Modelovací hmota (falešný marcipán)
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Modelovací hmota (falešný marcipán)

Modelovací hmota (falešný marcipán)
Average: 4.2 (18 votes)

Ingredience

15 dkg sušeného mléka (polotučného)
15 dkg moučkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
mandlová příchuť podle chuti
3 lžíce vody
Reklama

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny si smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Různé mléko a cukr jinak sají a tak třeba přidáte podle potřeby ještě jednu lžíci vody.
  2. Recept a rady mám od Irenky, která dělá moc krásné dorty a tímto jí děkuji.
  3. Marcipán po zpracování ztuhne vždycky, pokud dělám marcipán na potah, do lednice nedávám vůbec, rovnou potahuji. Pokud si jej dělám dopředu, zabalím, dám do lednice a před použitím zahřeju v mikrovlnce a znovu propracuji. Dělám z něj všechno, kytičky, figurky...

Čím můžou vzniknout bublinky na marcipánové hmotě kterou potahuji dort:
1. vyválení hmoty moc na tenko - na potah se vyvaluje tak na 3-5mm
2. málo podmazáno  krémem - povrch pod marcipánem musí být co nejvíce zahlazený a zachlazený
3. málo přitlačené k povrchu a ty bubliny zpod marcipánu jsou nevyhnané - já mám na to žehličku na marcipán, ale docela dobře to jde vyhladit i nějakou hladkou skleničkou a dokonce jsem to kdysi dělala i krabičkou od čaje  chce to jenom po položení plátu marcipánu na povrch dortu , jej prostě párkrát přeběhnout něčím hladkým, aby se ty bubliny vytlačily...

Další cenné rady od Irenky najdete ve fóru v kolonce rady a hledáte recept. Jsou tam odkazy a také rady jak zacházet s touhle hmotou při výrobě figurek.

Falešný marcipán

Počet porcí
1 hmota

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Nepřihlášený (neověřeno)
4. 9. 2011 15:17:46

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli bych mohla udělat marcipán týden dopředu. Dal by se pak dobře propracovat nebo je už pak moc trvdý? :-)

gabina (neověřeno)
27. 6. 2011 11:24:06

Dobrý den,
právě jsem z této hmoty vymodelovala letadlo na dort pro manžela a myslím, že se povedlo - modelovalo se mi dobře. Použila jsem sušené mléko bohemilk-polotučné. Chuťově je to vynikající. Potahovat budu zítra, tak uvidím.

Lenka (neověřeno)
25. 5. 2011 23:05:06

Dobrý den,

díky moc za tenhle recept. Dělala jsem podle něj potahovku 2x. Poprvé jsem myslela, že se u toho zbláním, ale podruhé už jsem věděla, že mi med saje víc cukru a mléka než je v receptu a hmota se mi krásně povedla. A je i moc dobrá, zbytek jsme snědli jen tak :D

ivana.m
14. 5. 2011 15:10:16

Vážená paní Věro, já nevím proč stále píšete že nemám ráda kritiku.V diskuzi si prostě nepřeji mít vulgární výrazy a už vůbec nemíním platit pokutu radě pro rozhlasové vysílání že se tady používají. Tak to je k tomu blokování různých diskuzí.
A k tomu vaření, já jsem prostě takhle zvyklá vařit a jestli si myslíte že všichni lidi budou vařit jenom z čerstvých surovin a používat vývar, tak to je opravdu naivní. Když chce někdo vařit z čerstvých, tak si je tam prostě dá. Každý recept jde obměnit.
Navíc ta diskuze nebyla u receptu který jsem vařila a byla jsem napadena.
Takže buďte v klidu, napište co používáte vy a když to bude slušně napsané, tak to tady zůstává. Já tady nikoho nechci vyučovat, já to mám jako svůj relax a rozhodně si náladu nenechám kazit. Ivana Malatincová
P.s. Píšete i na jiné weby? Nebo jsme v tomhle oblíbení? :-)

Ekucharka
14. 5. 2011 15:06:00

Dobrý den,
ano u kuřecího steaku jsou komentáře dočasně uzavřeny ale ne z důvodů kritiky receptu ale proto že se to tam zvrhlo úplně v něco jiného než k čemu diskuse slouží (lidé se tam slovně napadali). Prosím jestli nám chcete sdělit něco co se receptů netýká nebo kritiku webu, tak piště na email videorecepty@ekucharka.net Určitě na Vás budeme po emailu reagovat.

