Hrnečkové knedlíky (lze vařit i v mikrovlnce)
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Hrnečkové knedlíky (lze vařit i v mikrovlnce)

Hrnečkové knedlíky (lze vařit i v mikrovlnce)
Average: 4.9 (7 votes)

Ingredience

odměřujeme hrnečkem o obsahu 1/4 l !!!!! Většina hrnečků má větší obsah než 1/4 l tak !!pozor!!
1 a půl hrnku hrubé mouky
2 vejce
1 a půl hrnku mléka
1/2 až 3/4 lžičky soli
1 a půl rohlíku nebo housky
1 lžička prášku do pečiva
máslo nebo sádlo na vymazání hrnků
Reklama

Postup přípravy

ŽLOUTKY, mléko a sůl rozšleháme, přidáme nakrájené pečivo, necháme trochu nasáknout a přimícháme ostatní suroviny . Směs nebude hustá.Tak to musí být, jinak to nebude nadýchané. Přimícháme do ní dobře ušlehaný sníh z bílků a nandáme do dobře máslem nebo sádlam vymazaných čtyř hrnků. Hrnky vymažte až nahoru, těsto nabyde a tak hrnky naplňte jenom do tři čtvrtě.
Do hrnce nalijeme vodu, aby sahala do výšky hrnečků asi 3 cm. Nikdy nedáváme hrnky na dno hrnce, ale dáme si tam nějaký pařáček.!!!
Přikryjeme pokličkou a hrnečky o průměru 7,5 cm od doby varu vaříme cca 25-28 minut. Hotový knedlík vyklopíme, zkusíme jeden a potom vyndáme ostatní. Nezapomeneme propíchnout, aby vyšla pára.

Vaření hrnečkových knedlíků v mikrovlnce
Hrnečky si vymažeme sádlem nebo máslem . Zamíchanou směs na knedlíky si nandáme do čtyř hrnečků do tři čtvrtě výšky. Mám obyčejnou mikrovlnku, která má největší výkon 700 W a tam jsem to dělala 8-9 minut. protože hrnečky jsou dost u sebe je dobré po polovině vaření hrnečky otočit a dodělat. Záleží na tom kolik hrnečků budete dělat najednou. kdyby jste zjistili při vyklopení, že knedlík ještě není horový, dáte ho ještě na chvíli zpátky do trouby. Když jsem dělala poloviční dávku a tudíž dva hrnky, tak jsem to měla za 6 minut. Hotové knedlíky klasicky propíchneme nebo rovnou nakrájíme. Takhle úžasně nám poradila Yvca, které děkuji za nápadíček. Mimochodem ona je dělá na 800 W 6 minut.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Zdenka (neověřeno)
10. 4. 2009 04:05:39

Ahoj... zabrousila jsem na apetitonline zda nemaji neco zajimaveho na velikonoce, a nasla jsem odkaz na tvou web... kdyz jsem uvidela recept na hrnkove knedliky, zaujalo mne to a ze zvedavosti jsem klikla na recept... delam je totiz hrozne moc dlouho, moje mama je sehnala kdysi na krkonosich, kdyz jezdila sanitkou osetrovat lidi a vsem chutnaji... protoze ziji v kanade, kde nemaji hrubou mouku, musela jsem se prizpusobit... nepridavam ani kyprici prasek ani drozdi a vzdycky vyrostou... a varim je ve velkem hrnci s uterkou na dne po dobu 30 minut (i kdyz se zda to rychlejsi, nejsem moc zastancem vareni v microvlnce ze zdravotnich duvodu, ale to je osobni vec kazdeho) ... recept je podobny - kolik mleka, tolik mouky, trochu soli a vejce ... nakonec snih a vyplnit do maslem vymazanych hrnku (do 2/3) a krajim je niti... tolik jen kratce pro zpestreni... zdenka

