Koprová omáčka
Ivana
Doba přípravy
80 minut
Obtížnost

Koprová omáčka

Koprová omáčka
Average: 4.4 (14 votes)

Ingredience

hovězí maso (kuřecí prsa) množství podle Vás
1 středně velká cibule
sůl podle chuti
1 dl mléka a 4 lžíce hl. mouky na zahuštění omáčky
2 vejce
24 dkg steril.kopru nebo 3 dkg čerstvého
octová voda z kopru nebo ocet podle chuti
3 až 5 lžiček cukru krystal (záleží na Vaší chuti)
1/2 kostičky masoxu
2 dl šlehačky
6 dl mléka
2,5 až 3 dl vody (při vaření masa v papiň.)
Reklama

Postup přípravy

Kuřecí maso osolíme, přidáme cibuli, přilijeme vodu a vaříme v papiňáku 20 minut. Jestli-že budete vařit hovězí, samozřejmě to bude o dost delší oba. Uvařené maso dáme stranou, cibulku vyhodíme a do zbylé vody nalijeme šlehačku, mléko a dobře scezený kopr. (V tom kopru mi připadá, že jsou silné kousky a tak do něho přidám pár lžic mléka a ještě ho rozsekám). Tu octovou vodu si nechám na dochucení.
Přidáme masox, cukr, sůl a postupně přimícháváme mouku rozmíchanou s mlékem. Ochutnáme a už můžeme přilít trochu octa. ( Když máme ocet horký, můžeme ho nalít do horké omáčky a ona se nesrazí. To nemám ze své hlavy, teď jsem to vyzkoušela a je to tak).
Když už máme mouku provařenou asi tak dvě minutky, přilijeme rozkvedlaná vejce, která nám to krásně ještě zahustí. Samozřejmě mícháme a už jenom krátce povaříme.
Můžeme ještě přidat ocet, cukr a sůl. Tahle dávka je na čtyři porce. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Petra (neověřeno)
4. 5. 2010 14:29:56

Dobrý den, chtěla bych udělat koprovku, ale pro 8 lidí. Znamená to, že všeho mám dát dvojnásobné množství? i vody do papiňáku? díky

Dobrý večer Lucko, děkuji za receptík. Já mám takový pocit, že už mám takový podobný recept natočený, ale nedělám z něj kuličky. Časem to sem dotazí tak uvidíme :-) Hezký večer přeje Ivana M

Lucka (neověřeno)
22. 4. 2010 19:37:54

Dobrý večer Ivanko,
moc děkuji za skvělý recept! Koprovou omáčku jsem vařila poprvé a moc se povedla. Přítel vylízal celý talíř (a já taky) :). Jelikož hovězí maso moc nemusíme, trošku jsem si vaření zrychlila tím, že místo vývaru jsem uvařila ve 250ml vody půlku hovězího bujónu s cibulí. Od malička mi babička ke koprovce dělávala speciální knedlíky, bez nichž si tuto omáčku nedokážu představit. Recept přikládám zde:
- 6 rohlíků
- 1 cibule
- sádlo
- 1/4 l mléka
- sůl
- 2 vejce
- petrželová nať
- 100 g hrubé mouky
Rohlíky nakrájíme na kostky a osmahneme na sádle a na drobno nakrájené cibulce. Nasypeme do mísy, zalijeme mlékem, které necháme chvilku do rohlíků vsakovat. Osolíme, přidáme vejce, nasekanou petrželku a hrubou mouku. Uhněteme těsto. Mokrýma rukama tvoříme kulaté knedlíky o průměru cca 6 cm (těsto vystačí cca na 8 knedlíků). Knedlíky házíme do vroucí osolené vody a vaříme asi 10 min.