To že píšete že Ivana nemá ráda kritiku, tak to není pravda. Kritiky je pod receptu opravdu dost. Komentáře pod videi neslouží ke stížnostem.

Jarda

nepřihlášený (neověřeno)
14. 5. 2011 14:07:34

Vážená paní Ivano já vím že tento příspěvek sem nepatříale stopla jste komentář ke kuř.steakům a to je to co se spoustě lidí nelíbí nezlobte se ale Vy nemáte ráda kritiku ten kdo se učí vařit byměl umět dobrý hovězí vývar to tu také není vaření je rituál a jestli má to jídlo k něčemu chuťově vypadat tak se musí vynechat všechny ty bujony kečupy a nakládané zeleniny jen z čerstvých surovin naučíte lidi dobře vařit atěch je všude spousta a kvalitní Věra

Retuska (neověřeno)
14. 5. 2011 13:10:02

Dobry den,prvykrat som skusala tuto hmotu amrcipanu a vyzeralo to dobre ale marcipan sa neustale lepil,pricom soms la presne podla receptu.bojim sa ze ekd o zacnem valkat sa prilepi o stol a uz s tym nehnem,nelepi sa uplne ze je jak mackanica :D...ale aj ked je tuhsi dost sa lepi...co s tym?

Nepřihlášený (neověřeno)
10. 5. 2011 19:21:50

Dobrý den :-) chtěla bych mamce dělat dort ke 40tinám a poprvé vyzkoušet modelovací hmotu:) můžu se jen zeptat, jak byste obarvili hmotu na šedou barvu?(nechci používat gelové barvy):) moc děkuji :-*

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 5. 2011 15:03:40

Dobry den,

Ja by som sa chcela spytat ze ked by som chcela robit tortu s tvarohovym kremom a ovocim a na vrch torty by som potrela kremom ze vajcia, maslo, cukor a potom by som chcela potiahnut tortu tymto marcipanom, to by sa mi nemalo z toho smyknut alebo roztopit, ze? Idem to vyskusat prvy krat tak za to sa pytam coho sa mam vyvarovat a este by som chcela docielit cervenu krasnu farbu tak mozem pouzit aj gelove farby? dakujem velmi pekne

Ladka (neověřeno)
14. 4. 2011 10:55:13

DOBRY DEN VERONIKO UŽ TO ASI NENÍ AKTUALNÍ ALE JÁ DO MARCIPANU ABY BYL BÍLÝ PŘIDÁVÁM BARVIVO K2 A TEN ROZDIL JE OPRAVDU VIDITELNÝ.JINAK NA BARVENÍ JSOU FAKT NEJLEPŠÍ GELOVÉ BARVY NEMUSI SE NIC ROZPOUŠTĚT A BARVA JE KRÁSNĚ SYTÁ

Nepřihlášený (neověřeno)
8. 3. 2011 20:42:38

Dobrý den, moc Vám děkuji za super recept. Poprvé jsem dělala marcipán na potahování dortů a figurky. Všem Váš recept doporučuji. Je jednoduchý, rychlý a spolehlivý. Hmota je tvárná a chutná :-)

Irena (neověřeno)
28. 2. 2011 21:25:13

práškové potr.barvivo lze použít, jen před použitím jej musíte rozpustit v trošce vody a po rozpuštění zapracovat a nebo jej rozpustit přímo ve vodě přidávané do surovin.

Irena (neověřeno)
28. 2. 2011 21:21:33

Mléčný marcipán nebude bílý NIKDY (fakt), bude vždy nažloutlý kvůli použitému sušenému mléku. Byly pokusy s bělením marcipánu tekutou potravinářskou bělobou, ale pak se drolil a nešel již spojit. Dalším pokusem bylo nahradit sušené mléko mlékem kokosovým, ale to také nebylo ono. Čistě bílou hmotu opravdu seženete jen hotovou...a třeba nový Smartflex Velvet v mandlové příchuti se mi jeví jako poměrně zdařilá náhrada mléčného marcipánu.

