Pampeliškový med nebo sirup
Ivana
Doba přípravy
70 minut
Obtížnost

Pampeliškový med nebo sirup

Pampelišky na pampeliškový med nebo sirup neoplachujte a také je zkuste natrhat někde v uzavřené zahradě. Je to slaďák, ale uvědomte si, že třeba do čaje si dáte lžíci nebo dvě.
Average: 4.5 (8 votes)

Ingredience

Pampeliškový med ingredience

300 květů pampelišek
1 l vody
1 citron (šťáva)
1 pomeranč (šťáva)
90 dkg třtinového cukru (krupicového nebo krystalového)
Reklama

Postup přípravy

  • Z květů pampelišek vyženeme případnou havěť, neoplachujeme je, dáme do hrnce a zalijeme vodou.
  • Vaříme mírně ½ hodiny.
  • Přecedíme a z květů vymáčkneme zbytek šťávy. Přidáme šťávu z citronu a pomeranče, přisypeme cukr a vaříme tak dlouho jak chceme mít med nebo sirup hustý.
  • Naplníme do skleniček a pampeliškový med je hotov.
Počet porcí
1 sirup

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Gabriela (neověřeno)
28. 5. 2009 08:52:54

Ivanko, pampeliškový med jsem s Vámi dělala podruhé (poprvé z jiného receptu se mi vůbec nepovedl) a přesně krůček po krůčku jsem udělala báječný medík, nyní jdu na koprovku, která bude mít u mne také premiéru.
Děkuji!!!!!!!!!!!!!
S pozdravem Gábina

Michaela (neověřeno)
16. 5. 2009 13:43:41

Dobrý den, také jsem na mateřské a když jsem chtěla mojí malé holčičce udělat pampeliškový med, tak jsem hledala na netu až jsem se dostala jsem, je to super stránka. Recept na medík je výborný, zkusila jsem ho, je výborný, ale bohužel pampelišky už jsou v čudu, tak až za rok. Ale med ze sedmikrásek je také lahodný a když do něj přidáte ještě nějaké bylinky tak i nádherně voní a sedmikrásek je hafo a hlavně je natrháte po celé jaro i léto. Malé chutná a dává si každý den lžičku před snídaní a je fit.

Dobrý den,
Škoda že jsem na tyto stránky narazil až teď, protože jsem med již začal dělat podle jiného receptu. Nazbíral jsem pouze 200 pampelišek a to navíc večer, kdy už byli zavřené. Teď už se mi louhují ve vodě. Líbilo se mi to velmi dobře udělané video! Myslím, že se med vážně povedl a doufám, že také nedopadnu špatně i když ho vařím poprvé.
Přeji hezký den!

Dobrý den Moniko, tak jedině že se vám vvařilo víc vody, než je zdrávo. Někdo když to chce mít totiž hustčí, tak to vaří o dost déle anebo to třeba vaří na vyšším stupňi. ničím jiným to nebude.

Monika (neověřeno)
5. 5. 2009 12:34:47

Asi před týdnem jsem se pokoušela vytvořit pampeliškový med dle návodu.Píšete,že je řidší, ale mě stvrdnul jak beton.Škoda,že jsem neměla nějaký formičky na bonbonky.Kde jsem udělala chybu?Poraďte prosím.

Janina (neověřeno)
4. 5. 2009 20:26:45

Také chci přidat pochvalu -pěkné stránky.
A pak se musím pochválit také-zrovna jsem dodělala poprvé v životě ve svých 50ti letech medík z pampelišek.Ten recept je opravdu velmi jednoduchý,také jsem vařila trochu déle,pořád se mi zdál moc tekutý,ale pak jsem si řekla,že to nevadí-do čaje,na lžičku.Dala do skleniček.A ejhle - po vychladnutí je medík krásně "táhlý".Tak to jen malá rada,kdo si počká,ten se dočká.
Přeji všem hodně úspěchu a zdravíčka s medíkem.Janina

Jíťa (neověřeno)
4. 5. 2009 14:30:04

Krásný den, jsem uplně unešená těnmito stránkami, Ivanko. Jsem na mateřské a i když na kulinářské věci není moc času, tak letos pampeliškový med musím vyzkoušet také. Zdá se, že to není nic moc složitého. Děkuji za reptík a snad se mi podaří. Vám všem hodně uspěchů ve vaření.

