Rybka Řeka Zorby aneb pangasius na řecký způsob
Ivana
Doba přípravy
75 minut
Obtížnost

Rybka Řeka Zorby aneb pangasius na řecký způsob

Rybka Řeka Zorby aneb pangasius na řecký způsob
Average: 5 (3 votes)

Ingredience

60 dkg filetů ryby pangasius
2 lžíce oleje
3 větší stroužky česneku
1 větší cibule
4 až 6 rajčat
5 dkg másla
1/2 citrónu
sůl podle chuti
trochu pepře
1 lžíce sušeného oregána
1 lžíce petrželky (já dala pažitku 2 lžíce)
tvrdý sýr podle chuti
Reklama

Postup přípravy

Na pekáčku ve kterém budeme péct rybu (nebo na pánvi a pak to přesypeme) zpěníme na oleji nakrájenou cibulku, rozsekaný česnek, petrželku a oregáno. Mícháme krátce, aby česnek nezhořkl. Směs rozložíme na pekáčku a na ní poklademe filety, které jsou rozmrzlé, osušené, osolené a pokapané citr. šťávou z obou stran
Na čtvrtky si nakrájíme 4 - 6 rajčat a ta položíme na filety. Rajčata ještě trochu osolíme a opepříme. Přidáme ještě na plátky nakrájené máslo, přiklopíme a dáme péct do trouby na 180 - 200 st. Pečeme asi 35 minut.
Měla jsem v pekáčku hodně šťávy a tak jsem ke konci dala pryč víko, nastrouhala na filety tvrdý sýr a nechala zčervenat. Hlavně si tu šťávu nenechte vypéct všechnu. Pamatujte, že jí budeme potřebovat dost na polití brambor nebo rýže.

Tenhle recept jsem převzala od Ivy Vernerové a tímto jí děkuji.

Počet porcí
4

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
suzymon (neověřeno)
14. 4. 2011 11:29:47

Teď jsem dopsala jeden komentář a došla až sem a zase mě "svrbí" prsty. Je to pravda, také už ji nekupuji. Sice jsem o ní nevěděla to, co jste nyní napsal, ale bylo mi divné, jak se po rozmražení "smrskla" a že byla jaksi slaná! Bůhví, v čem to ještě namáčejí. A její maso nevoní a ani nechutná jako ryba. Její jedinou možnou předností je snad to, že narozdíl od kapra, nemá kosti. Ale kdybych měla dítě, tak mu takovou "rybu" do jídelníčku určitě nezařadím. Jenomže abych pravdu řekla, ono je dneska velice těžké vybrat správná a zdravá jídla a to ve všem. V jogurtech jsou škroby, určitý sýr zvaný Eidam, je z nějaké podivné bílé hmoty, u rajčat byste musel hlodat jen ty stopky, protože jen tam je jejich vůně, uzeniny ve vákuovém balení jsou velice slané, zvláštně lesklé, hladké a napovrchu, jakoby plastové, v některách olejovkách objevíte místo rybiček jen jejich ocásky v nějakém nálevu, takže ani nevíte, jestli se výrobce nespletl v etiketách a na těch rybičkách, co jim chybí ocásky, si nepochutnávají pejsci a kočičky. A co máslo? Naschvál jsem koupila to nejdražší a to levnější, od každého jsem odřízla, dala na stejné talířky na dno napsala které je které a dala několika kamarádkám ochutnat s tím, že ho měly rozpoznat. Nakonec z toho vznikla vášnivá diskuze a dokonce jsem byla "obviněna" z podvodu a zaujatosti. Jak už jsem v horním příspěvku vysvětlovala, žila jsem dlouho ve Francii a když na něco poukazuji, stávám se prý protivnou. Ale i já to máslo, a jiné produkty, kupuji a jím, ale mám možnost srovnávací. Jenomže jsem si všimla, že po těch pěti letech u nás, mi pomalu slábnou chuťové smysly, nevím jak se tomu říká odborně a omlouvám se za svou nevědomost. Takže co s tím budeme dělat? Nic! Budeme si dál "dávat do nosu" a cpát se závadnými potravinami. Ale abych pravdu řekla, když tak o tom přemýšlím, jsem už odtamtud pryč těch pět let a bůhví, co se nabízí v supermarketech u nich dnes. Je to asi celosvětový problém. Budeme holt kupovat čím dál, tím dráž, a budeme jíst čím dál, tím hůř. Ale opravdu si myslím, že z dlouhověkosti se může těšit jen ta moje generace, protože my jsme toho sice měli málo, ale alespoň jsme nejedli umělou hmotu, umělé cukry, umělá hnojiva, nepili chemicky navoněné sodovky,(ačkoliv i bývalá limonáda byla taková), ale zase jsme ji nezunkali hektolitry. Nevím proč se tedy politici tolik obávají o důchody, vždyť ta další generace bude stejně předčasně vymírat na všelijaké neduhy. Dnes trpí 80% třicetiletých nějakou alergií a to je přinejlepším. Holky mají kvůli "bokovkám" znetvořené postavy, protože jim obrostly ledviny sádlem, což je jeich přirozená obranyschopnost proti dlouhodobému chladu, kterému je ty hloupé kačeny vystavují. A navíc z toho má každá třetí problém s močovodem. Takže žádná starost, my už to nějak doklepeme s těma důchodama co máme, ale vás mladých, je mi opravdově líto. A to nejenom pro tohle. Tak ahoj.

