Fazolová polévka
Ivana
Doba přípravy
50 minut
Obtížnost

Fazolová polévka

Fazolová polévka
Average: 5 (3 votes)

Ingredience

15 dkg bílých fazolí
1 vrchovatá lžíce sádla
1 velká cibule
pepř a sůl podle chuti
1 kostička zeleninového bujónu
1 l vody
podle chuti smetanu nebo ocet a něco zeleného
Reklama

Postup přípravy

Fazolky namočíme nejméně na šest hodin do vody. V hrnci si rozehřejeme sádlo, přidáme nakrájenou cibulku, mouku a uděláme světlou jíšku (1-2 min) do které zašleháme asi 6 dl vody, přidáme zeleninový bujón, fazole bez vody, pepř podle chuti a až se bujón rozvaří můžeme ještě dosolit.
Vaříme doměkka. To bude nejméně půl hoďky. Během vaření přiléváme vodu a mícháme aby se nám mouka nebo fazolky nepřipálily ke dnu. Až nám fazolky změknou, tak se rozhodneme jak dál. Můžeme polovinu rozmixovat, přikyselit octem, nebo na konec přidat asi 4 lžíce sladké smetany. Jestli dáte smetanu a budete přidávat ocet, tak až do polévky která se nebude vařit !!!
Vodou si polévku naředíte podle toho, jak jí chcete mít hustou a počítejte s tím, že když budete fazolky mixovat, budete mít polévky dost.

4 porce

Fazolová polévka +videorecept

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Vojta (neověřeno)
15. 4. 2012 11:14:37

Dneska je k obědu. Udělal jsem ji asi z 250g fazoli,trochu čili, litr vody a přidal trochu mléka. Je pěkně hustá a pikantní. Do talíře nasypal trochu nalámaných nachos a zakápl lžící zakysané smetany. Mňam :-)

ivana.m
5. 4. 2012 07:07:34

Jako vtip je ten Váš příspěvek dobrý, ale stejně Vám to řeknu. Něco zeleného je pažitka, petrželka, nebo i zelená nať z cibulky, prostě to co se do polévky dává běžně. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
5. 4. 2012 01:07:26

že česky nějak neumíte vy, čeština má čárky a háčky.

PEPA (neověřeno)
23. 3. 2012 14:46:29

NO JEN JSEM TO NAPSAL, TAK UŽ TO JDE.
Já vařím fazule zvlášt asi 5 až 7 minut, vodu sleju a takto neztratí chut a nenadůvají tolik. Poté ještě vylepším osmaženým kabanosem , neb tento krásně zavoní a není rozblktaný jeko vařený.
Do polévky ještě zavařuji noky ( hrubá mouka, vajíčko , lehce podravka pro ochucení aby to nebyla jen mouka)Vlastní vypěstovanou majoránku dávám až je vše uvařeno a vařím jen 2 minut. Jako přílohu dávám beleše opečené na plotně. TOŠ TAK.

PEPA (neověřeno)
23. 3. 2012 14:38:12

NEJDE MI ODESLAT KOMENTÁŘ JAK DĚLÁM VYLEPŠENOU FAZULOVICU, ABY NENADŮVALA. KDEE DĚLÁM CHYBU?

Dobrý den pane Karle, napřed bych Vám ráda popřála všechno nejlepší k Vašemu dnesšnímu svátku. Dobře to oslavte :-) To budete mít doma asi velké plus, když jste navařil. k té dietě, bych Vám jenom řekla, že to je pro ženy, které nedělají těžkou práci. Chlapi určitě musí i při dietě jíst víc. Zdraví :-) Ivana M

Karel (neověřeno)
4. 11. 2009 14:45:05

Dobrý den paní Ivanko..
Nedávno mi moje známá poslala odkaz na Vaše stránky.
Mohu říct, že to nejsou jen tak obyčejné stránky, je to hotové kouzlo.. Zkusil jsem uvařit fazolovou polévku podle Vás a myslím si, že se mi povedla. Použil jsem fazole s tomatem v konzervě, jíšku jsem dělal poprvé a ta sladká smetana na konec to pěkně zjemnila.. Už jsem zvědavý, až přijde manželka z práce a děti ze školy, co řeknou na můj výtvor. My jsme zahušťovali vodou a moukou, ale jíška je něco jiného..
Také jsem se díval na dedsetidenní dietua uvažuju, kdy se do ní pustím..
Děkuji moc za Vaše stránky a přeji Vám mnoho štěstí v životě i přípravě dalších receptů. Pokud teda ještě nějaké existují...
S pozdravem Karel z Havířova