Maruška (neověřeno)
27. 4. 2009 19:43:51

Dobrý den. O víkendu jsem dělala svůj první pampeliškový med. Asi z cca 400-500 květů, ze 2 l vody, 2 kg cukru, 2 citronů a 2 pomerančů, zbavených slupek (jinak by to mohlo být hořké). První část jsem dělala stejně, jako v tomto receptu, ale druhý den jsem směs vařila 3 hodiny! Mám z toho několik sklenic s pěkně se táhnoucím medem zlaté barvy a sladké chuti. Doporučuji. Ať se vám to podaří. :-)

Hana (neověřeno)
27. 4. 2009 12:12:16

Hezký den, také jsem dnes vařila med z polazapomenutého receptu. Mám syny již dospělé, ale manžel dostal chuť na pampelišky, tak ráda vyhovím. Z bezu dělám med také a hlavně limonádu a likérek. Pampeliškám zdar a kuchařinkám zvlášť

Katka (neověřeno)
26. 4. 2009 12:23:46

Zdravím všechny! Také vařím pampeliškový "med". Recept mám v podstatě stejný, jako uvádíte zde, ale má trpělivost při 5 dětech má své hranice, proto vařím pampeliškový "sirup". Do čaje při nachlazení je skvělý, stejně jako bezinkový nebo sedmikráskový. Mláďatům chutná i pomáhá. Zdravím! Katka

Janča (neověřeno)
25. 4. 2009 12:20:18

Dobrý den všem.Med z pampelišek již máme...moc nám všem chutnal.Jen by mě zajímalo,jestli by se nedaly využít jiné dary přírody na výrobu medu.Třeba Lipové květy atd.Nemáte někdo nějaké zkušenosti?

Ivana S. (neověřeno)
22. 4. 2009 14:32:22

Dobrý den vážení,chtěla bych se také vyjádřit k diskusi,která zde probíhá.Vařím pampeliškový med asi tak 5 let,když jsem byla malá holka,tak jej vařila babička nebo maminka,takže ve mě ty kořeny na veškerou výrobu medů,marmelád,kompotů,okurek a vše co se dá zavařit zůstalo.Jen ve vyjímečných připadech použiji umělé sladidlo,ale hlavní přísadou je cukr.Nejsem si vědoma,že by někdo z naší rodiny měl nadváhu,zkažené zuby a jiné zdravotní problémy,a to opravdu každý den jíme,co já přez léto zavařím-jsou toho tuny.Možná není zcela jasné proč píši tento komentář,ale věřím,že p.Karel to nemyslel vážně,to co napsal,jelikož by me pak musel přesvedčit,proč se naši předci dožívali poměrně vysokého věku a co já mám zjištěno,tak právě lidé zaměřeni na domácí produkty jsou toho důkazem.
Ivana S.

Jarek (neověřeno)
22. 4. 2009 13:18:04

pane Karle neberu vám váš názor , ale podle toho co píšete tomu asi moc nerozumíte , já se učím na cukráře takže tomu rozumím víc , tento med je sice svařený cukr s vodou , ale je do něj přidán citron a pomeranč a tak kyselinami se cukr mění na jednoduchý cukr ( něco jako když si koupíte v obchodě glukopur ) , a ještě když se do něj přidají vitamíny z pampelišek tak je to něco úplně jiného . takže nejenom cukr s vodou .
taky už sem včera vařil med , vypadá to , že se povede . je teda dělaný ze tří dávek , protože není jenom pro mě a tak se vařil třikrát dýl .

