Plundrové těsto
Ivana
Doba přípravy
75 minut
Obtížnost

Plundrové těsto

Plundrové těsto
Average: 3.3 (3 votes)

Ingredience

těsto máslové:
15 dkg polohrubé mouky
10 dkg másla
těsto kynuté:
15 dkg polohrubé mouky
6 lžic cukru krystal
2 dkg droždí
60 až 80 ml mléka
1 žloutek
1/4 lžičky soli
1 lžička citrónové šťávy
vejce na potření těsta při pečení
Reklama

Postup přípravy

Napřed si uděláme těsto máslové. Zpracujeme mouku s máslem a z hotového těsta uděláme čtvereček o rozměru cca 10x10 cm, který dáme do lednice.

Potom budeme dělat těsto kynuté. Do trochy mléka dáme 1/2 lžíce cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Zatím si do mísy dáme ostatní suroviny, kvásek a zpracujeme těsto (mělo by být trochu tužší než na buchty, podle potřeby můžete ubrat, nebo přidat mléko).

Necháme vykynout. Vykynuté těsto, podsypeme a ještě propracujeme na vále. Vyválíme čtverec větší na každé straně asi o 3 až 5 mm než těsto máslové. Studené těsto máslové položíme na těsto kynuté do kosočtverce a strany kynutého těsta přeložíme jako psaníčko.
Rozválíme do obdélníku a třikrát přeložíme, to samé uděláme ještě jednou a na potřetí už těsto rozválíme do výšky cca 2 - 3 mm.

Nařežeme si pruhy (já dělala malé rohlíčky, pruhy 12 cm) a z pruhů nařežeme trojúhelníky, které plníme třeba nutelou, nebo pudinkovým krémem a stočíme a vzniknou nám rohlíčky.Ještě je potřeme vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. dozlatova.
Z této dávky budeme mít asi 17 menších rohlíčků.
Těsto je dobré, ale když si koupím ten rohlík s nutelou v krámě, tak mi to vůbec nepřipadá stejné.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
lenka (neověřeno)
18. 6. 2014 01:07:54

Ivanko,najdu zde někde celý seznam s vašimi všemi recepty +videi?Moc to s PC ještě neumím :-( děkuji za info Lenka H.

lenka (neověřeno)
18. 6. 2014 01:02:17

Ivanko,nic si z toho nedělejte :-) mladě chtělo poučit Paní kuchařku a výbornou cukrářku.Moc vám děkuji za vaše příspěvky Lenka H.

Nepřihlášený (neověřeno)
4. 8. 2012 00:51:06

vám nikdo nebrání používat pouze citrón, ale já, když mám chuť na salát, chci rychle péct, tak do těsta, nebo ochutit omáčku, a citrón zrovna nemám, nepoletím do obchodu, a klidně citrónku použiju, vydrží déle než nakrojený citrón. A netrápí mě ani ta 3 procenta. :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
3. 8. 2012 10:46:06

recept je dobrý, ale v životě jsem neviděla, aby se do pečení místo voňavé citronové šťávy dávala hnusná chemická citronka, která obsahuje 0,03% citronové šťávy. Citron je nenahraditelný, to vím a to je mi 20.

Petr (neověřeno)
27. 1. 2012 20:29:17

Nestálo by za to pouvažovat o jiném než flashovem formátu videii?
Je to pro iPad i iPhony nepoužitelné. Přitom tablet u vaření a pečení je parádní pomocník.
Je to škoda recepty máte perfektní.

PS: ti kteří by to brali jako důvod k diskuzi o hanění Applu nechť vychladnou a najdou si jinou vášnivější již rozběhnutou :-)

věrka (neověřeno)
12. 5. 2011 14:37:40

Milá Ivanko,
prvně Vám děkuji za prima videorecepty. Kolikrát mě i mile pobavíte (opravdu v dobrém:)
Já peču croissanty podle receptu mého známého z Francie - pracuje tam v malé pekárně. Zkuste je, jsou nejen jako ty z obchodu, ale daaaleko lepší :-)
Potřebujete:
280g vlažné mléko
450g hladká mouka speciál
1 člž sušené droždí
75g cukr
15g sůl

