Segedínský guláš
Ivana
Doba přípravy
84 minut
Obtížnost

Segedínský guláš

Segedínský guláš
Average: 3.9 (9 votes)

Ingredience

0,5 kg libového bůčku bez kosti
1 větší cibule
0,5 kg kysaného zelí
3 lžičky krystalového cukru
2 lžíce sádla
5 lžiček sladké papriky
3,5 dl vody
2 lžíce hladké mouky
sůl podle chuti
2 lžíce zakysané smetany
Reklama

Postup přípravy

V papiňáku si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku a necháme zesklovatět. Přisypeme nakrájené, osolené maso,(kostičky cca 1,5x1,5cm) které necháme krátce zatáhnout, přidáme papriku, krátce promícháme (při delším pečení na sádle bez vody by zhořkla) a přisypeme kysané zelí, které už trochu osladíme a nebudeme z něho vymačkávat šťávu.
Promícháme, přilijeme 2 dl vody, zavřeme papiňák a vaříme 20 minut. Po uvaření přidáme ještě 1 dl vody, 2 lžíce zakysané smetany (někdo jí nedává, ale je to jemnější), promícháme a než to ještě zahustíme, můžeme přidat ještě cukr a sůl.
Do padesáti ml vody rozmícháme mouku a tím guláš zahustíme.
Samozřejmě si můžete udělat víc šťávy, ale musíte to víc dochutit a dát na zahuštění víc mouky.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Počet porcí
4

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
renca (neověřeno)
20. 1. 2010 11:57:18

ahojky .tak ted varim gulášek a jsem zvedava jak to dopadne ještě nikdy jsem h nedělala v papiňaku tak uvidime,snas nebouchne.jsem moc ráda ze jsou tyto stránky spoustu jsem se toho naučila.děkuji

Ahojky Zuzko, zdravím a samozřejmě i přítele. Tady jde o to, že v tom papiňáku je to dřív, jinak rozdíl nevidím. Já to říkám i po 27. letech manželství, že nenajedený chlap je protivný chlap. :-) Přeji hezký večer. Ivana M

Zuzka (neověřeno)
16. 9. 2009 14:56:52

jak už tady někdo psal taky jsem vařila v hrnci ne v papináku ...není to o strachu ale nemám ho ... a povedlo se to taky:D

Zuzka (neověřeno)
16. 9. 2009 14:54:59

Ahoj Ivanko,je mi 19 let a vařím podle Vás každé jídlo...tedy aspon se kolikrát podívám jak to vaříty Vy.Je to bezva to Vaše vaření s videem ... segedín jsem vařila dnes....nemám ráda ale zakysanou smetanu tak jsem tam dala smetanu normální...je to sice trošku sladší ale to nám s přítelem nevadí ...tak nashledanou.Zuzka

Jitka (neověřeno)
2. 8. 2009 22:11:50

Báječné recepty! Díky za ten výborný nápad s natáčením a za ČESKOU kuchyni. Gulášek jsem uvařila a moc jsme si s přítelem pochutnali.

Dobrý večer Andreo, mám velikou radost, když tyhle stránky pomůžou. Já jsem se taky učila vařit. To je prostě koloběh. Moc zdravím i Vašeho přítele a držím palce nejenom ve vaření. Ivana m :-)

andrea (neověřeno)
11. 6. 2009 20:32:16

dobrý den paní ivanko,jsem moc vděčná za vaše stránečky,je mi 20let a v 18 jsem se odstěhovala od maminky za přítelem.a do té doby jsem uměla udělat max.knedlíky s vajíčkem,jsem moc ráa že takové stránky máte,díky vám mě přítel všude vychvaluje jak skvěle vařím,děkuji ještě jednou.Na shledanou Andrea B

Iryna (neověřeno)
25. 4. 2009 10:02:37

Dobrý den, paní Ivanko.
Už jsem ho vařila a bylo to moc dobré s knedlíkem a taky s bramborovou kaší.
Recept je moc dobrý,diky moc za vase rady .

