Čočková polévka
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost
     

Čočková polévka

Čočková polévka
Average: 4.8 (5 votes)

Ingredience

20 dkg čočky
1,2 l vody
sůl podle chuti
2 lžíce sádla
1 středně velká cibule
česnek a majoránka podle chuti
Jíška:
2 lžíce sádla
3 lžíce hladké mouky
1 dl vody
Reklama

Postup přípravy

  1. Do vody si nasypeme vypranou a přebranou čočku (může být i předvařená), osolíme a přidáme cibulku, kterou jsme zesklovatěli na sádle. Dáme vařit a uděláme si světlou jíšku. Rozehřejeme sádlo, přisypeme mouku a krátce mícháme, jakmile začne mouka hnědnout dáme jí pryč. Do vychladlé jíšky přilijeme vodu a rozmixujeme.
  2. Jakmile začne čočka měknout, zahustíme jíškou (možná že nespotřebujete všechnu), přidáme majoránku, česnek a ještě sůl podle chuti.
  3. Jíšku provaříme, ale hlavně necháme změknout čočku.
  4. Do polévky si můžeme nakrájet i párek.
Počet porcí
4

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
4. 2. 2021 08:13:56

:-) Jani, také Vás moc zdravím a hodně jste mě Vaším příspěvkem potěšila :-) Abych se přiznala, tak jsem ohrožená důchodkyně a také zavřená doma ,natáčení a kladné příspěvky mě dost drží . Opatrujte se. Ivana M

Jana B (neověřeno)
3. 2. 2021 13:49:37

Zdravím Ivanko, z toho jsem vždycky nejvíc "odvařená", jak máte uklizeno a jde vám to od ruky. Jinak vám musím moc poděkovat za ty roky, co podle vás vařím. A teď, když je korona a děti doma, jsou vaše stránky moje záchrana! Jste skvělá! Opravdu děkuji a přeji ať všechno jde co nejlépe :-)

Lucka (neověřeno)
25. 4. 2013 22:00:23

Dělala jsem poprvé a dopadla na výbornou. Děkuji za recept.

ivana.m
9. 7. 2012 19:31:58

Dobrý den Petro, to mám radost a musím Vám napsat, že u nás to zase bylo naopak :-) Dcera se nechtěla učit a vyhovuje jí, že se podívá na video a já jí do toho víc nemluvím :-) Ať se daří. Ivana M

Petra (neověřeno)
9. 7. 2012 14:59:03

Som síce Slovenka ale vaša stránka je úžasná. Moji rodičia do mňa stále dobiezajú že sa mám naučiť variť ale sami ma k tomu ani nepustia o tom aby mi povedali alebo ukázali ako na to ani nehovorím .Ja viem je to trošku zvláštne :D Každopádne vaše recepty sú užasné a hoc sú v češtine tak až na pár drobností im rozumiem veľmi dobre. Šošovicovú polievku milujem a tak vám ďakujem za tento recept aspon už mám akú takú predstavu ako na to. Síce moja mama do toho dáva ešte zemiaky tak ale na to sa jej ešte opýtam :-)

tojepeklo (neověřeno)
21. 2. 2012 14:24:25

Pani ma pravdu,ja tez zahustuji moukou primo na cibulku,je to rychle a neni potreba prebytecny tuk,myslim ze v kazde kucharce postup naleznete stejny.

BRONA GURTLEROVA (neověřeno)
13. 1. 2012 00:17:31

jen by mě zajimalo.proc neudělate jišku hned na te cibulce?zda se mi že tam je moc tuku.a tajiška když to nechate vychladnout a slijete vodou tak nemate hrudky no zda se mi to zbytečne komplikovane.

ivana.m
2. 12. 2011 11:32:37

Honzo, to uklízení je nejhorší :-) Tedy já když natáčím, tak to vypadá, jak mám uklizeno, ale já to všechno hrnu za kameru, aby se to nepletlo a pak si taky zoufám, zase nádobí :-)

honza (neověřeno)
2. 12. 2011 10:02:45

trakze dnes udelam jen polevku,vypada to jednoduse takze doufam ze se mi to povede,vcerejsi langose mi dali zabrat,hlavne to uklizeni po tom vsem.je stejne patek a nemusi se ma rodina porad prejidat,ze jo? zitra si to vynahradime,takze zdravim a drzte mi palce.honza

Nepřihlášený (neověřeno)
21. 11. 2011 00:52:44

To mixování jíšky zbytečnost, ani se nemusí dávat vychladnout - prostě jakmile trochu ztmavne, tak jí z pánve nalít do čočky. Zbytečný si to jakkoliv dál komplikovat. O.

