Boží milosti 2
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost
     

Boží milosti 2

Boží milosti můžete samozřejmě připravit i během roku.
Average: 4.5 (4 votes)

Ingredience

Těsto:

25 dkg hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
3 žloutky
4 vrchovaté lžíce zakysané smetany
1 lžíce moučkového cukru
1/2 lžičky citronové kůry
1/2 lžičky soli
2 lžíce rumu

Dále:

Moučkový a vanilkový cukr podle chuti
Olej podle potřeby
Reklama

Postup přípravy

  • Suroviny na těsto dobře propracujeme , necháme chvíli odpočinout. Vyválíme plát silný 2 max. 3 mm, nařežeme a každý kousek ještě prořízneme, jak je to ve videu.
  • Smažíme v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. Usmažené milosti pokládáme na ubrousky.
  • Jestli máte rádi sladké, obalte je v moučkovém a vanilkovém cukru podle chuti. Já milosti pouze cukruji z obou stran.

Příprava 50 minut
 

Počet porcí
5 porcí

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jirka B (neověřeno)
7. 4. 2021 15:55:19

Dobrý den Míšo, třba se tomu tak místně říkalo, ale boží milosti to nejsou! 60 let mi to dělala maminka Slovenka a jsou výborné! Ale musí to být placka (až průhledné těsto) a samej puchejř. Pak se jedná o pravé boží milosti!!!

merssi0
4. 2. 2016 15:13:14

jJá se k vám dámy přidám jsem z Břeclyvi a moje bbička byla z podluží a tady mám její recept pokud máte zájem 3 žloutky ,hladká mouka speciál kolik to snese ,4 lžíce piva a 2 lžíce rumu .Je to velmi tuhé těsto le velmi dobré .

Věra Bánov (neověřeno)
9. 7. 2014 22:20:39

Osvědčený recept z moravy.
Asi půl kg.hladké mouky,špetka soli,6žloutků,6 vrchovatých lžic zakysané smetany(nejlíp 30%)jak říkáme na moravě-čáknout rumu(asi velkou štamprlu)Vyhněteme těsto na vále asi půl hodiny,až se tvoří puchýřky.Vyválíme váleček a nařežeme na dílky.Z tohoto množství je asi 25 milostí.Každý dílek trošku vyhněteme a dáme pod utěrku a pokračujeme dále.Pak každý bochánek vyválíme v průměru asi na 15cm.do kulata.Radýlkem krájíme:postup:Toto tístko radýlkem nakrájíme,co 1,5cm.vedle sebe.Při smažení chytáme každý druhý proužek a dáváme smažit.Tuk používám 100%na tuto dávku 4ks.(omega atd.)Kastrolek na smažení musí být vyšší a menší.Jestli nám hodně milostě pění,tak jsme použily při rozvalování hodně mouky.(vyvarovat se při rozvalování moučení)Smažíme asi na 4stupni po obou stranách.Vyndáme na papír.Pak přes cedídko pocukrujeme.Ml.cukr,van.cukr.

MARUŠKA (neověřeno)
2. 7. 2014 12:34:56

to nebude ono, ale dají se dát do zavírací těsnící krabičky.Musí být studené a obalené v cukru.

Návštěvník (neověřeno)
1. 7. 2014 23:48:15

Dobrý den, jak dlouho boží milosti vydrží? Chtěla bych je udělat na víkend na hody - budou dobré ještě v sobotu, když je upeču ve čtvrtek/pátek? Děkuji za odpověď.

Nepřihlášený J… (neověřeno)
5. 1. 2013 16:45:43

Dobrý den, své dětství jsem trávil o prázdninách u babičky p.Hamadové ve Šlapanicích.Nedávno jsem objevil dívnou dvojitou naběračku s dírkama a hned jsem si vzpoměl na babičku a její boží milosti.Rád bych je udělal své vnučce ale nevím jak .Poradíte?Předem děkuji. J.Štětka

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 5. 2010 11:47:28

Já mám recept bez cukru a není tam tolik žloutků, můj recept je hodně starý, jak píši výše mám ho po babičce bývalého muže, hotové boží milosti jsou oprvdu nachýcahné a křehké, syrové těsto je tuhé, jako kdysi když se dělaly ručně vlasové nudle. Těsto se udělá a nechá se pod nahřátým kastrůlkem asi půl hodiny a potom se rozválí na hodně tenký plát a vykrajují se z něho tvary a smaží se ve vyšší vrstvě 100% tuku - IVA.

