Makový závin
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Makový závin

Makový závin
Average: 5 (8 votes)

Ingredience

50 dkg polohrubé mouky
1 sušené droždí (7g)
1 vejce
3/4 lžičky soli
1 dl mléka
1,5 dl vody
4 lžíce oleje
4 vrchovatější lžíce moučkového cukru
máslo na potření vykynutého závinu
Náplň:
10 dkg mletého máku
1,5 dl mléka ( i trochu více)
5 dkg kulatých piškotů (30)
1 lžíce rumu
1 vejce
1 lžička skořice
1 lžička nebo lžíce vanilkového cukru
cukr krystal podle chuti
Reklama

Postup přípravy

Těsto:
Všechny surovinyna těsto zpracujeme dohromady a necháme na teplém místě vykynout. Třeba dvě hodinky.

Připravíme si náplň:
Mletý mák si krátce povaříme s mlékem (pozor připaluje se), odstavíme a přimícháme ostatní suroviny (piškoty rozdrcené), osladíme podle chuti a dáme zatím stranou.
Doma jsme se shodli, že příště udělám náplň z JEDNÉ a půl dávky.

Vykynuté těsto rozválíme (podsypáváme) na velikost asi 35x45 cm. Naneseme náplň a srolujeme. Necháme ještě asi 20 minut dokynout.
Potom potřeme rozehřátým máslem a pečeme dozlatova. Během pečení můžeme závin přikrýt alobalem, abychom ho neměli připečený.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
jarka (neověřeno)
16. 8. 2010 15:33:53

ano,tento recept,ale já mám vůbec s kynutým problémy....jinak díky tady za tyto stránky,jsou super

jarka (neověřeno)
9. 7. 2010 14:52:48

dobrý den,

prosím Vás,chtěla jsem se zeptat:teď 2x po sobě se mě stalo,že když vytáhnu upečený závin,mám to tvrdej...

Verka82 (neověřeno)
1. 2. 2010 11:39:58

Dobrý den,já podle tchýně dělám kakaovou náplň takto: rozválené těsto posypu kakaem,postrouhat 100% tukem a posypat cukrem a smotat.Pečením se vše rozpustí a promíchá.Je dobrá a né moc pracná.Jinak se zrovna na tento závin chystám :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
31. 12. 2009 08:03:11

Kakaovú plnku do závinu si môžme urobiť tak, že zmiešame kakaový puding, kakao, cukor a mlieko na hustú kašu. Môžme trochu povariť, no nemusíme. Hustota by mala byť taká aby sa dal rozotrieť na cesto. Nakoniec môžme pridať trochu rozpusteného masla alebo olej.

Sara (neověřeno)
13. 12. 2009 15:33:22

Dobry den, dakujem za skvleé receptíky, neviete mi poradiť, ako spraviť plnku z kakaa? Kupované záviny mi veľmi chutia, len som ešte neprišla nato, ako ich robiť. Ďakujem za radu

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 12. 2009 10:38:13

Ahoj Petro, problém s moukou jsem měla když jsem bydlela v Řecku, ale italské a francouzké mouky byly dobré. Nahradily polohrubou. Jarka

Jitka (neověřeno)
15. 11. 2009 22:10:46

Děkuji moc za vynikající recept...vždy jsem se kynutých věcí bála..kvůli připravě kvásku....sušené droždí je ale vynikající nápad.

Dobrý den Petro, to bylo určitě tím. To dostanete do ruky. Musíte si nějak příště uvědomit, jak jste to měla před tím tuhé a klidně tam připracovat, třeba dvě, tři lžíce mouky. Tomu se nic nestane. :-) Přeji hezký den. Ivana m

Petra (neověřeno)
29. 7. 2009 22:53:56

PS. Pani Ivanko jen jsem se chtela zeptat. Zavin byl vinikajici, jen mi v troube jakoby se roztekl do stran. Asi jsem dala drobatko vice mleka... Jsem zacatecnice kucharka :-) a jeste nevim jak to testo ma byt tuhe. Ale jak rikam, chutove byl vynikajici. Myslite, ze jsem mela testo moc ridke?? Dekuji Petra

Petra (neověřeno)
29. 7. 2009 22:32:09

Zdravim. Tak mohu rict, ze zavin je opravdu vynikajici. Udelala jsem 2 sisky a druhy den uz bylo jen k snidani :-) Dekuji za recept. Mejte se hezky.

