Modelovací hmota (falešný marcipán)
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Modelovací hmota (falešný marcipán)

Modelovací hmota (falešný marcipán)
Average: 4.2 (18 votes)

Ingredience

15 dkg sušeného mléka (polotučného)
15 dkg moučkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
mandlová příchuť podle chuti
3 lžíce vody
Reklama

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny si smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Různé mléko a cukr jinak sají a tak třeba přidáte podle potřeby ještě jednu lžíci vody.
  2. Recept a rady mám od Irenky, která dělá moc krásné dorty a tímto jí děkuji.
  3. Marcipán po zpracování ztuhne vždycky, pokud dělám marcipán na potah, do lednice nedávám vůbec, rovnou potahuji. Pokud si jej dělám dopředu, zabalím, dám do lednice a před použitím zahřeju v mikrovlnce a znovu propracuji. Dělám z něj všechno, kytičky, figurky...

Čím můžou vzniknout bublinky na marcipánové hmotě kterou potahuji dort:
1. vyválení hmoty moc na tenko - na potah se vyvaluje tak na 3-5mm
2. málo podmazáno  krémem - povrch pod marcipánem musí být co nejvíce zahlazený a zachlazený
3. málo přitlačené k povrchu a ty bubliny zpod marcipánu jsou nevyhnané - já mám na to žehličku na marcipán, ale docela dobře to jde vyhladit i nějakou hladkou skleničkou a dokonce jsem to kdysi dělala i krabičkou od čaje  chce to jenom po položení plátu marcipánu na povrch dortu , jej prostě párkrát přeběhnout něčím hladkým, aby se ty bubliny vytlačily...

Další cenné rady od Irenky najdete ve fóru v kolonce rady a hledáte recept. Jsou tam odkazy a také rady jak zacházet s touhle hmotou při výrobě figurek.

Falešný marcipán

Počet porcí
1 hmota

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Nepřihlášený (neověřeno)
1. 10. 2012 13:38:36

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak se marcipán barví. Budu ho dělat poprvé a bojím se, že to zkazím. V jakém poměru se marcipán barví. Děkuji za od odpověď. Tereza

Nepřihlášený (neověřeno)
25. 9. 2012 14:35:34

Mockrát děkuji, jste zlatá! Taky jsem někde četla, že se to dobarvuje bělobou, ale k mému údivu mi paní v cukrářských potřebách řekla, že ted to nějak přestali vyrábět.. tak uvidíme, potřebovala bych udělat šmoulu, takže bych ráda aby byl čistě modro-bílý a ne modro-žlutý. A jinak taky děkuji za poznatek o kukuřičném sirupu, taky se mi zdálo, že je někdy hmotá tuhá a rychle tvrdne, tak snad se to tím kukuřičným sirupem zlepší. A kolik mám dát toho sirupu místo dvou lžic medu? Děkuji.

ivana.m
25. 9. 2012 07:58:58

Dobrý den, tak jsem se začetla do příspěvků, hlavně od dortařky Irenky a ta mě v jednom psala, že z mléčné hmoty nikdy nedocílím bílého marcipánu. Někdo ho obarvuje potravinářskou bělobou. Jinak prostě koupit potahovku. Já jsem na svatbu měla K2 a smartflex velvet s vanilkovou příchutí s tím se mě pracovalo úžasně.
:-) Ještě někdo píše, že se mu marcipán nedaří tak dobře zpracovat, tak mě právě Irča napsala, že to dělá med a že je lepší používat kukuřičný sirup. Tady jsem okopírovala její příspěvek.
Ať se zadaří :-) Ivana M
Od Irenky:
Zkus někde k receptu napsat, že jej lze alternativně nahradit kukuřičným invertovaným sirupem nebo i pšeničným - všechny se dají koupit ve zdravé výživě, jen je nutno kupovat SVĚTLEJŠÍ varianty.!!!!! Ten kukuřičný je čirý a nahradí spolehlivě glukozu, ten pšeničný je lehce zlatavý, ale do marcoše do nevadí. Chovají se naprosto neutrálně, neřídnou a dobře vážou hmotu.