Michaela (neověřeno)
8. 3. 2010 20:11:46

Tak jsem neodolala a vyzkousela tenhle recept,koprovou omacku jsem dlouho nemela,naposled snad jako mala a moc se povedla a jeste vic chutnala a to jsem dojidala porci i po pritelovi(meli jsme to s knedlikem a on je moc nemusi).Takze opet pochvala,diky tomu videu je to vazne jednodussi.
Preju pekny vecer a plna briska dobrutek z ceske kuchyne :-)

Sanoj1 (neověřeno)
25. 1. 2010 23:26:54

Dobrý večer Ivanko,dnes jsem vyzkoušela Váš receptík a musím napsat,že omáčka se mi mooooc povedla a je výborná.Vyzkoušela jsem i hrnečkové knedlíky od Vás a také bezva :-))).Společně s kamarádkou často sledujeme Vaše vaření.Jste šikulka šikovná a já Vám přeji mnoho spokojených kuchařinek,jen tak dál :-)

Katka (neověřeno)
12. 6. 2009 13:28:03

Dobrý den, právě mám za sebou koprovou premiéru...a musím říct že sklidila obrovský úspěch! Tak se těším na další dobrůtku z Vaší kuchyně! Držím Vám palečky! Hezký den

Jana (neověřeno)
9. 6. 2009 10:35:34

Zkusil již někdo ke koprové omáčce místo masa pouhý špekáček.Jídávali jsme tak u dědečka na chalupě, když se přijelo z pole a maso na vesnici přes týden nebylo k mání.Příloha brambory - a pak se jen našťouchnout.Dobrou chuť Všem mlsalům. Ahojky Jana.

renata (neověřeno)
1. 6. 2009 09:22:56

ahoj,chtela bych se zeptat zda kdyz dam čerstvý kopr jestli tam musim davat jeste nejaky ten ocet nebo to neni treba??dekuji moc za odpoved,a moc Vám fandím!

Hanka (neověřeno)
4. 4. 2009 08:58:39

AHojIvanko

Předem mě dovol abych ti popřála všechno nejlepší k tvému svátku hodně zdraví a štěstí.
Jinak po shlédnutí tohoto videa jdu skusit uvařit tuto omáčku koprovku už jsme ji hodně dlouho neměli.
Tak uvidím snad se mi povede.
Akorát koukám, že každý to vaří jinak.
Tak se mějte sluníčkově. Přeje H

Tereza (neověřeno)
14. 1. 2009 15:06:57

Dobrý den,dnes jsem poprvé na svoje 30. narozeniny zkusila podle Vašeho receptu koprovou omáčku a musím říct,že se povedla,moc dobrý recept,pěkně vysvětlený...Děkuji Tereza S.

Dobrý večer Anežko, to mě opravdu hodně těší. Já teď když dělám nějakou buchtu tak už je někde napsáno kolik hrnečků, ale problém vidím v tom, že každý má obsahově jiný hrneček. Tuhle někomu něco nevyšlo a já tam měla napsáno hrneček o obsahu 1/4 l. Pak ale dotyčná osoba obsah hrnečku změřila a zjistila že myslela že je to čtvrtlitráček a ejhle on měl obsah 3,5 dl. Tak toho se trošku bojím, jenom aby si každý hlavně přečetl ten obsah toho hrnečku. Jinak Vám přeji klidné svátky. Ivana Malatincová

anezka (neověřeno)
12. 12. 2008 21:08:22

vazena pani kucharko nevim jak se jmenujete ale vase video kucharka je vyborna kdybych mela klobouk tak smeknu. ja taky moc rada varim a rada koukam na vase recepty a to do rana do jedny treba a moc se my to libi protoye se hodne priucim. jste moc mila a umite to hezky podat a hlavne po lopate .
jestli vas muzu poprosit pridejte tam recepty bez vahy jestly muzete a chcete.ja vahu nemam a myslym si ze je to i rychlejsi treba odhadovat na hrnecky. preju vam hezke chvile u vareni hodne stesti . vase fanynka anezka turtakova.

