Listové těsto
Ivana
Doba přípravy
80 minut
Obtížnost

Listové těsto

Listové těsto
Average: 4.5 (4 votes)

Ingredience

1.těsto:
10 dkg hladké mouky
25 dkg másla
2.těsto:
20 dkg hladké mouky
50 ml vlažné vody (možná ještě o dvě lžíce víc)
1/4 lžičky soli
3 žloutky
25 ml octa ( můžeme dát polovinu vodky, těsto je lepší)
Reklama

Postup přípravy

1.těsto
Máslo a prosetou mouku(určitě prosejte ovlivňuje bobtnání) ,rychle zpracujeme dokud je máslo tuhé. Dáme do lednice odpočinout klidně na 2 hod. i více.

2.těsto
Vlažnou vodu,ocet+vodku,žloutky a sůl smícháme s prosetou moukou (můžete to dělat v robotu, já si dala na mixer hnětací tyčky), postupně přiléváme tekutou směs a zpracujeme vláčné těsto .Těsto zpracováváme ,alespoň 20 minut,až se začnou dělat puchýřky.Když je těsto moc tuhé ,můžeme dát trošku vlažné vody.Zabalíme do mikrotenu a necháme odležet alespoň 2 hodiny (já to nechám přes noc). Na vypracování tohoto těsta moc záleží.

Rozvalování těsta:


2 těsto (vodánek)
Rozválíme na plát o tlustý asi 0,5cm. Na podsypávání použijeme co nejméně mouky a přebytečnou mouku při skládání smetáme.

1 těsto (tukové) rozválíme na plát menší než vodánek (asi o 2 cm). Rozválené tukové těsto položíme na vodánek, přečnívající kraje založíme přes tukovou vrstvu a celé srolujeme do rolády.Roládu rozválíme jednonásobně do délky a dvojnásobně do šířky .Kratší strany obdélníku založíme dovnitř a poskládáme .Tak pokračujeme asi 3× ,nesmíme na těsto tlačit ani je natahovat, aby se neporušily jednotlivé vrstvy.Těsto necháme v lednici odpočívat alespoň 6 hodin (Renča od které mám recept to nechává přes noc).

Pečení:
Vyhřátá trouba 200C (horkovzd.) a tři první minuty troubu neotvíráme ,když naskakuje, stáhneme teplotu na 150C. Plech vyplachuji studenou vodou.
Tenhle recept mi poslala Renča, tímto jí děkuji a musím ještě zjistit, proč plech vyplachuje studenou vodou.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Věrka123 (neověřeno)
13. 4. 2008 08:30:23

Tak tohle pracný těsto dneska už asi nikdo nedělá, ono neni tak strašně drahý, že by se nedalo koupit. Taky jsem občas experimentovala různý recepty, ale teď už na to nemám trpělivost a koukám hlavně aby to netrvalo moc dlouho. Včera u nás opět chumelilo, to bylo dopoledne a v noci byla strašná bouřka a odpoledne už zase svítilo sluníčko, ale byla zima a dneska od rána svítí sluníčko, tak budu vidět co to udělá. Ten apríl je pěkně praštěnej. To plundrové těsto je taky pěkně pracný, ono se to dělá podobně jako listový, akorát z kynutýho těsta, jinak je postup skoro stejný.

Děvčata, opravdu jsem si po téhle práci s těstem spravila náladičku. Byla jsem na hokeji Slávia - Vary a vyhráli jsme!!!!
Já to opravdu chtěla zkusit, nebudu to dělat. Je dobré, ale pracné. Renato, díky za vysvětlení.
Ještě chci někdy zkusit to plundrové těsto. Dělají se z toho croasanty.
Jinak Jani ať se pejsek uzdraví.
Přeji krásný den. U nás v Praze krásně svítí sluníčko. Ivana

Renata (neověřeno)
12. 4. 2008 21:23:25

Dobrý večer,nejsem ta Renča,ale někde jsem četla o vyplachování plechu studenou vodou při pečení listového těsta.Prý, jak se voda při pečení odpařuje, tak listové těsto je nadýchanější a lépe listuje.Jinak máte můj obdiv.Peču hodně, ale listové těsto jsem taky ještě nedělala a nevím,nevím,jestli někdy zkusím.

Jana H. (neověřeno)
12. 4. 2008 19:18:28

Teda Ivo, ještě jsem se tak dobře nepobavila u vašich receptů, jak u tohoto. Bodejť by vám nebylo horko po té vodce.Opravdu jsem se s chutí zasmála. Ale jinak, klobouk dolů, já bych to ani nezkusila. Ivo, nebylo by lepší tam přidat mmísto dvou lžic vody ještě dvě lžíce vodky, já totiž čekala, že to řeknete. Já upeču, ale nesmí to trvat dlouho. Jinak Filípka mám nemocného, ale už se to lepší. Bere antibiotika.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.