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 9. 2012 21:33:25

Paní Ivanko, nevzpomněla jste si náhodou, jak docílit té bílé barvy? Také bych to potřebovala vědět a nemůžu to nikde najit Obrázek odebrán. Děkuji.

ivana.m
19. 9. 2012 07:55:17

Dobrý den, tak možná ta fotka klame. Někdo do toho přidává bělobu, tedy potravinářskou a ještě mě psala Irenka, že tam dává místo medu něco jiného. Ovšem moje skleróza, ale je to tady někde v příspěvcích :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 9. 2012 22:41:34

Dobrý večer, ráda bych se zeptala, jak docílíte toho, že marcipán máte úplně bílý? Asi záleží na barvě sušeného mléka, ale já osobně mám marcipán trochu zažloutlý a nikdy nedocílím čistě bílého odstínu:/ jinak zatím jsem vždy dělala falešný marcipán na podobném principu, akorát bez medu tak určitě vyzkouším :-)

Vendy (neověřeno)
15. 9. 2012 22:48:52

Dobrý večer, právě jsem dodělala potahovaný dort, dle Vašeho receptu...
Je úplně bezkonkurenční...Dělala jsem potah a ozdoby poprvé...vždy jsem měla obavy z této hmoty,,,jsem tak mile překvapena, jak krásně se s ní pracuje, barví se...Děkuji Moc za tento recept a Všem kdo začínají jako já, hlavně odvahu, trpělivost a radost z práce! Hezky Zdraví Vendy

Vendy (neověřeno)
15. 9. 2012 22:48:52

Dobrý večer, právě jsem dodělala potahovaný dort, dle Vašeho receptu...
Je úplně bezkonkurenční...Dělala jsem potah a ozdoby poprvé...vždy jsem měla obavy z této hmoty,,,jsem tak mile překvapena, jak krásně se s ní pracuje, barví se...Děkuji Moc za tento recept a Všem kdo začínají jako já, hlavně odvahu, trpělivost a radost z práce! Hezky Zdraví Vendy

Nikol (neověřeno)
14. 9. 2012 09:26:52

nepřišel mi balík se zbožím, tak jsem dnes dělala potahovku, dle Vašeho receptu a je prostě úúúžasná, jen u nás neměli polotučné suš. mléko, tak jsem měla plnotučné a musela jsem přidat cukt, hmota se trošku potila, ale krásně se barví a dobře se s ní pracuje.... :-) díky za záchranu života.... :-)

Maria (neověřeno)
6. 9. 2012 10:12:51

Dobry den chcem sa spytat ked som robila falosny marcipan preco nebol biely,a kde mam dat hotovu tortu ked nemame pivnicu...

ivana.m
31. 8. 2012 14:02:05

Dobrý den paní Moniko, tak pod marcipán dejte máslový krém, jinak se rozteče. Dorty potažené marcipánem v lednici vlhnou. Já ho nechávám ve sklepě v chladnu. Děvčata, jak jsem tak vyčetla, dávají na zadní stěnu lednice nějakou zábranu, aby to nevlhlo, ale já to nezkoušela. Ivana M

Monika (neověřeno)
31. 8. 2012 11:57:01

Dobrý den, chtěla bych udělat synkovi k 1. narozeninám dort potažený marcipánem a chtěla bych se vás zeptat, zda jej mohu podmazat krémem z tvarohu a šlehačky? A můžu ho potom dát do ledničky? Děkuji za odpověď Monika

ivana.m
30. 8. 2012 15:37:32

Dobrý den Michaelo, to chce prostě vychytat, není to tak jednoduché, tedy to si myslím já :-) Někdy také musím přidávat mléko a nevím jak je to možné :-) Ivana M

Michaela (neověřeno)
30. 8. 2012 10:50:05

Tak marcipánová hmota podle vašeho recceptu se mi lepí a nedrží tvar. Budu muset zajít do obchodu koupit ještě sušené mlěko snad to bude lepší. Je zajímavé,že někdo je spokojený :-)

olina (neověřeno)
27. 8. 2012 15:41:35

musím Vám, poděkovat za luxusní potahovku, krásně se s ní pracovalo, co se týče potažení dortu nevidím problém, barvení šlo jedna báseň, jen figurky a ružičky se po chvíli vymodelování začaly roztékat,ze sněhuláka byla po 10 min. placka.. :-) tak na figurky je asi potřeba trochu víc tužší.. Jinak proste super!!!! Jiný už nechceme.. :-) DOPORUČUJU!!

