Segedínský guláš
Ivana
Doba přípravy
84 minut
Obtížnost

Segedínský guláš

Segedínský guláš
Average: 3.9 (9 votes)

Ingredience

0,5 kg libového bůčku bez kosti
1 větší cibule
0,5 kg kysaného zelí
3 lžičky krystalového cukru
2 lžíce sádla
5 lžiček sladké papriky
3,5 dl vody
2 lžíce hladké mouky
sůl podle chuti
2 lžíce zakysané smetany
Reklama

Postup přípravy

V papiňáku si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přisypeme nakrájené, osolené maso,(kostičky cca 1,5x1,5cm) které necháme krátce zatáhnout, přidáme papriku, krátce promícháme (při delším pečení na sádle bez vody by zhořkla) a přisypeme kysané zelí, které už trochu osladíme a nebudeme z něho vymačkávat šťávu.
Promícháme, přilijeme 2 dl vody, zavřeme papiňák a vaříme 20 minut. Po uvaření přidáme ještě 1 dl vody, 2 lžíce zakysané smetany (někdo jí nedává, ale je to jemnější), promícháme a než to ještě zahustíme, můžeme přidat ještě cukr a sůl.
Do padesáti ml vody rozmícháme mouku a tím guláš zahustíme.
Samozřejmě si můžete udělat víc šťávy, ale musíte to víc dochutit a dát na zahuštění víc mouky.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Počet porcí
4

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
blanca (neověřeno)
12. 8. 2008 11:23:37

Věruš, já Janinu připomínku neberu nijak zle, určitě je lepší mouku provařit, ale na druhou stranu s těmi knedlíky a těstovinami je to také pravda, co ty na to? Proto mám také tyto stránky ráda, že se na nich něco přiučím, protože vařením jsem se nikdy profesionálně nezabývala :-). Hezký den všem! Blanka

Věruše (neověřeno)
12. 8. 2008 10:14:57

Ale já jsem nemyslela, když jsem to psala, Janu, ale reagovala jsem na příspěvek Jirky. Ten asi nepochopil oč nám tady běží. To jen na srozuměnou. Věruše

Ahoj Blanco, díky že mi fandíš, já bych mohla některé příspěvky vymazávat, ale zase nechci aby to tady vypadalo jako superkuchařky a myslím že to co dělám si obhájím a když ne, tak se alespoň poučím. Viz alobal v plněných paprikách, to až budu vařit tak to přetočím. Jinak opravdu mají děvčata dobré nápadíčky, které i při svém věku neznám.
Přeji ti moc hezký den. Ivana

blanca (neověřeno)
12. 8. 2008 09:13:12

Ivanko, moc se mi líbilo a musela jsem se smát, jak si na "šťouralku Janu" zareagovala těmi knedlíky a těstovinami. Jsem zvědavá, jestli to nějak vysvětlí :-). Fandím ti a jak už jsem psala, obdivuji tvou energii. Blanka.

Ahojky děvčata, já jsem moc ráda, že mě bráníte, ale myslím že Jana to tak nemyslí a že prostě to tak dělá a vaří to těch 15 - 20 minut.Každý má prostě svůj styl a tak ať ho napíše. Já se koukala do receptů a právě všude je třeba napsáno chvíli povařte, ale co je chvíle. Nevím jestli bych měla být tak alibistická a říkat, chvíli to povařte a tím se vyhnu některým reakcím i když tohle je v pohodě.
Já to beru jako věcnou připomínku.
Jinak vám děvčata všem přeji hezký den a zachovejte mě přízeň. Ivana

nanda (neověřeno)
12. 8. 2008 07:24:58

na tyhle stránky koukám už půl roku, jsou super. a co se týče šťouralů - ti byli, jsou a budou. Já taky segeď zahuštuji moukou naposled a chvilku vařím!!! moc zdravím afandím paní Ivaně!

zdena (neověřeno)
11. 8. 2008 23:10:46

Ahoj Věruše máš pravdu já také nemám ráda takové šťouraly kdoví jestli umí vůbec vařit.Já mám dvě sestry a když něco děláme společně tak to každá dělá jinak.Každý si to udělá jak mu to chutná.Já mouku nikdy nevařím dlouho a myslím si že je to zbytečné.A to vařím už hodně dlouho a vždycky nám to chutnalo.Ivanka si z toho nesmí nic dělat my ji máme rádi.Já na stránky ráda chodím a prohlížím a myslím že je nás víc. Tak jsem se vykecala tak dobrou noc. Zdena