P.S. Fazole nebo fazolky, vždyť to je jedno..-)

Dobrý den pane Vykoupil, já v tom nějakou obr chybu nevidím , prostě jim tak říkám a když dělám ze zelených tak to tam uvedu a v receptu i všude jsou napsané bílé fazole a je to i vidět, tak si myslím že ani k žádnému omylu nemůže dojít.Prostě tohle je amatérská kuchařka a tak jestli sem budete chodit, tak sem tam musíte asi něco překousnout. jsem totální amatér, ale že se každý fazolky upravují jinak to náhodou vím. Zdraví Ivana M

Libor Vykoupil (neověřeno)
19. 9. 2009 13:24:08

Zdravím,
jak jsem pochopil, jde o fazolovou polévku z fazolí, tedy luštěnin. Nechápu pak, proč jim v textu říkáte fazolky. Zelené fzolky jsou zeleninou, vyžadují jiné způsoby úpravy a liší se od fazolí jako zelený hrášek od žlutého luštěninového hrachu.
Libor Vykoupil

Peťula (neověřeno)
12. 9. 2009 00:59:51

Dobry den, prosim o radu :-) Chtela bych zitra na obed uvarit tuto polevku ale chtela bych ji vylepsit slaninou. Mam ju udelat v jinem hrnecku jen tak bez oleje a bez cibulky a potom do uvarene polevky vmichat? Nebo ji muzu opect nazacatku s cibulkou na sadle a pak dat mouku? Nepokazim to tim? Dekuju moc za odpoved.

Maruška (neověřeno)
29. 4. 2009 20:56:54

Jasne IRIS láska přece prochází žaludkem na to příjde každá mladá žena sama a když po chlapovi něco CHCEŠ tak mu musíš dát napřed pořádně nejíst a pak něco žádat.My co jsme 20,30 let vdané víme o co jde,ne????

iris (neověřeno)
28. 4. 2009 22:21:08

Ivanko, s tím se nelam hlavu, Maruška má pravdu , ty víš o čem to je, já ty mladé kuchařky chápu, taky jsem si prošla údobím až vegeriánstkým, abych pak nakonec poznala, že dobrá domácí kuchyně je to nej, tady jde spíš o modní trendy a o to být !in!Já myslím,že hlavní je vařit s láskou a zájmem, a že každej normální chlap je za to vděčný. Když to tak promýšlím, je tolik rozvodů... třeba je to i proto.

Maruško, já se ráda dívám na tyhle testy, ale tohle jsem neviděla.To je zajímavý :-) Já bych třeba dělala víc zeleninových jídel, ale mužskej kterej celý den dře, tak se pak chce prostě najíst a tý zeleniny si dá málo :-) Pa,pa Ivana M

Maruška (neověřeno)
28. 4. 2009 13:35:44

JEŠTĚ K TĚM BIOPOTRAVINÁM minulý týden dělali testy na máslo,měli 17 vzorků bylo to v ČERNÝCH OVCÍCH ,nejhůře dopadlo Biomáslo které stálo kilo skoro 300kč,druhé nejhorší bylo MÁSLÍČKO a nejlepší se známkou 1,2 bylo máslo kterého 25 dkg stálo ani ne 17 korun.
Takže není BIO jako BIO.hANČÍ MÁ PRAVDU všeho jíst s mírou a recepty na zdravou kuchyni hledat na jiných webových stránkách.
Nic ve zlém ale musím se zastat IVANKY!!!!!!!

HankaP (neověřeno)
24. 4. 2009 20:04:24

Jitule, mě se taky nedaří jít do fora, píše mě to error. Tak uvidíme kde je chyba, ale už to zkouším asi 2 hodinky a nic.
Snad se to umoudří.