janaS. (neověřeno)
30. 3. 2011 22:12:24

pokud můžu opět reagovat, já to dělám přesně tak. A když vařím třeba zelí, dám na olej špek a cibuli na kostičky, až zezlátnou, posypu trochou hladké mouky, zamíchám a vliju do vařícího se zelí. Já jsem opravdu ještě hrudky neměla. :-)
Tak ať se daří.

ivana.m
30. 3. 2011 20:07:11

Dobrý den paní Eliško, tím že to mixuji nožovým mixerem s tou vodou, tak je jíška pěkně hladká. Jak píšete, že udělanou jíšku na pánvičce nechat vychladnout a pak zamíchat do polévky, tak předpokládám, že se udělají kousky. Proto to dělám takhle.
Úplně nejlepší jsou polévky s jíškou, které se dělají tak, že uděláte jíšku v hrnci ve kterém budete vařit polévku a do horké jíšky zašleháte metlou vodu nebo vývar, přidáte třeba zeleninu a vaříte.
přeji hezký večer. :-) Ivana M

eliška (neověřeno)
30. 3. 2011 18:54:09

tak já nevím, na internetu zase radí do teplé polévky studenou jíšku a naopak...já to udělám přesně podle paní Ivanky, i když mi to připadá zbytečně složité.

eliška (neověřeno)
30. 3. 2011 18:35:11

děkuji, takže jestli jsem to pochopila správně, jen osmahnu cibulku, zasypu moukou, chvilku osmažím a pak to takhle přimíchám do polévky?

janaS. (neověřeno)
29. 3. 2011 19:52:10

Dovolím si souhlasit s tímto postupem. Jednou jsem zalila jíšku vodou, srazila se mi a od té doby jen horkou jíšku do jídla a zamíchat, hrudky se mi nikdy neudělaly. ;-)

radka (neověřeno)
29. 3. 2011 16:16:40

Eliško, rozhodně bych tu jíšku nelila horkou do polévky, nechte ji trošičku zchladit a potom po lžících přidávejte do polévky, která se nevaří klokotem, jen mírně, ale určitě bych si nedělala nějakou kejdu na pánvičce, protože to budete mít o problém víc a nikdo vám nezaručí, že se vám ty hrudky neudělají, já to tak dělám skoro dvacet let a polévka je krásně hladce krémovitá

eliška (neověřeno)
29. 3. 2011 15:51:46

nebo mě napadlo do té teplé jíšky nalít trochu teplé vody, rozmíchat a pak přilít do polévky...bojím se že kdybych ji tam tak vysypala přímo z pánve zůstanou mi tam hrudky v polévce.

eliška (neověřeno)
29. 3. 2011 15:16:45

dobrý den,jsem amatér a polévku budu dělat poprvé. v mnoha receptech jsem našla že se jíška připraví a hned z pánvičky se dá do polévky, je to jedno nebo je lepší dělat ji jako vy? nechat schládnout, rozmixovat a pak přidat do polévky.

ivana.m
13. 6. 2010 11:59:03

Ahojky Silvo, příště to vyzkouším :-) i s mrkvičkou :-) Ale počkejte, tak do měsíce bude nový design, to bude změna, ale fakt bombová :-) Přeji hezký víkend. Ivana M

Silva (neověřeno)
13. 6. 2010 10:46:52

Ivanko, já přidávám ještě do polévky buď nastrouhanou nebo na půlměsíčky nakrájenou mrkvičku. To nám moc chutná.

Můsím moc pochálit super vylepšenou webovku. Video se přehrává s super kvalitě. Opravdu mohu všem doporučit. Jste skvělá kuchařka. Díky Vám se vylepšuju ve vaření ráda a baví mě to.

Nepřihlášený (neověřeno)
2. 6. 2010 19:29:29

Já zeleninu a listí (např. petrželové) mixuji na tom malém mixerku za 500 kč (čoper mu říkají). Tu polévkovou zeleninu pak zamrazím v igelitovém sáčku na plocho a mám ji v mrazničce. Před vařením jen ulomím potřebný kousek. Ta zelenina má pak průměr asi 2 - 3 mm. Velmi brzy se uvaří a na polévky je perfektní, protože tam je i petrželové listí.

Veronika (neověřeno)
15. 7. 2009 21:51:14

Devcata tato polevka je vyborna kdyz se do ni prida kysele zeli,varit i s tou cockou a pak dle postupu...Mnamka!!

