Naložení a uzení vepřového masa
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost

Naložení a uzení vepřového masa

Naložení a uzení vepřového masa
Average: 4.3 (16 votes)

Ingredience

1 kg masa
2 dkg soli pragandy (rychlosůl)
lák na zalití:
10 l vody
50 dkg soli pragandy (máte-li rádi víc slané dejte 60 dkg)
Reklama

Postup přípravy

Udíme kousky které váží kolem kila dvacet. Maso dobře zvážíme a odvážíme i sůl, kterou do masa dobře vetřeme. Já nakládám maso bez kosti, protože jsem jednou nechala maso déle naložené a kost jsem cítila. Skládáme ho do smaltované nebo kameninové nádoby. Nádobu uchováváme v lednici, nebo studeném sklepě.
Po třech dnech zalijeme maso lákem aby bylo potopené a dáme zpět do chladna. Celkem necháme maso odležet týden, ale můžeme i déle.
Před uzením maso umyjeme v hodně teplé vodě a osušíme. Dáme do udírny. U nás doma udíme jenom ve vodní udírně. Plynovou bombou rozpálíme uhlí a udíme asi čtyři hodiny na 90 st. No ono to ze začátku je spíš vaření v páře. Po čtyřech hodinách začneme přidávat na uhlí kousky rozsekaného tvrdého dřeva, které vlastně dodá masu tu uzenou chuť a udíme další asi 4 hodiny. Samozřejmě záleží na druhu masa.
Maso z téhle udírny je krásně šťavnaté.

Naložení a uzení vepřového masa +videorecept

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Nepřihlášený (neověřeno)
10. 7. 2012 15:57:00

Dobrý den,Čestmíre po přečtení vašeho příspěvku ohledně nakládaní masa a druhu solí které se používají k nakládaní masa musím nesouhlasit.Praganda je dusitanová nakládací sůl s obsahem dusitanu sodného 0,5-0,6%,Sanitr je dusičnanová nakládací sůl s obsahem dusičnanu max.3%,ale používaní této solící směsi je zakázáno protože hrozí při špatné manipulaci těžké až nevratné poškození zdraví!!!a poslední je klasická kuchynská sůl s jodem.V žádné solící směsi není cukr!!!jen obsahuje normou danou příměs jodičnan draselný(JOD)33-58mg/kg.

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 6. 2012 17:01:07

Já si bez břízy uzení nedokáži představit. Dřevo míchám, preferuji buk, břízu, olši, švestku,jablko. Ještě k bříze, musí být zdravá (jako všechno ostatní dřevo), suchá a bez kůry. Tu sundavám u všech dřevin.

Jura (neověřeno)
1. 6. 2012 21:31:52

Dobrý den.
Měl bych zájem o Vaši Malou školu uzenáře. Je možné ji sehnat,popř.
objednat poštou?
Děkuji.
Jiří Holec
Huslenky 636
75602

Nepřihlášený (neověřeno)
10. 4. 2012 11:30:17

taky si myslím, že používat rychlosůl na domácí uzení je zvěrstvo. Tu máte ve vsšech průmyslově vyráběných uzeninách a je to jed. Stejně tak je vše zakoupené málo vyuzené, aby to neztrácelo příliš na váze.
Lety oveřený postup je: dobře maso okrájet, omýt, nesmí zůstat krev, osušit, vyválet kousky masa ve směsi soli a cukru (na 1kg masa 30dk soli a troška cukru, na těsno naskládat do kameninové nádoby (ta musí být důkladně vymytá převeřenou slanou vodou, potřu utřeným česnekem, množství dle chuti), přidám trochu kuliček jalovce, pak naskládám další vrstvu, překryju převařeným nasoleným hadrem, zatížím dřevěnou deskou a kameny, čím větší váha, tím líp, aby se z masa vytlačuila veškerá voda, kterou pustí. hrdlo nádoby zaklopím hadrem, zavážu provázkem, dám do studeného sklepa (ideální teplota 4 st, nechám šest týdnů ležet, nepřekládám maso. Před uzením se maso omyje ve vlažné vodě a osuší. Udím nejdříve teplejším kouřem, aby se maso zatáhlo a pak přejdu na studenější, doba uzení dle velikosti štůčků, ale min. 12 hod, kdy amso má tmavě červenou barvu, je sušší a tužší, ale nemusí se hned konzumovat nebo zamrazit, ale může se pověsit na suchou a dobře větrananou půdu, kde pát měsíců může klidně viset.