Nepřihlášený (neověřeno)
21. 2. 2011 21:42:57

Dobrý den - úžasná hmota, děkuji za videonávod. Chtěla bych se zeptat, zda by se tato hmota dala obarvit i práškovým potravinářským barvivem. Děkuji za odpověď.
Lucie

ivana.m
19. 2. 2011 11:07:55

Dobrý den Veroniko, tak bílá fakt není, to klame. Třeba tam děvčata do toho něco přidávají aby byla bílá. Snad se někdo ozve. přeji hezký den. Ivana M

Veronika (neověřeno)
19. 2. 2011 08:41:32

Dobrý den.
Chtěla jsem se zeptat.Vaše hmota vypadá na první pohled,že je krásně bílá :-) je to tak nebo to klame?Dělám totiž potahovací hmotu a mám ji dožluta.Pokud chci bílou hmotu musím si ji objednat z netu Obrázek odebrán.
Děkuji za odpověd hezký den Veronika

Irena (neověřeno)
1. 1. 2011 13:29:03

Olej lze nahradit alternetivně rozpuštěným zchlazeným 100% tukem - mám vyzkoušeno. Jen se nesmíte leknout toho, že do druhého dne to v ledničce opravdu fest ztuhne. Pak stačí jen opatrně nahřát v MW a je to v pohodě.

Irena (neověřeno)
1. 1. 2011 13:25:16

Sice jdu s křížkem po funuse, ale aspoň takto....marcipán na potah dortu je lepší dělat v den zdobení a hned potahovat. Marcipán totiž odlžením ztuhne a pak je potřeba jej znovu řádně rozpracovat, takže zbytečná práce. A každopádně je vhodnější polotučné mléko, z plnotučného jde ten tuk při zpracovávání hodně ven a všechno je mastné, v odtučnělém ten tuk zase zkrátka chybí.

ivana.m
14. 12. 2010 12:46:03

Leni, já myslím že tam ten olej je proto aby to bylo vláčné, ten tuk tuhne, tak nevím. Hlavně když Vám to do druhého dně zatuhne, tak nezoufejte a malinko to otočtě v lednici a zase to půjde válet. Ivana M

Lenka (neověřeno)
14. 12. 2010 12:36:02

Už som prelúskala skoro všetky názory a problémy s marcipánom a bojujem som so sebou, či sa mám do toho pustiť alebo nie. Mám problém s tým, kde zohnať kukuričný sirup /v supermarkete ho asi nebudú mať/. Ešte otázku, ak budem nahrádzať olej stuženým tukom, tak ho rozpustiť a pridať schladený? No, idem si ešte raz pozrieť video a prečtať nejaké skúsenosti a uvidm, či na Vianoce bude marcipánová roláda alebo nie. Tak ahojky.

Iveta (neověřeno)
1. 12. 2010 18:36:56

Dort se nakonec snědl a líbil se, i když nebyl dokonalý :-) Ale s marcipánem už moc experimentovat nebudu a zůstanu u osvědčených krémů bez potahování :-) Hezký den!

ivana.m
24. 11. 2010 13:51:27

Dobrý den, tak Irenka která dělá krásné dorty z tohohle mě kladla na srdce, že to musí být polotučné. Jinak na téhle stránce je od ní dlouhý příspěvek ohledně marcipánu a já Vám ještě posílám co mě odpověděla když jsem se za někoho ptala že mu to řídlo. Ať se zadaří :-) Ivana M

Prosím tě, nevím, jestli jsme to už někdy někde psaly, ale mám poslední dobou pocit, že tu neplechu dělá med. Zkus někde k receptu napsat, že jej lze alternativně nahradit kukuřičným invertovaným sirupem nebo i pšeničným - všechny se dají koupit ve zdravé výživě, jen je nutno kupovat světlejší varianty. Ten kukuřičný je čirý a nahradí spolehlivě glukozu, ten pšeničný je lehce zlatavý, ale do marcoše do nevadí. Chovají se naprosto neutrálně, neřídnou a dobře vážou hmotu.
Papa a klidně zase písni.
Irena