Michaela (neověřeno)
10. 4. 2009 08:17:12

Dobrý den Ivanko,už se mi na plotně vaří segoš.Moc se těším co na to manžel až se vrátí z cest.Snad se povede.Jen ho asi budu vařit delší dobu,protože z papiňáku mám panickou hrůzu :-)Přeji Vám krásný den a krásné Velikonoce :-)

Sisa (neověřeno)
5. 3. 2009 00:54:23

Zdravím Vás paní Ivanko, dneska jsem náhodou narazila na Vaše stránky.
Moc se mi líbí kombinace psaného receptu s natočeným. Hlavně mám radost, že je tady hóódně receptíčků na sladké, to mám vždycky hrůzu....pečení není moje silná stránka!!! Takže ty videíčka mi hodně pomůžou! Teda pokud to nezkoním já.
Držím palečky a přeji hodně zdraví! Sisa

Tomas (neověřeno)
4. 3. 2009 18:01:33

Zdravím paní Ivano.Chci vám velmi poděkovat za tyto stránky.Žiju již 7 let sám z dcerou a tak mi vaše stránky při vaření moc pomáhají.Nedejte se odradit a pokračujte s usměvem dál.Dceruška si jídla vařená podle vašich receptů moc pochvaluje,no a já jak by smet.
S pozdravem Tomáš

Žaneta (neověřeno)
24. 1. 2009 20:45:15

Ahoj vařím taky ráda segedín.Vařím to skoro jako vy Ivanko akorát přidám ještě stroužek česneku a kminu k tý cibuli a pak k masu trochu kečupu a 2 bobkové listy nezahušťuji moukou,ale na závěr nastrouhám jednu velkou sirovou bramboru a dovařím

Janule (neověřeno)
19. 1. 2009 19:56:29

Ahojky Ivusko
Moc,moc chvalim tvuj recept.Musela jsem si skontrolovat jestli jsem do toho sveho segedose neco nezapomela dat.Je to super,diky moc za vase rady a napady.Delate to vse dobrre moc vam fandim a doufam ze nas temi recepty budete jeste dlouho zasobovat.JSTE SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hanka (neověřeno)
17. 11. 2008 00:35:53

Zdravím, na začátku všechny. U našich v baráku bydlela paní z maďarska, i ona říkala že u nich si taky každý přizpůsobí recept své chuti. Postupy se liší, ale v závěru je to podobné. Já osobně nedávám cukr. Zelí jsem léta nakládala sama. Teď jsem asi 3 roky vynechala. Nějak jsem nestíhala. Taky dávám k masu trochu kmínu a zahušťuji moukou rozmíchanou v mléce. Povařím delší dobu, mám zkušenost, že pomalým, ale delším varem mouka nabude. Když mouku povařím krátce a zbyde mi guláš do druhého dne, tak mi zbytečně zhoustne a musím ho ředit mlékem. Málo povařená mouka do sebe totiž dodatečně nasákne tekutinu z guláše. A teprve pak přidám předem předvařené zelí a povařím dohromady. Nakones dávám sladkou smetanu.Co kuchař, to jiný postup, Na konci spokojený jedlík Ahoj.

Vendy (neověřeno)
8. 11. 2008 21:38:16

Segedin pečený v troubě.

Kostky masa (cca 3/4 kg) osolím, pokmínuji, potřu prolisovaným česnekem (tak 10 stroužků určitě), přidám tymián (asi 1 lžičku), tu sladkou papriku a i trochu pálivé (ne tak jako dnes) a kostičky asi ze 2 cibulí a všechno to prohňácám.
Když to mám v tomhle stádiu, buď to dělám hned anebo to nechám do druhého dne v ledničce a pak rozprostřu na pekáč a dám péct, podlévám tak do 1/3 až 1/2 výšky masa, sem tam promíchám, aby se to spodní maso taky opékalo a peču skoro do měkka. Pak přidám překrájené zelí, promíchám a peču dál až je vše měkké. Do smetany si dám hl. mouku (asi 1 - 2 lžíce) a vmíchám do guláše, ještě na chvíli dám do trouby a je to. Může se to taky se smetanou dodělat už na plotně v kastrolu, já to ze začátku nemohla trfit jestli je dost omáčky a hustotu. Teď to dělám od oka, takže ty množství berte orientačně.....
Cukr dávám manželovi do jeho talíře, já to mám ráda kyselé, ale on by ten sladší rozhodně ocenil.
A knedlíky má rád tužší, nesnáší ty nadýchané kynuté, tak já děsně dlouho měla problém, věčně jsem slyšela kritiku a teď už jsem je objevila, knedlíky přesně podle jeho gusta (je to hrozně rychlé).