Schuge (neověřeno)
4. 4. 2012 22:25:05

Pepíno, Vaši známí vyhodili maso, protože bylo buď špatně naložené, nebo špatně vyuzené. Jaké teploty by musela udírna dosáhnout, aby zinek "vysublimoval a vešel" do masa? 700, nebo 800°C??? V udírně docílíte při uzení max.120°C,při vyšší teplotě už se maso peče. Já udím v pozinkovaném sudu už přes třicet let (viz.článek "Chvála kouře", na jiném místě těchto stránek), a uzené, klobásy i salámy jsou vždy prvotřídní. Je pravda, že každá nová udírna, především ale zděná, nebo dřevěná, by se měla nejprv pořádně naprázdno "nakouřit", jako pan Vorel pěnovku.Takže, kdoví čím to bylo?
Jirka Š.

Pepíno (neověřeno)
4. 4. 2012 20:25:07

Někdo jste se ptal na možnost uzení v udérně, snad z pozinkovaného plechu. Známí takto vyudili asi 50 kilo masa a všechno ho zakopali, protože nebylo k jídlu. Zinek totiž při vyšší teplote vysublimoval a "vešel" do masa ... to byla jejich zkušenost. Tak pozor na to. Nerez jistě nemá chybu. Nebo snad máte s takovou udírnou jiné zkušenosti?

Věra (neověřeno)
9. 3. 2012 08:41:44

Dobrý den, měla bych zájem o vaši studii na téma uzení:-) jsme naprostí začátečníci a rádi bychom získali nejdříve ucelený obraz informací,než se pustíme do samotného díla. Děkuji předem. Věra

ivana.m
23. 2. 2012 21:38:35

Dobrý večer pane Pavle, určitě se ho zeptám a napíšu. My udíme tu menší kýtu a ta má kolem osmi kilo. Tu udíme nejméně 10 hodin, vlastně v té vodní udírně to 4 hodiny vaříme v páře a pak udíme. Ovšem hodně, hodně záleží na naložení kýty a tu si necháváme naložit odborníkem, protože on na to má tamblovací stroj a to maso je stejnoměrně naložené a natřesené.
Vždycky používáme rychlosůl. určitě to půjde i s normální solí, ale to neděláme.
Jestli je maso prouzené i vevnitřku, to už prostě máme nějak v oku. Právě že záleží na velikosti masa a teplotě v udírně.
Ivana M

pavel.61 (neověřeno)
23. 2. 2012 17:58:02

Dobry den p.Ivanko,
kouknul jsem na vase video a libi se mi protoze budeme taky udit na velikonoce,ale mohla by jste se zeptat toho vaseho znameho reznika-uzenare na uzeni cele kyty i s kosti?Jak ji dlouho udit(12-15kg),abych poznal,ze je spravne prouzena?A jestli muzu pouzit misto rychlosoli klasickou ci morskou hrubou?
Dekuji moc za pomoc.
S pozdravem Pavel

Monika (neověřeno)
25. 1. 2012 16:17:38

Dobrý den,

jsem začátečnice jak s vařením,pečením,tak i s uzením...Spoustu vašich receptů jsem již vyzkoušela a celkem se dařilo :D

Jen jsem se chtěla zeptat co za maso se dá udit, aby stačilo pouze naložit podle daného receptu?

Přitel nemá rád moc prorostlé...

Děkuji.

Monika

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 1. 2012 15:27:49

Ahoj, udíme jedině Olší a kůru určitě oloupat. Na poslední hodinku dáváme třešeň, také bez kůry.

