Modelovací hmota (falešný marcipán)
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Modelovací hmota (falešný marcipán)

Modelovací hmota (falešný marcipán)
Average: 4.2 (18 votes)

Ingredience

15 dkg sušeného mléka (polotučného)
15 dkg moučkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce oleje
mandlová příchuť podle chuti
3 lžíce vody
Reklama

Postup přípravy

  1. Všechny suroviny si smícháme dohromady napřed měchačkou a nakonec propracujeme dobře rukou. Různé mléko a cukr jinak sají a tak třeba přidáte podle potřeby ještě jednu lžíci vody.
  2. Recept a rady mám od Irenky, která dělá moc krásné dorty a tímto jí děkuji.
  3. Marcipán po zpracování ztuhne vždycky, pokud dělám marcipán na potah, do lednice nedávám vůbec, rovnou potahuji. Pokud si jej dělám dopředu, zabalím, dám do lednice a před použitím zahřeju v mikrovlnce a znovu propracuji. Dělám z něj všechno, kytičky, figurky...

Čím můžou vzniknout bublinky na marcipánové hmotě kterou potahuji dort:
1. vyválení hmoty moc na tenko - na potah se vyvaluje tak na 3-5mm
2. málo podmazáno  krémem - povrch pod marcipánem musí být co nejvíce zahlazený a zachlazený
3. málo přitlačené k povrchu a ty bubliny zpod marcipánu jsou nevyhnané - já mám na to žehličku na marcipán, ale docela dobře to jde vyhladit i nějakou hladkou skleničkou a dokonce jsem to kdysi dělala i krabičkou od čaje  chce to jenom po položení plátu marcipánu na povrch dortu , jej prostě párkrát přeběhnout něčím hladkým, aby se ty bubliny vytlačily...

Další cenné rady od Irenky najdete ve fóru v kolonce rady a hledáte recept. Jsou tam odkazy a také rady jak zacházet s touhle hmotou při výrobě figurek.

Falešný marcipán

Počet porcí
1 hmota

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Hana Procházková (neověřeno)
24. 7. 2023 11:33:50

Dobrý den. Dříve jsem kupovala sušené mléko,které mělo konzistenci jemného prášku. Poslední dobou bylo všechno suš.mléko granulované (i když jemné granulky) a nedaří se mi tyto granulky v potahovací hmotě dobře rozpustit. Poradí někdo, jak toho docílit, případně, jaké mléko koupit?

Zuzka L (neověřeno)
1. 3. 2021 17:15:19

Dobrý den, velice mě zaujal recept, a tak bych se ráda zeptala, zda nemáte vyzkoušeno z této hmoty něco vyrobit a pak zamrazit už hotové? Chtěla bych hmotu použít na výrobu drobných ozdůbek na svatebí cukroví - na kytičky a srdíčka - a ráda bych si to vytvořila dopředu a zamrazila, ale bojím se, aby to pak něco neprovedlo, nebo aby jako kámen a svatební hosté si na tom nevylámali zuby... moc děkuji!

Veronika Stastna
7. 11. 2019 14:27:03

Děkuji za recept! Byla to trochu bojovka ale s dortem jsem moc spokojená a potěšil. Jen bych se příště poradila co dělat když těsto lepí, přidala jsem sypke suroviny v pomeru 1/1 ale i presto lepil. Pomohla jsem si zachladit a pracovat rychle ale za každou radu budu ráda.

mariescudlovac… (neověřeno)
21. 6. 2019 09:14:00

Dobrý den mohu si udělat z tohoto fondanu figurky 2 týdny dopředu a jak je uchovat aby nezměnili tvar?

Zdencca167 (neověřeno)
7. 2. 2019 23:18:58

Dobrý den, může jít pod marcipan krém ze salka nebo to taky nelze? Děkuji

Blanka.K (neověřeno)
17. 5. 2017 12:21:20

Dobrý den smim se zeptat kde se da přestože tohle mleko koupit.Mléko sušené Laktino

anonymousse (neověřeno)
18. 4. 2017 20:31:58

Pravý marcipán (tj. ten z mandlí) rozhodně levnější než falešný nebude. A někteří lidé jsou alergičtí na ořechy, nebo jim pravý marcipán prostě nechutná (to je můj případ, ale mně tedy nechutná ani ten falešný). Znám lidi, kteří mají vyloženě rádi tuhle mléčnou hmotu a marcipán neradi.

ivana.m
27. 2. 2017 22:15:25

Paní Zdeňko, tak to je problém potahovek Obrázek odebrán. Hlavně musí být pod hmotou nějaký krém bez tekutin, jako je třeba máslový. Potom to dělá i lednice. Já mám lednici která má na zadní části samorozmrazování a jak je tam vlhko, tak to je špatné a když to dám do sklepa do chladna, tak tam je také vlhko a druhý den to lepí.
Je to prostě o skladování a že Vám to sjíždělo, tak jestli to nebylo tím podkladem. Ivana M

Zdeňka Václavíková (neověřeno)
26. 2. 2017 15:57:00

Dobrý den, udělala jsem potahovou marcipánovou hmotu, vyválela a potáhla dort, ozdobila a dala do chladna do nádoby na přenos dortu s víkem. Druhý den, jsem se sděsila, marcipánová hmota se začla rozpouštět a sjíždět s dortu. Proč, můžete mi poradit?

