Květáková polévka
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Květáková polévka

Květáková polévka
Average: 3.8 (5 votes)

Ingredience

35 dkg květáku
1,5 l vody
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl podle chuti
1 lžíce maggi
1 vejce
pažitka podle chuti
Jíška:
5 dkg másla
6 lžic hladké mouky
1 dl vody na rozdělání jíšky
Reklama

Postup přípravy

Květák nadrobno nakrájíme nebo nastrouháme, dáme do vody, přidáme kmín (můžeme dát i mušk.květ), maggi a vaříme téměř doměkka. V polovině vaření přidáme jíšku.

Jíška: do rozpuštěného másla nasypeme mouku a minutku mícháme na pánvičce. Jíšku neděláme tmavou. Studenou jíšku rozmícháme s vodou na hladkou kaši.

Polévku vaříme tak dlouho, až květák změkne. Nakonec zamícháme vejce a odstavíme. Přidáme nakrájenou pažitku a ještě dochutíme.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
softvelvet (neověřeno)
3. 12. 2010 13:46:44

Dobrý den, moc děkuji za recept na květákovou polévku. Před chvílí jsem ji dodělala a je opravdu výborná.

ivana.m
22. 11. 2010 15:17:16

Dobrý den Tomáši, ale to se cení a měla jsem to tam zdůraznit, každý to neví :-) Ale mám takový pocit, že právě květákovku jsem přetáčela a tam už to říkám :-) Přeji hezký den. Ivana M

Dobrý den, děkuji za recept - moc jsem si pochutnal. Je mi 24let a tuto polévku jsem vařil poprvé, sice jsem do ní ke konci to vajíčko rovnou rozkřápl a poté jsem ho našel uvařené v celku asi po 2min:-) až pak mi došlo,že se musí rozmíchat:-) No nic jsem chlap příště to napravím..Hezký den..

Jestli můžu... já preferuji jíšku,mouka rozmíchaná ve vodě je podle mě horší varianta, se kterou se setkávám v závodní jídelně.
Přeci jen.. mouka osmažená má lepší chuť v polévce.Můžete udělat máslovou jíšku a ředit vodou ji vůbec nemusíte.Buď ji necháte vychladnout! a když dáváte do polévky notně míchat, hrudky nebudou.Studená jíška je neudělá.
Pokud není čas na vychladnutí, dobrá vychytávka...dám do hustého síta, které položím na hrnec vroucí polévky a míchám v sítu do polévky z části ponořeného. Žádné hrudky nebudou.

janaS. (neověřeno)
15. 9. 2010 22:26:06

myslím si, že to není o tom, jestli to je špatně nebo ne, záleží, co chutná VÁM. Já třeba, když začnu na tuku, tak zahustím záklechtkou=voda s moukou.Pokud dám potraviny "jen" do vařící vody, pak zahušťuju jíškou=do trošky tuku rozpáleného nasypu trochu hladké mouky a když to má světle hnědou barvu, přidám do vařícího se jídla. Já třeba neředím vodou, kdysi se mi udělaly hrudky, ale takto ještě ne. To je jen moje zkušenost a nikomu nevnucuju a někdo používá i ty hotové jíšky a je s nimi spokojený. ;-)
Pěkný večer.

ivana.m
15. 9. 2010 16:38:01

:-) Ahojky Slávku,myslím že tam rozdíl bude v chuti :-) Když děláte jíšku na pánvi, tak ta mouka s máslem dostane takovou zvláštní chuť :-) Ale když Vám chutná zahustěná polévka takhle tak proč ne. Já když mám málo jíšky, tak to dozahustím jako vy. No tedy řeknu Vám, bylo by zajímavé to uvařit tak a tak a ochutnat současně :-) To bych někdy mohla zkusit, až nebudu mít co dělat. Přeji hezký den. Ivana M