suzymon (neověřeno)
14. 4. 2011 10:22:20

Ano, to máte pravdu. A nejenom to! Pětadvacet let jsem žila ve Francii a byla zvyklá na čerstvé ryby, jichž byl celoročně velký výběr. Jejich cena byla ještě ke všemu nesrovnatelně nižší, než jaká je u nás za zmražený, nechutný "odpad", obalený vrstvou ledu, který nám nabízejí v supermarketech. Jenomže co se dá dělat? Nemáme holt moře a musíme se spokojit buďto s našimi říčními rybami, kterých však je na běžném trhu malý výběr, anebo ryby snad nejíst. Když jsem tam žila, byla pro mne ryba, krevety, mořské škeble atd. samozřejmostí, dnes jsou pro mne tyto produkty důvodem k lítostivému a někdy i k vzteklému splínu. I tam se totiž prodávaly mražené ryby, ale jejich kvalita vysoce přesahovala to, co dováží k nám. Nevím kde je "zakopaný pes". Přece když to jde tam, tak proč ne u nás? Asi nás mají dovozci za blbce, co zbaští všechno. Abyste nenabyli dojmu, že patřím mezi ty, kteří se vrátili domů a jenom na všechno nadávají, tak bych ráda podotkla, že jsem doma šťastná a že mi Paříž nechybí ani náhodou, jenom ty ryby a abych se přiznala, také víno a sýry. No, co naděláš, tam zase neuměli naše jitrnice, krupáky a knedlíky. Ale jedno je jisté, už tady žiji pět let a za tu dobu jsem přibrala osm kilo a to se snažím mít svou váhu pod kontrolou. Vím, že v Praze se dá koupit dneska skoro všechno, ale za prvé tam nebydlím, a za druhé, i kdyby ano, neměla bych na takové suroviny finanční prostředky. Občas tam jezdím za bohatou kamarádkou, která si může dovolit koupit na co má chuť, jenomže je nás hodně málo, kteří patříme mezi "vyvolené" a tak je naším údělem "vesele" tloustnout a ještě k tomu si ani pořádně nepochutnat. Jasně, řeknete, že mohu jíst zeleninu, ale ani té není velký výběr a abych chroustala v jednom kuse celer a přikusovala mrkev se zelím, tak to se mi už přejedlo. A pak, v zimním období stojí jedna okurka hadovka 30 až 40kč! Tak to si jdu raději koupit za tu cenu tři kotlety a udělám si řízek s bramborovou kaší a pak nezbývá, než smutně hledět, jak ručička na váze pomalu stoupá. Ale to bych tady za chvilku napsala román. Tak ahoj všem. Jediné co mě může trošku potěšit, je to, že v tom nelítám sama.

