme dělat jinou profesi, např. 12 hodin Vás ošetřovat v nemocnici, nebo 10 hodin za pultem na nohou v obchodě - apodobně. Taky máme rodinu, co má ráda něco dobrého uvařeného, a když to Ivanka uvaří a NAFILMUJE a my si to můžem kdykoliv pustit a osvěžit v paměti, je to k nezaplacení.
Každý nemůže umět všechno, tak buď vařím podle sebe a nebo se ráda poučím na webu.
A Vy si Ivanko nečtěte hloupé příspěvky (jenom kladné), kterých je určitě většina a vařte dál podle sebe. Zdravím všechny kuchařky (i vyučené) a nic ve zlém. Magda

...no veď nemusíte variť sviečkovú zrovna podľa tohto receptu, uvarte si podľa seba, ako Vám chutí, p.Ivanka nikomu nevnucuje svoje recepty, len je ochotná ukázať a podeliť sa s nami o recepty ako varí ona za čo jej veľmi pekne ďakujem. Ja nie som začínajúca kuchárka, mám už niečo zasebou, ale vždy si rada pozriem túto stránku pre inšpiráciu.

nepřihlášený (neověřeno)
7. 7. 2010 08:23:00

Vy se stydíte podepsat? Proto jsem Vám to vymazala. Já nebudu podporovat žádného anonyma. Ivana M

A fakt nevím o co Vám jde, že sem vůbec chodíte.

Jaruš (neověřeno)
6. 7. 2010 22:56:39

Vyučená kuchařka neznamená dobrá kuchařka a nějaké poměry něčeho k něčemu, to je jen naučené,ale v praxi vaříme podle chuti,tak přestaňte tady poučovat co vás učili ve škole.

Renata (neověřeno)
6. 7. 2010 21:30:37

Můj syn je taky vyučený kuchař, ale svíčkovou má nejradši mojí, s velkým množstvím smetany. Nevím, proč někdo nechce pochopit, že vařit podle norem ( máme je doma) a vařit pro rodinu je trochu rozdíl. Nechci, aby doma chutnalo, jak v hospodě. Má švagrová je kuchařka ve školce, ale rodině taky vyváří podle svého.
Není problém, udělat si své stránky a předvádět, jak to má být. Nic ve zlém.

nepřihlášený (neověřeno)
6. 7. 2010 15:39:34

Jsem vyučená kuchařka a proto souhlasím s Irenou i Lenkou do svíčkové nemá přijí na zahuštění mouka poměr zeleniny čerstvé k hmotnosti masa a vývaru omáčku zahustí na 1.5litru vývaru pouze 200ml smetany na šlehání

Renata (neověřeno)
5. 7. 2010 14:06:25

Jaruško souhlasím, někdo si rád hraje na zdravou výživu, ale neví, že mražená zelenina je hodnotnější, než čerstvá, která sice vypadá krásně, ale čeká, ve vhodně temperovaných skladech pěkně dlouho, než se dostane na pulty. Takže, pokud někdo nemá přímo ze zahráky, nebo z trhu, může klidně sáhnout po mražené. Hlavně v zimě.
A smetana? Když někam patří, tak dám hodně. Zatozase nedělám tak často a jsme na tom stejně.
Tak nechte brouka žít.

Jaruš (neověřeno)
4. 7. 2010 22:24:10

Paní Ireno,já dělám svíčkovou jedině z hovězí loupané plece.Je tam takový proužek kližky a jiný to vykrajuje a nám to chutná.Dělávala jsem svíčkovou z čerstvé zeleniny.Postupem času se začala dělat zelenina pod svíčkovou mražená,úžasný pomocník.Taky byly časy,kdy jsme používali Halali,to byla omáčka vychvalovaná do nebes.Nyní jedině ze zmražené,je výborná a bez práce.Zásadně používám od Knoora Vývar kostky,je to vynikající zlepšovač chutí.Použíévám do každé omáčky,výborné.Tak nevím,co se vám na tom nelíbí.Nepoužíváte-li nic z těchto indigriencí,tak neberte to druhým.Každému vyhovuje něco jiného a když vám to neřeknu,nepoznáte to.A Ivanka si myslím vám to dostatečně vysvětlila.Je to nejlepší kuchařka ze všech,taky byla řádně ohodnocená za nejlepší Křišťálovou lupou a toho si nesmírně vážíme a to mluví za vše.

moje rodina má taky ráda hodně smetany a mléka a já nemám čas a náladu po práci strávené 8 hodin na nohou dělat vývar a proto jsou polotovary a masoxy, aby ulehčovaly vaření. Vařte si podle sebe, nebo vám taky do toho někdo mluví a poučuje vás? Je snadné tady přispívat a poučovat, proto tady asi píšete, do TV určitě ne ? Prostě to dělejte, jak to vyhovuje vám a chutná vaší rodině a my si to budeme dělat taky podle sebe a podle Ivanky, protože tak to vyhovuje a chutná MOJÍ rodině. A kolem nás je tolik nezdravých věcí, že jídlo rozhodně neřeším.

Dobrý večer Lenko T, každý má rád něco jiného, mě by jenom zajímalo, jestli také voláte třeba do televize, když se tam dělají něco s čím nesouhlasíte,nebo píšete na jiné weby :-) nebo jenom sem, že je sem dát příspěvek tak jednoduché. Každý to prostě dělá jinak a chutná mu něco jiného a to je myslím tak správně. Prostě musíte chodit na nějaký zdravý web,kde vaří podle Vašich představ. Já nejsem profík a takhle to doma mají rádi. Přesto přeji hezký večer. Ivana M

Lenka T. (neověřeno)
3. 7. 2010 19:09:27

Plně souhlasím s paní Irenou svíčková z mražené zeleniny a halali to není ono a pak dáváte moc smetany a mléka do jiných jídel používáte hodně masox což je nezdravé nejlepší je vývar

Já v tomto receptu nevidím žádnou konzervu, mraženou zeleninu často používám, i sterilovanou, např. naši domácí, mám to v zásobě, už hotové, kvalitní, proužky nebo nudličky a často se mi nechce vybírat v obchodě pěknou zeleninu mezi nepěknou a ještě se s ní krájet...a lítat kvůli chuti na určité jídlo do obchodu.
Jinak vám to Ivanka napsala dobře, plně s ní souhlasím, taky vařím rodině, co JÍ chutná a tak mi to vyhovuje.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.