Špenátová polévka
Ivana
Doba přípravy
73 minut
Obtížnost

Špenátová polévka

Špenátová polévka
Average: 5 (1 vote)

Ingredience

30 dkg čerstvého špenátu
1 cibule
2 až 4 stroužky česneku
2 dkg másla
3 žloutky
3 dl mléka
2 dl smetany
0,5 l vody
sůl a pepř podle chuti
Jíška:
3 dkg másla
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
50 ml vody na rozředění jíšky
Reklama

Postup přípravy

Na másle si zesklovatíme cibulku, přidáme na kolečka nakrájený česnek a omytý a nasekaný špenát. Přilijeme vodu, osolíme a vaříme pod pokličkou doměkka.

Než se nám uvaří špenát, tak si do mléka zašleháme žloutky a trochu soli. Uděláme si také světlou jíšku a to tak, že na másle zamícháme krátce hladkou mouku a až jíška vychladne, tak jí rozředíme vodou.

Do měkkého špenátu nalijeme smetanu, mléko se žloutky, přivedeme k varu a postupně přiléváme jíšku. Dáme jí podle toho, jak chcete mít hustou polévku.

Ještě povaříme, přisolíme, přidáme trochu pepře a utřený česnek.

Počet porcí
4

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ALEXANDR (neověřeno)
1. 11. 2014 21:03:27

Ivanko, ještě se naučím více Vašich receptů a budu si moci otevřít tady v Birminghamu českou výtečnou kuchyni. Vaše recepty nemají chybu a jsou velmi chutné. Přeji mnoho spokojených čtenářů ( koukalů ) a těším se na další recepty. Jste báječná.

ALEXANDR (neověřeno)
1. 11. 2014 18:24:40

Dobrý den Ivanko.
Moc Vám děkuji za opravdu skvělé recepty. Jsem v kuchyni začátečník, ale s Vašimi recepty sklízím samou chválu. Dnes jsem se odhodlal vyzkoušet Váš recept na špenátovou polévku, kterou miluji a měl jsem ji naposledy, ještě jako malý kluk a výsledek byl prostě úžasný. Děkuji moc.
S pozdravem Alexandr
Birmingham United Kingdom Obrázek odebrán.Obrázek odebrán.Obrázek odebrán.Obrázek odebrán.

Nepřihlášený (neověřeno)
11. 3. 2013 23:39:59

Super špenátová polévka.Dneska jsem ji vařila podle Vašeho návodu a nemůžu se jí nabažit.Děkuji ta skvělé videa:o)

ivana.m
30. 9. 2012 21:47:13

Dobrý večer Lucko, tak já bych postupovala stejně jako u čerstvého, jenom samozřejmě ho nebudete mýt a odstraňovat ty středy špenátu :)Ivana M

Lucka (neověřeno)
30. 9. 2012 18:34:03

dobrý den,

chtěla jsem se zeptat zda mohu použít mražený listový špenát,a pokud ano, jaký by byl poté postup vaření? Díky moc za odpověd:)

Lenka (neověřeno)
8. 10. 2011 11:57:31

Chtěla jsem se zeptat jestli taky děláte něco pro ty ješte menší děti.Třeba nějaké šťávičky.Mám čtyř měsíční holčičku a jsme na umělé výživě.Krásný den přeji Lenka

Jana H. (neověřeno)
29. 4. 2009 15:59:37

Tak Ivo, dnes jsem vařila špenátovku, trochu jsem si ji přizpůsobila a je výborná. Dělala jsem si z protlaku a přidala anglickou a trochu muškátového květu a nemá chybu. Pá.

Ahoj Romano, což pak o to špenát listový jsem viděla v zelenině, ale nějak mě odbourala ta cena. Oni mají zmražený listový od bonduel. Jé když jsi polívková, tak to by jsi si dneska u nás pochutnala. máme hříbkovou smetanovou polévku. Dělala jsem jí předevčírem a včera jsme přinesli houbičky a osazenstvo si jí opětně vyžádalo. taky sem na stránky někdy dorazí. hezký den přeje Ivana M.

Romana53 (neověřeno)
10. 9. 2008 09:03:02

Ahoj Ivanko,velká škoda že nemám zahrádku! ale věřím,že někde seženu listový špenát a polévku uvařím.(jsem polévková)Zdraví Romana

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.