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 5. 2010 11:43:35

Ano, ten rum je tam proto, aby tvary nesály tolik tuku, ale v hotovém není vůbec cítit. Já mám teda jiný recept, tento jsem nezkoušela, ale ten můj je opravdu výborný, mám ho po babičce mého bývalého manžela, ale je opravdu výborný, boží milosti se vždy povedou a navíc jsou nadýchané - samý puchýř, těsto je vlastně tuhé jako když se kdysi dělaly ručně vlasové nudle do polévky

Nepřihlášený (neověřeno)
16. 2. 2010 21:40:03

Ahoj, odjakživa se u nás ve Šlapanicích dělali Boží milosti v kulaté otevírací děrované formě (jako 2 menší cedníky proti sobě). Takže to byly na konci vyfouknuté koule. Zdravím

Ondra (neověřeno)
16. 2. 2010 15:59:07

Dobrý den, prosím vás chtěl bych se zeptat jestli do těch milostí musíme dávat rum?

Helena (neověřeno)
13. 10. 2009 05:06:16

Moc dekuju za odpoved, ale ten recept to taky neni.
Asi zkusim sama neco vytvorit. Ja si pamatuju ze to melo hodne zloutku a masla,rum a malo cukru a mouky. Kdyz se to testo vyvalovalo, pripadalo mi to trochu jako testo listkove a upecene to bylo velice krehke a lehounke.Ja zkusim ten recept uvedeny na milosti a nejak ho trochu upravim.
Ja vam pak vsem dam vedet co z toho vzniklo. Helena

Helena (neověřeno)
12. 10. 2009 05:45:04

Ahojky vsichni, Ja bych chtela vedet jestli nekdo zna cukrovi nazyvane Miletinske carticky. Moje mamka to pekla na vanoce. Je to podobne receptu ktery je tady uveden ale bylo to pecene. Velmi krehke,maslove, malo sladke. Bylo to vykrajovane ve tvaru karet.
Moc dekuju za odpoved a radu. Helena

Hana (neověřeno)
16. 9. 2009 21:32:02

Posílám recept,který mám také od své stařenky a doufám,že je to ten pravý:300g hl.mouky,250g tuku(Stela,Lukana apod.),20g droždí dobře zpracovat a zabalené v utěrce nechat ve studené vodě 2hodiny odpočívat.Pak vykrajovat z rozváleného těsta kolečka s dírkou uprostřed. Upečeme,teplé potřeme rumem nebo namáčíme do vody s rumem a obalíme v mletém cukru. Do těsta můžeme přidat hrst mletých vlašských ořechů. Snad jsem pomohla.Hana

Milena (neověřeno)
16. 9. 2009 12:37:50

I já je znám krásně vyfouknuté, dělala je maminka a teta - jo to bylo v mládí! Moje babička dělávala jinou dobrotu, na kterou bohužel nemám recept - Kvasnicová kolečka - ten kdyby někdo měl, to bych byla ráda. Milena

MíšaM (neověřeno)
5. 9. 2009 12:55:30

Dobrý den, Boží milosti, jsou prostě BOŽÍ! Jako děti jsme je milovali a vlastně nám to zůstalo. Já mam jiný recept a mám ho už po praprababičce. ;-) Je malinko jiný a je výýýborný. Asi 25-30dkg hl.mouky, 1ztužený tuk(Omega atd.), trochu skořice, 1lžíce cukru, špetka soli, 3-4 vejce, 2 lžíce octa. Těsto dobře propracujeme rukama a potom ho musíme vyválet na hodně slabounkou placku, čím slabší, tím lépe, dejte si s tím tu práci. No a pak nakrájíme přesně tak jak je na videu a smažíme. Tím že je v těstě ocet, dělají se krásné bublinky. Potom obalujeme v mouč. cukru. Maminka mého partnera pochází ze Slovenska a tam zase dělají Boží milosti úplně jinak, vypadají tak trochu, jako kobližky. Tak dobrou chuť. Ahojky Míša