Dobrý den Ivanko jsem návštěvnice vašich stránek a dnes se mi nedaří jít do fora nevím jsetli je to můj problém nebo problém s vašima stránkama vždy mi to napíše Přístup zamítnut pro uživatele 'forum3_ekucharka' @ 'host-019' (s použitím hesla: ANO) [1045] tak nevím v čem je problém.Snad mi nějak poradíte předem moc děkuji Jitule

Kika (neověřeno)
24. 4. 2009 18:38:58

Jana H., to je pravda, ziadny extrem nie je dobry. Ja som nepisala, ze moja rodina zvykne jest len tie potraviny, ktore som opisala vyssie, len som zastancom pestrejsej stravy v zmysle viac zeleniny, menej vyprazania, mäso nemusi byt tak casto, a namiesto sadla pouzijem radsej rastlinny alebo olivovy olej, teda tie lepsie tuky. Pekny den.

Jana H. (neověřeno)
24. 4. 2009 15:05:13

Kristínko, nic ve zlém, ale a ni mě by doma tu Vaši stravu , nechtěli. Od jedné lékařky, a byla to moudrá lékařka, tak ta říkala, všeho s mírou, nic se nemá přehánět. A dnes i lékaři se přiklání, že sádlo je dobrá věc. Ani bio potraviny nejsou tak docela bio. Můžou hnojit normálním hnojem, ale co na to spadá s ovzduší, tak to prý nemáme ani vědět. Takže, Kristínko, zlatá střední cesta.Ve všem. Je to moudré.

Kristína (neověřeno)
24. 4. 2009 14:29:48

Skoda ze Vasa rodina nema rada zdravsie jedla. Samozrejme, na webe je dost receptov, ktore mame radi u nas, Vasa stranka ma vsak zaujala, pozrela som si zopar receptov, a zistila som, ze v mnohych receptoch je to, co sme uz prestali jest. Ved zdravo sa da navarit aj chutne, ja som len zamenila druh muky, tuku, davky cukru som znizila, dame si radsej napr. bananovy kolac s orechami z celozrnnej muky, ako tukovy kremes. Mozno niekedy prihodim recept ;-)

Dobrý večer Kristýno,takhle jsme prostě zvyklý se doma stravovat a osazenstvo některé vámi vyjmenované suroviny nejí a tak vařím co snědí.Zkoušela jsem prosadit některé jídla, ale nepochodila jsem . Ale určitě někde na webu budou nějaké zdravější recepty. :D Přeji hezký večer. Ivana M

Kristína (neověřeno)
23. 4. 2009 17:52:55

Dobry den, ste vyborna kucharka, a vidno, ze rada varite. Vo Vasich receptoch je vsak vela bielej muky, vela sadla, vela slaniny, vela mäsa, vela smotany, vela vyprazania .. chyba mi zdravsia kuchyna, Tofu syr, olivovy olej, olejnate semäna, orechy, bylinky, celozrnna muka, hneda ryza natural, a zdravsie alternativy pripravy jedal.

Mirkaeva (neověřeno)
23. 4. 2009 13:18:30

V každé oblasti se fazolačka dělá podle jiného receptu, já přidávám klobásu,majoránku a česnek,bez smetany Ale vždycky jíšku na sádle!!!Krajíc chleba nebo topinku k tomu. Papapa Mirkaeva

HankaP (neověřeno)
23. 4. 2009 08:08:39

Zdravím Ivanku.
Fazolovou polévku taky dělám. Mám několik verzí, třeba i s červenou paprikou, Nebo do té bílé se smetanou dávám povařené kysané zelí.To mám od bývalé tchýně z Moravy.
Jen mám jiný postup, nemusí se to tolikl hlídat, nepřipalu je se to. Fazole vařím v neosolené vodě. Udělám cibulovou jíšku v jíném hrnci, vývarem z měkkých fazolí jíšku rozředím, prošlehám metličkou povařím, ke konci varu přidám uvařené fazole a provařím společně. Dochutím stejně jako Ivanka .
Ale každý si to dělá podle svého.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.