Slávek (neověřeno)
15. 9. 2010 16:25:47

Zásadně nedělám jíšku, ale tak zvanou záklotku. Je-li polévka se smetanou, tak do ní nasypu mouku/zásadně polohrubou, protože mi po hladké mouce záklotka řídne/.Do vroucí polévka pak zavařím ZÁKLOTKU mícám a míchám, nakonec nechám dlouho prohřát. Jíšku musím ředit vodou, rozmíchat, aby se mi nedělaly hrudky, a co je to paltné-je tam tuk. Raději přidámkousek másla. Je to dobře, jeto špatně?

ivana.m
12. 5. 2010 16:01:13

Dobrý den Martino, úpravám a vylepšením se meze nekladou :-) Já také ráda tohle dělám i s omáčkou třeba houbovou, že tři čtvrtě rozmixuji a je to jak píšete lepší :-) Přeji hezký den. Ivana M

martina_h (neověřeno)
12. 5. 2010 13:30:17

Po Vaší svíčkové jsem se vrhla na květákovou polévku, je super :-) Já jí malinko obměnila - vše podle Vašeho receptu a jen jsem vyndala polovinu uvařeného květáku a zbatek květáku jsem rozmixovala v polévce a vyndaný květák jsem tam opět vhodila a tak je polévka taková krémovější - už jsem nedala vajíčko. Je moc dobrá, díky za inspiraci :-)

janaS. (neověřeno)
10. 5. 2010 22:58:12

To je tím květákem . Tento rychlený a přehnojený květák může mít nepříjemnou hořkou chuť. Taky už se mně to stalo a vylívala jsem polévku, protože se opravdu nedala jíst
Řešením je nekupovat práškama narychlo vyhnaný květák, většinou dovozový a raději počkat na náš český. Ten už hořký nebývá.
V.
JÁ OSOBNĚ JSEM TO NEVĚDĚLA, ALE TOHLE JSEM NAŠLA NA NETU, PRÝ POMŮŽE TROCHU PŘISLADIT, ALE MI SE TO JEŠTĚ NESTALO.ZKUSTE JAKO JÁ NAPSAT DO OKÉNKA PRO HLEDÁNÍ "HOŘKÝ KVĚTÁK", SNAD SE DOZVÍTE VÍC.
PĚKNÝ VEČER. ;-)

Monika 21 (neověřeno)
18. 2. 2010 16:29:58

Dobry den pani Ivano,jsem rada ze jsem nasla zrovna vase recepty mam Vas v oblibenych a moc rada podle Vas varim!Kvetakovou polevku prave varim uz ponekolikate a je mooc dobra.Dekuji a preji pekny zbytek dne a zase nekdy nashledanou!! Moňa

Ivan Polívka (neověřeno)
3. 11. 2009 01:27:47

Paní Ivanko!
Odhodlal jsem se k tomu, abych Vám napsal. Píšu hned po té, co jsem dovařil Vaší květákovku. Děláte jí skoro stejně jako moje babička a pak maminka. Drobný rozdíl je poze v tom, že ony (a dnes i já) vařily květák v rozdělený na růžičky a poloměkký jej krájely na drobno. Zaujalo mě to, že je recept jednoduchý. Než jsem se do polévky pustil, přečetl jsem několik receptů. Všechny se snažily upoutat dalšími přídavnými jmeny jako: hladká, smetanová atd. jenže to už snad nebyly ani květákové polévky. On tam květák byl to jó, ale nějak se tam strácel mezi ostatnimi ingrediencemi. Prostě to bylo moc načančané. Netvrdím, že to nemůže být chutné, to bych si nedovolil, ale já rád tu naší.
Děkuji a nashledanou, vlastně dobrou noc.
Až budu chtít zase něco kuchtit určitě sem zajdu. Mám Vás v oblíbených.
Ivan.

