Rakvičky
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Rakvičky

Rakvičky do formiček
Average: 3.6 (5 votes)

Ingredience

4 žloutky
1 vejce (středně velké)
30 dkg moučkového cukru
3 polévkové lžíce polohrubé mouky
1/4 lžičky cukrářského droždí (amonia) nebo 1/4 lžičky jedlé sody
máslo na vymazání formiček
Reklama

Postup přípravy

Žloutky, vejce a moučkový cukr šleháme metličkami na nejvyšší stupeň dvě minuty. Do mouky zamícháme sodu a smícháme s vejci. Plníme do dobře máslem vymazaných (až nahoru) formiček.  Formičky naplníme jenom do čtvrtiny, hodně nabudou !!!
Dáme péct do vyhřáté trouby. Já jsem je pekla 20 minut na 100 st. a 25 minut na 80 stupňů, ale doporučuji je péct stále na 80 stupňů i za cenu delšího pečení. Stejně před vyndáním rakviček si jednu zkuste vyklopit a přelomit, aby vevnitř nebyla nedopečená.
Hotové necháme trochu vychladnout a vyklopíme.

Počet porcí
35 kusů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Libuse (neověřeno)
16. 12. 2010 22:05:14

Dobry vecer. Pani Ivanko, presne tak je to u mne. Zila jsem dost dlouho mimo CR, tam jsem pekla v troube zase uplne jine,ted mam novou kuchyn s novym sporakem, takze stale se ucim. Snad se mi podari vychytat ty mouchy. Tuto stejnou otazku "co je to za teplotu mirna trouba?" jsem mela pred 42 lety taky, kdyz mi kamaradka dala tento recept. Presne jsem ho napsala jak jsem ho dostala, jenom ze byl psany rukou.Pred 42 lety nebyly tak vybavene sporaky jako jsou ted. Ja jsem taky pekla v plynove troube na propanbutan, kde stupne nebyly. Takze mirna trouba bylo mysleno nizsi teplota.Dneska jsem byla mimo domov, ale zitra se konecne do pusinek pustim. Mejte se moc hezky a preji dobrou noc

ivana.m
15. 12. 2010 20:37:29

Libuško zdravím, to není rukama to určitě ne, ale jak ty rakvičky tak i pusinky, které jsou také tady jsou prostě recepty u kterých to nejde úplně přesně napsat, tedy ten čas. Já jsem zjistila že fakt každá trouba je jiná :-) Já mám teď novou a říkám si, jak jsem tam ty časy mohla psát, ale je to tak. takže vyndám třeba jednu pusinku, nechám jí vychladnout a pak zlomím a podle toho se zařídím :-) Ještě je otázka co je to za teplotu mírná trouba? :-)
Určitě se Vám to podaří. Přeji hezký večer. Ivana M

Libuse (neověřeno)
15. 12. 2010 16:33:14

Ivanko, moc Vam dekuji za velmi rychlou odpoved, jste zlata. Ja jsem totiz delala dopoledne recept na rakvicky, ktery mam uz asi 40 let od sve kamaradky cukrarky, kde je uvedeno:
4 zloutky, 14dkg mleteho cukru, asi 5kapek citronove stavy-slehat 30 minut
Pect v mirne troube
Ja je naposledy pekla pred 40 lety a uz si nepamatuji jak dopadly. Dnes jsem je po letech vyzkousela a nedopadly sice nejhur ani nejlepe. Nevedela jsem jak dlouho a na kolik stupnu je pect. Pekla jsem je asi na 170st asi 20 minut. Chtela jsem proto vyzkouset zase tento Vas druhy recept. Jak pisete, asi to chce vyzkouset a vychytat mouchy. Nebo je to rukama???
Manzel miluje rakvicky a jeste pusinky. Tech se taky bojim. Neumim tady na Vasich strankach moc hledat, snad nekde najdu Vas recept na pusinky
Dekuji Vam