veronika (neověřeno)
20. 4. 2009 19:06:29

zrovna jsem si precetla nazor P.Karla...Taky jsem mu napsala svoje:]]Jinak pampelisky uz jsou na psoraku..Reknu vam zitra jak to chutna z Anglickych pampelisek...Ale kuchyn voni krasne..

veronika (neověřeno)
20. 4. 2009 19:01:23

ahoj Karle,ja jsem udelala tento med a dala jsem to svemu chlapeckovi na snidani,muj 7 mesicni chlapecek to ma rad v jeho kasicce.Kazdy ma pravo na svuj nazor,ale pani Ivanka ma vyborny recept,ktery je zadarmo a pro me je zdravy.Cukr maji vsechny suroviny z obchodu,ale ja v tomto medu mam svou praci,sve pampelisky a pridanou lasku pro meho kloucka a meho pritele..Pampelisky jsme s klouckem zbiraly spolu a Sebastiankovi se to moc libilo.Rozhodne lepsi nez si zajit do obchodu pro med.

Kačenka (neověřeno)
20. 4. 2009 17:30:58

Dobrý den Ivanko, musím moc pochválit Vaše stránky-jsou bezvadné a zrovna jsem podle Vás dovařila med. přeji hodně štěstí!

darina (neověřeno)
17. 4. 2009 20:16:30

dnes jsem dostala pampeliškový med a chci se zeptat na co všecko je dobrý,moje děti hodně trpý na rýmu tak doufám že jim to pomůže Darina.

Libor (neověřeno)
14. 3. 2009 21:37:49

Ahoj, recept je skvělý a videizpracování nemá chybu. Chci jen upozornit na chybu v textu, kde je uvedeno "skleničky mají obsah 40 ml". Správně má být uvedeno 400 ml.

marie (neověřeno)
5. 1. 2009 01:17:06

I když je 4.1.09 náhodou jsem narazila na reakci pana Karla na vaření pampeliškové medu. Pane, je to Váš názor a já Vám ho neberu. Dovolím si oponovat, že jak tvrdíte, této problematice rozumíte, tak jste se hodně spletl ve svých znalostech.Spíš bych žekla, že nemáte znalosti žádné.Vysvětlím to asi takto: Moje dcera od narození trpěla atopickým ekzémem, k tomu se přidala alergie na vše možné.Zoufalství mne dohnalo k tomu, že jsem se uchýlila rad, které mi spolupracovnice přivezla až z daleké ciziny.Tajně jsem to v práci pro své kamarádky přepisovala.Kopírka nebyla.Proto vím, že nejhorší pro malé miminka je - slazení cukrem.Snad by to lépe vysvětlit odborník, jak pro miminka je cukr škodlivý. U nás byla podmínka vše sladit medem - nejlépe uvařeného z bylin.Myslím pampelišku a jiné.Všechny zdravotní problémy jsem dostala pod kontrolu, i když na ne 100% .Pomohlo praní prádla v bylinkách, v mýdle, máchání prádla v octě, veškeré oblečení z bavlny. Začátkem 70.let to byl neskutečný problém, v každém kousku prádla bylo něco umělého.Když máte známou, co občas jezdila za hranice, tak se to taky vyřešilo. Jediná silná alergie na ryby dceři zůstala. Samozřejmně jsem ji léčila i hormonálními přípraky, které jsou spolehlivé, ale mají vedlejší účinky s trvalými následky. To se mi vymstilo, jelikož je to děvče ,výsledek je - bezdětnost. Dnes jí je 40, už se s tím smířila , ale já nikdy.Byla jsem holka mladá, chtěla jsem mít i manžel dítě zdravé, tak nás náš risk s hormonální léčbou mrzí dodnes.Nebudu popisovat moji kalvárii, kterou jsem si prošla.Proto prosím, nehaňte přírodu, chemie máme kolem sebe i v sobě dost.Snažím se žít zdravě, vyhýbat všem E-čkám, konzervantům a náhradnímu sladidlu v pití. V dnešním uspěchaném světe se tomu stejně nevyhnu, nejsem odpůrce nového, ale v jídlě jsem nekompromisní.Co nemusím, tak nejím .Můj manžel je masožravec a já mu to vařím, peču, smažím, včetně sladkostí.Má na vše jiný názor, tak mu ho nevyvracím i když se občas dost zlobím, že je k sobě nezodpovědný.Vlastně mi ho hodně připomínate, tím, že prosazujete med z Číny.Ať už si můj komentář vysvětlíte jak budete chtít,musela jsem to napsat. Příště, až budete psat nějakou reakci, tak si nastudujte skutečnost o co běží a pak komentujte.S pozdravem Vaše odpůrkyně.

