Špenátový závin
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Špenátový závin

Špenátový závin
Average: 5 (4 votes)

Ingredience

40 dkg listového těsta (1 balíček)
hladká nebo polohr.mouka na podsyp
10 dkg plátkového sýra
10 dkg anglické slaniny
3 vejce natvrdo
1 balíček špenátu (40 dkg)
1 vrchovatá lžíce sádla
1 cibule
2 vejce (do špenátu a na potření)
sůl, pepř, česnek podle chuti
sezamové semínko na posypání
Reklama

Postup přípravy

Na rozehřáté pánvi  zesklovatíme nakrájenou cibulku (1-2min), přidáme špenát, který dusíme asi 3-5 minut, osolíme, opepříme, přidáme vejce a smícháme (vodu vyduste). Nakonec vmícháme česnek a směs si dáme stranou.
Listové těsto rozválíme (cca40-35 cm), položíme na něj slaninu, sýr, natřeme špenát a na jeden kraj rozložíme na půlku rozkrájená vejce. Závin smotáme, na stranách zahneme, potřeme vejcem, posypeme sezam.semínkem a dáme do vyhřáté trouby na 180 st.
Pečeme kolem dvaceti minut. Hotový necháme vychladnout, nebo alespoň zchladnout.
Závin je hodně špenátový, možná že by stačilo 3/4 balíčku špenátu, ale jestli ho máte rádi, tak vám to bude chutnat.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Ruuby
24. 1. 2016 18:40:22

Ivanko, dekuji za recept. Po zavinu se jen zaprasilo :-)..jeste jsem pridala kousek nivy a byl skutecne vyborny. Budu ho delat pravidelne. Jiřka

Tereza (neověřeno)
13. 2. 2012 17:13:39

Až budete dělat tento recept tak pozor aby jste potom závin nenechali bez dozoru-nechala jsem ho ještě teplý v troubě a odešla na cvičení a málem na mě nic nezbylo,jak si na tom všichni pochutnali:-D recept je vynikající:-)

Adéla (neověřeno)
31. 5. 2010 14:10:46

Hurá!Tak se mi zase povedl jeden z vašich úžasných receptů.Doufám, že mi ho pochválí i přítel.Jo jo,nikdy nezapomenu jak koukal,když jsem podle Vás uvařila vynikající svíčkovou...Ale ten závin je vážně moc dobrý

Ivana M. (neověřeno)
15. 1. 2010 16:32:29

Dobrý den paní Silvo, to bude problém s radou. Já teď mám novou troubu a ta peče úplně jinak než tahle. Já ty plechy při pečení většinou přendavám, když vidím, že dole je to už dost upečené, šoupnu to třeba až úplně nahoru aby se to opeklo. Většinou začínám na středním.To chce všechno vyzkoušet a to se Vám dostane časem do ruky :-) Přeji hezký víken. Ivana M

Silva (neověřeno)
15. 1. 2010 08:50:42

Dobrý den Ivanko,
v prvé řadě, bych Vás chtěla moc pochválit, že sem dáváte, takové šikovné recepty. Tento závin je opravdu vynikající. Manželovi taky moc chutnal a řekl mi, že mám udělat příště rovnou 2 kusy.

Jen se Vás chci zeptat, všimla si že máte takový plech který rovnou zajede o mezírek jak je rošt. Vy jste to pekla na střední roštu, že ano, já to totiž dávám na spodní a myslím si, že to není úplně ono a tak chci poradit jesli je střední lepší.

Děkuji.

Ahojky Rendo, už mám natočený recept na výbornou pizzu. Recept mám od Janiny a ta ho dala do fóra. Takže než sem dorazí, tak bude lepší nakouknout tam. nahoře na liště je odkaz na fórum, kde se musíte ale přihlásit a tam v kategorii slané pečené je ta pizza. je opravdu moc dobrá :-) Taky přeji hezký večer. Ivana M

Renda (neověřeno)
29. 10. 2009 20:00:12

Podle videa to jde úplně samo,odbíhám od plotny a stopuji video,krok za krokem a mooc mě to baví.:-)Chtěla jsem se zeptat jestli by nebyl nakej receptík na domácí pizzu :-)Mooc děkuji a pěkný večer Vám přeji

butalka (neověřeno)
23. 4. 2009 21:17:45

IVI,jů to vypadá móc dobře,v sobotu udělám,špenát,ještě mám-lonsky ze zahrádky v mražáku,to víš-jaro-doba-úklidu mražáků.tak pa a díky.JB.

Ladie (neověřeno)
12. 8. 2008 17:15:58

Jani, k tomu bramborovému těstu. Já ho dělám smažené. Na pečící papír (nebo na něco "nelepivého") se dá placka syrového bram.těsta (stačí z pytlíku), na něj syrové ochucené mleté maso a stočí se to do závinu. Syrový závin dám ztuhnout do lednice. Pak krájíme asi 1 cm plátky (lepí se to) a smažíme na pánvi. Lidi, to je dobrota! Já to mám nejradši se špenátem, přítel studené jen tak.

Jana H. (neověřeno)
12. 8. 2008 16:43:16

Ty šneky jsem jedla a musím říct, že jsou senzační. Holky, já dělám špenátový zívin z bramborového těsta. Normální těsto na bramborové knedlíky, udělá se placka , na ni se dá špenát a zavine se. Dávám do ubrousku a do vody, pak to opatrně krájím. Jinbak se u toho modlím, aby byl uvařený a ne uvnitř syrový. Na to osmažená cibulka a kus uzenýho. No a mám hlad. jak Ladi píše, poslintala jsem klávesnici. Jana H.

Hančí (neověřeno)
12. 8. 2008 01:00:13

Ivanko,vypadá báječně!!!
Ladie,no to je dobrý nápad,alespoň to pak tak nezvlhne odspodu,jako celý závin!!!!Pá Hančí

Radka (neověřeno)
11. 8. 2008 22:12:51

Potvrzuju, že šneci jsou luxusní, vynikající teplé i studené k vínku. Děláme stejně jako psala Ladie, někdy i vše dohromady;)

Ladie (neověřeno)
11. 8. 2008 19:27:57

Sýru tam dávám docela dost a nevyteče. On ani nemá kam - když ti nakrájení šneci leží na plechu (s pečícím papírem), tak je stejně obklopuje listové těsto.

Ladie (neověřeno)
11. 8. 2008 18:23:33

To vypadá moc dobře! Vyzkouším!
Z listového dělám často "šneky" - rozválený plát potřít kečupem, poklást šunkou a sýrem (může se dát skoro cokoli. Anglická, salámy, niva, hermelín, zelenina, bylinky...). Zatočit do závinu, nakrájet na cca 0,5 cm plátky a upéct. Je to super, když přijde návštěva nebo jen tak ke skleničce vína.

Jana (neověřeno)
10. 8. 2008 21:27:40

Ahoj Ivanko,šla jsem vyzkoušet jestli jde video a narazila jsem na tento vynikající závin.Tento recept znám ale nikdy
jsem ho nedělala se špenátem.Myslím že to bude zdravější než
smažená vejce.Dlouho jsem ho už nedělala tak díky za připomenutí.Jó,videa jsou v pohodě.Zraví JanaP

blanca (neověřeno)
9. 8. 2008 22:18:29

Tak to se mi moc líbí, špenát je lahůdka a i to lákavě vypadá, co nejdřív závin upeču. Ivanko, díky za další výborný recept :-)

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.