ivana.m
15. 12. 2010 15:45:19

Dobrý den paní Libuško, právě že pečení rakviček chce prostě vychytat, podle mě to není jednoduché. To že to je ještě vevnitřku nedopečené, tak to jde samozřejmě napravit. Já zkusím jednu a když tak pokračuji v pečení. Horší věc je s tím prolamováním. Mě se to stane také a já si myslím že je to tím, že to naplním o malinko víc, protože se to nestane u všech. Snad stačí že jste ubrala 20 st. na ten horký vzduch. Já bych byla ráda kdyby mě k tomu někdo něco řekl, když se to stává jenom u některých.A když dělám malé formičky tak ty jsou vpořádku. Doufám že se někdo ozve a řekne také své zkušenosti. Přeji hezký den Ivana M

Libuse (neověřeno)
15. 12. 2010 15:33:41

Dobry den. Omlouvam se, ale asi se mi nepodarilo dobre odeslat muj prispevek, kdyz ho tady nevidim. Proto ho pisi znovu.
Dekuji za recept na rakvicky. Hned jsem se do toho pustila. Jenze najednou nemile prekvapeni.Recept jsem delala presne podle vaseho receptu. Rakvicky jsem pekla 45 minut na 80 st.C. Po 45 minutach jsem zjistila ze je rakvicka uvnitr nedopecena, proto jsem peceni prodlouzila U hodne kusu se mi jakoby v polovine nebo ctvrtine delky prelomila a jedna cast rakvicky jakoby se hodne zvedla a druha jakoby zustala dolu. Proste zustal velky schodek. Jsem z toho dost nestastna, poradte mi co myslite, ze jsem udelala spatne???Pekla jsem je na horkovzduch. Mohlo to byt tim??? Dekuji
Vsem vam preji hezky vecer a vydarene peceni

ivana.m
26. 11. 2010 14:45:56

Dobrý den Danuše a díky za pochvalu :-) jestli tedy můžu, tak jsem je dělala předevčírem do formiček košíčků a natáčela jsem recept bez amonia, prostě jenom cukr, vejce a trochu mouky. Pořádně našlehat a bezva. Už jsem zkoušela i ty bez formiček bez amonia a dobrý, tedy příště musím udělat hustší těsto, protože mě teklo, ale co se týká vyběhnutí, taky bezva. :-) Hlavně bu´dte trpělivá při tom pečení, nebo spíš sušení a jestli už jsou, tak jedne vyzkoušejte až po vychladnutí, když při zlomení praskne, je hotovo. Přeji hezký den. Ivana M

Danuša (neověřeno)
26. 11. 2010 13:56:33

Ja milujem rakvičky ale nemôžem nikde u nás zohnať formičky na rakvičky ale už som našla recept od pani Daniely na rakvičky bez formičiek rada by som ich skúsila ale u nás nemôžem zohnať ani amónium poradí niekto kde sa dá kúpiť. Pani Ivana vynikajúce stránky , klobúk dolu, všetko krásne spravené a aj keď roky varím tak som sa veľa priučila a preto by som sa chcela touto cestou Vám poďakovať za vynikajúcu prácu ktorú na týchto stránkach odvádzate na úkor Vášho času. Prajem Vám do ďalšej práce veľa úspechov, vďačných amatérskych kuchárov, chuti ďalej pokračovať, dobrých nápadov a spokojnosti ešte raz ďakujem

Danuša (neověřeno)
26. 11. 2010 13:40:00

Prosím dajte vedieť kde dostanem kúpiť amónium u nás som ho zatiaľ nikde nezohnala ani v supermarketoch a ani v drogériach všade len na mňa čudne pozrú keď sa na to pýtam. Ďakujem