Nepřihlášený (neověřeno)
27. 12. 2011 12:01:49

Dobrý den, nejprve odpovím. Já vždy udil jen třešní a bylo to pokaždé vynikající. Samozřejmě buk je dobrý. vždy bez kůry.
Ještě se vyjádřím k tomu, jak se zde lidi obviňují a říkají že jejich maso je nejlepší a ostatní že to maj jistě na h...o. Takhle přece ne Vážení. Ať si každý dělá maso jak chce. Tohle je snad poradna a ne soud. Vážně mě to mrzí, jak jsou lidé bezohlední. Česnek, nečesnek, pragandu nebo ne. Fakt ubohost, někomu řikat, že to dělá na h...o a že on má nejlepší. Už se ani nemůžu na to dívat. VELKÉ SBOHEM LIDE ČESKÝ!!!!

ajka (neověřeno)
19. 12. 2011 06:57:37

dobry den radi sledujeme vaše stránky a vařime
chtěli bychom se zeptat na uzení masa čim to je že 4 kamaradi máme pěkně vyuzené maso a 1 ho má syrové
každy ma svoje naložené a vše se udí najednou
děkuji za odpověď

laco (neověřeno)
17. 12. 2011 13:11:51

Takto to má presne vypadat,naši starý dedovia to robili stejne.Nemali ani chladničku a pamätám si na že vyselo na krokvách pod štítom len zvrchu ochránené papirom do tvaru lieviku aby na mäso nesadal prach a takto ošetrené mäso sa jedlo uprostred leta v najväčších horúčavách.údilo sa nie hodiny ako to tu niektorí prezentujú ale niekolko dní.údenie v parných a podobných udiarnach síce nemá zlú chut ale nevydržalo bez skazy pokial by nebolo zachladené.údene mäso je predsa suché,tuhé do ktorého ledva ide nôž.A nie s parných ktoré sa podobá na kupované rolky s marketu plné vody.Takto sa robilo aj s klobásov ktora sa nechala údená vysušit a dokonca dedo ju mával v štrichu na zbožie ked tam vopcháš ruku v lete zistíš ake je uprostred chladné.Klobásou odtial by ti hlavu rozbil.A to bola kvalitka.Mne najviac chutí táto klasika.údime len bukom,suchým a odkôreným.

Jindra (neověřeno)
11. 12. 2011 19:22:40

Dobrý večer . Chci se prosím zeptat jestli je k uzení vhodné dřevo jasan a jak prosím správně maso uchytit do uzáku.Jak ho správně pověsit. Máme v uzáku napříč kulaté tyče. Jedná se o bůček bez kosti , krkovici a kýtu. Díky za postřehy.

ivana.m
11. 12. 2011 14:16:31

Dobrý den Čestmíre, zrovna jsme uzené vyndali z udírny. No já dávám 1,9 dkg soli na kilčo a možná asi trochu příště přitlačím. Jinak jak tady vychvalujete s česnekem, tak to musíme zkusit :-) Přeji hezký den a já jdu zakrojit. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
11. 12. 2011 13:51:01

Zdravím.Přečetl jsem si všechny příspěvky,je to pěkné čtení.Jsme 4 kamarádi a každy rok spolu udíme dvakrát.Každy si nakladá maso sám a každý jinak,jeden to má naložné 3týdny v normální soli,druhy tyden v pragandě pod.Duležité je,že všichni to máme super.Nic proti pragandě nemám,je to rychlejší ale někteři si pletou názvy,praganda je hotová směs soli,cukru a rychlosoli a rychlosul je sanytra neboli dusičnan.Pragandy se dává asi 250g na 10kg .Rychlosul se míchá se soli a cukrem, na kg soli 20-30g rychlosoli.Já osobně maso nakládám podobně jak paní Ivana a mám ho vždy dobré,ale nedovedu si ho představit bez česneku,to není to pravé uzené.Udíme na olši,někdy to kombinujem s třešní,šveskou nebo jabloni,podle toho co seženem.Dubem nikdo neudí,hodně bukem,ale někomu se to maso zdá světlé a přidává k němu olši.Jěště jsem neslyšel,že by někdo udil na bříze.Přeji všem perfektní uzené.Čestmír.

