Jahodový džem
Ivana
Doba přípravy
72 minut
Obtížnost
     

Jahodový džem

Jahodový džem. Pokud budete dělat marmeládu třeba z OSTRUŽIN, tak je nejprve rozvařte, poté propasírujte přes cedník, aby jste se zbavily zrníček a pak pokračujte dále jako u přípravy jahodového džemu.
Average: 5 (2 votes)

Ingredience

1 kg jahod
2 lžičky kyseliny citronové
1/2 kg cukru krystal nebo krupice
1 sáček Gelfix extra na 1 kg ovoce a 1/2 kg cukru
Reklama

Postup přípravy

Jahody omyté a bez stopek dáme do hrnce , rozmačkáme  a vaříme 5 minut. Z cukru si odebereme 2 lžíce, smícháme s gelfixem a přidáme k jahodám. Vaříme JEDNU minutu a přidáme zbylý cukr s kyselinou citrónovou.

Přivedeme do varu a vaříme nejméně dalších pět minut. (Nemusíte mít plotýnku na šestku, aby Vám to nepřeteklo).Jestli na konci vaření budete mít na džemu pěnu, tak jí lehce odeberte pryč.

Džem si kápneme na talířek a za chvíli uvidíme, jestli už tuhne.

Já jsem ho po přidání cukru vařila asi osm minut a na videu vidíte jeho konsistenci se kterou jsem spokojená.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
13. 4. 2019 20:15:14

Dobrý den Nezdarko, moc děkuji za milý příspěvek. :-) No já myslím, že ten gelfix dělá tu tuhost a já někdy dávám o něco méně cukru, protože některé ovoce je samo o sobě dost sladké, ale přidávám určitě trochu kyseliny citronové :-) Ať se daří. Ivana M

Nezdarka (neověřeno)
11. 4. 2019 11:23:58

Dobrý den, Ivanko.Vařím dle Vás moc ráda a dlouho, vynikající..Jen mám otázku k jahodovému džemu.Když to nechci mít tak sladké, můžu použít i gelfix 3:1 ...jaky je tam řídil 2:1 a 3:1 , myslím že jen v tom cukru? Děkuji za radu a odpověď..Těším se na další recepty, jste skvělá..❤

Wendy. (neověřeno)
20. 7. 2017 20:43:31

Nebylo by to příliš prudkým varem? Podle mne to chce jen mírně probublávat.

ivana.m
21. 6. 2017 21:32:08

Dobrý den paní Dano, tak i já mám nahoře trochu pěny, ale není to opravdu dramatické, je to pár lžic. Letos už mám džem hotový a nádhera. Jahody jenom mačkám, malé nechám celé nebo je krájím a používám na džem hodně zralé jahody. Tak do dvou kil přidám klidně 1/4 lžičky kyseliny citronové a barva je pěkně červená. Mám přesně takový džem, tedy barvu, jako je na obrázku. Zajímá mě jestli jahody nemixujete před vařením.
Já jsem spokojená s tím gelfixem. Jinak opravdu nevím, ale trochu té pěny je tam vždy. Ivana M

Daná Volna (neověřeno)
21. 6. 2017 15:36:30

Dobrý den paní Ivano, nedaří se mi uvařit dobrý jahodový džem. Pění tak moc, že pěnu neposbírám všechnu. Změní to barvu i chuť. Použila jsem různé želírovací přípravky. Kde dělám chybu? Děkuji za odpověď. Dana

ivana.m
10. 6. 2017 07:40:01

Lucko zdravím, opravdu mě to nepřijde jako hloupá otázka :-) Když to zavaříte tak jako je to na videu, tak stačí ho uchovávat ve sklepě nebo ve špajzu. Jinak je to samozřejmě s otevřenou skleničkou. Tu uchovávejte v lednici. Ať se daří. Ivana M :-)

Luca (neověřeno)
9. 6. 2017 21:26:07

dobrý den Ivano, mohu tento jahodový džem skladovat ve sklepě, ve špajzu nebo jen v lednici? Odpusťte tak hloupou otázku, ale vím že spousta lidí ty džemy zavařuje a bojím se aby se mi nezkazily... A hlavně džemy dělám prvním rokem. Děkuji.