Danuša (neověřeno)
26. 11. 2010 13:23:36

Pani Jarka bola by som rada, keby ste mi poslali recept na rakvičky od pani Daniely a ako ich pečiete bez formičiek ja ich milujem ale u nás nemôžem zohnať ani formičky a ani amónium tak len dúfam že sa mi to raz podarí a ja si zas raz pochutnám u nás ich totiž nepečú nie su k zohznaniu

Wendy (neověřeno)
7. 9. 2010 12:51:48

Nejlepší zkušenost s vymazáváním jakýchkoli forem a formiček mám se sádlem. Možná budu mít spoustu odpůrců, ale nikdy se mi nic nepřilepilo a vždy výborně vyklopilo a myslím si, že sádlo není až tak škodlivé, jak se nám snaží reklamy vnucovat. Některé rádoby zdravé rostlinné oleje a tuky na tom jsou ještě hůř.
(Tak mne neukamenujte !!!).

Nepřihlášený (neověřeno)
7. 9. 2010 10:17:05

Starý trik pro pečení v plynové troubě....pokud chcete pečený objekt téměř sušit, tak nechte troubu pootevřenou, do dvířek dejte kus kartonu, nebo utěrku :-)

Kajakja (neověřeno)
5. 5. 2010 12:52:02

"Cukrářské droždí" je hydrorogenuhličitan amonný. Pbyčejný kypřící prášek, nělteří výrobci vyrábějí prášek do pečiva jako jeho směs s jedlou sodou nebo jydrohenuhliitanem sodný, ale výsledek je stejný. Takže použijte prášek a nepotřebujete ani mouku.

Inu (neověřeno)
31. 3. 2010 20:37:23

Co se dá dělat, každý den není posvícení, holt vím, že o některé věci se v té mé troubě pokoušet vůbec nemám :D

Inu (neověřeno)
31. 3. 2010 15:21:49

Tak jsem zkusila a dopadla jsem jak sedlák u Chlumce Očividně se to nedá dělat v prehistorické plynové troubě.

Výsledek? Rakvičky alá uhlí

http://arevin.sweb.cz/orisek/rakve.jpg

Alespoň ta fotky rozveselila smutnou kolegyni :-))))))))))

Takže k jídlu nedobrý, na provětrání bránice ideální :D

ivana.m
15. 3. 2010 21:17:13

Dobrý večer Věrko82, to je skvělá zpráva pro mě. :-) Jak píšete určitě záleží na troubě. Já mám teď novou a těmi časy se trochu liším od receptů které jsem natáčela. Sice dumám jak je to možné, když peču na stejnou teplotu jako v minulé, ale je to prostě tak. :-) Přeji dobrou noc. Ivana M

Verka82 (neověřeno)
15. 3. 2010 20:01:03

Právě jsem je dopekla.Jsou vynikající.Akorát jsem do první várky dala méně těsta kvůli nakynutí a jsou docela nízké,ale druhá várka už byla z většího množství a ty už jsou dobré.Na základě komentářů jsem byla zvědavá,jak zareaguje zbytek těsta,který čekal na dopečení první várky.I tyto rakvičky dopadly skvěle.Krásně vyfouklé,vyklopily se....Takže jsem s ním problém neměla.Taky jsem tedy pekla celou dobu na 80st.první várku a druhou jsem zkusila dle receptu na 100 a 80st a řekla bych,že je to tak mnohem lepší.Nemám je vůbec tmavší,asi opravdu záleží na troubě.
Jinak posílám samou chválu a těším se na vyzkoušení zase dalšího nějakého receptu.Paní Ivanko,děkuju za to,že jste a že jste založila tyto stránky :-)

Jarek (neověřeno)
16. 11. 2009 08:16:15

dobrý den Yveto, učím se na cukráře už t¨řetím rokem. píšete,že ste vyučená cukrářka. měl bych na vás pár otázek a prosbu o pomoc a radu. mohla byste se mi ozvat na můj mail: max2011@centrum.cz děkuji moc.