Věruše (neověřeno)
11. 8. 2008 22:00:41

Já teda nevím, že se vždycky musí najít nějaký šťoura. Vždyť ho nikdo nenutí, vařit podle Ivy. Tohle nejsou žádné profesionální stránky, kde vaří šéfkuchař z Interkontinentálu. A tak porušení nějaké etikety při vaření, co se má a nemá, přece nikdo z nás neřeší. Vždyť každý z nás doma vaří jak umí a nebere ohled jestli někde náhodou nenechal vařečku atd. Ale myslím si, že tahle správná ženská, která poradí mladým kuchařinkám v jejich začátcích a nám ostatním zpestří běžné denní chvíle u sporáku a nahodí ispiraci k dalšímu vaření, by spíš zasloužila pochvalu!! Nikdo jí k tomu nenutí, dělá to protože jí to baví a hlavně zadarmo. A v podstatě nám obyčejným ženským spestřuje život. A že má tolik příznivců? Nemůže za to, že její stránky mají takový ohlas. Jo jo, dělá něco užitečného pro nás "baby" a my jsme rádi, že tyhle stránky vůbec existujou. Protože se, kromě vaření, učíme i pracovat s počítačem a také můžeme spolu pokecat prostřednictvím fóra. Kdo nám tohle jinde nabídne? Věruše

Ahoj Jani, já to takhle vařím už kolik let a mouka se mi zdá provařená za chvíli. Vždyť vem si takové tvarohové nebo kynuté plněné knedlíky, nočky do polévky, nudle ve všem je mouka a ty se určitě nevaří 15 nebo 20 minut a jsou provařené a nikdo se nepozastaví nad tím že ta mouka se vaří krátkou dobu. Měj se Ivana

jana (neověřeno)
11. 8. 2008 20:52:59

Vážení, recept je dobrý, ale mouku,kterou přidáváte ke konci
vaření je potřeba provařit alespoň 15 až 20 minut.Jinak je
syrová a není uvařená.Zdraví Jana

Dobrý večer Jirko, jenom taková malá připomínka já to ve videu říkám, že si to zelí můžou nasekat. Měchačku jsem tam nenechala, to byla lžíce kterou to nabírám.
Jestli jste to vařil, tak to je smůla když to takhle nemáte rád. To mě mrzí. U nás to chutná takhle. Jo takový je život, každýmu všechno nechutná to beru.A připomínky, které jsou slušně napsané taky beru.
Ale věřte mi fakt není jednoduché dělat tyhle ty videa. Teď jsem sem nedala jedno video, protože v dálce byl vidět otevřený koš na odpadky a už vidím jak by někdo reptal. Je to náročné, protože nejsem žádná herečka a ani kuchařka z povolání. Hezký večer přeje Ivana

Jirka (neověřeno)
1. 8. 2008 18:18:30

Možná tyto připomínky:

- kysané zelí nakrájet
- měchačku nenechávat v hrnci, měchačka není součástí pokrmu
- nezahušťovat v závěru moukou rozmíchanou ve vodě, původně to měl být guláš a ne klih.

martina (neověřeno)
10. 4. 2008 19:42:27

veprove po madarsku
500 g vepřové plece 2 ks cibule 5 lžic rajčatového protlaku nebo kečupu sladká mletá paprika 3 stroužky česneku 1 lžička hladké mouky 1 kelímek zakysané smetany sůl olej :

:

Nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme na kousky nakrájené osolené maso, osmahneme ho. Když se tekutina u masa vydusí, přidáme lžičku papriky, zamícháme ji a podlijeme vodou a dusíme pod poklicí doměkka. K masu potom přidáme raj. protlak, česnek, smetanu, v níž jsme rozmíchali trochu mouky a omáčku provaříme.

Jana H. (neověřeno)
9. 4. 2008 08:58:12

Tak takhle ho vařívala maminka, já ho dělám zase podle švagrové, která pochází ze Slovenska. Bůček, to je jasný z něj je stejně nejlepší, zelí propláchnu a vařím zvlᚍ a pak to smíchám do hromady , zahustím mlékem s moukou a samozřejmě smetanku. Ještě dávám mletý pepř a bobkový list. Je to dobrota. No a zase kilo navíc. Zdravím, Janan H.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.