250g kvalitní máslo

Droždí rozmíchat v mléce.
smíchat mouku s cukrem, solí, pak přidat mléko s droždím.
Promíchat stěrkou a vytvořit těsto - bude lepivé.
V misce dát do chladničky aspoň na čtyři hodiny.
Těsto poté vyválet na obdélník (podsypat si dle potřeby, snažit se ale co nejméně), kostku másla STUDENOU rozkrájet na tenké plátky a poklást jimi celý vyválený obdélník těsta, jakoby je tam vtlačit (dají se lehounce posypat moukou a poklepat válečkem). Přeložit na třetiny, otočit o 90 stupňů, rozválet na obdélník stejné velikosti jako předtím. Válet opatrně, ať si neponičíte vrstvy, které se snažíte vytvořit. Opět přeložit, pootočit, vyválet. (postup se opakuje třikrát). Složit, zabalit do folie a dát přes noc do chladničky. Druhý den už si můžete upéct vynikající snídani. Vychlazené těsto rozválet, vykrájet trojúhelníky a zamotat rohlíky. Nachat chvilku na plechu, potřít vajíčkem. Péct nejlépe horkým vzduchem, troubu vyhřátou na 200 stupňů, 15 minut.
Dobrou chuť, stojí to za to.

hanka (neověřeno)
5. 11. 2010 09:35:01

Já je dělám rovněž z hladké mouky s přidáním asi 1/5 polohrubé. Nejdříve ale nachystám kynuté těsto a pak až máslové-je rychlejší a kynuté může zatím kynout.Po vykynutí rozválím těsto,do jeho středu položím tukové a přeložím za všech stran(zabalím do balíčku). Pak rozválím a znovu zabalím do balíčku. Pak dám na 1/2 hod. do ledničky. Celkem toto opakuju 3 x. Dělám malé šátečky a nejvíce nám chutnají s tvarohem a rozinkami. Nahoru dám posypku. Z jedné dávky 1/2 kg mouky mám asi 70 kousků a nezbydou.Správně upečené mají být nafouknuté a po zmáčknutí koláčku dlaní se mají opět nafouknout.Tak dobrou chuť.

ivana.m
26. 10. 2010 21:33:48

Dobrý večer paní Věrko, já bych chtěla zkusit také ten recept co je na něj odkaz :-) Tak uvidím jak to dopadne. |přeji hezký večer. Ivana M

Věra (neověřeno)
26. 10. 2010 20:44:33

Pani Ivanko dneska jsemdělala podle vašehovidea crossant na slano a dovnitř jsem dávala proužek nivy.Výborný,děkuji za recept.

Ala (neověřeno)
14. 10. 2010 12:26:49

Tak musím říct, že jsou fakt výborný. A to jsem je nedělala z másla jak v receptu,bo to by bylo hodně másla, jelikož jsem dělala dvojitou várku. Ale příště udělám z toho másla a jen jednu várku, protože toho je až až. Myslím, že to už je snad opravdu ono. Jsem zvědavá až vyzkoušíte co řeknete. S tím máslem to musí být super, já dala jen obyč.tuk.

Ala (neověřeno)
14. 10. 2010 12:21:38

Tak musím říct , že jsem zkusila, vyndala první várku a vypadají úžasně,snědla jsem už horký,takže chuťově dobrý,ale počkám až vychladnou a pak poreferuji....jsou naducaný a lehounký.

ivana.m
25. 6. 2010 09:59:04

Dobrý den paní Alo, já už vyzkoušela hodně těst, ale prostě opravdu jak říkáte to není ono jako v tom obchodě a i když někdo pošle recept že je to jako kupované, není to ono. Tam nějaký fígl bude. Mě chutnají ty croasanty, jsou nadýchané, přitom nejsou tak mastné, no prostě zíhada :-) Přeji hezký víkend. Ivana M

Ala (neověřeno)
25. 6. 2010 08:44:23

Paní Ivanko,také dělám plundrové těsto, podobné, je to pracné a jako z obchodu to také není,dobré také je.Také by mě zajímalo jak to dělají, že to mají v obchodě tak výborný.

