Makový závin
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Makový závin

Makový závin
Average: 5 (8 votes)

Ingredience

50 dkg polohrubé mouky
1 sušené droždí (7g)
1 vejce
3/4 lžičky soli
1 dl mléka
1,5 dl vody
4 lžíce oleje
4 vrchovatější lžíce moučkového cukru
máslo na potření vykynutého závinu
Náplň:
10 dkg mletého máku
1,5 dl mléka ( i trochu více)
5 dkg kulatých piškotů (30)
1 lžíce rumu
1 vejce
1 lžička skořice
1 lžička nebo lžíce vanilkového cukru
cukr krystal podle chuti
Reklama

Postup přípravy

Těsto:
Všechny surovinyna těsto zpracujeme dohromady a necháme na teplém místě vykynout. Třeba dvě hodinky.

Připravíme si náplň:
Mletý mák si krátce povaříme s mlékem (pozor připaluje se), odstavíme a přimícháme ostatní suroviny (piškoty rozdrcené), osladíme podle chuti a dáme zatím stranou.
Doma jsme se shodli, že příště udělám náplň z JEDNÉ a půl dávky.

Vykynuté těsto rozválíme (podsypáváme) na velikost asi 35x45 cm. Naneseme náplň a srolujeme. Necháme ještě asi 20 minut dokynout.
Potom potřeme rozehřátým máslem a pečeme dozlatova. Během pečení můžeme závin přikrýt alobalem, abychom ho neměli připečený.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Maruška (neověřeno)
7. 8. 2008 11:42:14

Ivanko moje babička ještě nakrájela na ten mák hrušky,zkus to,je to vynikající já to taky tak dělám Maruška

Marcela (neověřeno)
7. 8. 2008 11:09:33

Pro Jarka-Dobry den,ja to pekla z teto naplne,pisu to tady nekde vyse a bylo to moc dobre,neni to tak pracne,takze klidne to udelejte z te kupovane naplne-jen jsem pridala mleko a cukr,trochu skorice a trochu marmelady a nechala chvili odstat.S pozdravem Marcela.

Jarek (neověřeno)
7. 8. 2008 10:51:20

dobrý den , jde tento makový závin udělat bez máku , ale z makovfé náplně jak se prodává v obchodech už hotová .

Marcelko, to je výborné že si dovedete takhle poradit s tou moukou. Tady v Česku máme tolik druhů na výběr, nevím co bych dělala, když jsem takhle rozmazlená. Já už teď budu dělat jenom ze sušených a až budu péct nějaký recept kde mám normální droždí tak to přetočím. Je s ním opravdu výborná práce. hezký večer přeje Ivana

Marcela (neověřeno)
6. 8. 2008 17:10:37

Pani Ivo,bylo to nutne protoze testo uz kynulo a manzel nebyl doma,chtela jsem se mrknout jak to proste delate a ted uz se nam zavin chladi,udelala jsem take tak velky a zatoceny jako vy.Jen jsem dala mak a k tomu i tvaroh,tak uvidime co na to rodinka,je pravda ze me ale na jednom miste praskl,ale myslim ze na chuti to nic nezmeni.Diky za skvele recepty,s pozdravem Marcela.Jo a take me potesilo ze delate uz mnohem vice z tech susenych kvasnic,tady u nas,zijeme v cizine jsou jenom ty susene a tak delam skoro vsechno z nich a mouka polohruba take neni,jen hladka tak to micham s detskou krupickou a pecu vsechno.Tak se mejte hezky.

Marcela (neověřeno)
5. 8. 2008 19:44:27

Pani Ivanko nevim cim to je ale tohle video nejak nebezi,ten posuvnik je cely modry a obrazovka cerna,nejde to nejak spusit,nevite cim to je,diky opet Marcela.

Marcela (neověřeno)
5. 8. 2008 10:56:13

Dobry den Ivanko,ja mam tady doma mak ale ten uz skoro hotovy,jen se tam prida mleko a skorice a co kdo ma rad a necha se to chvili odstat,myslite ze to muzu pouzit?Uz jsem z toho delala i buchty a byly moc dobre,tak si myslim ze usetrim praci s varenim maku.Urcite tento zavin vyzkousim,dlouho jsem hledala recept na kynuty a od Vas je vsechno moc dobre,s pozdravem Marcela.

Věrka123 (neověřeno)
5. 8. 2008 07:51:43

Já už čerstvé droždí ani nekupuju, akorát, když se blíží doba vánoc, tak mám takový úlet a vždycky ho koupím kvůli vánočkám, ale nakonec je dělám stejně ze sušenýho. Věrka.

Jana H. (neověřeno)
5. 8. 2008 07:22:46

Ahoj děvčata, tak tohle milují oba dva mužský v rodině, syn a zeť. Já jim to snad upeču. Veruško, mák dělám jako ty, ale ještě tam přidávám rozinky. S povidly je dobrý. Já mák nemusím, ale těm, klukům to snad upeču. Ivo dík. Sušený kvsnice používám už dost dlouho, snad co se objevily na trhu a jsou opravdu jedinečný. Ahojky . Jana H.

Járo určitě jde použít i normální droždí a já dávám na půl kila mouky tu kostičku, ta je asi 4,2 dkg. Můžu ti ale říct, že jsem se poslední dobou úplně přeorientovala a používám sušené. Můžeš ho mít doma déle. Z normálního droždí, než ho přidáš do těsta musíš udělat kvásek a to mi připadlo, že ještě někdy smrdí. Ivana

Jarek (neověřeno)
4. 8. 2008 18:53:54

dobrý den , vypadá opravdu dobře taky jednoui vyzkouším , ale chtěl bych se vás zeptat jestli je možné míst sušeného droždí použít i normální a kdyby ano kolik a jak se zpracovává , omlouvám se za zbytečné otázky , ale já to opravdu nevím .

Věruše (neověřeno)
4. 8. 2008 17:28:45

Ahoj Ivanko, vypadá to opravdu jednoduše a nádherně. Mák doma nemám, ale mám z Makra hotovou ořechovou náplň, zkusím to s tím. Doufám, že to bude taky dobré. Mám ráda takovéhle záviny. Věruše

Věrka123 (neověřeno)
4. 8. 2008 17:18:45

Já bych asi přidala do té náplně marmeládu nebo povidla. Mě to víc chutná, je to takový dobřejší. A taky mám ráda šimla, to je rozdělaný tvaroh s mákem dohromady. Mě se zdá, že to neni tak suchý, jako jenom s mákem, ale to je podle toho jak má kdo rád. Věrka.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.