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 8. 2012 11:42:27

Bohužel mám velice špatné zkušenosti s marmeládou pod marcipánovou hmotou. Doporučuji máslový krém. Skutečně, polotučné laktino je nejlepší varianta jakou vám mohu doporučit. Ostatní, nevím proč, nikdy nevytvoří tak krásně hladký povrch a práce s tím co z toho vznikne je obtížná, někdy dokonce nemožná. Na potažení si vždycky dělejte větší množství marcipánu. Ideální je řídit se tím, že vyválená "placka" marcipánu by měla přesahovat asi o pět centimetrů od spodního okraje dortu, bavíme-li se o celkovém potažení dortu. Zbylý marcipán můžete zužitkovat na drobné přízdoby, nebo vám na něj, jako je tomu u nás, začne chodit nějaký nenasytný trpaslík :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 8. 2012 11:32:35

Dominiko. Jen vás prosím, do lednice ne. Modelovací hmota má tendenci se rosit a tím se jí naleptává povrch, takže by se vám mohlo stát, že místo růže vytáhnete růžové nic. Uchovávejte vaše výtvory v uzavřených nádobách na temném a suchém místě.

S pozdravem cukrářka Jiřina

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 8. 2012 11:26:27

Nebo bych ještě doporučila tekuté barvičky. Mají sytější odstíny. Jsou sice dražší, ale spotřebujete opravdu jen pár kapek, takže déle vydrží. Dále velkou předností tekutých barev je, že Vám tak rychle nevyblednou. Dělali jsme figurky z modelovacího těsta, jako ukázku pro zákazníky a ty postavičky, které jsme obarvili práškovou barvou, byly za pár měsíců šedivé, zatím co ty, které byly obarveny tekutou, září do dnes. Takže ideální pokud, chcete vytvořit upomínku, třeba pro kamaráda ze zahraničí.

Pečení zdar, dortům zvláště, přeje cukrářka Jiřina :-)

Veronika (neověřeno)
23. 8. 2012 11:47:45

Díky recept super chuť! Základní hmota bez problému, ale nějak mi nešlo vytvořit barevný. Vůbec mi nešla barva do hladké hmoty zapracovat. Ale to je rukama příště to určutě půjde lépe. Nějaké rady jak na to?

Lenka (neověřeno)
19. 8. 2012 19:40:34

Paní Ivanko a Irenko, dnes jsem poprve delala marcipánovou figurku a jsem úplně nadšená, jak se s hmotou pracovalo! Kdyz bylo potřeba, trošku se navlhčila, slepování jsem zvládla s trošičkou vody, ale ani to nebylo potřeba.. navíc výborná chuť díky mandlovému aroma! Prostě to nemělo chybu! Děkuji za výborný a jednoduchý recept! :-)

Lenka (neověřeno)
18. 8. 2012 12:35:09

Dobrý den, u modelování figurek z této hmoty chci přilepit jednotlive části k sobe, stačí voda nebo mám zakoupit nejake jedlé lepidlo? Dekuji za skvělý recept! :-)

janaS. (neověřeno)
14. 8. 2012 11:39:24

:-) Jen jsem zapomněla napsat, že ještě kromě jiných vah mám tu malou - do 500 gramů, právě na takové "menší" vážení. :-)

janaS. (neověřeno)
14. 8. 2012 11:29:12

Pokud můžu, mám maličkou váhu a na ni mi teď vyšlo 6 mírně navršených polévkových lžic cukru krupice a 8 lžic hladké mouky, aby to bylo těch 150 gramů. (sušené mléko ani cukr moučku momentálně nemám)
Snad Vám to trochu pomůže.
Pěkný den. :-)

Domča (neověřeno)
12. 8. 2012 19:48:38

Ahojky, teď jsem to dodělala. Krásně se to spojilo, pak jsem ještě přidala trochu cukru a mléka, protože to lepilo....Sice to lepí dál, ale vyválet to jde pod pytlíkem nebo pod folii.....Zkoušela jsem i růži a naprostá paráda :D Teď je to v lednici a budu ještě barvit a přidělávat,ale to až ve čtvrtek....