Petra (neověřeno)
24. 7. 2009 20:24:37

Dekuji Vam za rady. Ani nevite, jak si jich clovek vazi, kdyz je tak daleko.... Vite s moukou je to tu na prd...:-) Jooo zlata nase zeme CESKA... Za par minutek se jdu do zavinu pustit, tak pak napisu, jak se povedl... Mejte se hezky a moc zdravim jak p. Ivanku tak pani Hanku.

HankaP (neověřeno)
24. 7. 2009 10:08:23

Zdravím Petru do USA.
Já taky dělám buchty, záviny a podobně z hladké mouky. Vánočku napůl z hladké a polohrubé. Stalo se mi, že jsem měla doma malé zásoby hladké a dělala jsem závin z polohrubé a bylo to stejné, nedalo se to ani poznat.Takže se dá použít oboje. Ono někdy záleží spíše na mouce jako takové, než na tom, jestli je hladká, nebo polohrubá.

Dobrý den paní Petro, hodně děvčata píší, že používají hladkou mouku a jsou s ní moc spokojená. Já jsem to ještě z hladký nedělala a určitě to musím někdy zkusit. Tenhle je taky nadýchaný, ale jestli vydrží déle vláčný než z hladké mouky to nevím. U nás to vždycky snědí za den. :-) Zdravím za moře a přeji hodně úspěchů. Ivana M - Praha

Petra (neověřeno)
24. 7. 2009 07:22:59

Dobry den. Pani IVANKO. Velmi jsem si oblibila Vase stranky, dekuji. Zitra budu pect Vas makovy zavin. Zijeme nyni v USA a nechali jsme si z CR poslat mlynek na mak :-) Partner zboznuje makovy zavin, tak zitra budu delat ten Vas..... Chtela jsem Vas jeste poprosit o radu. Nektere kucharinky tvrdi, ze nejlepsi na zaviny, prave buchty atd. je hladka mouka. Ze pry vydrzi dele potom mekke a ze jsou nadychanejsi. Je to pravda?? Vidim, ze pouzivate polohrubou..... Dekuji Vam za odpoved a preji hezky den. S pozdravem Petra

Hanka (neověřeno)
26. 3. 2009 12:06:28

Zkusila jsem závin upéct a musím říct, že se mi bezvadně pracovalo s těstem. Pak jsem se sice lekla, neboť mi přišlo řidší než na videu a kapku se mi ten závin při kynutí před pečením placatil do šířky. Ale v troubě naopak vyskočil do výšky a byl bezvadný. Chuťově taky chválím. Nebyl ani moc tučný ani moc sladký, tak akorát. Díky!

Vendy (neověřeno)
7. 3. 2009 07:15:30

Ahoj Ivanko.
Moc Tě zdravím a chci Ti poděkovat za tenhle úúúúžasný závin! :o) Pekla jsem ho ve čtvrtek a ještě dnes je jako čerstvý.. Ale už dojídám poslední kousek. Mám moc ráda kynuté věci, ale třeba buchty mi chutnají jen ten den, kdy je upeču, pak už to nějak není ono, ale tenhle receptík je skvělej. S těstem se moc hezky pracuje, jen mi taky trochu prasknul, ale na chuti tomu neubylo.. Měj moc hezký víkend. Vendy :o)

Ahojky Moniko, nic si z toho nedělej, někdo ze sebe dělá chytrouše. Možná když něco budeš potřebovat vědět, tak mám to fórum do kterého se dostaneš nahoře na liště a tam můžeš dát dotaz. Děvčata jsou tam hodná a šikovná. měj se Ivana M

Monika (neověřeno)
27. 10. 2008 10:21:30

Ivanko já si jí moc přála k narozeninám a stále se sní učím.Bohužel když se na DÁMĚ zeptám na nějaký problém,tak jsou hrozný udělají z každého hlupáka nejsou tak hodný jako ty.Určitě jí taky budeš brzo mít,já budu ráda když mi poradíš když si nebudu vědět rady.

Moniko, to se tak někdo má !! Ne já si dělám legraci, já bych si jí taky mohla pořídit, ale fakt je že to ještě není tak rozšířené a spoustu děvčat by nemohlo podle toho dělat. Ale moc pekárnám fandím.