Terezka (neověřeno)
1. 3. 2011 14:12:37

Skvelé jedlo, chutí aj na Slovensku. Vrelá vďaka za tip a za videorecepty. Je to geniálny nápad. Ešte raz ďakujem.

ivana.m
27. 10. 2010 08:08:02

Taky zdravím :-) Parní hrnec nemám, ale do budoucna o něm uvažuji :-) No ale vázne to na mojich chlapech, když oni tak nějak tohle moc nemusí. Jak to je spíš dušené :-) Ale mě by to určo chutnalo :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
27. 10. 2010 07:31:42

zdravím vespolek
Mě se osvědčila příprava pangasia v páře a dělám ho takto:
Na dno parní nádoby dám na kousky pokrájené brambory, zeleninu podle chuti - buď mraženou směs s kukuřicí, nebo "živou" - pórek, mrkev, brokolici, lehce osolím a posypu mletým pepřem, navrch položím porce ryby, které osolím a posypu bazalkou a také trochu mletého koření. Potom vařím na mírném stupni v páře cca 30 minut. Musím jen ohlídat, aby mi voda ze spodní nádoby při vaření nevyběhla do horní a zbytečně nemáčela brambory zespodu, jednodušší je to v parním hrnci.
Přeji všem dobrou chuť

JanaV. (neověřeno)
6. 9. 2010 13:11:03

Tak v sobotu jsem udělala filety z mořské tresky podle tohoto receptu. Stydím, se, že dělám ryby tak málo, ale klasika se nám už ojedla a s rybami nerada experimentuji,protože rodina se většinou šklebí, ale tentokrát to byla fakt bomba. Přikryla jsem to alobalem,páč nemám pekáček s poklicí, odkryla asi po 20 ninutách,protože tam bylo dost vody a já k tomu dělala brambory se slaninkou a pórkem,tak jsem tolik šťávy nepotřebovala, ale musela jsem se hodně držet,abych pořád nechodila ochutnávat a něco i zbylo na ostatní :-). No prostě úžasné, děkuji :-). Jana V.

ivana.m
19. 8. 2010 21:08:40

:-) Nezlobte se, že se směji, ale to je dobrý :-) Ale aby jste v tom nebyl sám, tak já jsem si včera malinko pustila vodu do plechu na pečení a dala jsem si svačinku, no a voda byla i v šuplíčkách :-) a o podlaze ani nemluvím. Holt to se stává i v lepších rodinách :-) A s tou vodou máte pravdu. Hodně se chce dívat na obal, kde by měl být napsán podíl vody, ale nejlepší je to asi koupit nachlazené a pak to odpovídá váze. přeji dobrou noc. Ivana M . Jo a dobrou chuť

Nepřihlášený (neověřeno)
19. 8. 2010 19:15:39

A tak, zatímco jsem si zde ulevoval z rozčarování nad rozporem hmotnosti suroviny s hmotností finálního produktu, hranolky v troubě dostaly tmavě hnědou až černou fazónku....

Příště si raději koupím 1/2 kila vody za 40 Kč a nebudu nikam nic psát. :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
19. 8. 2010 18:55:19

Kupte kilo zmražené ryby.
Připravte si digitální kuchyňskou váhu.
Zvažte zmrazený díl ryby.
Pod horkou vodou omyjte plátek tak, abyste cítili maso.
Zvažte omytý díl.

Je-li úbytek hmotnosti přibližně 15%, je vše v pořádku.
Zmrazené ryby s některých známých mezinárodních řetězců "zhubnou po opláchnutí horkou vodou o více než 33%.

Balení 1 kg obsahovalo:
-----------------------
0.279 kg = 0.159 kg
0.256 kg = 0.165 kg
0.242 kg = 0.127 kg
0.252 kg = 0.147 kg

před opláchnutím > po opláchutí
1.029 kg > 0.598 kg

Balení tedy obsahovalo 58% zmrazeného rybího masa ä 42% vody na povrhu.
Tepelným zpracováním tohoto množství zmrazené potraviny získáte porce o hmotnosti pouhých 270-290g.