Nikynka (neověřeno)
15. 3. 2009 17:52:43

Ahoj Ivanku, dekuji za tento recept, cockovku mam moc rada, tak snad ji brzy uvarim :-) Posledni dobou me ale chyta chut na cocku na kyselo a tu bohuzel na vasich strankach nemuzu najit Obrázek odebrán. Tak jsem vas chtela poprosit jestli byste nemohla pridat receptik..?
Dekuji Niky

Vladka (neověřeno)
12. 3. 2009 23:09:14

Dobry večer!
Pani Ivanko už sem si zrovinka říkala jestli tam dáte tu čočkovou polévku.Jsem začátečník ve vařeni tak se pokouším,hurá dala ste ji tam tak vam moc dekuji.Mam na ni pořád chut tak ted si ji mužu udělat.Přeji jen at se daří.Vladka

Martinka (neověřeno)
5. 3. 2009 14:45:30

Ahoj Ivanko, tak jsem si dneska opět našla trošku času, podívat se co nového vaříš. Čočkovou polévku dělám tak trošku jak popisuje Marie. Na cibulku dám zpěnit nastrouhanou kořenovou zeleninu, pepř,bobkový list, opražím zaliju vodou a přidám namočenou čočku. Vše uvařím do změknutí, odeberu trošku čočky do misky a zbytek polévky rozmixuju. Vrátím celou čočku, osolím, přidám vegetu, majoránku, česnek. Polévka už je tou zeleninou a cibulí většínou zahuštěná, proto přidávám zásmažku jen někdy. Do hotové polévky přidám na kolečka nakrájený a opečený páreček a petrželku. K tomu mixování mě donutily kdysi moje malé děti, které by žádnou zeleninu ani cibuli v polévce nejedli. A takhle jí neviděly a jedly. Ahoj. Martinka

Návštěvník (neověřeno)
5. 3. 2009 14:30:03

Ahoj Ivo,já dávám i zeleninu mrkev,petržel,celer nastrouhanou na jemno jak na bramboráky tu hodím na máslo a chvíli dělám pak přidám mouku a udělám jíšku.Čočku mám namočenou aspoń 1h tu potom vařím až už je trochu měkká tak přidám tu zelinu(jíškovou zelinu)+ nové koření ,celý pepř ,sůl,majoránka,česnek a pol.koření.Nám takto chutná možná není ta správná čočkova někdy dám i vejce.Tak zátím zdarec Marie

Hančí (neověřeno)
5. 3. 2009 12:48:09

Hanko,já dávám ocet i sůl, při konci vaření a bobkový list, ihned, na začátku varu.Zahušťuji máslovou jíškou.Zdá se mi to jemnější.Ahojky Hančí

verka123 (neověřeno)
5. 3. 2009 08:45:25

Hanko, já tam ocet ani nepřidávám, protože dělám polévku zásadně když vařím čačku na kyselo, to už s ní počítám na druhý den na polévku a nám to chutná, ona je potom taková maličko navinulá. Za zkoušku nic nedáš a určitě když bych jí dělala jen z čočky, tak bych si tam asi ocet přidala, my jsme na něj zvyklí. Věrka.

Hanka (neověřeno)
4. 3. 2009 21:40:03

Taky to tak znam jak pise iris, jde o to urychleni zmeknuti, spis by melo zajimalo zda pridavate ocet? ten je tam dobry, ale ma si ho dat kazdy az podle chuti do sve porce nebo ho mohu pridat ke konci vareni ci jak postupovat? dekuji

Ahojky Iris, abych ti řekla pravdu, tak u nás doma nikdo tyhle jídla nejedl a tak když jsem je nevařila, tak jsem nenačerpala potřebné informace. Ale když jsem někdy dělala čočku, tak jsem jí určitě vařila solenou a dobrý. Ovšem jestli to trvalo dýl, to už je jiná věc. měj se Ivana M

iris (neověřeno)
4. 3. 2009 20:49:41

Ahoj Ivanko. já zase zírám, že tak elementární věc tě překvapuje.
Každá luštěnina se má vařit neosolená, protože prostě nezměkne jak má, vaří se pak zbytečně dlouho, to je taková zásadní věc.To je prostě staletími ověřená zásada. Ale vím, že jste to doma asi moc nedělali, tak jsem ráda, že chutnalo. To je jako bys vařila brambory v octové vodě. Jinak tu polévku dělám úplně stejně, doporučuji přidat satureku, kvůli nadýmání, ale nevařit, zrovna tak jako se nesmí vařit dlouho majoránka.

peťule (neověřeno)
4. 3. 2009 17:40:33

Moc děkuji za tenhle recept čočkovou polívku miluji a vždycky jsem byla líná najít si recept :o)A teď se mi objevil i na mým oblíbených stránkách,tak mám radost.Hned si ji jdu uvařit

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.