miki47v@seznam.cz (neověřeno)
15. 10. 2011 23:22:08

Vážená paní Ivanko, plně souhlasím, že množství sanytru (je to chemicky dusičnan sodný a nebo draselný) je minimální. V solicí směsi je v literatuře doporučováno množství do 30 g na 1 kg soli + 30 g cukru. Když by někdo naložil maso pouze do salnytru tak se nejspíš otráví. Já doporučuji po zkušenostech pouze 10 g sanytru na 1 kg soli. Pragandu ne je to pro mě jed. A že mám pravdu....Není problém si to nalézt na wikipedii a nebo v seznamu " E". Obsahuje 0,3-0,6 % dusitanu sodného a nebo draselného, který způsobuje krásně červené zbarvení masa již po 14 dnech naložení, ale maso je stále tvrdé, jak Vy (která udíte ve vodní udírně a maso vlastně vaříte v páře) tak ti v té normální, maso vlastně změkčují teplotou při uzení. Ovšem za ztráty chuti klasického uzeného. Pouze křehkost a šťavnatost vašeho uzeného (vařeného v páře) budou excelentní. V těch klasických udírnách to bude "tvrdý a vysušený behdál", který není možno ani vzdáleně přirovnat ke staročeskému uzenému.
Vladimír Šmíd

Bossy (neověřeno)
2. 10. 2011 12:05:27

Díky za odpověd,ptal jsem se proto jelikož místní na vesnici udí jen na olši
a s kůrou a samozřejmě i jiným tvrdým dřevem,ale za 25 let uzení a hlavně klobásky mně to nedalo a napsal jsem (ono asi každý má jinou zkušenost,jaké dřevo)
někdo vychvaluje jen olši,jiní zas buk (souhlas) dub (někdo zavrhuje) veškeré
peckoviny (jablon,hrušen,švestka,merunka atd.) někdo udí s peckovinami celý proces
a někdo přidá na konec.
A s tou olší,bylo mi sděleno,že kůra může být (mně se to nezdá)
Jarda

Nepřihlášený (neověřeno)
1. 10. 2011 07:28:47

Zdravím p. Ivano už va roky to dělám podle vašeho receptu, a nejen ja le i kamarádi a všichni maj boule za ušima jak se cpou. Díky za recept:-)

ivana.m
28. 9. 2011 09:06:11

Dobrý den pane Vladimíre, já jsem psala že sanytr je nebezpečný když se nenamíchá se solí, tak to je asi pravda ne? Proto to nechci tady doporučovat. Lidi docela špatně čtou, nasolí si to jenom sanytrem a bude průšvih. A že špatně čtou to jsem se přesvědčila, když někdo dal 10 dkg soli na 1 kg masa.
Já Vám věřím, že máte pravdu že je to nezdravé, ale my udíme tak velmi málo, že nám to snad neuškodí. A ani uzené maso nekupuji často. Jinak v udírně ve které udíme je maso krásně měkounké a nemusím ho dovařovat. Moc si vážím Vaší nabídky, že by jste mě poslat Vaší knížku, ale já se tomuhle tématu nějak nebudu věnovat.
Hezký den Vám přeje Ivana Malatincová

miki47v@seznam.cz (neověřeno)
27. 9. 2011 22:31:33

Zdravím.
Celý život udím maso a vždy jsem se setkával se zoufalci kteří místo staročeského uzeného vyrábějí tzv. "takyuzené" jako "opsané" z našich "takymasnýchkrámů". Nedá mě to a musím se ozvat.

Tak ta vaše informace, že rychlosůl Praganda je lepší je úplně mylná. Vážená paní Ivanko M. rychlosůl obsahuje 0,3-0,6 % dusitanu sodného a nebo draselného a ten je zařazen mezi jedy. Tzv. salnytr což je dusičnan draselný a nebo sodný je pouze zařazen do látek nevhodných a nebo pouze nebezpečných (oba, dusitan i dusičnan jsou v seznamu tzv. "E" a můžete si je tam vyhledat i s charakteristikou a nebezpečností). Je ovšem pravdou, že na 1kg kuchyňské soli se přidává 10-30 g salnytru + 30 g cukru. Vzniká tzv. solicí směs používaná celé věky na nasolování masa k uzení. Staročeské uzené se nedělalo nikdy jinak.Ale mělo to jednu nevýhodu, maso se muselo nechat naložené i 5-6 neděl. Snad ti co nechtěli ani salnytr tak dávali pouze sůl a cukr a maso měli pouze šedivé. A název rychlosůl je také podvod na spotřebiteli nic neurychloval pouze zabarvení masa bylo pěkně červené již po 14 dnech naložení. Rychlosůl je pouze vhodná na postupné otrávování a pro "takyuzenáře" kteří po 14 dnech naložení mají maso krásně červené ale tvrdé. Maso potom vyudí a měkost doženou tzv. dovařováním nebo uzením při vysokých teplotách kdy se spíše upeče při 80-90 st. C. Ostatně na téma uzení jsem napsal cca 100 stránkovou Malou školu uzenáře, tady to nebudu rozebírat je to podstatně složitější. Máte-li o ni zájem zájem napište.
Vladimír Šmíd