MischelinMisa (neověřeno)
25. 2. 2010 00:05:55

Dobry vecer, lidicky.. Zkuste k teto rybce pórek. Pritel to primo miluje. Krasne to cely provoni. Dela se to uple stejne, jen se tam da jen porek a nebo s rajcatama.. Je to mnamka.

ivana.m
2. 2. 2010 08:04:52

:-) Ahojky Alberte, každý umí něco. Jen ať ti cizí študáci vědí, co je u nás dobrého :-) Přeji další úspěchy a to nejenom v kuchtění :-) Ivana M

Albert Pes (neověřeno)
1. 2. 2010 22:33:00

Neskutečné, mě snad začne bavit vařit. Asi druhé "vážné" jídlo, které jsem kdy v životě dělal (hned po vašem receptu na bramborák) a velmi se mezi mými spolubydlícími na koleji (Italové, Španělé, Němci) ujalo... I když jsem naprostý lempl, tak musím zaklepat, že se to docela povedlo. Tak děkuju!

Ivaver (neověřeno)
16. 12. 2009 15:14:15

Nechci vyvolávat spory a nepíšu jako anonym, ale přihlášený rybomil:-))
Tento článek koluje jako hoax po netu již delší dobu. Možná i on dal podnět k rozsáhlým celoevropským testům, ze kterých tato ryba vůbec nevyšla jako zdravotně závadná.
A prázdné kalorie-to je úplný nesmysl! Pangasius má vysoký obsah bílkovin a nízkou energetickou hodnotu.
viz.: http://ekonomika.idnes.cz/pangasius-zdravi-neuskodi-ukazal-test-dhy-/tes...
nebo:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/209452801081123-cerne-ovce/obsah/9...
Pravda je že prodej čerstvých filet z pangase je trestuhodný podvod, protože čerstvá se sem tato ryba vůbec nedováží.Dováží se pouze mražená a to velmi různé kvalitě. Největší pozor je třeba si dát na nástřik filet. Jedná se o ledovou krustu, která slouží jako ochrana před vymrznutím a vysušením ryby, ale samozřejmě jinou cenu musí mít ryba, která má 15% vody a jinou ta, která má 25%vody. Pokud se vám bude zdát pangasius moc levný-zásadně nebrat. Jedná se o podřadnou, většinou potrhanou filetu s vyšším obsahem podkožního tuku, plnou vody. To ovšem zjistíte až po rozmrazení.
Jinak ale této rybě vděčíme za to, že jí jedí i lidi a hlavně děti, kteří rybu dosud nejedli.Za poslední roky se ji podařilo rozšířit zejména ve školách, kde do té doby znali maximálně rybí prsty nebo jiné obalované filé.
Určitě je pravda, že existuje mnoho ryb, které jsou chuťově lepší a výraznější nežli je pangasius. Ale např i docela drahý a velmi dobrý losos se chová částečně uměle a jeho červené maso má z velké části na svědomí betakaroten, který se mu přidává do krmení. Pokud chcete mít zaručeně divokou rybu, museli byste si ji chytit na širém moři a kde budete mít záruku, že zrovna neplula okolo ropného tankeru:-)))
Tyhlety maily přeci kolují mezi lidmi jen pro to, aby jedné straně ublížili a druhé podpořili prodej. Tady je to jasná reklama "ryby domácí".
Nic proti kaprovi nemám a ani proti jiné rybě. Osobně kupuji hodně druhů ryb a v žádném případě nechci pangase nijak extra protěžovat.. Když chci rybu čerstvou, zajedu na sádky pro pstruha, kterého přede mnou vyloví a zabijí. Ale čím toho pstruha krmili a jak ho chovali, to už je jiná věc. Nemá cenu moc o tom přemýšlet, protože to by fakt člověk nemohl jíst nic.
Jen apeluji na zdravý rozum všech, kteří se s tímto textem setkali.

Nepřihlášený (neověřeno)
15. 12. 2009 14:02:00

Máte rádi ryby.............?