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 11. 2010 12:41:50

dobrý den,chci se zeptat chystám se dělat marcipán.Je lepší ho udělat den ,kdy budu zdobit dort nebo si ho mohu připravit dva dny před použitím.A je vhodné odtučněné sušené mléko?nebo musí být polotučné?
děkuji vám moc za odpověd přeji hezký den:)

ivana.m
20. 11. 2010 16:09:45

Irenko, zlatíčko sem jdou vkládat poueze naše obrázky, ale do galerky a to víš, tam jde ode všech :-) Měj se moc hezky. Ivana M

Irena (neověřeno)
20. 11. 2010 14:18:53

Dobrý den Martino,
nevím, jak to tu je s vkládáním odkazů na stránky, aby to Ivance nedělalo nějakou neplechu, ale když mi písnete SZ, odkaz na své stránky Vám pošlu.

Andrea (neověřeno)
7. 11. 2010 17:47:27

Eliško,
místo potravinářského barviva můžete použít trošku šťávy z červené řepy nebo můžete použít čaj(hodně barevný, např.šípkový), a to tak, že si dáte pytlík vyluhovat v minimálním množství vody, tím získáte sytou barvu, kterou přidáte do těsta. Dá se použít čaj zelený i černý, také těsto sbarví.
Asi už máte marcipán hotový, tak snad na příště. :-)
Andrea

Nepřihlášený (neověřeno)
6. 11. 2010 11:40:05

Dobré den Eliško,
zkuste rum. Normál tuzemák. Barvu to moc nezmění, ale chuť je super.
Pavel

ivana.m
5. 11. 2010 19:51:38

Dobrý večer, tedy to je fakt pech, jedině kakaovou hmotu kombinovat s bílou, ale třeba někdo šoupne ještě nějaký nápad :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 11. 2010 17:47:58

Dobrý večer,
měla bych velikánskou prosbu. Dnes bych chtěla udělat marcipán, vše jsem sehnala až na potravinářské barvivo. (dělala jsem co se dalo, ale supermarkety ani drogerie nepomohli.. Obrázek odebrán. ).
Hrozně moc děkuji za odpověď

Eliška

ivana.m
3. 11. 2010 17:58:37

Dobrý večer Martino :-) nevím jestli si tohle Irenka přečte, ale ve fóru, když se přihlásíte, tak ve fotogalerii, když si dáte její profil, tak můžete vidět jenom její obrázky, tedy hlavně úžasné dorty. přeji hezký večer. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
3. 11. 2010 11:26:27

Hezký den Irenko..
Chtěla bych se zeptat jestli tu někde máte svoje dortíčky,které potahujete marcipánem.Moc ráda bych se na ně podívala abych měla nějakou inspiraci.
Předem moc děkuji Martina

ivana.m
2. 11. 2010 09:27:24

Dobrý den Ivetko, Irenka je zlatíčko, že se dělí o takovéhle rady a ještě mě napsala, že někdy dělá neplechu med a je lepší ho nahradit kukuřičným nebo pšeničným invertovaným sirupem, takže se kouknu, kde ho koupím a hmotu budu přetáčet a zkoušet :-) No ale opravdu asi v první řadě si to musí vychytat sám :-) krásný den přeje Ivana M

Irena (neověřeno)
31. 10. 2010 09:05:20

Dobrý den Iveto,problém bude zřejmě v tom, že při prvotním zpracovávání jste měla ve hmotě málo vázací složky, tj. medu, nebo oleje. Mě také tuhne marcipán i při pokojové teplotě, ale jako kámen určitě není.Vždy se mi jej daří rozehřát v MW a propracovat. To, že se marcipán drolí je také důkazem, že má málo vázacích složek.Samotný tuk z mléka na to nestačí.
Pokud chcete touto hmotou potahovat, musí mít konzistenci lehce řidší, takovou plastelínovou,jinak bude praskat a drolit se. Pokud hmotu naopak přelijete, bude se trhat. Chce to prostě vychytat.
Já také dělám ozdoby den dopředu a ještě mi nikdy nevytvrdly natolik, aby se nedaly ukousnout.
A to, že Vám marcipán stekl z dortu bylo tím, že jste jej měla buď příliš na tenko vyválený (já vyvaluji tak na 3-4mm), tam kde je marcipán moc tenký, promokvává. Další problém bývá v krému, někdy mi to teče na pudingovém, někdy zase ne, na šlehačkovém či tvarohovém krému to teče vždy, bezproblémový se mi zatím jeví pouze krém se základem z moučné kaše. Krém nesmí obsahovat moc vody.
Přeji hodně zdaru v dalším tvoření a nevzdávejte to!!!