Nepřihlášený (neověřeno)
21. 9. 2011 22:41:54

Jardo, udíme už léta, máme vyzkoušenou jak olši tak buk, mohu však doporučit pouze ten buk, a to v každém případě bez kůry, dřevo s kůrou hodně kouří a maso je hodně černé a napovrchu nahořklé, máme maso krásně růžové a chutná širokému okolí.

Wendy (neověřeno)
21. 9. 2011 00:26:31

Máme udírnu (asi pozink., ale nevím určitě) s ohništěm těsně pod ní a uzené je z ní naprosto famózní. Můžu jen doporučit.

Bossy (neověřeno)
20. 9. 2011 21:02:20

ahoj všem,
udím celkem dlopuho,ale pořád se učím a to dřevem,nyní mmi doporučili olši,já jsem udil jedině na buku a nakonec švestka i s kůrou--je třeba olši zbavit kůry??
dík za nějakou odpověd
Jarda

Nepřihlášený (neověřeno)
11. 2. 2011 13:04:02

Zdravím, hodlám zakoupit udírnu. Máte někdo zkušenost s udírnou zinkovou, nebo je lepší nerez? Někde jsem četla že udírny kde je topeniště pod udírnou nejdou dobré. Máte prosím někdo zkušenost?
Dáda

Yveta (neověřeno)
28. 1. 2011 10:34:29

Kazdy at si udi podle sve chuti, ale rikat, ze uzeni bez cesneku je hruba chyba a kazeni masa mi prijde dost samolibe a omezene. Yveta

ivana.m
24. 1. 2011 15:18:39

Dobrý den Davide, tak to normální není a určitě jste ho naložil dobře. Zkazit se u naložení dá pouze to, že dáte jiné množství soli.Ovšem maso musí být v chladnu, to máte??? Já maso zalévám slanou vodou druhý, nebo třetí den a vůbec není cítit. To je maso s kostí? Třeba ta kost byla chycená a vůbec jste to nemusel poznat. To já taky nepoznám, snad řezník to pozná. Jedině jestli to opravdu je cítit, tak opláchnout, rozdělat si na chuť slanější vodu a zalít to. Ovšem problém je v tom, že smyjete tu původní sůl, tak aby to potom nebylo zase málo slané. Ivana M

David (neověřeno)
24. 1. 2011 11:50:26

Dobrý den chtěl jsem se zeptat. Naložil jsem maso dle vašeho videa, mám ho již naloženo druhý den. Maso bylo zakoupeno čerstvé, ale po dvouch dnech mi maso moc čerstvě nevoní. Bojím se zda se nezkazí? Je to při nakládání normální? Děkuji za informace.

Vašek (neověřeno)
18. 1. 2011 23:08:11

Brouzdám si jen tak po internetu, ťuknu na odkaz a pak slintám jak můj boxer... To je síla, jak se oteplí, tak to zkusím :-)

sikita19 (neověřeno)
10. 1. 2011 16:51:45

Nikdy jsem nenakládal maso do láku.Je to zdlouhavé.Nakládám na sucho.Tj.maso porcuji na 1kg kusy(krkovice,bůček atd.).Utřu česnek se solí(žádnou rychlosůl!!!!) a tím potřu důkladně maso ze všech stran.Zabalím do mikroténu a uložím do lednice na 8-10 dní.Před uzením maso ponořím do vody cca90 stupňů a opláchnu.Poté osuším a udím.Maso je vynikající.Zatím ho každý pochválil a nikdy dlouho nevydrželo na stole.Přeji dobrou chuť.