Mirek (neověřeno)
9. 4. 2009 22:54:50

Jj,je to hlavně rychlý a ty brambory jsou řekl bych takový chuťově lepší,když to není vyvařený vodě,dělám tak 3porce,zkoušet jednu bramboru nedoporučuju,možná bych doplnil,že ty brambory dávám do igeliťáku přímo z vody tj.jsou mokrý,ten pytlík se samozřejmě v mikrovlnce trošku nafoukne,ale to ničemu nevadí,pro Marušku,mikrovlnku mám na plný výkon,mám 900watovou,tak kdo má slabší tak to tam dá na dýl.
Jo zkoušel jsem ten knedlík znovu,dokonce jsem si sehnal takový šikovný hrníčky,tentokrát jsem těsto udělal řidší,těsto bylo skoro tekutý,místo vymazání jsem do hrníčků vložil igeliťák,nalil těsto,zbytek odstřihl a knedlíky byli jak vymalovaný,kyprý,když má člověk málo času,což je u mě běžný jev,tak to je skvělý nápad,zdravím všechny,ahoj.

jana (neověřeno)
9. 4. 2009 22:22:37

Ahoj, dík moc za podrobný popis. O igeliťáku fakt slyším poprvé, já to někdy dělávám v m-vlnce, mám program " Vaření brambor ve slupce " krom jiných programů, ale jde to i bez slupky, ale musím tam dát kovový talíř a nízkou mřížku. Proto jsem se ptala na postup, jen na talíři a v sáčku mi připadá super.
Tak doufám, že někdy najdu i jiné rady, které zpříjemní práci tím, že ji urychlí.
Zdraví jana S. ( Janina S. )

Maruška (neověřeno)
8. 4. 2009 19:01:29

Mirku na jaký výkon mikrovlnky se ty brambory dají???Díky za odpovědˇ.A jaké množství do toho pytlíku dáš?Na jednu porci nebo víc?

Mirek (neověřeno)
7. 4. 2009 15:25:00

Ahoj,je to fakt děsně jednoduchý,brambory nakrájený na větší kostky,dát do igeliťáku,ten volnej konec zahnout pod ně,nezavazovat,nepropichovat,položit do mikrovlnky na talíř a za cca 8 min.hotovo,jsou fakt bezva,jak to jednou zkusíte už to nebudete dělat jinak,dělám takhle i zelí,mějte se krásně.

jana (neověřeno)
6. 4. 2009 23:23:07

Zdravím, mám taky m-vlnku, i když čtyřkombinaci, a tak uvítám popis vaření brambor. Znám pokropené a přikryté víkem s otvory, ale v igeliťáku slyším poprvé. Nemusí se propíchnout, ať má kudy unikat pára a nebouchlo to? Předem děkuji za info.
Zdraví Jana S.

Mirek (neověřeno)
6. 4. 2009 17:37:25

Zdravím,knedlíky v hrnečku jsem zkusil,jsou jedlý a tak dík za dobrý nápad,když už jsme u tý mikrovlnky,tak se tam daj skvěle vařit i brambory,vlastně je už ani jinak nedělám,oloupu,nakrájím větší kostky,šoupnu to igeliťáku a za 8min jsou uvařený,výborné chuti,mějte se fajn.

Stáňa (neověřeno)
15. 3. 2009 23:10:18

Ivanko v červenci se vracíme do Čech,bylo by to hezký se setkat.Přejeme celé rodině hodně úspechů.Stáňa s manželem.

Stáňa (neověřeno)
15. 3. 2009 17:08:38

Ivanko dáváme do knedlíků droždí,ten poměr co se píše na sušeném droždí.Zaděláváme je v pekárničce a vaříme ve vodě,jsou moc pěkné.Jestli Vám Ivanko ta odpověď takhle stačí,když tak napište.
Když tak napište máme to domú jen 2000 km a přijedeme.Zdravíme do Čech mějte se moc hezky.Moc Vám Ivanko fandíme.Stáňa s Manželem.