Kucera Josef (neověřeno)
17. 5. 2009 13:13:32

Postup přípravy receptu:

Svíčkovou odblaníme, osolíme a prospikujeme spekem. Na tuku zprudka po všech stranách opečeme. Maso vyjmeme a přidáme zbytek slaniny, kterou nakrájíme na kostičky, cerstvou zeleninu, cibulku a vše osmahneme do světlehněda. Poté znovu vložíme maso, podlijeme, přidáme koření a dusíme v předehřáté troubě. Maso poléváme šťávou nebo podle potřeby podléváme vývarem. Když je maso měkké, tak ho vyjmeme. Šťávu se zeleninou rozmixujeme, přidáme smetanu a chvíli povaříme. Omáčku dochutíme cukrem, citronovou šťávou. Na talíři dáme na omáčku kopeček brusinkového kompotu.

Anička (neověřeno)
11. 3. 2009 14:11:13

Dobrý den paní Ivanko,polívka je super akorát jsem ji dodělala a teď se chystám na ten čokoládový perník určitě bude super.
Ještě že vás tady mám,moc vám děkuji.
Přeji hezky zbytek dne.Anička

Lenka.K (neověřeno)
1. 2. 2009 14:16:31

Paní Ivanko,

nakonec jsem se dozvěděla, že strukoviny sou luštěniny v slovenské řeči. Omluva je na mé straně, uplně jsem na to zapoměla.
Pěkný zbytek dne přeji. Lenka

Lenka.K (neověřeno)
31. 1. 2009 14:00:02

Paní Ivanko,

není se zaco stydět, vaříte skvělě a to je to hlavní.
Na hrachovou polévku a další se velmi těším. Ráda vařím podle nových receptů díky Vám. Lenka.K.

Dobrý den Lenko, tak to jste mě dostala. Já se musela podívat co jsou to strukoviny. Tedy ve svém věku se stydím že to nevím.
Takže už mám natočenou výbornou čočkovou polévku,hrachovku a výbornou brokolicovou i když ta do strukovin nepatří, recepty čekají ve frontě na uveřejnění.
A kdyby jste se chtěla podívat jaké recepty a kdy sem přijdou, tak nahoře na liště je nadpi o nás a když so ho rozkliknete najdete kolonku připravované recepty.
Hezký víkend přeje Ivana M

Lenka.K (neověřeno)
31. 1. 2009 10:45:24

Dobrý den paní Ivanko,

polévky máte výborné. Ráda bych jse zeptala, zdali natočíte i jiné polévky, například ze strukovin. Velmi ráda bych je vyzkoušela. Vaříte skvěle. Krásný den přeje Lenka

Paddy (neověřeno)
27. 1. 2009 12:18:44

Tak, milé kuchařinky, já vám předám ještě další variantu květákové polévky. Jestli jste bezradné když nedostanete od autora recept kolik přesně a čeho se tam dává, nezoufejte, je to opravdu věcí praxe, kdy se naučíte odhadnout kolik a čeho tam přidat aby to bylo ono. Vycházím tedy z "Babičových" způsobů popisu receptu...
1/2 květáku (kolik.. záleží na počtu strávníků) opereme a dáme, rozdrobený na růžičky do parního hrnce. Současně do druhého oddílu, (ale může být i dohromady, je-li nouze) bližšímu vyváječi páry dáme 1-2 oloupané a na menší kostky nakrájené brambory. Parní hrnec používám leta a nedám na něj dopustit: zelenina má opravdu úplně jinou chuť. Květák s bramborami necháme v páře cca 15 minut.
Než se zelenina uvaří, připravíme si background/základ: přivedeme do varu asi 1/2 litru vody a přidáme 1/2 kostky bujónu, nebo - lépe - polévkové koření BEZ GLUTAMANU (!), čímž vývar současně částečně osolíme. Na pánvičce připravíme na kousku másla na drobno nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova.
Finále: část vývaru dáme do mixéru, přidáme z parního hrnce brambory a cca 3/4 kvétáku. Rozmixujeme. Všimněte si, že nedělám žádnou jíšku, zahuštění zajistí rozmixovaný brambor... Rozmixovanou směs dáme do vývaru který zbyl, přihodíme nerozmixovaný květák, přidáme osmahnutou cibulku, špetku muškátového oříšku a případně dosolíme. Na konec patří nasekaná petrželka, nebo pažitka.

rikinka (neověřeno)
3. 1. 2009 22:25:36

Ivanka zdravím.