Veronika Majznerová (neověřeno)
3. 3. 2023 05:47:35

In reply to by Zdeňka Václavíková (neověřeno)

Zdravím vás, já osobně misto oleje dávám ivu či jiný stužený tuk,dokonce ani med nedávám. Sušené mléko se dá nahradit sušenou smetanou. Popřipadě mi napište do mailu a pošlu vám foto po 2 dnech hotového výrobku z lednice jak vypadal než šel k majiteli.

Monika z Brna (neověřeno)
2. 12. 2016 21:53:33

Pěkný večer,
mám takovou prozbu přítel nesmí olej mohu ho nahradit maslem a kolik toho masla a zda rozpuštěne nebo aby mělo pokojovou teplotu.Děkuji Monča

Lucka (neověřeno)
3. 12. 2015 18:30:48

Dobrý den. Chtěla bych poděkovat paní Ivance za skvělé stránky, které jsou obrovskou inspirací a dovoluji si přidat recept na marcipán, který dělám já.
200 gramů sušené polotučné mléko, 200 gramů moučkový cukr dvakrát prosít. 1 polévková lžíce kukuřičného nebo rýžového sirupu, 2 polévkové lžíce oleje, 3 čajové lžičky mandlového aroma a 50 ml vody. Vodu je dobré přidávat postupně aby se předešlo případnému zřídnutí.Dělám ho už dlouho . Potahuje se mi s ním dobře a i modeluji postavičky a květinky. Je to zřejmě trošku o cviku, protože můj první pokus z marcipánem byl takový, že mi celý popraskal a absolutně se s ním potahovat nedalo. Boj jsem nevzdala a dnes mám za sebou již několik dortíků. Přeji všem snaživým kuchařinkám i paní Ivance ať se daří nejen ve vaření, ale i v životě. Lucka.:-)

Marcela Pažoutová (neověřeno)
2. 12. 2015 23:32:50

Vážené paní a slečny Mám pro Vás radu,která se osvědčila mě a že sem dortů už napekla.pod dort nikdy nedávejte pokud ho chcete potáhnout žádný jiný krém!( ALE URČITĚ HO NAMAŽTE A TO OBYČ.MÁSLOVÝM KRÉMEM) Změklé máslo utřete s moučkovým cukrem. DALŠÍ DŮLEŽITÁ RADA- nejlepší jsou gelové barvy do marc.! Pokud máte jen práškové řeďte je zásadně VODKOU TOU MŮŽETE I LEPIT FIGURKY NA DORT A NAKONEC HO CELÝ VODKOU POTŘÍT BUDE KRÁSNĚ LESKLÍ nebojte se peču převážně pro děti alkohol vyprchá.Co se týče uskladnění tak marcipán nemá rád moc zimu tam pak nevysychá ale teče.

Kamila (neověřeno)
15. 10. 2015 13:38:01

Dobrý den, mně se hmota podařila uhníst perfektně, perfektně se s ní i pracovalo. Dort jsem nazdobila v noci a už druhý den se hmota začala roztíkat, za 2 dny bylo úplně po ní. Potahovala jsem suchý korpus. Nevíte, čím to mohlo být?

Marcela (neověřeno)
15. 10. 2015 12:20:00

Přemýšlím... proč pak by se dělala falešný marcipán? Když si sečtu suroviny? Na kolik to tak asi výjde peněz? když se kouknu na cenu marcipánu (odkaz na stránky byl vymazán administrátorem) , tak to asi zase o tolik levnější nebude ne? když už si vezmu, že si kousek připlatím a mám pravý marcipán, který netuhne a dobře se zpracovává.

Monika (neověřeno)
8. 2. 2015 20:41:40

Dobrý den, je možné použít pastovaný med nebo kukuřičný sirup.Děkuji za odpověď

Nepřihlášený (neověřeno)
16. 1. 2015 14:11:07

Tak tentokrat byla hmota naprosto skvela a uz se tesim, az budu delat dalsi. Moc moc dekuji za recept.