Pangasius je chuťově velice dobrá ryba, jen je potřeba brát na zřetel v jakých podmínkách chov probíhá, jako každá sumcovitá ryba trpí tzv. kožovcem kožním parazitem, který způsobuje v prvním roce velké ztráty, proto se v odchovném prostředí přistupuje ke koupelím v malachitové zeleni, která je silně karcinogenní. Do některých evropských zemí je zákaz dovozu z těchto
chovů, tak se to řeší přes třetí země. Každý by měl toto riziko zvážit, naše ryby jsou kvalitní a dobré.

Pangasius je sladkovodní ryba a chová se v deltě Mekongu, což znamená:

1) Má méně jodu, protože je sladkovodní

2) Mekong stahuje všechnu špínu z Thajska, Vietnamu a Laosu. To je přesně ta řeka, která sbírá všechny humusy, které do ni amíci naházeli ve válce s Vietnamem a taky do které tečou špíny z továren co jich jenom ve # # >> Vietnamu je.

3) Nikdy není čerstvý, vždy jenom dovezený přes půl planety.

NEBRAT.Lidi proboha proberte se. Ve všech článcích se tato ryba velmi oslavuje - jak nemá kosti, jak je strašně zdravá, jak je mořská. Prd a bobek.

Pěstuje se ve sladkých vodách, okolo Mekongu, v teplé vodě hodně rychle dorůstá do "jateční velikosti" - rybka to je nevídaně žravá, ovšem čím je krmena je vietnamským tajemstvím. Opravdu není cítit po rybách - není protože je napraná vodou (některé super levné filety v našich obchodech
mají až 50% vody).

Laboratorně jsou výsledky výživových hodnot také nevalné - ryba v sobě nemá vůbec nic, totálně prázdné kalorie. A vrchol všeho je, když se někde prodává jako čerstvá fileta - neexistuje, je to vyrobeno rozmražením - čerstvý pangas se # sem vůbec nedodává. A poslední věc - už jste
viděli kvalitu za takový mrzký # peníz a z Vietnamu je cesta dlouhá. A proto - vezměte rozum do hrsti a kupte si # našeho kapra. Dobrou chuť.

Nepřihlášený (neověřeno)
25. 11. 2009 13:39:18

Přidám taky jeden recept.Pangas obalíme v mouce,vajíčku a do strohanky přidáme nastohaný tvrdý sýr a usmažíme.Ryba musí být rozmražená a osušená ,než začneme obalovat.V naší rodině má tento recept asi největší úspěch.

Jiřinka a Jurášek (neověřeno)
18. 10. 2009 13:56:28

Dobrý den, tak já jsem dnes taky vyzkoušela tenhle recept a moc mi to chutná. I když pangase taky moc nemusím, protože má takovou divnou chuť, ale takhle upečený je moc dobrý. Jen mě mrzí, že mi to nechce jíst maličkej, má ryby rád, ale chutná mu nejvíc makrela. No, škoda, ale já si pochutnávám :-)

Marry (neověřeno)
15. 5. 2009 13:04:51

Zdravím Vás, dnes jsem tento recept vyzkoušela a bylo to opravdu výborné. Dokonce i manžel, který ryby moc nemusí, si velmi pochutnal.

Dobré jitro Jakube, další šikovný chlap a to je príma. Já jsem dělala pouze kuchařku a do tohohle mě postrčil syn, který to sem také vkládá a dělá celý web. A zatím nás to oba moc baví. Přeji hezký den. :-) Ivana M

Jakub (neověřeno)
23. 3. 2009 23:24:09

Zdravim.
Tak jsme vyzkoušeli tento recept na večeři a bylo to prostě výborné!
Masíčko bylo chutné a křehké, přímo se rozpadalo na jazyku. Udělal jsem maličkou obměnu a to že jsem přidal trošku bobkového listu a pár kuliček nového koření.
Jako přílohu jsem použil opečené toastíky, které se výborně poprali s tím přehršle výpeku, co se vytvořil.