ivana.m
14. 12. 2010 08:09:25

Ahojky Wendy,tak to je jako náš řezník, ten taky solí od oka :-) Ale já včera vážila, já se bojím, že to přesolím.Vy solíte normální solí? Ta vodní to je rozdíl v tom, že třeba když udíme něco suššího (kýtu) tak jak tam je i pára, tak není vysušená. Někdo to má v normální udírně takové sušší, ale zase záleží jak topí. A říkají že je to prý trochu zdravější, ale kvůli tomu ji nemáme to ne. Muž chtěl nějakou přenosnou,měl doma nerez plechy tak si udělal tohle. No a stejně v průběhu uzení tam dáváme ty štěpky tvrdého dřeva a voní to, no prostě jako uzené :-) :-) To se nedá srovnat s kupovaným, no si ti budu povídat, když to určitě víč. Měj se krásně. Ivana M

Wendy (neověřeno)
13. 12. 2010 22:32:13

Maso vždycky nakládáme jen s normální solí, v podstatě podle našeho známého (a zkušeného) řezníka, nejdřív se vetře sůl do masa, asi tak 20 g na 1 kg masa (on to umí osolit od oka), naskládá se velmi těsně do nádoby, po pár dnech se zalije studenou převařenou vodou (může se mírně osolit), zatíží a nechá v chladnu až 5 týdnů, po 2 - 3 týdnech se může maso přeskládat, znovu zalít a zatížit.
Těsně před uzením důkladně maso opereme v čisté studené vodě, případně provázkem upravíme tvar (např. rolky z bůčku) a udíme (my v klasické udírně na dřevo), nedovedu posoudit, jestli je to stejné v té vodní.
Je to sice delší čekání na samotné uzení než s rychlosolí, ale ten výsledek ... !!!

Wendy (neověřeno)
13. 12. 2010 18:11:12

Klobásky klidně udělejte i z mraženého masa, máme vyzkoušené a vůbec to nevadí. Uzené nevím, to jsme používali vždycky jen čerstvé maso.

janaS. (neověřeno)
13. 12. 2010 17:50:56

Já vařím kromě buřtguláše guláš bez česneku. Asi taky hrubá chyba. To musím sdělit známému - kuchaři - který s guláši jezdí i soutěžit.

Nepřihlášený (neověřeno)
13. 12. 2010 12:01:46

...s dotyčným souhlasím... ve Vašem videoreceptu postrádám naložení do česneku. Na to jste poněkud zapomněla, anebo to neděláte, což považuju za hrubou chybu. Je to jako vařit guláš bez česneku..

ivana.m
8. 12. 2010 17:13:41

Dobrý den Tomáši, tak na klobásky to nevím ty neděláme, ale z rozmraženého masa vyteče ta šťáva a to mám strach že by bylo suché a proto nakládáme čerstvé. Ivana M

Tomáš (neověřeno)
8. 12. 2010 15:43:38

může se použít maso rozmražené na naložení a ke klobásům?děkuji za odpověd.

schuge (neověřeno)
26. 11. 2010 21:54:39

Co to tady plácáš za nesmysly? Všichni víme, že na Moravě přidávají do láku česnek, to jsi nám nesdělil žádnou novinku. Je spousta způsobů nakládání masa a zrovna tak uzení. Jenom blbec si může myslet, že jen ten jeho je jediný správný. Proto lidi, jako ty, toho moc nevymyslej. A mimochodem, to, co v krámě prodávaj jako "moravské uzené", bych nedal ani svýmu psovi.
Schuge

ivana.m
25. 11. 2010 23:00:58

Dobrý večer, ten poměr je úplně stejný, ale nebudete to mít tak červené. Já to normální solí ještě nikdy nenakládala a doufám že se tomu masu nic nestane když bude naložené déle :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
25. 11. 2010 20:04:01