Nepřihlášený (neověřeno)
15. 1. 2015 16:08:41

Dobry den, zitra se chystam na potahovani 3. dortu podle tohoto receptu. Napoprve jsem byla prekvapena, jak dobre se s nim pracuje, ale podruhe byl hrozne lepkavy a nemohla jsem ho odlepit z peciciho papiru a dat na dort. Nakonec se prece jen povedlo, ale rikala jsem si, ze uz nikdy vice. Presto jsem se do toho pustila znovu, tak doufam, ze to pujde lepe.

ivana.m
31. 10. 2014 20:58:57

Dobrý den Lucko, já to připracovávám až do hotové hmoty. Dám pár kapek nějakého alkoholu na talířek, smíchám s barvou a pak to zpracuji s hmotou a flekaté to nemám :-) Ivana M

Lucka (neověřeno)
31. 10. 2014 16:56:13

Dobrý den Ivanko,zkoušela jsem marcipán barvit práškovou barvou, ale také jej mám flekatý. Přidáváte barvu hned při zpracování těsta nebo až je těsto hotové? Moc děkuji, Lucka

ivana.m
16. 10. 2014 18:01:07

Ivi zdravím, tak něco obarvuji gelem, ale obarvuji i práškem. Kápnu si trochu alkoholu na talířek, ale opravdu jenom trochu , barvu rozmíchám a pak to zpracuji a flekaté to nemám. :-) Ivana M

ivi (neověřeno)
16. 10. 2014 10:48:28

ahojky ivanko,mám takovou prosbu,čím obarvuješ marcipán,to máš obarvené s gelovýma barvama?s obyčejnýma barvama s drogerie mám špatné zkušenosti,nejsou tak pěkně barevné a figurky jsou z toho takové flekaté,mohla bys mi poradit,jak ty figurky správně obarvit,předem moc děkuji :-)

ivana.m
7. 9. 2014 15:06:48

Zdravím, koukněte tam kde mají v regálu vanilkový cukr, barvy na potraviny apod. Tam většinou mívají i tyhle esence. Ivana M

Alexandra (neověřeno)
6. 9. 2014 23:55:45

Ještě bych doplnila pár postřehů. Možná se budou hodit pro začínající "potahovačku" jako jsem byla dnes já: Dělala jsem dvoupatrový dort 23 a 20 cm průměr. Hmotu jsem dělala z 2 x 300 gramů ingrediencí, tj. 4 dávky dle receptu viz výše. Hmoty bylo habaděj, zbylo dost na ozdoby a hlavně na ujídání ( přítel mi toho ujedl fakt dost). Dávka vody v receptu je opravdu základní, já přidala do každé dávky ještě 3 lžíce navíc, ale hodně záleží i na tom kolik dáváte mandlové tresti. Barvy jsem použila obyč. práškové rozpuštěné ve vodě. Pak jsem je jednoduše přímíchala do hotové hmoty a zase dosypala sušeným mlékem. V míse se barva hůř zpracovává, doporučuji v míse jen chvili zpracovat a pak dopracovat na vále. Celkem mne to zabralo necelé dvě hodinky práce, ale opravdu jsem nikam nespěchala, a spíše jsem si to užívala.Ještě jednou díky za perfektní recept.

Nepřihlášený (neověřeno)
6. 9. 2014 23:16:25

Teď jsem s ní právě dopotáhla dort a paráda...byl to můj první potahovaný a musím se pochválit. Měla jsem z toho větší strach než z porodu :-o)) Dvoupatrový dort pro 4 letou slečnu hotov...:-o)))

Nepřihlášený (neověřeno)
29. 8. 2014 20:55:06

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Dnes jsem zkoušela váš marcipán a dělala jsem ho přesně podle ingrediencí, ale je tekutý a roztéká se. Zítra s ním chci potahovat dort. Ztuhne ještě nebo radši do ledničky s ním? :-) děkuji :-)

ivana.m
24. 8. 2014 20:11:58

Dobrý večer, tak do lednice to nedávajte, to Vám hodně ztuhne. Tedy ono to stejně ztvrdne, ale opravdu hodně, hodně opatrně to rezehřejete v mikrovlnce a propracujete :-) ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 8. 2014 15:41:54

dnes jsem zkusila poprvé a dopadlo to :-) jen ještě potřebuju radu,jak dlouho to mám nechat v lednici,než začnu dávat na dort a jakou má hmota asi tak trvanlivost,moc děkuju (Y)

ivana.m
22. 8. 2014 17:01:44

Adriano zdravím, to je príma že nejenom já už teď vím, že jde použít i jiné sušené mléko :-) Ať se Vám daří :-) Ivana M

Adriana (neověřeno)
22. 8. 2014 10:52:03

len pre zaujimavost som vobec nepouzila modre mlieko ako odporucate, ale polotucne krabicove z Kaufl. ktore bolo v akcii a cukor aky som mala doma, mad z Lidu...nic specialne a vysla mi krasna, leskla a pruzna.

Adriana (neověřeno)
22. 8. 2014 10:48:52

Dobry den,
nevedela som ako prispiet do fora, tak to davam ako odpoved na tuto otazku.
Vas recept sa mi velmi pozdaval, ako aj ohlasy na neho. Mala som podobny recept s bielkom, s upozornenim, ze sa s tym nerobi dobre. Isla som radsej do vasho receptu. Robim si hmotu z MM a viem z nej urobit hocico, okrem figuriek. Hladam hmotu vhodnu na figurky a myslim, ze som ju prave nasla. Potahovala som s nou 1x dost zlozity tvar, vrtulnik! A dopadlo to vyborne. Okrem maleho defektu a chvoste, je dokonaly. A chuti uzasne.
Este raz dakujem.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.