Chuťovka z májovek
Ivana
Doba přípravy
84 minut
Obtížnost
     

Chuťovka z májovek

Chuťovka z májovek
Average: 5 (2 votes)

Ingredience

15 dkg hub májovek
1 menší cibulka
1 lžíce sádla
1 lžička sladké papriky
3 lžíce sladké smetany
sůl podle chuti
troška polohrubé mouky na zaprášení šťávy
1 dl vody
Reklama

Postup přípravy

Cibulku zpěníme na sádle, přidáme nakrájené houby, papriku, osolíme a podlijeme vodou.
Vydusíme vodu a houby by měly být už měkké. Přilijeme smetanu a lehce zaprášíme moukou.
Ještě tak minutku promícháme a odstavíme.
Podáváme s opečeným toastem.
Je to jedna porce.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama

dobrý den všem!
Loni jsem poprvé na vlastní kůži otestoval májovky a oblizoval jsem se až za ušima. Objevil jsem u nás v Moravské třebové několik míst, kde se májovky vyskytují a mohu jenom doporučit.
Cukr v krvi nějak upravuje podrimní houba - čirůvka dvoubarvá. a ta mi roste u baráku,. A loni jsem ji sbíral díky teplé zimě od října skoro do ledna...

Nepřihlášený (neověřeno)
16. 4. 2014 22:25:48

Tak sem měl letos již třetí hrnec výborné krémové polévky z májovek tak uvidíme jak bude chutnat tento recept. Chodím na ně již několik let a musím říct, že májovky jsou pro mě nejaromatičtější a nejchutnější houby. Ale pozor! při hledání sem narazil i na jiný druh hub(neznám nesbírám) v této roční době takže nezkušeným bych doporučil návštěvu mykologa. Tak doporučuji hurá na meze dokud rostou a vychutnat si každé voňavé sousto.

MV (neověřeno)
10. 4. 2014 17:17:16

Otevřel jsem tento recept, podíval jsem se na video a přečetl si komentáře. Jsou staré 5-6 let, ale to nic na věci nemění. Takže: to, že dcera autorky receptu je naživu den po požití hub, mi nijak neuctivé nepřijde, nebude to však pro posouzení jejich jedlosti ideální, až paní někdo donese pavučince plyšové. Otrava se totiž projeví až po 14 dnech selháním ledvin. Houby na videu ale zřejmě jsou opravdu májovky. Neznámé houby darované doporučuji brát jen od někoho, o kom jsme si jisti, že je skutečně dobře zná; lepší je najít si je sám a navštívit s nimi mykologickou poradnu nebo kroužek (kontakty lze najít na www.myko.cz). Zvlášť u májovek platí, že když vám je odborník schválí (typická vůně, lupeny husté jako listy knihy), už si je nespletete a na stejném místě je pak můžete sbírat řadu let. A ještě - nevím, odkud pochází pověra o tom, že houby po osolení během přípravy ztvrdnou, ale za 45 let praxe amatérského mykologa a kuchaře prohlašuji, že je to nesmysl. Přeji dobrý lov. Martin

Dobrý den.

Trochu mne nadzvihl necitlivý komentář k májovkám ve videoukázce přípravy chuťovky. Domnívám se, že by si tato houba zasloužila větší úctu. Jedná se o houbu s léčivými účinky (má vliv na snížení cukru v krvi). Kdo má ve svém okolí někoho s "cukrovkou" jistě ví, o čem je řeč. Pokud má někdo zvlášť vyvinuté chuťové buňky také ví, že bílá omáčka z májovek je něco velice luxusního.

K problematice přípravy pokrmů z hub snad jen jedno zásadní:

NESOLIT při přípravě. Až nakonec jako dochucovadlo. To ano. Houby se chovají při kuchyňské přípravě tak trochu jako játra. Pokud máte k houbám veskrze kladný vztah víte, že deficit hub mimo sezonu lze kvalitně nahradit hlívou ústřičnou a to jak svojí vůní, tak i chutí.

Dobrou chuť přeje PetrS

Zdena J. (neověřeno)
27. 5. 2008 12:18:50

Ivanko,jak jsem slíbila,tak plním.Recept na Kačenky(hřib strakoš)na topinkách: 35 dkg hub kačenek (čerstvé),5 dkg másla,1dl smetany,sůl,pepř mletý,pažitka(petrželka).
Postup:Houby nakrájíme na malinké kousky,osolíme,opepříme a dáme dusit na máslo.Mícháme.Když jsou měkké a voda(z omytí)odpařena,zalijeme smetanou.Hustota má být taková,aby se dala mazat na topinky.Ozdobit si topinku můžeme pažitkou,petrželkou,rajčetem,...dle chuti strávníků.
6-8 plátků chleba. Zdena J.