ivana.m
30. 10. 2010 18:06:13

Dobrý večer Ivetko, já s tímhle marcipánem mám dobrou zkušenost, tedy velké dorty nedělám jenom tak menší zákusky, ale napsala jsem Irence ta je fakt odbornice a určitě poradí :-) Ivana M

Iveta (neověřeno)
30. 10. 2010 12:19:51

Dobrý den. Vaše hmota byla celkem fajn, ale nevím, zda jsem neudělala někde chybu - druhý den je hmota jako kámen, a to ji mám na místě s pokojovou teplotou, do lednice jsem zkusila dát jen zbytek v igelitu a ten byl druhý den nepoužitelný. Samozřejmě že ho ještě trochu zahřeju v mikrovlnce, tak trochu změkne, ale jakmile vychladne, tak si myslím, že bude nemožné ho ukrojit, aby se nedrolil.. nevím čím to je, přitom mám hotové ozdoby zabalené do potravinářské fólie, ale prostě jsou za chvíli tvrdé. Ukousnou doufám půjdou, ale mrzí mě, že když se ploché zdobení bude krájet, tak se buď neukrojí nebo rozpadne.. nešlo by to ještě nějak zachránit? navíc se bojím toho, že když dnes potáhnu dort, tak to do zítřejší oslavy na dortu zkamení.. děkuji za odpověď.

Věra (neověřeno)
29. 10. 2010 10:16:56

Dobrý den.Můžu se zeptat co to je na co stím potahujete dorty to WI.Děkuji za odpověď Věra B.

jenies (neověřeno)
28. 10. 2010 14:46:33

Ahoj, mám pro vás několik tipů na práci s marcipánem.
Vyzkoušenou mám potahovací hmotu ze salka: 1 krabice modrého sušeného mléka (laktino, polotučné), 1 plechovka salka, mandl. aroma(dávam sladké i hořké podle chuti) a 3 lžíce glukózy( kukuřičného nebo jiného sirupu)- já neměla ani jedno a nahradila jsem medem. - sušené mléko přesít aby tam nebyly hrudky a pak přidat to ostatní a zpracovávat, v případě potřeby po troškách přidávat vodu.- vydržte a pracujte, po chvíli se hmota začne krásně leskout a to je ono:-) je skvělá.
pak levná varianta( zatím neozkoušená, ale láká mě): 300 ml vody,140g másla, 300g hl. mouky, 600g mouč.cukru, mandlové aroma(dávám sladké i hořké)- vodu přivedeme k varu, přidáme máslo a necháme rozpustit, primícháme mouku a mícháme až vznikne kaše bez hrudek, odstavíme z plotny a do vychladkého základu zapracujeme na válu cukr a aroma.
pro inspiraci super časopis pro dortaře je knihovnička recepty a dortománie- na stáncích, v tescu stojí kolem 20,- a jsou oba super.

Irena (neověřeno)
27. 9. 2010 22:20:59

Dobrý den Evo,měla jste marcipán už na dortě, nebo se rozpouštěl v hroudě v sáčku? Pokud byl na dortě, vyválela jste jej příliš na tenko a nebo použila krém s velkým obsahem vody.Další příčinou mohla být velká vlhkost v lednici. Ale pokud se rozpouštěl v sáčku, tak to fakt nevím, s tím jsem se ještě nesetkala. Já ho mám vždycky jako šutr...

ivana.m
14. 9. 2010 20:55:30

Dobrý večer paní Evo, já ho moc často nepoužívám, to se musí zeptat Irenky, která je přes dorty a marcipán machr :-) Přeji hezký večer. Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.