Dobrý den Gábi,jestli to máte úplně přesně naváženo jak je v receptu, tak opravdu nevím co s tím. Nedávno jsem je dělala dětem na výlet a dobrý. Když je to lepkavý, podsypávejte, podsypávejte. :-) Ivana M

gabriela (neověřeno)
9. 7. 2009 09:45:25

dobry den chci se zeptat ja sem je taky delala ty bozi milosti uz nekolikrat jsou moc dobry ale testo mam pokazde lepkave a nevraci se mi jako vam nevite co delam spatne?dekuji

Eva (neověřeno)
15. 3. 2009 12:02:17

Ahoj,přidávám i já svůj recept na boží milosti jak je dělala moje tchýně.Dlouho mě trvalo než jsem se k omu odhodlala,a teď zklízím pochvalu. Na 1 žloutek -1 lžíce bílého vína, a hladké mouky tolik aby to bylo řidší než těsto na nudle.Vykrájím jak se dá,ve prostřed udělám rádýlkem rýhy různě zkroutím a házím do tuku,sypu ml.cukrem.Věršinou dělám ze 3 žloutků a je toho plná velká mísa.Tak dobrou chuť!!!

Věra (neověřeno)
25. 2. 2009 07:45:30

Oli,předpokládám, že za časů našich babiček byly ty suroviny asi kvalitnější, mě se teda vůbec nelepily, ale věřím tomu, že ty suroviny /máslo,mouka,mléko/byly lepší a o tom to možná je.Možná že je babička taky smažila na domácím sádle,které já bohužel nemám a smažila jsem je také ve vyšší vrstvě na ceres softu-olej mi zrovna došel. Jinak babička nám také jako dětem pékávala výbornou bábovku a já jsem té chuti nikdy nedocílila,možná je to i troubou,pekla v normální troubě,vyhřívaná kamna dřevem nebo uhlím. Tak hezký den. V.

oli.oli (neověřeno)
24. 2. 2009 19:28:48

Ahoj Věruško, já také vzpomínám na babičciny, ale to je už opravdu hodně dávno. Aní nevím, jestli byly opravdu tak vynikající, jako jsou vzpomínky. V neděli jsem je dělala a zároveň je také dělala mamka podle stejného receptu. To víte, že byly lepší ty, které dělala mamka. Ale také nadávala, že se jí lepily - svedla to na mouku....Ale všechny už jsou snědené. Já je nejraději smažím ve vysoké vrstvě domácího sádla - já vím - ten cholesterol.....Tak přeji ať se podaří a chutnají. Hezký večer.

Věra (neověřeno)
24. 2. 2009 14:29:21

Oli,děkuji za rychlou zprávu,vyzkouším a jsem zvědavá,jaké budou s tou zakysanou smetanou. Já mám recept po babičce, místo rumu dávala bílé víno a nebyla tam vůbec smetana,ale máslo, ovšem babička je měla vynikající,jako malá jsem se po nic mohla uplácat,ovšem mě se ta chuť nepodařila,tak nevím,čím to je,proto vyzkouším tento recept. Jinak čím to těsto je tenší,tím se rychleji usmaží/dělala jsem je v hodně tuku/ a jenom pocukrovala.

oli.oli (neověřeno)
23. 2. 2009 15:06:03

ad Věra D. - Věruško, dávám kelímek zakysanky, ale opravdu opatrně s mlékem do kvásku. Včera jsem je dělala a udělala jsem je hodně řídké, takže jsem přidávala mouku a už to není ono. Tak ať se podaří.

Věra D. (neověřeno)
23. 2. 2009 13:25:25

Oli,oli,dnes jsem si přečetla recept a hrozně moc mě zajímá, kolik té zakysané smetany tam dát, v každém receptu je to jinak uvedené,tak aby se to povedlo,prosím o doplnění množství.Draví a díky Věrka D.