Luca (neověřeno)
9. 6. 2017 21:26:05

dobrý den Ivano, mohu tento jahodový džem skladovat ve sklepě, ve špajzu nebo jen v lednici? Odpusťte tak hloupou otázku, ale vím že spousta lidí ty džemy zavařuje a bojím se aby se mi nezkazily... A hlavně džemy dělám prvním rokem. Děkuji.

ivana.m
16. 6. 2016 08:39:51

Dobrý den Lucko, právě že záleží na sladkosti ovoce a já používám gelfix protože se tam cukr přidává zvláš, to znamená že dám ten gelfix a třeba nepoužiji všechen cukr co je na návodu. Máte pravdu, někdy je to hodně sladké. Myslím, že když tam dáte želírovací cukr, tak si moc nepomůžete. Určitě je v něm zamíchaný nějaký přípravek na želírování a tudíž, když dáte méně cukru, tak tam bude i méně přípravku na želírování a mohlo by to být řídké.
Určitě se něbojte ke gelfixu přidat méně cukru. Já jsem teď dělala jahodový a místo půl kila jsem dávala 40 dkg.
Ať se Vám daří. Ivana M

Lucka (neověřeno)
16. 6. 2016 08:05:23

Dobrý den Ivanko. Včera jsem podle Vás zkoušela svoji úplně první marmeládu. Vaše postupy jsou krásně srozumitelně napsané. Na Vaše stránky chodím opravdu ráda. Ohledně marmelády mám akorát jednu otázku. S manželem moc nesladíme a tak se nám marmeláda zdá dost sladká. Myslíte si, že bych do ní příště mohla dát méně cukru? Nebo když budu chtít dát méně cukru, musím upravit i poměr ostatních sypkých surovin? Nebo mě taky napadlo dát místo gelfixu, želírovací cukr. Pomohlo by to? Děkuji za odpověď.

Anna D. (neověřeno)
16. 10. 2014 20:31:39

Dobrý den, paní Ivanko!
Dělala jsem rybízovou marmeládu, dle vašeho receptu, ale její hustota není taková, jak bych si přála. Ve sklenici se přelévá ze strany na stranu, prostě není úplně hustá, ale ani ne úplně řídká. Je fakt, že jsem rybíz propasírovala, tudíž byla ovocná složka dost řídká. Poraďte, prosím, čím ji můžu zahustit. Mám přidat ještě Gelfix nebo stačí jen kyselina citrónová?
Anna D.

ivana.m
23. 6. 2014 19:32:44

Dobrý den Ivetko, to mě moc těší :-) Já používám ke konzervování právě ten gelfix a jsem s ním spokojená. Bojím se toho, že když tam nic nedám, tak se to zkazí a hlavně jahody, ty jsou určitě náchylné ke zkáze.
Jinak už nic jiného nikam nepřidávám. Tedy maximálně trochu citronové kyseliny. Ivana M

Iveta (neověřeno)
23. 6. 2014 11:45:23

Dobrý den paní Ivanko,
jako kuchařka mám "už něco za sebou", přesto u vás naleznu vždy nějakou inspiraci. Moc děkuji... :-)
Chci se vás zeptat, zda používáte "pomůcku ke konzervování", zda je vhodná i do jahodového džemu a celkově váš názor na ni.
Já se s ní setkala letos při výrobě bezové šťávy a s dobrým výsledkem. Šťáva se nekazí, neplesnivý, celkově je dobrá.
Děkuji a přeji pěkné léto Iveta

Nepřihlášený (neověřeno)
12. 6. 2014 08:48:38

Dobré ránko, tak jahodový pohodička.A meruňkový trval kapánek dýl,ale než se vařit na sluníčku tak to se rozvařím doma. Díky Ivanko

ivana.m
11. 6. 2014 22:19:07

Dobrý večer Peťule, tak určitě jde podle návodu použít jak želírovací cukr tak želírovací přípravek, ale určitě je nutné dodržet návod.
Nám chutnají jahody a borůvky když tam jsou kousky. Určitě to jde rozmixovat, nebo rozvařit a propasírovat přes sítko. Já takhle dělám marmeládu z meruněk a broskví, jahodovou ne.
:-) Moc mě těší, že vaříte podle receptíků. Přeji hezký večer. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
11. 6. 2014 11:22:04

Krásný den Ivanko, prosím o radu. Mám doma Quittin želírovací přípravek 2:1, nebo Dr.Oetker Extra želírovací cukr 2:1 což je 500g pytlík. Můžu z toho něco použít na jahodový džem? A taky bych chtěla vědět jestli doporučujete pouze rozmačkané ovoce z důvodu,že vám to tak chutná nebo by to byla jiná konzistence? U nás kousky neradi! Móóóc děkuji za odpověď a taky za to ,že tu jste. Každý den podle Vás něco dělám. Peťule M.

ivana.m
22. 8. 2013 16:19:50

Dobrý den Jani, já se také peru s broskvemi a také jsem je mixovala, ale bez slupek :-) No je dobře že jsou. Přeji hezký den. Ivana M