Jediné, co bych mohl tomuto jídlu vytknout, je to, že ještě zbylo a já budu zase jíst na noc, protože se neudržím;)

Jinak, tento web je skvělý! je tu spousta receptů a videa jsou přímo excelentní nápad. Doporučuji všem kuchařským začátečníkům i mistrům:) Za sebe děkuji.

iris (neověřeno)
20. 3. 2009 11:36:50

V těch mražených je spousty vody , tady v Ustí je naštěstí obchod, kde mají čerstvého pangase, už mraženého nekupuji. Moc zdravím.

Zdeni, při koupi se taky koukněte na obsah vody v té rybě. Někdy se zdá že je levná, ale třeba vody je tam hodně procent, takže někdy se vyplatí koupit dražší a vypeče méně vody. Zdravím. Ivana M

Zdenka (neověřeno)
20. 3. 2009 10:34:12

Poprvé jsem koupila rybu pangasius a nevěděla co s ním. Vyzkoušela jsem váš recept a je to mňam mňam. Běžím do Kauflandu pro další.

Helena (neověřeno)
11. 3. 2009 12:45:00

S tou vodou je to pravda. Zrovna tak nekupuji křehčené kúřecí, nebo krůtí maso. Po rozmrazení je z něho polovina. Křehčené již nikdy.

Iva.V (neověřeno)
21. 1. 2009 10:52:07

Dobry den, ten to recept je skvelej...aj muj tatka si pochutnal..to je co rict..aa ja ktera nemam rada ryby jsem si taky dala aa chutnalo to .skvele mnam ...doporucuju...

Dobrý večer Danuš, tak tenhle recept jsem dostala od skoro sousedky Ivy. Pangas i obalovaný je dobrý. Ještě mě Iva kladla na srdce, abych při kupování téhle rybky se dívala na podíl vody. Někteří výrobci to s tou vodou fakt přehánějí a jak se voda vypeče z rybky tak místo čtyř se nají dva. Zdravím. Ivana M

Danuš (neověřeno)
11. 1. 2009 14:38:24

Děkuji, dneska jsme měli z pangania výborný nedělní oběd. Nějak ve mne tato ryba vzbuzovala nedůvěru. Použila jsem Váš recept se sýrem, šťávy tam bylo opravdu hodně, ale sýr ji dost vstřebal. Všem nám to moc chutnalo. Dali jsme k tomu čínské nudle omaštěné zbylou šťávou s kořením. Ráda si tuto rybku koupím příště zase.

zuzle (neověřeno)
3. 1. 2009 01:04:13

no tak to zní luxusně.. tohle je jedina ryba kterou jim ..a je opravdu nenaročna.. jesi můžu poradit .. je luxusni zakapla olivovým olejem s čerstvym koprem, osolit a zasypat třeba mraženou zeleninou či obyčejnou cibulkou.....je to rychlé a dobre.. nebo ji potřu pestem a zasypu rajčaty a syrem,...
a zbytečne ho i rozmrzovat ..myslim ,že to neni potřeba ani . he

UFOUN (neověřeno)
14. 12. 2008 02:21:46

tuhle rybu jsem koupil 3 krát v životě..1.výborná 2.hrozná pachuť rybího tuku.3.ta samá pachuť rybího tuku-číli už jí nekupuji....

diana (neověřeno)
6. 12. 2008 12:17:32

Ahojte.pangasius je naozaj velmi chutna ryba.tiez som nevedela co je to zac.rybu mam rada ale nemusim ten smrad z ryby a hlavne tie kosti.to bolo to co ma od ryb odpudzovalo.ale potom mi jeden znamy ponukol pangasiusa a vyskusala som.je to bez pachu po rybe a bez kosti filet a nemusi sa namacat do mlieka.mam dvojrocneho syna a isiel sa zadusit ako mu to chutilo.nam dospelim taktiez.takze ODPORUCAM.

Elanor (neověřeno)
25. 11. 2008 13:14:23

Ahojik a nevite nekdo, co ten pangasius je za rybu? Chystam se ji udelat, ale rada bych vedela, co to vlastne jim. Diky

Evelina (neověřeno)
18. 11. 2008 16:01:17

A stejně je dobrá!
Ale budu se dívat, schválně, jestli někde uvidím ten obsah vody.
Díky za užitečnou radu.
Dobré odpoledne Ivanko.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.