Zelňačka
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Zelňačka

Zelňačka
Average: 4.5 (6 votes)

Ingredience

40 dkg brambor
8 dl vody a ještě voda podle potřeby
40 dkg kysaného zelí
20 dkg uzeného masa nebo klobásky
1 cibule
1 stroužek česneku
1 lžička červené sladké papriky
2 lžíce sádla
pepř a sůl a cukr podle chuti
10 dkg zakysané smetany nebo sladké smetany
Na zahuštění:
50 ml vody
1 lžíce hladké mouky
Reklama

Postup přípravy

Oloupané brambory si nakrájíme na menší kostičky a do slané a okmínované vody si je dáme vařit doměkka.
V jiném kastrolu rozehřejeme sádlo a zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme papriku, krátce zamícháme, nasypeme zelí, které můžeme ještě pokrájet nadrobno. Přilijeme vodu, přidáme česnek, nakrájené uzené maso, trochu pepře, cukr a popřípadě osolíme.
Vaříme tak dlouho, až nám bude vyhovovat měkkost zelí. Nezapomeňte dolévat vodu.
Jakmile změkne zelí, dolijeme vodu podle našich představ, přidáme zakysanou smetanu nebo smetanu a zahustíme. Mouku provaříme a během vaření dochutíme. Do hotového přidáme brambory.

Počet porcí
5 - 6 porcí

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jana F (neověřeno)
4. 3. 2010 10:16:51

Dobrý den,taky vařím brambory zvlášť. Posledně, když jsem to vařila všechno v jednom hrnci, se dělala polévka asi hodinu a půl jen kvuli bramborám.

Monullek (neověřeno)
19. 2. 2010 12:12:11

Dobrý den polévka je výborná , přidala jsem tam ještě bobkovej list a maggi extra silný bujon.Těšim jse na další recepty, jsou super a velice ráda vařim.

KatkaK (neověřeno)
15. 11. 2009 20:54:18

Ivanko,

děkuji, díky Vám jsem se naučila Zelňačku, kterou můj muž přímo miluje :-).

Váš web je skvělý, stal se mou velkou součástí při vaření :-).

Hezký večer. Katka

Verča (neověřeno)
31. 10. 2009 19:39:08

Dobrý den,
moc děkuju za recept. Jako začínající kuchařka vážně oceňuju dopodrobna rozepsané suroviny a samozřejmě i video pomůže:). Jen mi tady chybí jeden údaj - jak dlouho orientačně tu polévku vaříte, než zelí změkne? Je mi jasné, že to je individuální, ale zajímalo by mě, jak dlouho to tak vaříte vy:)

Jitka M. (neověřeno)
20. 10. 2009 10:59:40

Dobrý den ,chtěla bych Vám poděkovat za Vaše recepty,je mi 21 a vařit neumim,jen díky Vám má můj přítel co jíst :))protože s videem od Vás se vařit nebojim.

Dobrý den paní Gabrielo, já mám už hodně natočených a jejich seznam je nahoře na černé liště v kolonce o nás. Jenže na tyhle se nedá dopředu kouknout, protože je má kluk už připravené a vkládají se sami každé dva dny. právě jsme se dohodli s mým administrátorem, že web musí tak zvaně žít a kdyby jsme všechno co mám natočené sem nahrnuli najednou, tak by to nebylo ono. Takže postupně to sem bude přibývat i o prázdninách. :-) Ivana M

gabriela (neověřeno)
3. 7. 2009 13:54:00

dobry den pani ivanko chtela bych se zeptat jestli mate jeste nejake nove recepty a kdebych je nasla ja uz mam tyto skoro skouknute dekuji za odpoved Gabriela

Míla (neověřeno)
13. 12. 2008 17:07:07

Ahoj Ivanko, mám chleba v pekárně, manžel vzal sebou klíče od lodžie tak nemůžu dělat na "hotovo" cukroví a jak tak brouzdám tak napíšu jak dělám já fofr polévku: oloupané brambory nakrájím na kostičky, dám do osolené a okmínované vody s bobkováým listem a vařím až brambory jsou tak poloměkké. Té vody nesmí být moc jen tak aby to zakrylo ty brambory, ale aby se to nepřipálilo. Když jsou brambory akorát tak tam přidám scezené sterilované fazole ve vlastné štávě - nemusí se slévat - kdo jak, nebo scezené žampiony. Ve smetané rozkvedlám hladkou mouku a zbytek vše tak jakoby se dělala kyselá koprová polévka. když dělám fazulovou tak tam někdy přidám kousek zbylého uzeného nebo špekáček nebo něco od "buřtu". Dosolím, trošku dosladím a přikyselím citronem, nebo octem- s tím opatrne nebo se polévka srazí. No a než jsem tohle napsala tak polévka by již byla uvařená. A pokud by to chtěla být opravdu mňamka tak ještě se může do fazulovky přidat trošku kysaného zelí, ale to by nebylo šup šup, to zelí se vaří zvlášť. Tyhle polívčičky jsou první pomoc z hladu, pokud se vracíme z courání hlavně v zimě a chceme se zahřát. Měj se prima Míla (Neni to zelňačka, ale když se k fazulím přidá zelí a uzené koleno tak je to boží.Je to bílá tzv. krémová a nemusí se k tomu ani chleba)