Dobrý večer Maruško, a myslíte že ty houby když jsou podušené, tak můžou být v mrazáku déle než čerstvé? Já jsem slyšela, že čerstvé by neměly být v mrazáku víc než půl roku. Mám ještě dušené zavařené a tak zkusím ten recept. Houby můžeme pořád.Ivana

Maruška (neověřeno)
14. 5. 2008 20:35:04

Myslím,že májovky jsou vůbec nejchutnější houby.Já houby podusím na trochu sádla a po vychladnutí zmrazím do krabiček.A proto budu dělat na sobotu houb.guláš budeme na zahradě relaxovatTen recept je prima hned zkusím.Ivanko zkuste dát podus.houby do žemlové nádivky a upečte na pekáčku pěkně do červena i s kuřátkem nemá to chybu.Těch hub musíte dát hodně. Maruška Znojmo

Petr (neověřeno)
8. 5. 2008 09:23:17

Dobrý den Vám přeji z Kunštátu na Moravě !

Na májovky se tady musí chodit s kosou! No, není to zase tak presně, ale když tou kosou posekáte spoustu kopřiv, tak pak koukáte, co jich tam může být.
Hned bych Vás pozval, protože místní na to koukají trochu s obavami. Je to samozřejmě zcela zbytečné. A navíc smrže jim rostou na záhoně,který pokryli kůrou. Na dorážku pak před domem pod lipami rostou koloděje a sem tam i praváci, ale tyto houby až později.
A tak všem přeji dobrou chut a odvahu na sbírání i méně známých hub, které bývají snad nejlepší. Zdraví všechny a kouká přitom na kopeček na náš nedaleký les Petr, který musí zase zpět do Prahy.

Marta (neověřeno)
7. 5. 2008 12:14:38

Ivo, na Severní Moravě taky rostou. Minulý týden na 1. máje jsem dostala se sestrou od tatínka hrnec již uvařené omáčky.
Můžu všem doporučit-mňam.
Zrovna dneska mi donesl tatínek taky májovky,ale ještě v syrovém stavu.
Proto děkuji za recept,bezvadně se mi bude hodit.
Já se totiž takové houby sbírat bojím. Ale voní super.
Pěkný den. Marta

Věrka123 (neověřeno)
7. 5. 2008 10:08:19

To víš že taky a nejen na houby, já tam mám všechny příbuzný a sourozence, tak bych ten čas potřebovala vždycky dlouhej. Všichni si myslí, že musím taky ještě k nim a tak je to dost málo času. Věrka.

Věrka123 (neověřeno)
6. 5. 2008 23:21:47

Ivanko, já jsem sice ze Šumavy, tam co teď bydlí švagrová Zdena J, ale už tam dlouho nebydlím, vdala jsem se do Liberce a domu jedu tak jednou až dvakrát do roka. Tak si to představ a Zdena J je zase z Liberce a teď je s mým bráchou na Šumavě. Tak doufám, že v tom máš teď dokonalý guláš. Ale to nevadí, hlavně když je vše v pořádku. Věrka.

Zdena J. (neověřeno)
6. 5. 2008 19:35:18

Čus holky, já mám les u baráku,takže houby,borůvky a brusinky mám stále.S hub dělám všechno možné.Dokonce i hřib strakoš(kačenky)dávám na topinky s česnekem.Je to moc dobré.Ivanko,jestli to neznáte,tak Vám pošlu recept.Májovky nám rostou na sadě. Věrka 123 to zná,ona je z naší chalupy,ale ještě nerostou.Pá,pá Zdena J.

Šárka (neověřeno)
6. 5. 2008 17:09:14

My taky vždycky dostaneme... Je to jištější..:) I když kdo ví... Milujeme májovkovou omajdu s knedlíkem... Skvělá!! Kdo má rád koprovku, je to na stejný způsob.

Jana H. (neověřeno)
6. 5. 2008 08:41:35

Věrko, já to mám dobře zařízený. Mladí mi vždycky přivezou a já si je dám zamrazit nebo řízky a smážu. Pak dělám gulášek a karboše. Přes zimu odebírám z těch zmrazených na kulajdu nebo hladkou Ančku.Dobrý jsou bramboráky plněný houbovou směsí ,něco jako čína. Do lesa to mám daleko, alespoň podle mě, tak by mě tam museli vyvést. Ahoj.Jana

Věrka123 (neověřeno)
5. 5. 2008 22:32:45

Tak jsem myslela, že jste na májovky lepší než já, taky je nesbírám, já je nepoznám a bála bych se, že jsou to prašivky. Jinak sbírám dost druhů hub, ale májovky, smrže atd, to ne , to se bojim. Ale houby mám ráda a to opravdu na všelijaký způsoby. Věrka.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.