Lola (neověřeno)
16. 11. 2009 00:42:31

Děkuji Yveto za odpověď.Moje kamarádka vymazala formičky Stelou na pečení a vůbec jí to nešlo vyklopit,tak mě napadl ten olej.Děkuji Lola

AAAAno, s cukrarskym sackem je to rychle, ciste a rovnomerne. Po par pokusech prijdete nato, kdy uvolnit ruku aby se prerusil tok testa .
Jinak dekuji za recept na rakvicky, ktery jsem uvitala ze byl pres video.
Mlsoun z Kanady,
Jaroslava

Yvetta (neověřeno)
6. 11. 2009 04:00:03

Lolo, formičky můžete olejem vymazat. Ale vymažte to pořádně. To je, žádnou tenkou, mikroskopickou vrstvu! Jinak se to opravdu přilepí.

Yvetta (neověřeno)
6. 11. 2009 03:50:27

Zdravím všechny mlsouny.

Jako vyučená cukrářka bych doporučila plnit vymazané rakvičky cukrářským sáčkem s hladkou trubičkou. To je trubička, kterou se také zdobí dorty, ale nemá vroubkovaný okraj. Rakvičky plníme jen do čtvrtiny.
Pokud si na tento způsob práce zvyknete, je to rychlé a těsto se rovnoměrněji dávkuje. Formičky si naskládáte na plech těsně vedle sebe (neberete žádnou jednotlivě do ruky), vezmete sáček s těstem a plníte jednu za druhou.

Ahojky Radko, mě ho sehnala kamarádka, ale já ho viděla v drogerii, kde mají ty přípravky na naložení vajec a potravinářské barvy. prý ho ale mají velmi málo. Já to nakonec ale dělala z té sody a bylo to dobrý.:P Ivana M

Lola (neověřeno)
18. 10. 2009 12:48:01

Dobrý den,omlouvám se,že zase otravuji,ale chci se ještě zeptat,jestli můžu formičky vymazat olejem místo másla.Děkuji Lola

Lola (neověřeno)
13. 10. 2009 23:14:46

Dobrý den,ráda bych se zeptala,jestli mohu použít místo formiček na rakvičky.Formičky na košíčky.Mám je po babičce a jsou docela hluboké.Co myslíte??Nebude vadit vroubkovaný okraj?Myslím,jestli se to také bez problémů vyklopí.Děkuji za odpověď Lola

rolf (neověřeno)
9. 9. 2009 11:26:12

pokud do té směsi s amoniem nebo jedlou sodou dáte lžičku kyselé šťávy , tak vám to udělá plynový balon, protože amonium se rychle rozloží, zkuste to zdravím rolf

Návštěvník (neověřeno)
31. 8. 2009 21:17:12

Dobrý večer holky recept je moc dobrý ale mě se to zdálo moc sladé až mdlé tak jsempřidal lžíčku citronové šťávy nedá se tím nic pokazit a je to supr MILAN

otwa (neověřeno)
10. 8. 2009 06:10:59

miluji rakvicky, vase video je super jako vsechna, ale problem je,
ze formicky u nas v Kanade nesezenu.
Mate nejaky napad jak na to vyzrat ? Mohli by to byt jine formicky?
zdravim vas a preji hodne uspechu.

Jarek (neověřeno)
10. 5. 2009 06:58:04

v cukrárnách se to plní třeba tou šlehačkou kterou ste dal nahoru bud jenom bílou a nebo pařížskou , nebo vaječným likérem

jiri (neověřeno)
10. 5. 2009 01:42:25

prosim vas, co se tyka rakvicek: naplnuji se rakvicky necim anebo jsou jenom pokryty slehackou? recept je bajecny, zitra ho vyzkousim...
dekuji vam
jiri

Jarek (neověřeno)
8. 4. 2009 20:07:39

myslím si , že ted už rakvičky mají všude , teda spon já když se dívám v domácích potřebách tak je mají věšude .

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.