Dobrý den Stáňo, chvála od odborníků těší. Chtěla bych se zeptat na ty knedlíky z hladké mouky, to tam dáte hodně prášku do pečiva? Já to zkoušela do tý mikrovlnky z hladké mouky a tedy nic moc. Zdravím , samozřejmě i manžela :-) Ivana M

Stáňa (neověřeno)
15. 3. 2009 14:26:33

Vzkaz pro ing.Zdeněk Pravda.Žijeme momentálně v Itálii,kde taky nemají hrubou mouku,ale to už známe i z domova ,protože jsme oba dva kuchaři,knedlíky jdou uvařit i z hladké mouky,ale mám zkušenosti vaření knedlíků ve vodě,na všechno používáme hladkou mouku.Zdravíme paní Ivanku,a těšíme se na krásné další videa,Stáňa s manželem.Věříme že si knihu vydáte i s video receptama,Ivanko moc Vám fandíme.

janinabliz (neověřeno)
15. 3. 2009 13:27:04

Dobrý den paní Ivanko,moc vás zdravím,dneska jsem dělala koprovku a k ní vaše báječné knedlíky z mikrovlnky,jsou výborné a hlavně hrozně rychlé,jiné už dělat nebudu!!!Pěknou neděli,těším se na další recepty.
S pozdravem Jana

ing. Zdeněk Pravda (neověřeno)
3. 3. 2009 08:27:32

tak to je fofr. Co ta video-kuchařka, kdy ji vydáme ???? jsem první co ji objednává. VÁŽNĚ !!!!

Jana H. (neověřeno)
2. 3. 2009 20:52:24

Zdeňku, jestli ještě mohu, zaregistrujte se a můžete přispívat do POKECU, a to se teprve pobavíte. FÓRUM - OSTATNÍ - POKEC, zaručuji Vám, že se od PC neodtrhnete a, co je hlavní, dozvíte se neskutečné množství rad , receptů a ten náš babinec Vám určitě vždycky dobře poradí. Protože každá z nás má nějaký fígl na ten daný recept.
Tak ještě jednou, Pěkný večer a ať se Vám tam dobře pracuje. J.H.

ing. Zdeněk Pravda (neověřeno)
2. 3. 2009 19:20:09

Dobrý večer. Děkuji za soustrast a za povzbuzení. právě jsem dopsal asi dvoustránkovou epopej o mém vaření a když jsem to chtěl odeslat, spadlo mi spojení a neodešlo nic. V této epopeji jsem vám psal o tom, jaký jsem zručný kuchař a jak mi tady všechno jde (měl jsem na mysli vaření) a ono mi to spadlo. Škoda, holt to napíšu příště. Ale jinak děkuju a posílám taktéž pozdrav do matičky Česko. (jak se to vlastně píše ???) Zdeněk

Jana H. (neověřeno)
2. 3. 2009 18:29:03

Jestli mohu, tak bych chtěla pozdravit pana Zdeňka v daleké Rusi. Už dlouho jsem se tak nepobavila. Uplně jsem si to představovala.
Pane Zdeňku, vydržte, praxe je praxe. My starší to už víme. Držím palce. Pěkný týden. J.H.

ing. Zdeněk Pravda (neověřeno)
2. 3. 2009 18:19:08

Jo, trouba má troubu. To se rýmuje. Dělám si rajskou podle Vašeho receptu, voní báječně. S tenisákama bude excelentní. Zatám ahoj a zase napíšu, co jsem zkazil. Zdeněk

Návštěvník (neověřeno)
2. 3. 2009 14:48:33

Mám tu nejmodernější potvoru, co ohřejvá i párou a je plnoautomatizovaná a to až tak, že si vaří sama jak chce, musím se naučit nejdřív mikrovlnku, pak knedliky. To je co ???? No aspoň tu mám vzrůšo. Jinak co mi přeteklo, tak se upeklo a bylo to i poživatelné, dnes k tomu dělám rajskou, tak se ten Wimbledon snad rozmočí v omáčce. Pokouším se zavařit maso (to umím), ale zkouším mletou. Napíšu, co to udělalo. Miluju konzervy masa do ryzota a ty co prodávaj, maj kolikrát uši a kopyta i mimo konzervu, to se jíst nedá. Uvidím co udělá mletá a dám vědět.... zatím a hurá za kilama (tedy já).