Bára (neověřeno)
2. 12. 2008 09:43:57

Dobrý den,dala jsem ho přesně v pořadí jak to máte v receptu,vše jsem dělala přesně podle vás.I kopr jsem měla stejný jako vi na videu.Jinak jsem dělala znovu a dala tu šlehačku na konec a nesrazila se.

Mischi (neověřeno)
28. 11. 2008 14:56:41

Děkuji,pokusím se o nápravu, minule jsem tam měla docela velké hroudy :-) tak jsem to přecedila přes sítko a nikdo nic nepoznal :-) Velmi mi pomáháte v tom, že mě vaření začíná bavit! Děkuji Vám proto srdečně, jste báječná. M

Mischi (neověřeno)
27. 11. 2008 20:59:02

Ivanko, velmi Vám děkuji za krásný recept. Jsem úplný začátečník, Vaši koprovku jsem dělala už dvakrát a je výborná. Jen mám problém, že mám v omáčce kousky mouky, asi dělám chybu při zahušťování. Jde s tím něco udělat? Máte nádherné stránky, obzvláště pro začínající kuchařky jsou přínosem. Děkuji. M

petra (neověřeno)
18. 11. 2008 08:48:59

Dobrý den Ivanko:-)já udělala koprovku podle Vás a naprosto super..Doma jí máme všichni rádi,já se jí učila pozdě,ale nikdy se mi nepovedla..až teď od Vás....moc díky za super nápad kuchařky

Dobrý den Báro, mě se fakt ještě nikdy nesrazila, ALE nedělala jste to z naloženého kopru? Ten já vždycky přecedím a dávám ho tam bez toho octového nálevu. Já už jsem jednou vyzkoušela tu radu s tím horkým octem, že se to nesrazí, ale teď zase počkám až ta omáčka není tak vařicí a pak to dochutím octem. Já bych za to dala hlavu, že to dělá ocet. To mě zajímá ve které fázi jste to dochucovala octem. Tak čekám netrpělivě na zprávu. Ivana M

Bára (neověřeno)
6. 11. 2008 10:34:03

Dobrý den,dělala jsem recept přesně podle Vás a omáčka se mi srazila.Po diskuzi s mou mamkou,sestrou a kamarádkou se všichni shodli že to je tím,že šlehačku nemohu nikdy dát na začátku vaření,ale až ke konci.Jak je tedy možné,že Vám se nesrazí?Dnes jí budu dělat znovu a dáám jí až na konec.Uvidíme.

Hančí (neověřeno)
22. 10. 2008 17:01:14

Martinko,dělám ji taky z jíšky a nakonec vložím do hotové omáčky na drobno nakrájené vařené vajíčko,na plátky nakrájené,povařené maso a kousek másla.Jak píšeš,používám ji taky jako základ pro všelijaké omáčky,hořčicovou,okurkovou,houbovou,rajskou,česnekovou,cibulovou apod.Zdravím a pěkný den Hančí

Martinka (neověřeno)
22. 10. 2008 10:30:38

Jó koprovka, to je papáníčko, v naší rodině jí nejí jen synek, ale nechápu to, protože koprovou polévku miluje. Dělám jí s vejcem, protože maso zase nejí holka. A tátovi je to jedno. Jenom ten postup volím trošku odlišný. Títo stylem jako paní Ivanka dělám spíš polévku. U omáčky je ten rozdíl, že udělám světloučkou zásmažku, rozředím jí studeným vývarem z masa, povařím, naliju šlehačku a mýchám. Vytvoří se krásně heboučká omáčka, kterou lze udělat na mnoho způsobů. Po přidání kopru, jako koprovku, po přidání česneku, jako česnekouvou omáčku, prostě je to základ pro spoustu omáček. Ten kopr dávám také do mrazáku, celou zimu je jako čerstvý. A ocet do omáčky dávám až po odstavení z plamene. Ještě k té omáčce, dělám tak i pravou hříbkovou omáčku. A sice tak, že podušené pravé hřiby, osolené a opepřené vysypu z pánve do takto připravené omáčky. Snad jsem vám přišla k chuti zase něčím novým. Dobrou chuť a hezký den.