Jarek (neověřeno)
25. 8. 2008 05:57:59

dobrý den chtěl sem se zeptat jestli je možné tento med používat do receptůkde je napsána jako surovina med třeba do medovníku a nebo do perníčků na vánoce a tak díky moc .

Anička (neověřeno)
22. 7. 2008 19:38:42

Medík podle Vašeho receptu je výborný,dávám si ho do čaje,a když mě honí mlsná tak i jen tak na lžičku.Příští rok budu zase ráda běhat po zahrádce a trhat ty ,,zlaté,, kytičky:-)

Dana (neověřeno)
13. 6. 2008 11:42:23

Dobrý den, nedá mi, abych nereagovala na příspěvek Karla.
Ve všem s Vámi Karle samozřejmě souhlasím. Jen bych k tomu chtěla přidat svůj postřeh.
Myslím si, že pampeliškový med nebo jakékoliv doma dělané cokoliv s cukrem jako třeba sirupy, marmelády nebo limonády je na slazení zdravější než prachobyčejná ´kostka cukr´. Když kouknu nahoru do ingrediencí, tak není co řešit.
Je třeba na všechno nahlížet z více stran, vezmu-li běžného spotřebitele, který nenakupuje ve zdravé výživě a rád sladí. Mám si koupit v obchoďáku med? ..a jako neznalec v něm budu mít namíchaný cukr a antibiotika od včel. Mám si koupit slazenou limču, sirup nebo marmeládu? ..plnou Éček a konzervantů a nedejbože s umělým sladidlem.
To si raději udělám ten pampeliškový med, bezovou limonádu, rybízovou marmeládu nebo malinovej sirup.
Jen si tak říkám Karle, že kdyby se nepoužívali k vaření polotovary a k jedení hotovky a jedlo se jen to, co se doma navaří, tak kdyby se tohle lidičky naučili, tak to by bylo dokonalé. Škoda je, že každý řekne: Co bych se s tím dělal, když se to dá koupit. ..a tak se nekupují jen marmelády, ale i hotové omáčky, pomazánková másla, naložená masa atd.
Jinak tyto stránky jsou moc příjemné. Videa mě naprosto dostaly, je to úžasný nápad. ´Medíky´ mě lákají, dvě skleničky na rok mě nazabijou.;-)

Bobina (neověřeno)
21. 5. 2008 14:06:45

Dobrý den,přidávám se k Ivaně,každý máme svůj názor,jen jsem chtěla říci,že Černý bez je známý pro své léčivé vlastnosti při horečnatých onemocněních at ve formě sušeného jako čaj,mast atd.Myslím,že mluvím za všechny ženy z této stránky,že to neděláme proto,aby jsme ušetřili pár korun,ale proto,že nás to baví a chutná nám to.A co se týče dětí,myslím,že ten med se dětem nemaže každý den,a do čaje jedna kávová lžička jednou za čas neuškodí.Mějte se Bobina