Dobrý večer pane Zdeňku, to je fakt hodně a jestli máte víc watů než 700, tak to stačí třeba jenom 6 minut. Z té krupičky byly moc dobré a ani kluk nepoznal že jsou z krupičky. Měl jste těsto řídké, to má být. To zkuste a určitě druhý pokus se zdaří. Povedlo se to napoprvé i mé dceři a to je co říct. Zdraví vás Ivana M

ing. Zdeněk Pravda (neověřeno)
1. 3. 2009 19:49:16

Tak jsem to taky zkusil, kam se ale na mne a moje knedle hrabou "tenisáky" z Wimbledonu. No první pokus, druhý snad bude lepší. Jinak jsem se rozhodl to příště vyzkoušet na páře. Mám "nějakou asi moc dobrou" mikrovlnku a mrška neumí ukazovat Waty. Proto jsem je dělal asi 12 minut a furt to bylo ""divné"", jo přetechnizováno a asi pára bude vždy pára (teda u vaření). V každém případě je ale Vaše vaření úžasná věc a jestli to nevydáte knižně s video ukázkami, tak se dopustíte hříchu na nás, analfabetech vaření. Myslím si, že by to stálo za pokus, to vydat jako video-kuchařku a já jsem první, kdo by si ji koupil. Existuje varianta, jak Vám třeba přispět na Vaší práci ? (krom díků), rád přispěji dobré věci. Ještě mi prosím řekněte (napište), jak stáhnout video z Vašich stránek, je na to nějaký program ???? Jinak děkuji a přeji všem dobrou zábavu a dobrou chuť u Vašich - našich receptů. Zdeněk

Láďa (neověřeno)
1. 3. 2009 16:58:16

Ivanko dnes jsem ještě na poslední chvíli vařila tyto knedle. Těsto bylo maličko víc řidčí než u Vás na videu, ale výsledek super. Manžel sice zbaběle utekl na cígo ,když viděl, že se derou ven z hrníčků. Pravil, že to bude po celé mikrovlce, až to uteče ven a u toho prý být nemusí. Ale pak byl mile překvapen. Mě se hlavně líbí rychlost receptu a čas vaření.cca 9min. Dávám opět za 1*.

Pro labužníka pana ZDEŇKA. Tak jsem segedín vařila už dneska a knedlíky z naší dětské krupičky dopadly nádherně. Dávám fotku do naší fotogalerie, tak se můžete juknout. Držím palce a budu moc ráda, když dáte vědět, jak jste dopadl. Zdraví Ivana M

ing. Zdeněk Pravda (neověřeno)
27. 2. 2009 14:21:09

Děkuji Vám Ivanko.
Přidejte si jeden můj receptík, jestli ho tam ještě nemáte. Jmenuje se to "Moje kuřecí stehýnko". Uvaříte do "skoroměka" kuřecí stehno,(přidejte bobkový list, udělá se to skoro s příchutí jakoby "zvěřiny") Važte jen potud, aby se maso neodlepilo od kosti. Maso tam musí zůstat, protože jej budeme dále "obalovat" bramborákem.
Ten uděláme standardně, jako klasickou smundu (ale bez salámu, či uzeného). Jen přidáme trochu Solamilu (prostě potravinářský škrob)aby se nám to lépe přilepilo. Pro labužníky doporučuji místo vody, či mléka dát trochu piva (i černé, ale ne moc hořké typy). To celé osmažit na prudkém ohni v oleji, (jsem Čech, tak mi sádlo nevadí, tak to dělám na sádle), no a jako přílohu dávám opět bramborák, nebo už jen zeleninu. Přeju dobrou chuť a těším se na ten pokus s knedlíkem. PS. moje e-mailová adresa impexcz-ru@mail.ru
Váš vděčný labužník Zdeněk

Dobrý den pane Zdeňku, velice mě to těší že můžu takhle pomoct. Jestli nikdo neodpoví, tak já je v neděli budu dělat a jeden hrneček zkusím z dětské krupičky a určitě to napíši pod tenhle recept. Do takové dálavy Vás zdraví Ivana Malatincová

ing. Zdeněk Pravda (neověřeno)
27. 2. 2009 10:43:19

Zdravím všechny doma (v Česku). Ohromný dík paní Ivance, protože takovýchto videí je na netu poskrovnu a já (jako málo zručný kuchař - samouk), jen vítám tyto recepty - právě pro takové, jako jsem já, jsou nám snad přímo určené !!!!.