Ahoj,hoj,hoj dnes jsem vařila zelnačku,ale troch jinak muž ji má hrozně rád ale nedávám tam smetanu nechce ji v polévce,chci ti dát recept na výbornou špagetku-polévku,do hrnce se slanou vodou nakrájím na kostky brambory a okořením,dle chuti až jsou brambory měkké přidám půl masoxu a rajský protlak,chvíli povařím a do toho nalámu načtyřikrát špagety,až jsou měkké vleju do ní 1 celou šlehačku,nechám chvíli zavřít a odstavím,dám na talíř a ještě ji posypu nastrouhaným sýrem,myslím ti přímo na talíři,naše vnoučata,když se jich zeptám co mám dobrého uvařit,tak babi špagetku,Ivanko vyzkoušej je fakt eno nuno,dobrou chut,příště ti pošlu krém na vánoční cukroví ale i na různé drobné pečivo,on má jednu dobrou vlastnost že je velmi trvanlivý,tak zatím pa

Dobrý večer Antonie, tak to jsem ráda, že jste napsala o těch bramborách. Já už myslela, že se to děje jenom mě. A téměř nikde v receptu nepíší, uvařte je zvlášť.Navrchu jsou tvrdý a vnitřek už je. tak jsem klidná. přeji hezký večer. Ivana M

Antonie (neověřeno)
30. 10. 2008 17:07:41

Pěkný den všem. Právě jsem se dívala na vaření zelňačky a nedalo mi to abych vám nenapsala že já vařím brambory taky zvlášť,po zkušenostech že v zelí se těžko uvaří doměkka ale nevylévám vodu, přidávám to všechno do zelí, které vařím v menším množství vody. Je pravda že každý má svůj oblíbený recept. Jo a nakonec přidám trochu majoránky pro vůni.Ahojky

Ivana Š. (neověřeno)
25. 10. 2008 16:46:37

No ten víkend si opravdu musím užít!Zítra na večer se zas vracím do nemocnice.Vůbec se mi tam nechce,Vždycky to moc brzy uteče.Ahojky Ivana Š.

Ivana Š. (neověřeno)
25. 10. 2008 15:42:20

Ahoj Ivanko,před chvílí jsem dovařila Tvoji zeňáčku.No je výborná!!!!Lepší jsem snad nejedla a s tou zakysanou smetanou je to bomba.Já jí tam nikdy nedávala,ale teď jí už jinak dělat nebudu.Moc děkuji.Zdraví Ivana Š.

Jana H. (neověřeno)
20. 10. 2008 11:11:09

Děcka a zase, nechci se chlubit, ale v receptech je zelňačka tety Vandy. Byla to moje velká kamáradka a právě od té jsem se naučila zelňačku jíst a i vařit.Dokonce i děti ji mají rády a kamarádce říkaly teto. Kdo chcete, mrkněte na ni. V podstatě stejné a výborné jsou všechny.

Věruše (neověřeno)
20. 10. 2008 09:22:05

Zelňačku doma máme moc rádi, když jí vařím, tak vždycky pětilitrový hrnec. Dělám ji také z uzených kostí. Na cibulku dám sladkou papriku - udělám si takový základ, do toho přidám pokrájené uzené ze žeber, k tomu nakrájím asi 5 druhů klobás - paprikovou, ostravskou, slovenskou atd. Zamíchám a trošku osmahnu a zaliji vývarem z těch kostí. Přidám k tomu ještě nakrájené brambory a zelí vařím zvlášť. To přidám až nakonec. Osolím, opepřím a když jsou brambory měkké, přidám zelí a trošku zahustím. Kysanou smetanu dávám do talíře. Někdy, pokud je tam dost klobás a brabmor nezahušťuju a jen ty brambory trošku rozmačkám. Výborné a syté. Věruše

lomačka (neověřeno)
19. 10. 2008 21:38:08

Ahoj holky,moje mamka dávala do zelňačky i fazole takový velký barevný a to mě moc chutnalo,jenže jsou málo k sehnání .Jinak ,Ivana je koumes. DOBRÁ !!