Dobrý den,chtěl jsem se zeptat budu nakládat asi 8kg masa,mohli byste mi poslat recept ale s normální solí? ne rychlo sůl,díky

Nepřihlášený (neověřeno)
17. 11. 2010 07:20:37

udit se dá na ovocných stromech,nejlepší je švěstka,třešeň,ta je dost aromatická tak doporučuju přidat trochu na konec,dál je je dobrý akát a buk,nikdy ne dub-je hořký,nejlepší je mít vlhké BUKOVé piliny,dřevo v každém případě bez kůry

ivana.m
30. 10. 2010 22:50:33

Dobrý večer paní Drahuše, právě že já si větší kusy masa jako třeba kýtu nechávám právě nastřikovat u řezníka a můžu se ho zeptat, jaký poměr používají, ale jednou jsem to nastřikovala. Zvážila si maso, tu sůl jsem rozředila ve vodě a všechno jsem nastříkala do masa.Po dvou dnech jsem to zalila slanou vodou podle chuti, ale určitě je také nějaký poměr a to se zeptám řezníka, ale asi až v pondělí a napíši sem :-) Ivana M

Drahuš (neověřeno)
30. 10. 2010 20:19:06

Dobrý večer paní Ivano,chtěla bych se zeptat jestli nevíte jaky udělat poměr soli pragandy s vodou,když budeme používat nastřikovací jehlu a potom dáme do nálevu?Děkuji za odpověď.

ivana.m
28. 10. 2010 10:51:16

Dobrý den, tak určitě jí mají v potřebách pro řezníky, ale už jí mají téměř všude v drogerii v oddělení kde prodávají, třeba přípravek na nakládání vajec, potravinářské bary, kvasinky na víno a podobně. někdo tomu říká praganda někdo rychlosůl, to je stejné. Hlavně si nenechte vnutit sanytr!!!!!který tam také někdy mají, ten se totiž v nějakém malilinkatém poměru přidává do sole, jinak je nebezpečný :-) Takže PRAGANDU nebo-li RYCHLOSůL. Přeji hezký den. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
28. 10. 2010 10:36:14

Dobrý den,poraďte mi prosím,kde koupím pragandu??děkuji

ivana.m
14. 10. 2010 07:28:00

Dobré jitro pane Jiří, vůbec neotravujete :-) krkovička byla přímo luxusní. Měli jsme kousky asi 1,20 bez kosti a udili jsme od rána od osmi a ve čtyři už jsme skončili s topením. Přišla dcera, tak jsme to hned načali a fantazie. :-) :-)
Jiří, já to naložím, tedy nasolím a protože nemáme rádi hodně slané, tak dávám ta necelá 2 dkg na kilo masa a dám to někam do chladna na dva dny. Potom si udělán slaný nálev, tu sůl do toho už ale nevážím. Tak aby ta nepřevařená voda byla dost slaná a tím to zaliji a nechám čtyři až pět dní a v polovině doby ro přeložím, aby se ten nálev dostal všude a takhle malé kousky jak píši byly vždycky krásně prodolené a nikdy jsme neměla šedý střed masa.
Proto udíme radši menší kousky.
Teď mám v kuchyni opláchnutou kýtu a mimochodem váží 8 kilo i s kostí a jdeme na to, ale tu budeme udit určitě déle. :-) :-) Přeji hezký den. Ivana M
Jo a hlavní věc, že nevadí že nemáte vodní udírnu, na naložení masa to nemá vliv, tam je rozdíl ve šťavnatosti masa, protože v té vodní, se to nejdříve jako vaří, protože se topí dřevěným uhlím anad tím uhlím je nádoba s vodou, potom asi po čtyřech hodinách se na oheň přihazují štěpky z tvrdého dřeva a chytne to nádhernou chuť, protě jak má vonět a chutnat uzené maso. právě že někdo tvrdí, že tohle je o něco zdravější, ale mě je to jedno :-) :-)

ivana.m
14. 10. 2010 07:22:13

zdravím Caspra, tak když je šikovný chlap jde vyrobit ledaco :-) Můj muž tu nerezovou udírku také udělal z vyhotených plechů, ale nerezových :-) Takže se budeme těšit na výtvor :-) Přeji hezký den. Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.