Jana (neověřeno)
21. 8. 2013 21:27:53

Prvně bych Vám Ivanko chtěla poděkovat za Vaše skvělé stránky :-) Bez Vás bych byla asi vyřízená. Nu a teď k džemu. Od rodičů jsem dostala velký koš plný broskví, a jelikož jsem nevěděla co s nimi, tak jsem se koukla k Vám, jestli tady nemáte recept na džem. No a jelikož jsem našla, tak jsem zkusila tento recept použít i na broskvičky. Musím Vás pochválit, jela jsem přesně podle postupu, jen jsem broskve "rozmetala" metlou na šlehání tak, aby mi zůstaly i větší kousky a vařila ze začátku trochu dýl, aby se mi odpařilo více vody. No nic lepšího jsem snad ještě nejedla !!! Takže zítra si zajedu pro další várku broskví a udělám si něco málo do zásoby. Ještě jednou děkuji za skvělý recept.

Jana

Verona (neověřeno)
29. 1. 2013 22:22:53

Dobry vecer,prosim vas mate take recept na jednoduchovou domaci marmeladu? (Napr. Vhodnou na slepovani cukrovi)dekuji :-)

Verona (neověřeno)
29. 1. 2013 22:18:05

Dobry vecer,prosim vas mate take recept na domaci jednoduchou marmeladu?Dekuji

Ivča (neověřeno)
15. 6. 2011 00:26:41

U nás vydrží tak 2 měsíce,všechen mi totiž snědí ....když se mi podaří schovat jednu skleničku, tak až do Vánoc :-)

ivana.m
9. 6. 2011 09:39:33

Markétko, tak to je smůla, ale že si pochutnali co :d Třešně taky rozvařuji, nebo tomu pomůžu šťouchadlem,ale malé kousky tam mám a my to máme rádi. Holka totiž vařila jahodový džem a rozmixovala je a ten džem neměl tak pěknou barvu a mě chutnal prostě jinak. Přeji hezký den. Ivana M

Markéta F (neověřeno)
9. 6. 2011 08:26:14

Bohužel mě předběhli špačci Obrázek odebrán. Takže si musím počkat... A ty třešně taky rozvaříte jak ty jahody nebo jim "pomůžete" něčím - ať už šťouchadlem nebo něčím jiným?
Děkuji :-)

Jarka (neověřeno)
7. 6. 2011 21:50:43

Jahodový džem dělám podobně,akorát nedávám kysel.citronovou, jinak poměr jako Ivanka, skleničky musí být dobře vymyté, suché a hlavně nahřáté, naplnit, uzavřít a na těch 5 min.otočit dnem vzhůru, toto vše je důležité-jahody jsou choulostivé.

Markéta F (neověřeno)
7. 6. 2011 09:13:25

Děkuju Ivanko, včera jsem byla u dědy pro třešně, zatím jsem udělala Váš třešňový koláč (zapomněla jsem častěji míchat pudink, ale nakonec to šlo natřít), už mi chladne, nemůžu se dočkat, až ho zkusím, určitě bude dobrý :-) Odpoledne jdu k dědovi pro další třešně, tak mu přinesu vzorek té buchty a z dalších třešní teda udělám ten džem - asi je trošku rozšťouchám šťouchadlem na brambory a dám tam teda jen čtvrt lžičky té kyseliny. Jahodový udělám jindy, až slevní jahody, ještě jsou drahé...

ivana.m
6. 6. 2011 22:14:21

Dobrý večer Markétko, do té jahodové dávám víc, protože si myslím že má také nějaké ty konzervační schopnosti. Jahody jsou víc náchylné na zkažení. Třeba to tak není, ale prostě já o tak dělám a džem je vynikající :-) Určitě ale dodržte přesně postup jaký je na tom obalu.
A opravdu je lepší ty jahody rozvařit než mixovat. Určitě si pochutnáte. Ivana M

Markéta F (neověřeno)
6. 6. 2011 20:46:02

Dobrý večer Ivanko,

jak jste psala o té kyselině citronové, že ji tam dáváte čtvrt lžičky u třešní - tak ji dáváte jen čtvrt lžičky nebo o čtvrt lžičky více než u těch jahod? Tj dvě a čtvrt? Omlouvám se za ten dotaz, ale nechci nic pokazit :-)

Díky a pěkný večer :-)