Milada (neověřeno)
19. 10. 2008 20:29:55

Zelnacka mnam, to je jidlo nasi rodiny. Kdyz ji varim, tak aspon petilitrovy hrnec. Kazdy ji delame trochu jinak a vysledek je stejny. Ja do ni davam jeste i kopr, treba i sterilizovany, houby jakekoliv a nakonec do ni dam mirne rozslehane vajicka. Take se do ni muze dat slanina misto uzeneho, nebo paprikova klobasa misto papriky. Proste to, co je doma...

Olina (neověřeno)
19. 10. 2008 19:43:21

Díky všem za návody na tu moji vzpomínkovou zelňačku a taky samozřejmě admin za návod na vložení avataru. Já dělám zelovku trochu jinak. Dám vařit kysané zelí do trošky vody se solí a kmínem. Do jiného hrnce dám uvařit brambory ve slupce a ještě do jiného vajíčka, aby byly natvrdo. Když je zelí měkké, rozmíchám v asi 1 litru mléka 2 rovné pol. lžíce hladké mouky a zavařím za pilného míchání do polévky. Nakonec přidám oploupané a pokrájené brambory a na talíř pak rozkrojené vajíčko, které zaliji polévkou. Na talíři někdy ještě zjemním polévku oříškem másla.

Verka123 (neověřeno)
19. 10. 2008 17:57:37

Zelňačku já mám moc ráda a dělám jí taky tak, akorát brambory vařím taky společně. Když se mě někdy stane, že nemám smetanu, tak dávám mléko a kousek másla a druhý den mě taky chutná ještě víc než čerstvá. Věrka.

iris (neověřeno)
19. 10. 2008 17:51:05

Zelnačky se vaří různě, já nejdřív udělám vývar z uzeného a kořenové zeleniny, získá pak takovou jemně nasládlou chut, zahuštuji jíškou, klobásku nakrájím na kousky a nedřív osmažím na trošce tuku na pánvičce, , přidám česnek na plátky a mletou papriku, která se krásně rozpustí v tom tuku, dám lžičku rajč. protlaku, / ne kečup/ no pak to přidám do polévky a povařím. Brambory se samozřejmě vaří zvlášt,spolu s kysaným zelím nezměknou tak jak mají. Jedině že by se zelí přidalo až jsou měkké.
Jinak ostaní jako Ivanka, kysanou smetanu.

iljuša (neověřeno)
19. 10. 2008 17:31:17

Pro p. Olinu:
Zelňačka s rajským protlakem je recept z východního Slovenska. Dělá se skoro stejně, jako tento zveřejněný, jen ten protlak tam přidávám se zelím, dávám tam také jeden bobkový list a hrst sušených (předem namočených hub). Protlak stačí jeden kulatý (velkost větší paštiky :D Přeji dobrou chuť

Jana H. (neověřeno)
19. 10. 2008 16:53:12

Tak tohle můžu. Vypadá báječně. Já jen vařím všechno dohromady, brambory změknou, ale já dávám uzený kosti a ty stejně vařím dýl, tak to pak vyjde akorát. Mě ji naučila vařit kamarádka, do té doby jsem ji nejedla. Nejlepší je druhý den a to jsou brambory úplně měký. Doporučuju,je výborná.

Dobrý den, stačí si zaregistrovat na http://en.gravatar.com/ svojí e-mailovou adresu. Když pak u nás píšete komentář, tak tu přihlášenou adresu musíte vždy vyplnit do kolonky E-mail a obrázek se zobrazí automaticky. Existuje mnoho webů které podporují gravatar a proto když vyplníte email na jiném webu, tak se Vám tam ten obrázek zobrazí také. Kdyby jste měla nějaký problém při registraci, tak napište (stránky jsou jen v angličtině). Admin

Olina (neověřeno)
19. 10. 2008 16:44:21

Už jsem se ptala ve foru a ptam se zase - proč se tady nezobrazí ten malý obrázek (avatar-nebo jak se jmenuje) a je tu jen šedivá silueta?

olina (neověřeno)
19. 10. 2008 16:39:09

Zelňačku miluji, ale jednou jsem jedla zelovou polévku s rajským protlakem (nebo to byl kečup?) a byla super, já se tehdy nezeptala, jak se dělá a pak už jsem na ni nikdy nikde nesehnala recept. Neví někdo, jestli je to takováhle polévka, jen se do ní dá ten protlak nebo kečup nebo něco?

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.