40 dkg hr. mouky dáme do mísy, 1 lžičku soli, do toho 1 vejce a 1/4 litru mléka, zamícháme těsto které je na knedlíky poměrně řídké a nyní do toho zamícháme 5 rohlíků na kostičky (ne suché, ale jen tak od předchozího dne, já je i mívám nakrájené v mrazáku), je to trochu lepivé, ale rukama namočenýma ve studené vodě se udělají na mokré podložce 2 šišky, já je dělám i jen v ruce jako když děláme kouli a tvarujeme až do šišata. Vaří se 20 min a při vkládání by něměla voda přestat vařit.
No myslím, že jsem to psala dýl než mi trvá je udělat. A hlavně jsem ráda že jim chutnají a už mne nekritizujou, jen chválí, ale jak říkám, záleží jestli máte rádi tužší nebo měkčí. Tak dobrou chuť. V.

Vendy (neověřeno)
8. 11. 2008 20:19:52

Dobrý den,
tak jsem dnes segedin dělala a spletla jsem papriky a místo sladké jsem dala 1 a 1/2 lžíce pálivé. Tak jsem vzala další maso z mrazáku a nastavila ho, je sice pálivý pořád dost, ale nakonec všem chutnal.
(Jo a peču ho v troubě, kdyby chtěl někdo recept). V.

PS: Manžel před chvílí odešel na pivo.

Lida (neověřeno)
23. 10. 2008 12:28:06

Ahoj Ivanko...ja osobne do segedinu na zacatku k masu pridavam kmin a muze ho byt spousta, je to potom nezamenitelna chut. Maso jsem uz vyzkousela vselijake, ale mas pravdu, plecko, nebo bucek je nej...ale zkusila jsem to s vykostenym libovym veprovym kolenem a taky to neni spatne... Jinak Ti preji spoustu prizne a nedej se...Segedin milujem...

Janina (neověřeno)
4. 10. 2008 15:12:45

Segedínek mňam, moje kolegyně z práce ho jí s bramborovou kaší. Nevěřila jsem, dokud jsem neochutnala. Lepší než knedlík.Fakt nekecám.

Jarka (neověřeno)
4. 10. 2008 11:50:51

Super parádní segedínek
jinak k těm připomínkám - jsou určití lidé které vlastně ani nezajímá recept, ale to aby našli alespoň jednu závadnou věc dle mého se jedná o nějaký druh ůchylky či nemoc.

Dobrý den Mufinecinko (musela jsem si to přehláskovat, napřed přeji brzké vyzdravení, to je asi to nehlavnější. Mám radost a doufám, že vám s maminkou bude ještě něco chutnat dalšího. Přeji hezký den. Ivana

Mufinecinka (neověřeno)
14. 8. 2008 12:28:22

Dobrý den, moc děkuji za recept. Zrovna jsme ho s mamkou dovařily a byl uplněěě moc supr. Fakt mi chutnal. Jsem po onkologické léčbě, takže už mám všechno co vaříme doma ojezené. Myslím, že tady jsme s mamkou našly super inspiraci. Děkujeme:-)

Věruše (neověřeno)
12. 8. 2008 13:30:51

Blani, najeď si na fórum a pak na ostatní. Tam nám Ivanka udělala stránky na pokec. Tam můžeme "drbat" jak chcem. Jestli nejsi zaregistrovaná, tak je to jednoduché. Najedeš si na registraci, vyplníš a je to. A pak se jen přihlásíš a máš drbárnu otevřenou. Věruše

Věrka123 (neověřeno)
12. 8. 2008 13:29:56

Ivanko, musím reagovat i když jsem myslela, že už nebudu. Dělej to jak jsi zvyklá a nenech se otrávit. Tihle šťouralové většinou toho moc neumí, akorát to šťourání a vyhledávání nesmyslů to jim jde. Věrka.

evička (neověřeno)
12. 8. 2008 12:10:01

paní Ivanko dělate to super,já jsem kuchařka z povolání a tuhle práci už dělam hodně let,jsem květinové děcko tak zvaně vy tomu určitě rozumíte co mám na mysli,moc vám fandím a pokračujte v pohodičce a nikým se nenechte vytočit!!!jste super.Přeji vám hodně úspěchů krásný den.Mějte se

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.