Děkuji za recept :-)

Veronika (neověřeno)
10. 8. 2012 11:00:11

Děkuji :-) a ještě mám otázku, bydlím na maloměstě a nikde jsem nesehnala mandlové aroma, jde ho něčím nahradit nebo úplně vynechat?

Veronika (neověřeno)
10. 8. 2012 04:35:15

Dobrý den, chci dělat dort potažený touto hmotou. Může se dort po potažení hned ten den podávat nebo se musí nechat odležet? Děkuji za odpověď. Veronika

Denisa (neověřeno)
9. 8. 2012 17:14:59

Pokud se vám jak píšete roztéká a nedrží tvar tak ho zahustěte do požadované tuhosti trochou moučkového cukru a sušeného mléka ;-) Na podmazávání se používá hlavně máslový krém (tedy aspoň u nás v cukrárně) doufám že vám to pomůže.

Aneta (neověřeno)
8. 8. 2012 12:22:49

Ještě jedna prosba o radu :-)

Dort chci dělat z pátku na sobotu a v neděli večer to dílo ukázat světu.
V jedné Vaší odpovědi píšete, že by dort neměl být v lednici- marcipán zmokvá. A teď teda nevím co mám dělat, protože sklep nemám, poze lednici..Děkuju, Aneta

Aneta (neověřeno)
8. 8. 2012 12:13:24

Dobrý den,
s marcipánem jsem nikdy nepracovala a chtěla bych zkusit dort potáhnutý marcipánem. Zkusila jsem Váš recept na falešný marcipán, ale hmota nedrží tvar, když v klidu leží jakoby se "rozteče" + trochu lepí. Chtěla bych se zeptat čeho mám přidat více aby hmota měla správnou konzistenci. A jaký krém se používá na podmazání? Moc děkuji za odpověď. Aneta

Tereza (neověřeno)
4. 7. 2012 14:45:08

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, příteli budu dělat dort STAR GATE a chtěli bychom s kamarádkou dát do marcipánu barvivo ( barvivo do potravin ) je to možné, nebo ne ?

Děkuji za odpověd.

ivana.m
2. 7. 2012 16:13:05

Dobrý den, tohle si netroufnu říct, jestli ano, protože jsem to doposud dělala ze sušeného polotučného, které mě bylo doporučeno odbornicí :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
2. 7. 2012 13:48:19

Dobrý den,chci se jen zeptat myslíte že mohu použí sojové sušené mléko? zelená krabie a jmenuje se zajíc. dkuji

ivana.m
29. 6. 2012 19:47:43

Dobrý večer Romano, já nejsem typická dortařka a vždycky vyzvídám u odbornic. Takže já si myslím že marmeláda není vhodná pod marcipán, ale snad někdo napíše. Bylo mě řečeno, že hlavně mléko musí být sušené polotučné, tak toho se držím.
A kolik je potřeba na celý dort marcipánu, tak to neodhadnu.
Ivana M

Romana (neověřeno)
29. 6. 2012 08:40:14

Můžu dort potřít marmeládou a pak ho potáhnout marcipánem?Můžete mi doporučit nějaké recepty na krémy?Nemůžu u nás sehnat sušené mléko Laktimo,můžu použít jiné?Kolik marcipánu budu potřebovat na potážení dortu o průměru 26cm a výšce asi 15cm,bude mi stačit jedna dávka podle Vašeho receptu.Děkuji Romana

ivana.m
24. 6. 2012 19:22:48

Dobrý večer, tak určitě pod marcipán nedávejte krém jako je třeba ze šlehačky a pudinku. To by marcipán zmokval. Já lehce strany a vršek mažu utřeným máslem s cukrem. Ovšem ten dort když budete mít v lednici, tak marcipán také zmokvá. Já to takhle dopředu nedělám a svatební jsem dělala dva dny dopředu a měla jsem ho ve sklepě. Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.