Jana H. (neověřeno)
17. 10. 2008 20:06:33

Pajo, na toto množství bych dala 500 g tvarohu.Tvaroh dám do misky, přidám 2 žloutky, cukr, já dávám krupičkový, podle chuti, 1 vanilkový cukr, může být trocha citrónové kůry.Pokud je tvaroh moc hustý, přidám trošku mléka nebo rumu, pozor nepřehnat. Já to už mám v oku a dávám l vanilkový pudink NEVAŘENÝ POUZE PRÁŠEK. Kdo má rád rozinky, tak se namočí přes noc do rumu a pak se přidají k tomu tvaroru. Pajo, pokud jsem to napsala moc složitě, tak teď to nejjednoduší: 2 tvarohy + 2 žloutky + cukr + 1 vanilkový cukr.To by byl takový základ. Náplň nesmí téct, musí být hustší, aby se s ní dobře pracovalo. Snad to trochu pomůže. Ať se zadaří. J.H.

paja (neověřeno)
17. 10. 2008 16:51:05

Dobry den pani Jano, tak se zitra chystam upict zavin, mamca me prijede z Cech navstivit, ale mamka zboznuje tvaroh. Mohla byste mi napsat jak ten tvaroh pripravit? ja vim, jsem nesika, ale jeste jsem ho nikdy nedelala. Dekuji moc, mejte se krasne. Paja

Hana (neověřeno)
16. 8. 2008 17:27:09

Pekla jsem závin podle tohoto receptu. Těsto jsem zadělala z čerstvého droždí v pakárně na chleba, kde nyní zadělávám každé kynuté těsto.Závin byl fantazie sama. Byl dost velký a tak po této zkušenosti rozdělím těsto na dva díly.

Jana H. (neověřeno)
13. 8. 2008 08:26:30

Jen malá rada pro ty, ketré nemají mlýnek na mák, tak jak jsem to dělala já. Do kastrolku jsem dala celý mák, podlila vodou a nechala vařit. Když se voda vyvařila, tak znovu. Dělala jsem to asi 5x jen tak trochu podlít a stále míchat, aby se nepřipálil. Když jsem si myslela, že měkne, tak jsem ůji podlila mlékem, přidala rozinky, rum a ještě nechala povařit. Pak jsem přidala piškoty a nechala vystydnout. Celkem práce na hodinu, ale mák byl měkký. Závin sklidil velkou pochvalu, ale to už jsem psala. Jana H.

Ahojky Helo, určitě. Já ho už dělala jako děvčata i z tvarohu, ale ten mě trochu naprasknul. Možná že to udělá i ten jablečný, jak tam je tekutější náplň, ale to snad nevadí. Helo hodně úspěchů přeje Ivana

Jana H. (neověřeno)
9. 8. 2008 12:43:28

Ivo, závin prý móc chutnal, já jsem si udělala trochu víc těsta, a zbytek jsem si udělala pro sebe přehnutý závin nebo buchta s broskvemi. Je výborná. Pro ty co nesmějí cukr: do těsta jsem dala jen 1/2 lžičky cukru a do mléka jsem přidala 10 kuliček cukerínu a dala ohřát. Cukerín se pěkně rozpustil a v těstě nebyl vůbec znát. Takže mohou i diabetici. Zdravím Jana H.

Ahojky, to jsem se fakt pobavila, tedy nikomu nepřeju v kuchyni granát, ale já jednou zapnula místo trouby plotýnku na které jsem měla postavenou umělohmotnou dózu s moukou.
To je taky hukot. Když jsem brala pryč tu rozteklou dózu, tak se na tu plotýnku vysypala ta mouka. normální kríze.
Třeba budou černošky rádi.
Tak držím palce. Ivana

bac (neověřeno)
8. 8. 2008 12:01:23

No tak koukam, ze budu muset prikoupit jeste i mak. Ach jo, jak tohle vsechno dopadne! Pri poslednim peceni jakesi buchty mi explodovala sklenena misa,protoze misto trouby jsem zapl kolecko na kterem stala a divil se proc trouba nehreje tyyyo...testo byla snad vsude mozne i se strepinama. RG-4 granat hadra. Jeste, ze bydlim sam.
Tohle jsou fakt excellentni stranky a videa. Ty jsou nejlepsi ze vseho-pro chlapa :D jen to hrozi nadvahou. Hm, se nemuzu dockat az otevrou obchod. To zas budou cernosky cumet co ten bilej magor nakupuje za hovadiny, ja totiz furt neco vymejslim...

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.