Mám však jen jeden dotaz, dokážete-li mi na něj někdo odpovědět, budu nesmírně rád.

Vzhledem k tomu, že jsem v Rusku (pracuji zde) nemám možnost použít hrubou mouku, (protože ta je snad jen Českou specifikou a mně se jedná teď jen o knedlíky), je nějaká možnost tuto hrubou mouku nějak nahradit ???

Hrubá mouka se tu prodává jen v takové formě, jako je v Česku naše krupice. Já jsem zde tyto knedlíky (z Ruské hrubé mouky - "krupice") ještě nezkoušel a ptám se, zda to náhodou někdo již nevyzkoušel sám. Šla by třeba tato mouka (krupice) rozsekat na mixeru ?? Jestli by to bylo možné, koupím si mixer (zatím jej nepotřebuji, proto jej nevlastním a nemohu vyzkoušet) Nemáte prosím někdo radu ???

Jinak úžasné recepty a určitě přidám i něco svého. Přeji všem mnoho zdaru a ohromný dík autorce Ivance, děkuju. Ing. Pravda, Rusko

Zdenka B. (neověřeno)
24. 2. 2009 12:44:07

Ahoj Ivano ,dnes jsem vyzkoušela k obědu tvé knedlíky Hrnečkové vařené v mikrovlnce.Můžu ti říct ,že byly fakt výborné.Chutnaly celé rodině a každému je doporučím.Přeji ti mnoho ú spěchů ve vaření a postupně vyzkouším všechny tvé recepty. Měj se hezky , ahoj Zdena

marie (neověřeno)
23. 2. 2009 09:22:42

dobrý den tak jsem dělala ty knedlíky nejsou špatný ale stejně se mi zdají lepší ty vařené ve vodě ty klasický,zdají se mi ty hrníčkový sušší,jinak chut je dobrá

Jan Zágler (neověřeno)
22. 2. 2009 13:21:20

Řekl jsem si blbečku, co vaření je za vědu? tak knedlíky v hrnečku, vařil jsem si k obědu.A i když jsem ohráblo, tak to dobře dopadlo. Knedlíčky jsou už dávno v břiše, já se stále olizuji, sedím doma, hezky tiše, a Ivanku obdivuji. Posílám jí vřelé díky, za kuchařku, za knedlíky.

Jana H. (neověřeno)
6. 2. 2009 16:03:30

Ivo napsala jsem novinky, ale maslela jsem nové recepty, hned v levém sloupečku pod TOP recepzy. Omlouvám se. Ahoj. Jana Jsem pako. Obrázek odebrán.

Jana H. (neověřeno)
6. 2. 2009 11:32:18

Jo, tak já jsem dnes objevila tento recept na www.recepty.cz v novinkách ,jen s komentářem upraveným , myslím podle názorů tady. Ahojky . Čekám na ohlasy, pokud nějaké budou, tedy na těch receptech.

FIS (neověřeno)
28. 1. 2009 20:55:08

Ty knedlíky dělám už léta.A protože se mi nechce pak umývat hrnky,tak pomažu máslem mikrotenový sáček a těsto dám tam.Potom ouška pověsím na vařechu a sáček šoupnu do vody a vařím. Hotové knedlíky mají sice tvar míče na ragby,ale nikomu to nevadí-hlavně že jsou. Sáček vyhodím a je hotovo.

Iva (neověřeno)
25. 1. 2009 22:13:18

Ahoj Ivko.U nás na moravě známe hrnkové knedlíky už dávno,akorát to nikdo nenatočil na video.Ale opravdovou novinkou bylo pro mě vařit je v mikrovlnce.Dala jsem jen polohrubou mouku místo hrubé a jsou nadýchanější.Já vařím i kynutý knedlík z polohr.mouky.Z té hrubé mi přijdou tuhší a tmavší.Díky za nový recept.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.