V prvom rade prajem v Novom roku všetko dobré, nech sa darí v súkromí a nech sa darí aj stránke, je fakt super !!! Chcem sa aj ospravedlniť, že som minule tak zvoleja tykala, nejako mi to ušlo. Polievka bola super, aj tvoj postup prípravy a fakt sa mi teraz vydarila polievka len na 2 dni :o))).

Paaa

rikinka (neověřeno)
29. 12. 2008 13:58:41

Ivka, no to je aj môj problém, že stále chcem urobiť polievku na deň-dva a potom ju jeme aj 4 dni :o)))). Možno sa mi fakt osvedčí tvoj postup. Uvidíme.

Ahojky Martino, já jsem to párkrát dělala, podle toho jak to děláš ty, ale když jsem to zalila vodou, tak jsem zjistila že mám hodně jíšky a musela jsem přidat vodu a pak jsem měla polévky na tři dny. Tak jsem si zvykla na tenhle postup, ale ve finále to chutná stejně. Měj se Ivana M

rikinka (neověřeno)
29. 12. 2008 13:42:52

Ivanka zdravím.

1. Perfektná stránka !!! Tie videa nemajú chybu.
2. Perfektné recepty !!!
3. Dnes idem skúsiť túto polievku. Polievky som robila tiež obrátene, t.j. jišku, voda, masox, zelenina.... atď. No teraz idem skúsiť podľa tvojho postupu, veď - zmena je život :o))))) a potom dám vedieť :o).

Prajem všetko dobré, nech sa stránke darí !!

Martina

Ahojky Vendulko, tak to moc držím palce. Já to říkám pořád, že láska prochází žaludkem a nenajedený chlap je protivný chlap.
Držím palce a doufám až bude svatba, že se to dozvím. Přeji všechno nejlepší do nového roku Vám oboum. Ivana M

Vendulka (neověřeno)
28. 12. 2008 22:44:08

Ahojik, můj kluk mi řekl, že si mě nevezme dokud se nenaučím vařit. Jenže já jsem na to vaření opravdu velmi tupá a nikdy se mi nic nepovede a ani mě to nebaví. Ale našla jsem tyto stránky a možná bude i svatba:-) Vypadá to docela jednoduše, už se těším až se pokusím o květákovou polévku:-)

Vendy (neověřeno)
18. 11. 2008 00:35:19

Dobrý večer,
tak jak koukám, dělám zahuštěné polévky stejně jako Iris a naopak zase já mám problém s odhadem, kdybych tu jíšku dávala až nakonec.V.

Hlavně že máme výsledek vždycky dobrý.

Děvčata, já jsem taky párkrát udělala obrácený postup. Napřed jíšku a pak vařit polévku, ale chce se to naučit odhadnout, kolik té jíšky aby člověk potom nemusel přilít hodně vody a chtěl třeba polévky méně.
Iris to se ti nedivím že poznáš když někdo zahustí polévku jenom moukou s vodou.
Tak se mějte. Ivana