melánie (neověřeno)
28. 8. 2008 15:01:10

KONEČNĚ!!!!!!!!Jsem získala OK radu s horkým octem!Koprovka se mi vždy srazila ať jsem zkoušela vše možné už jsem chtěla zavolat o radu někam do jídelny co dělat aby se mi nesrazila.No Vaše rada mě vyzvobodila!Zajím je,že u jiných omaček se mi nestalo,že by se mi po přidání octa omáčka zrazila,ale u koprovky vždy.Takže ddddddííííííkyyyy!!!!Zdraví Vás Melánie.Jo do omáčky dávám jen rozkvrdlaný žloutek je to také ok!

gogo (neověřeno)
8. 8. 2008 10:49:10

holky mám radu! kopr nasekejte na drobno a dejte do krabičky od ramy nebo podobné a uložte na zimu do mrazáku. V zimě koprovka , to nemá chybu!!!

Lubička (neověřeno)
3. 8. 2008 12:43:52

Miluji koprovou omáčku už odmala,když mi ji maminka dělávala,ale můj syn nemusí,no co zbyde víc pro mně.

Jana (neověřeno)
5. 7. 2008 16:12:16

Dobrý den, myslím, že jsem dobrá kuchařka, ale pro recept na kopračku jsem musela sáhnout na net, protože ji nejím a nikdy jsem ji nevařila.Můj manžel si usmyslel,že má na ni hroznou chuť,tak jsem ji podle Vás tedy zkusila.Musím Vám říct,že nikdy lepší nejedl a já i když ji nejím!! jsem měla papulu v hrnci pořád.Děkuji za dobrý recept.Jana

Lucka (neověřeno)
14. 6. 2008 10:26:01

Dnes jdu vyzkoušet krkovičku na černém pivu, jen jsem místo krkovičky koupila plecko, tak snad to nevadí :-) Držte pěsti ať se opět zadaří :-) Díky

Lucka (neověřeno)
12. 6. 2008 15:07:09

Včera jsem podle vašeho receptu koprovku uvařila a byla naprosto bááááječná. Už ji jinak vařit ani nebudu. Moc díky za super recept a video.

Yvona (neověřeno)
8. 6. 2008 19:54:03

Paní Antonie!
Budu ráda za váš recept.receptů mám hodně,ale na pajšlovou
omáčku ani jednu.Na webových stránkách jsem ji našla, ale
to mi spíše připadá jako svíčková.
Zatím zdravím a krásný večer přeje Yvona (Vladenka).

Antonie (neověřeno)
8. 6. 2008 19:30:40

já jsem někde vyčetla pajšl z vepřového srdíčka a jazyka. Zkusila jsem to a je to výborné. Pošlu vám recept a doufám že vám taky bude chutnat. Zdravím

Ahojky Yvono, tak pajšlovou jsem nikdy nedělala, já to mám nějak zafixované, že když jsem byla malá tak jsem někde slyšela pajšl - fuj a tak jsem se po tom nepídila. Ale kamarádka často dělá z drobů, tak se jí na to zeptám, jestli to nezná. Mějte se Ivana

Yvona (neověřeno)
30. 5. 2008 19:00:51

Paní Ivano!
Ta Vaše koprovka vypadá skvěle děkuji za recept,protože mě se někdy stalo že se mi srazila.Tedˇvěřím tomu že když ji udělám
podle Vás tak bude skvělá.Neměla by jste tam recept na pajšlovou omáčku.Manžel ji má rád,ale bohužel nemám recept a pořádně neznám jak se vaří. Od Vás by chutnala skvěle.děkuji moc.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.