Dršťková polévka
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Dršťková polévka

Dršťková polévka
Average: 5 (3 votes)

Ingredience

0,5 kg předvařených drštěk
1 l vody
1 cibule
1 až 2 lžíce sádla
5 hodně vrchovatých lžic hladké mouky
1 kostička hovězího masoxu
1 vrchovatá lžíce sladké papriky
2 lžíce majoránky
podle chuti sůl, pepř, česnek
Reklama

Postup přípravy

Dršťky nakrájíme na proužky a 2x je po deseti minutách vyvaříme ve vodě. Do druhé vody je dáváme propláchnuté a vodu osolíme.
Propláchnuté dršťky si zatím dáme stranou.
V hrnci si rozpustíme 1 - 2 lžíce sádla (lepší je 2), přidáme rozkrájenou cibulku, kterou zpěníme asi dvě minuty, přisypeme mouku a uděláme trochu hnědou jíšku ke které přimícháme sladkou papriku a téměř hned zalijeme vodou.
Přidáme masox, majoránku, česnek, pepř a trochu soli a hlavně také dršťky.
Polévku provaříme kvůli jíšce a aby se rozpustil masox (asi 5 minut) a podáváme.

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Návštěvník (neověřeno)
6. 9. 2008 19:11:57

Ivanko,kotrč roste u nebo na pařezech.Vypadá asi jako kadeřavý salát,jen je světlá.Jen POZOR - když ji najdeš tak ji nikdy neřež až na konci,vždy tam tak 1 cm nechej,jinak zajde a příští rok nic nevyroste.Už jsme ji měli a to víš,že držkovka byla-to musí.Jen je škoda nebo dobře,že já držkovou nejím.Žádnou.Zdenka J.

Ahojky Iris, děvčata taky píšou jak je to z hub dobré, já si je snad budu muset nechat nasbírat od někoho kdo je pozná a zkusit to. Já myslím, že i dneska se chodí na držkovku. někde jí mají výbornou.

iris (neověřeno)
5. 9. 2008 18:49:45

Dneska dělám drštkovku jen z masáků, hlívy, nebo václavek, ale vzpomínám na studestská léta, kdy jsme chodívali na pravou a k tomu malé pivko. Super.a mám nemocného strejdu, a ten pokaždé, když mu telefonuji povídá zmateně, Irenko, koupila si mi ty drštky ? Takže i taková polévka drží človíčka při životě.

Ahoj Šárko, koukám na to opravdu jako PUK !!!!
Dolesa chodím, ale tohle jsem nikdy neviděla, no opravdu.To asi není tak vzácná houba, když píšeš, že jí často nacházíš.Musím si přečíst v kterou dobu roste. Já se teď jenom narychlo koukla jak vypadá. Díky a děvčata zdravím obě. Ivana M.

Kamila (neověřeno)
4. 9. 2008 10:15:41

Hned bych si nějakou dobrou polévku dala. Mamka vaří drškovku stále ze syrových drštěk. Jezdíme k supr soukromému řezníkovi, přez léto tam vaří drškovku to dršťky spotřebuje. Přez zimu prdelačku a ostatní zabijačkové pochoutky a dršťky prodává. Vaříme je ve velkém a pak zamrazíme. Když je chuť tak se vaří polévka. Z kotrče taky znám, jen ho najít, ale když teď rostou tak snad bude snad i kotrč.

Mirka (neověřeno)
3. 9. 2008 21:10:38

Ahoj.
U nás doma děláme taky držkovku už jen z kotrče. Zamrazuji si ho i do mrazáku. Čistit ho je sice za trest, ale polévka je vynikající.

Ahoj Jani, tak na Smíchovském vlakovém nádraží je nějaká soukromá pekárna. Mají tam stánek a tam mají dobré věci. Ty rohlíky jsou suprový a k tý polívce jako dělaný. Jinak tam mají i jiné dobré pečivo. Ivana

Dobrý den děvčata, na tom má zásluhu moje žravá rodinka.
Eliško hlívu znám, ale ten druhý název mě nic neříká.
Šárko, tak to se schválně kouknu do atlasu jak kotrč vypadá, protože to jsem úplně mimo mísu.
Obě vás zdravím Ivana M.

Ahoj Ivo :-)
Obdivuji tvoji pilnost a radost z domácího vaření. Dršťková polévka je nostalgie mládí, kdy v každém lepším řeznickém krámku voněla od samého rána. Když nejsou dršťky, je výtečná i z houby zvané kotrč. Práce s čištěním kotrče dá zabrat zrovna tak, jako když se čistí a předvařují drštky :-) Ahoj Šárka

Eliška (neověřeno)
3. 9. 2008 11:09:39

Houbová dršťková je nejlepší z hlívy ústřičné nebo hlívy plicní. Začnou růst co nevidět. Pokud se šikovně nakrájejí, vypadá to jako pravá dršťková polévka - a navíc od jiných druhů houbových dršťkovek tyhle houby nejsou slizké. Ňam!

Jana H. (neověřeno)
3. 9. 2008 09:01:13

Ahoj Ivo, já když si vzpomenu, ,když byly ještě děti doma a já jsem ji vařila 5litrů a ze syrových drštěk :-(. Měly ji rádi oba. Dršťky jsem vařila ve třech vodách a tu třetí jsem už nevylívala, ale udělala z ní tu polévku. V té době měla tady řeznice laciné a pěkně vyprané, tak jsem jich vždycky vzala 2 kg a z toho ji dělala. Vařila jsem ji dva dny, ale vždycky chutnala. Jinak ten ozón doma jsem nemohla pak z bytu dostat několik dní, ale hlavně že chutná. :-) Ahojky Jana H.

Věrka123 (neověřeno)
3. 9. 2008 07:57:19

Držkovou polévku mám ráda bez držťek. Já dělávám držkovku z hub a ta mě moc chutná. Ještě do ní přidávám mrkev a teď bych si jí hned dala. Třeba z masáků, nebo z václavek i bedla je dobrá na držkovku. Věrka.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.