:-) Ahojky Pavlínko, tak jsem zkoušela dělat ty rohlíčky. Před tím jsem se podívala na to video od Markétky abych se poučila jak to dělá mistr. Použila jsem to Vaše těsto,nechala ho vykynout potom jsem ho ale rozválela tak jak to je na videu a máslo jsem tam dala, přesně jak to tam dává pan kuchař. On ho válí v mouce, takže mě vyšlo na celou dávku 14 dkg másla. Zabalila a nechala v lednici do druhého dne. Rohlíčky jsou fakt o 90 % lepší, než je mám tady a určitě to budu přetáčet. Z těch upečených jde krásně odmotávat to těsto, suché ani nacucané tukem nejsou.

martina (neověřeno)
27. 7. 2009 10:04:23

dobrý den paní markéto,vy umíte anglicky?já maturuju z angličtiny za rok a vůbec mu nerozumím,tak mě napadlo jestli mu rozumíte,tak byste mohla jenom stručně napsat co a kolik toho používá:-)když ne tak nevadí ale děkuju předem:-)

Ahojky Pavlínko, dělala jsem rohlíčky s nutelou. Tak mě to těsto nepřišlo až tak hrozné, asi by tam opravdu chtělo víc tuku a já si myslím že oni tam nedávají máslo, já bych to někdy zkusila s jiným tukem, ale hlavně jsme se doma schodli, že tam chce dát trochu soli jako do kynutého. Já to budu určitě zkoušet dál a stejně díky :-) :-) Ivana M

Pavlinka260583 (neověřeno)
28. 4. 2009 19:05:21

Ahoj Ivano,
zkoušela jste recept...?
Mě se to docela povedlo... krásně to kynulo, ale přišlo mi to trochu suchý, tak jsem jednotlivé koláčky rozřízla a promazala marmeládou a na vrchu ten pudink a opražené sekané mandle (s trochou cukru zkaramelizované) Nebylo to špatný, ale ten z pekařství byl lepší.
Možná, že jsem to těsto moc podsypávala moukou, nebo mockrát přehla... nevím. Třeba to příště bude lepší. Jak se to povedlo Vám?
Mějte se krásně.

Pavlinka260583 (neověřeno)
22. 4. 2009 13:58:02

Jééé ještě teď koukám, že jsem zapomněla napsat, že jak se to dává na konci odpočinout na 30 minut do lednice... že se na to má dát potravinová folie.

Pavlinka260583 (neověřeno)
22. 4. 2009 13:54:22

Ahoj Ivano a ostatní holky :-) Dneska jsem si koupila v pekařství plundrový koláček s pudinkem... na tom pudinku čerstvé jahody zalité troškou želatiny a to vše posypané sekanými praženými mandlemi. To bylo něco tak vynikajícího, že jsem si málem koupila ještě jeden :D (kdyby nestál 1,55 euro) Ale rozhodla jsem si je upéct doma a našla jsem tadyten recept ("šla" jsem hned za Ivanou, protože ta zná prostě všechno) ale jelikož Ivana píše, že jí to moc nechutnalo, tak jsem zkusila zabrouzdat tady na německém netu a našla jsem jiný recept, který je jednoduchý a lidi na fóru si ho moc chválej. Těsto jsem právě zadělala a mám ho v ledničce. Tak jestli chcete, tak to zkuste taky a pak napište jak se vám to povedlo.
Je tam:
500g mouky (oni nemají polohrubou, tak tam dávají hladkou (typ 550) a já tam dala 400g hladký a 100g hrubý (český) :D
50 g cukru
225 g mléka
1 vejce
35 g droždí
5 g soli
Smíchala jsem si mléko s cukrem a rozdrobeným droždím... vše za studena (nic o kvásku tam nepíšou) a nalila jsem to do misky, kde jsem měla už mouku, sůl a jedno vajíčko. A jenom jsem to celý prohnětla mixérem s hnětačema. Do jiný misky jsem si dala navlhčenou utěrku (né mokrou jak bžďoch) :D a na ní to těsto... pak jsem ho trošku poprášila moukou a zabalila. Teď má odpočívat 8 hodin v lednici. Pak se to už jen vyválí na 4 cm silnou placku,která se nechá 10 minut odpočinout a pak se to celý rozválí na 2cm silnou placku, na kterou se do prostředka nakrájí 50 g másla, přehne se na to levá a pak pravá strana a to máslo se zapracuje (vyválí se to). Žádný druhý těsto se tam nedělá, prostě jenom takhle, tak jsem na to zvědavá. Pak se to zase dvakrát přehne a rozválí a zase přehne a rozválí a pak se to dá na 30 minut odpočinout do lednice. Potom už si z toho uděláte co chcete. Sakra, teď když to čtu, tak to vypadá jako, že je to hrozně moc práce. Ale určitě nééé :D Zkuste to taky a mějte se krásně.