Láďa (neověřeno)
10. 1. 2011 18:01:43

Zdravím "holki",

čím to je, že pod víčky u jahodového džemu doma dělaného je často plíseň a u jiného ovoce ne. Dík Láďa

ivana.m
5. 10. 2010 07:33:26

Ahojky Oli, Oli, každá poznámka je dobrá, třeba to zrovna někdo z tohohle ovoce bude vařit :-) :-) Ivana M

oli.oli (neověřeno)
4. 10. 2010 22:14:11

Dobrý večer. Chtěla bych jen připsat poznámku - dělala jsem i z černého rybízu a trošky malin. Je výborný.Vše jsem jen rozšťouchala a dělala dle návodu.

ivana.m
4. 7. 2010 09:23:27

Ahojky Oli, taky přeji krásný den. Teď jsem dělala i třešňový a vlastně tak dělám všechny a právě když to byly víc vodnaté třešně, tak tam dávám třeba čtvrt lžičky té kyseliny citronové, ale nemusí to být :-) Přeji krásný víkend a svátky. Ivana M

oli.oli (neověřeno)
4. 7. 2010 08:28:51

Hezký den Ivanko! Mám prosbu - zda tímto postupem lze dělat džem z ostružin, borůvek a malin. Děkuji za odpověď.

ivana.m
3. 7. 2010 07:30:47

Dobré jitro Oli,oli aděkuji :-) Já ho už mám také hotový a zjistila jsem, že když do něj ještě přidám právě trochu kyseliny citronové, tak je takový víc červené. Přeji krásný víkend. Ivana M

oli.oli (neověřeno)
3. 7. 2010 01:03:20

JIž druhý rok dělám váš jahodový džem. Je bez konkurence, loni zmizel jako první. Dle návodu nic složitého a chutná!!!!!!!!!!!!!!!! Díky za recept.

ivana.m
19. 5. 2010 14:37:03

Dobrý den, tak tohle je namazaná úplně čerstvý džem a opravdu ta barva je krásná. Tedy když vařím džem, tak jahody rozvařuji, někdo to rozmixuje před vařením.
Já už jahodový z minulého roku nemám, ale mám takový pocit, že po čase ztmavne i mě., ale chuť je stále stejně výborná :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 5. 2010 23:08:47

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak to děláte aby Vám zůstala tak krásně červená barva toho džemu, já když ho udělám tak po nějaké době tak nějak ztmavne. děkuji

Veronika a Sebik (neověřeno)
20. 8. 2009 22:47:36

tak jsem ho prave dodelala,ostruziny jsme dneska nazbirali kousek od cesty,ale oplachly jsme je poradne,teda tam je kraku,tak na 60 sklenicek,ale me staci 5 sklenicek,stejne vice nemam,sklenicek a tady se nedaji koupit,ani mrazak nemam velky ze bych je posbirala a zamrazila...no skoda...

Veronika a Sebik (neověřeno)
20. 8. 2009 22:29:11

aha,ja uz koupila jeden,anglicky,jen jsem chtela dat anglickou radu.PROTI PENE SE PRIDA LZICKA MASLA JAKMILE NAM TO ZANCE VARIT

Veronika a Sebik (neověřeno)
20. 8. 2009 19:01:56

nemuzu do toho jen dat zelatinu?takovou tu na dorty?
jo a delam to z ostruzin...bude to stejne?

Dobrý den paní Evo, na půlku bych to nemíchala. Já bych to dělala z toho super a kdyby to bylo málo sladké, tak bych přidala cukr. jinak já mám skleničky umyté v myčce a ve sklepě. vyndám si je dřív, aby nebyly studené, nic nevyplachuji a rovnou to tam hrnu. Otočím na pět minut a pak už s tím nic nedělám. takhle zavařuji už kolik let. A ty jahody je fakt lepší namačkat a nemixovat před vařením. Tak ať se zadaří. :-) Ivana M

Eva (neověřeno)
25. 7. 2009 13:49:47

Dobrý den paní Ivanko,
tak jsem se dneska rozhodla udělat podle Vašeho receptu jahodový džem, vyrazila jsem shánět ingredience a netusila ze bude s Gelfixem, takový problém - ho sehnat ... Kaufland - nic, Tesco - nic, uspela jsem az v Albertu, kde ale meli dva jine druhy než tu píšete Vy (bud Gelfix Klasik 1:1 (na 1000g ovoce a 1150g cukru) nebo Gelfix Super 3:1 (na 1000g ovoce a 350g cukru) tak ted nevim ktery z nich pouzit a nebo zda je pripadne namichat pul na pul? Poradíte prosím? .. a jeste mam dotaz ohledne sklenic - vymíváte je vroucí vodou??
Děkuju

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.