Radka (neověřeno)
22. 2. 2009 14:16:11

Dobrý den, taky jsem dnes dělala boží milosti:) Chtěla jsem se zeptat, jestli náhodou někdo netušíte, proč se toto cukroví jmenuje zrovna "boží milosti" a jestli se k němu váže nějaký příběh. Předem děkuji za info a přikládám recept od tety z Velkých Bílovic, doslovný přepis:

Ingredience
žlůtky
pivo
dva tenké plátky másla
špetka soli
hladká mouka

Do pohárku napráskam žlůtka, asi 6 a do stejného pohárku dam stejně tolik piva. Dam to do mise. K tomu přidam dva tenký milimetrový plátečky másla, špetku soli a hladků můku dle potřeby. Těsto vypracuju do puchýřků. Necham to 20 minut odležet, pak těsto vyválam na tenko. Čím tenší, tím lepší. Rádýlkem vytvaruju čtverce, které na koncích naříznu a spletu dohromady. Usmažim do růžova a obalim v cukru s vanilkovým cukrem.

oli.oli (neověřeno)
17. 2. 2009 18:22:59

Dobrý večer,protože se blíží Masopust, posílám jeden vyzkoušený recept na boží milosti - u nás se říká křehutiny. Recept je od kuchařky, která vaří na faře. Jinak křehutiny byly srdeční záležitostí mojí babičky, která již nežije. ale zůstal mi po ní sešit s recepty, kde právě tyto křehutiny převládají.
Recept: 2 žloutky, 2 kostky cukru, 25 dkg výběr. mouky polohrubé, kysaná smetana, kostka droždí, 5 cl rumu, špetka soli.Těsto vyválíme, vykrájíme tvary a asi půl hodiny necháme kynout, pak smažíme v sádle, obalíme v cukru s vanilkou. Tak ať se všem povedou.

Míša (neověřeno)
16. 1. 2009 14:20:09

Dobrý den,
včera jsem udělala boží milosti a povedly se.Mám 3 děti a manžela a jen se po milostech zaprášilo.Znala je maminka a babička,ale já recept neměla.Díky Vám jsem ho mohla vyzkoušet.

Dnes jsem pekla marokánky,podle receptu ekucharky.Povedly se ,jsou vynikající.K večeři jsem dělala steaky ze žraloka,taky byly velmi dobré.Jsem ráda,že jsem tuto stránku na netu objevila.Paní Ivanko,přeji hezké Vánoce a těším se na další recepty.Jarka P.

Hanka P. (neověřeno)
27. 11. 2008 23:04:47

Zdravím Vás do Kanady pane Joe,
posílám vám jeden z mých receptů. Nevím jestli to bude te, který hledáte.
Zady v Čechá se boží milosti nazývají kousky, které se smaží. Myslím ale, že to co hledáte se jenuje "podvodnice", to znamená, že to kynulo pod vodou
Recept:
300 g hladké mouky
200 g másla
4 lžíce mléka
20 g droždí

Těsto zabalíme do utěrky a necháme asi 2 hodiny kynout v nádobě se studenou vodou. Těsto vyplave napovrch.
Těsto vyválíme na tenko a vykrajujeme různé tvary.
Upečeme v předehřáté troubě asi 200 stupňů C. Teplé obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou
Ať se Vám pečení vydaří. Možná, že ještě někdo přidá svůj recept. Dobrou chuť přeje Hanka.

Joe Hribal (neověřeno)
27. 11. 2008 21:22:10

Jsem Kanadan schanim recept nebo navod jak pect bozi milosti
vim ze testo se namocilo do ledove vody asi takna hodinu pak se z
znej valela tenka (slaba)placka vikrajovaly se malima formickama
a peklo se volne vtroube.
Prominte me moji cestinu.

mys.ska (neověřeno)
18. 9. 2008 17:46:27

Hezký den přeji,jen bych chtěla říct,že boží milosti peče moje tchýně a musím říct,že to je opravdu mňamka a jsou coby dup.Doporučuji vyzkoušet,pochutnáte si.Je to rychlá dobrota i pro návštěvy;-)

Olina (neověřeno)
17. 9. 2008 21:58:21

Ivanko, zkus si najít na Seznamu heslo Miletínské modlitbičky, ale recept se asi bude těžko shánět. Je to něco jako perník a pečou to v Miletíně už 140 let.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.