Patrik (neověřeno)
15. 1. 2009 11:48:21

Ahoj,
tak som si pozrel Tvoje video a asi mam dovod preco to nechuti ako croissanty z obchodu. Podstata plundrovaneho cesta je v jeho presnej definicii. Jedna sa o kysnute listkove cesto - teda plundrovane. A v com je hacik ? Cesto musi kysnut na chladnom mieste, v ziadnom pripade nie na teplom a najlepsie je to cez noc v chladnicke a po tom ako ho prelozis, ho treba zasa nechat 15 minut odpocinut v chladnicke a cca 3x to zopakuj. Je to zdlhave, ale vysledok stoji zato. Nakolko ty spracovavas kysnute cesto s maslovym ihned a cesto nie je vychladene, tieto cesta sa vlastne spoja a vznikne prakticky klasicke kysnute cesto. Ktore je sice velmi chutne, ale nie je to ono. Vyskusaj a vysledkom budes prepkvapena.

Ahojky Mirčo, to jsem tě zmátla já viď. Už jsem to přepsala a je to jako ve videu. Tak ať se daří. A mě mimochodem chutná víc pečivo z toho kupovaného těsta už hotové. Tak ahojky a zdravím. Ivana M

Mirča (neověřeno)
6. 12. 2008 19:38:12

Ahoj Ivanko.Chci se zeptat kolik má být toho másla.V receptu máš napsaný 15dkg másla a 15dkg polohrubý mouky a na videu máš 10dkg másla a 15dkg mouky.Zejtra je chci dělat.Dneska jsem to jen zkoušela ale udělala jsem chybu a je chyba na mé straně.Jen mě právě zmátlo to máslo.
Měj se pěkně

Martinka (neověřeno)
23. 10. 2008 10:11:28

Dobrý den Ivanko, dneska jsem shlédla video s plundrovým těstem a asi vím proč to nebylo ono, jak vy říkáte. Dělám toto těsto už mnoho let, mám recept od své tetičky, která je výborná pekařka a dá se říct, že je dost povedené. Myslím si,že takové malé rozdíly v poměru ingrediencí nebudou dělat neplechu. Spíš si myslím, že chyba je v tom, že vy ihned z hotového těsta děláte rohlíčky. To těsto by se mělo 3 x složit a vyválet, já ho i mezi jednotlivým skládáním nechávám 15 minut kynou. Ale důležité je,že po skončení výroby těsta, je nutné dát ho kynout do lednice. Nejlépe přes noc. Stačí ale 1-2 hodiny. Jinak to musí být lahůdka. Já rohlíčky plním ořechovou náplní a ta příprava opravdu neodpovídá délce spotřeby. Jsou pryč během chvilky. Hezký den.

DOTAZ pro PETRU. Ahojky Petro,když jsi tak vychválila ty rohlíčky tak je dělám. Já tam dávám sušené droždí a tak jsem tam přidala do těsta trochu cukru.To snad nevadí, mám strach že to bez cukru nevykyne, když nemám kvásek. Já jsem nějak vycukala a přidala jsem tam o tři lžíce mléka víc, to nebude vadit ne? Ono se říká, že každá mouka saje jinak, tak se asi úplně nesejdeme.
Tak zatím Ivana M

Petra (neověřeno)
29. 8. 2008 08:09:45

Ahojky, je to dobry, ale nemůžu si pomoct, já dělám rohlíčky :
50 dkg polohrubé mouky
20 dkg tuku
12 lžic mléka
50 g droždí
1 vejce(To si rozmíchám,půlku dám do těsta a s půlkou si potřu rohlíčky)
špetka soli

Těsto si rozdělím na pět kousků, každý kousek vyválím na kulatou placku a tu si rozdělím na osm dílů

Plním to: Tvarohem, pudinkem, ořechama, jablkovou nápní, nutelou, mákem, atd...
Zdá se mi chuťově stejné, levnější a možná rychejší, nemusím čekat až mi těsto ztuhne a nemusím to nijak složitě válet. Zkuste to. Děkuji Peťa

Jíťa (neověřeno)
6. 6. 2008 09:16:36

Tohle těsto je bomba a není zas tak pracné jak to člověk slyší,chce to trochu trpělivost.Zkusím.Manžel se mi vrátí ze světa, tak mu z toho na uvítanou vyrobím kremrole,a dětem ty rohlíčky.Díky paní Ivanko, snad budu šikovná aspoň krapet jako vy!

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.