Karel (neověřeno)
20. 5. 2008 09:20:49

Nazdarek lidi,
jak vůbec můžete říkat, že bezový med z cukru je zdravější než pampeliškový z cukru :-) Zamyslete se nad tím co píšete... Nejedná se vůbec o přírodní produkt, ale o uměle vytvořenou hmotu... Když se někomu líbí jíst med, který je ještě kvalitativně daleko horší než medy dovážené z Číny, je to jeho rozhodnutí, ale zamyslete se nad sebou a netvrďte, že se dá mluvit o něčem léčivém :-) Dříve se možná tento postup hojně používal, ale proto, že med byl drahý...
Ale maminky, proč proboha svoje děti krmíte tímto? V podstatě se jedná jenom o svařenou vodu s cukrem a je to navoněné květy pampelišek. Máte z toho opravdu dobrý pocit, když si Váš výtvor ráno mažou děti na chleba? Myslíte že je to zdravé? Já myslím, že výroba takovéhoto medu je sice levnější než med v obchodech, ale v tomto případě bych si dovolil tvrdit, že raději připlatím nějakou korunu, než vyrábět něco takového. A ještě jeden postřeh, konzumace cukru obzvlášť malými dětmi by se měla omezovat a ne nesmyslně zvyšovat.

Vím, že se do mě asi teď pustíte, ale jestě než mně začnete nadávat, zamyslete se nad sebou, co by jste radši, jestli ušetřit nějakou korunu a nebo zdraví rodiny :-)

Na tuto stránku jsem narazil náhodou a cítil jsem jako povinnost zareagovat, protože dané problematice tak trochu rozumím :-)

Šárko, někdo ho vaří déle a tím pádem vyvaří víc vody a má ho hustší. Nic jiného v tom nehledejte. Mluvila jsem s kamarádkou ta ho vařila o hodně déle a má ho hodně hustý. Já jsem si řekla, že to stačí, protože nebude na chleba, ale jako lék do čaje nebo na lžičku. Jestli ho chcete mít hodně hustý tak vyvařovat, vyvařovat, vyvařovat. Jdu to ještě napsat do receptu. Dobrou noc přeje Ivana.

Šárka2 (neověřeno)
12. 5. 2008 20:01:24

Dobrý den tak jsem pravě dodělala pampeliškový med je vynikající,ale mám ho opravdu moc řídký!Kde se stala chyba?Ráda bych zkusila i bezinkový,ale recept jsem u tu nenašla.Tak bych vás ráda o něj poprosila.Děkuji mockrát

Věrka123 (neověřeno)
5. 5. 2008 12:59:15

Jestlipak některá děláte med z chudobek, ten je taky dobrý. Ten dělávala moje tchýně, je dobrý na průdušky. Věrka.

Šárka (neověřeno)
5. 5. 2008 10:16:50

No já tenhle vařila právě také dost dlouho, určitě přes dvě hodiny a je hustý jako kupovaný květový... Tak jsem ráda. Hned jsme si dali všichni včera k snídani. A moc děkuji za typ na bezový, to musím také zkusit!! Kolegyně nosila do práce sirup, který se ředil nějak vodou, už si to moc nepamatuji, ale bylo to také výborné...

Bobina (neověřeno)
3. 5. 2008 20:18:49

Ahoj Šárko,recept na bezový med jsem psala Ivance do fora do receptu tam ho najdete,a bezu je všude dost a dost jen se porozhlídnout

Šárka (neověřeno)
3. 5. 2008 19:46:15

Tak jsem dneska také udělala ten výborný med. Dělávala ho babička, tak se mi zastesklo... Mám ho teda hustý opravdu hodně, pořád jsem zkoušela, a až když tatuhával na talířku, tak jsem to vypla. Mám teda plynový sporák, a dělala jsem to dost dlouho - asi přes 2 hodiny. Pořád se tomu nechtělo, tak jsem zvýšila plamen a najednou to bylo běhěm čtvrh hodinky.
Je skvělý, zítra se těším na snídani:) O bezinkovém jsem slyšela, ale recept nemám. Ani nevím, kde u nás bezinky rostou... zato pampelišek máme jak naseto...

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.