iris (neověřeno)
17. 11. 2008 16:04:42

Já dělám polévky taky tímto " obráceným " způsobem,jako Zdena a Hanka, je to léty prověřený postup, za prvé nemusím mýt nádobu od jíšky, ale hlavně, dá se lépe regulovat hustota polévky,takhle dělám i rajskou, špenátovou, udělám jíšku, hodím zeleninku, nebo rajský protlak, nebo špenát, cibuli, opražím, zaleju studenou vodou,přivedu k varu, aby to netrvalo dlouho, rozvařím ve studené vodě a doleju pak vařící do chteného množství a v té fázi už vím, jak asi ta polévka bude hustá a kolik mám dolít.
Bramboračku dělám podobně, ale nejprve osmažím na tuku zeleninu a zapráším moukou, osmažená zelenina udělá skvělou chut.opékám jako jíšku a pak zaleju studenou vodou atd atd. Když někdo polévku zahustí moukou rozmíchanou ve vodě/ často se s tím setkávám / hned to poznám a je to fakt nedobré. Aspon pro mě.Takže tento shora uvedený obrácený postup je ideální pro ty, které nerady dělají jíšku zvlášt.Daleko a daleko lepší než mouka ve vodě, nebo instatní.

Hanka (neověřeno)
17. 11. 2008 15:28:00

Ahoj, dříve jsem vařívala všechny polévky kde se dávala jíška přesně podle kuchařek to znamená nejdřív všechny ingredience a pak jíšku a provařit. Jednou v létě jsem byla na brigádě na velkém táboře, kde se vařilo asi pro 360 lidí. Byly tam 2 profesionální kuchařky a ty vařily všechny polévky, včetně květákové, opačným postupem. Udělaly z másla a mouky jíšku zalily vodou, přidaly masox rozmíchaly metličkou a vařily, pak se přidal květák na malé růžičky a vařilo se to doměkka.Nakonec se dal muš. květ. Zdůvodnily mi to tím, že zelenina se nemusí vařit tak dlouho, musejí v ní zůstat alespoň nějaké vitamíny a když se vaří samotná a pak s jíškou, tak tam z vitamínů nic nezbude. A s tou moukou je to tak, jak jsem popisovala u segedinského guláše, prý se musí vařit pomalu a dlouho proto, že postupně nacucává tekutinu, jednotlivá zrníčka mouky nabývají na objemu a když je povařená dostatečně, tak nám pak polévka, nebo omáčka dodatečně nehoustne, když nějaká zbude.Nemá to nic společného s tím, že by se mouka nemohla jíst málo povařená. Je to kvůli hustotě a konzistenci hotového pokrmu.Do květákové polévky taky někdy přidávám brambory zároveň s květákem, to podle nálady. Přesně tak vařím od toho tábora bramboračku, Nejdřím jíšku, vodu, masox, houbysušené, pak brambory, když mám houby čerstvé, tak zároveň s bramborama a nakonec ostatní zeleninu kvuli vitamínům.

Markéta (neověřeno)
12. 9. 2008 14:20:30

Polévku jsem udělala podle videa:-)Jsem začátečnice a musím říct, že je výborná a velice jednoduchá a rychlá, což je super.I když polevky moc nedelame, jsme dva a co se zbylym kvetákem... Díky za video, podle toho je vařit hračka.

zdena1028 (neověřeno)
11. 9. 2008 14:22:40

Ahoj Ivanko a Hančí tak to je pravda ,že dělá každý jinak.Já udělám jíšku zaleji studenou vodou a přidám nadrobno pokrájené brambory, nadrobno pokrájený květák, nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel a dělám vše najednou pak už nemusím dělat jíšku zvlášť. Vajíčko dávám také.Zdena

Hančí (neověřeno)
11. 9. 2008 02:24:07

Ivanko,dělám ji malinko jinak.Vařím růžičky květáku v mírně osolené vodě. Ty pak vyndám,rozšťouchám obracečkou nadrobno a část je na mozeček a část, vrazím zpět do vody.Přidám 2-3 syrové brambory, rozkrájené na různě velké kostičky a uvařím do měkka nebo vezmu už uvařené a nakrájím do polévky.Nedávám kmín,ale muškát.květ ano, sůl,pepř, a přidám kostku bujónu.Trochu povařím a přidám máslovou jíšku a ještě chvíli zas provařím,hotovo.Někdy přidám trochu mléka,ale nemusí být.Ale ty jsi mě zas inspirovala tím vajíčkem,to by mi v tom taky mohlo chutnat.Hančí

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.