Vepřová játra se žampiony
Ivana
Doba přípravy
56 minut
Obtížnost

Vepřová játra se žampiony

Vepřová játra se žampiony
Average: 5 (2 votes)

Ingredience

50 dkg vepřových jater
1 středně velká cibule
10 dkg žampiónů (čerstvých nebo zavařených)
10 dkg anglické slaniny
1 vrchovatá lžíce sádla
sůl a pepř podle chuti
1/4 lžičky kmínu
2 vrchovaté lžíce hladké mouky
150 ml (i více) vody
Reklama

Postup přípravy

Na rozpálený olej dáme játra, která máme odblaněná, umytá a nakrájená na nudličky. Játra orestujeme, osolíme a opepříme.Přidáme kmín nakrájenou anglickou, cibulku, žampiony a jakmile se začne anglická slanina škvířit, přidáme mouku a necháme opéct. Mouku máme místo jíšky. Přilijeme vodu a trochu tmavé sojové omáčky (kvůli barvě).
Játra doděláme doměkka a nezapomeneme dolévat vodu. Podáváme s bramborem nebo hranolky.

Vepřová játra se žampiony +videorecept

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Houska10
1. 4. 2018 14:11:44

Díky za recept, zkusil jsem a chutnal velmi, ale naposled jsem ho lehce upravil - namísto sojove omacky jsem pouzil rajcatove pyre a tymian a na konci duseni jsem hotovou smes zastriknul konakem a nechal kratoulince provarit - delikates!

ivana.m
4. 1. 2014 11:55:43

Dobrý den paní Jitulko, ono to vůbec před svátky nějak zlobilo a tak tohle administrátor vypnul. Stejně to šlo špatně tisknout. Ovšem bude na tom pracovat a dělat nějaká vylepšení, takže prosím o velkou trpělivost.
Jinak když to chcete vytisknout, tak to okopírujte a vložte třeba do wordu. Krásný Nový rok přeje Ivana M.

Jitulka (neověřeno)
4. 1. 2014 11:44:33

Zdravím p.Ivanko dnes dělám tento recept na oběd už se moc těším ale chtěla sem si to vytisknout a ukázalo se mi (přístup odepřen) jak je to mozne? vzdycky jsem si tiskla a najednou mi nic nejde vytisknout.Děkuji Jitulka.

Jana H. (neověřeno)
27. 5. 2009 06:37:16

Tak jsem se konečně dostala i k těmto příspěvkům. Děvčata máte 100% pravdu. Celá léta jsem používala jen olej. Teď mám v lednici první krabičku sádla a pomalu začínám dělat i na něm. Maminka používala jak sádlo tak i olej. Vždyť i doktoři se dnes přiklánějí k tomu, že je někdy lepší sádlo než olej. :-)

Mirkaeva (neověřeno)
25. 5. 2009 23:25:18

Jasně že sádlo!!!!! A hlavně do všech zasmažených jídel a hlavně polívek, s olejem to není dobrý. I řízky smažím na sádle, půl napůl s olejem a jsou úžasný, cholesterol nikdo nemáme.Jo a škvařím si ho sama. Papapa Mirkaeva

Janinka (neověřeno)
25. 5. 2009 23:14:19

No, Ivanko, já doufám, že jsi mou připomínku vzala jako vtip!!! Já mám sádlo ráda - a že ho mám na sobě dost :D Ale i tak se stravujeme zdravě, jelikož klukům je 3roky a necelý 2, takže vaříme zdravě, ale to neznamená, že kus toho špeku občas nedostane, hlavně starší vždycky u dědečka somruje, ale to už tak je, babičky a dědové jsou přece rozmazlovací, doma zase okrouhá zeleninkou :-)

HankaP (neověřeno)
25. 5. 2009 23:11:05

Tak taky přispěju ohledně tuků.
Já mám doma od sádla, másla perly, hery, sluneč. oleje, olivového oleje, prostě ode všeho a používám to podle toho co se vaří. Jednou jsem dělala jen chlupaté knedlíky a zelí pak jsem zjistila, že nemám sádlo, dala jsem olej a nebylo to dobré. Na drůbeží maso dávám raděj olej, prostě recept od receptu.
Největší legraci měla Zuzka, když zjistila, že gusta má doma jen francouzské máslo za 70,-Kč a olivové oleje se všemi příchutěmi, když u něj chtěla něco smažit, tak nevěděla na čem. Tak říkal že to taky dělává na olivovém oleji. Pak to říkala jeho mamce a ta se chytala za hlavu. Mamka mu řekla, že už úplně zblbnul. Tak teď už má doma taky i jiné tuky.

Martinka (neověřeno)
25. 5. 2009 18:11:59

Ahoj Ivanko, já se tě teda musím zastat, co se týče sádla. Nejen, že má jídlo úplně jinou chuť když se dá do základu kousek sádla, ale i ze zdravotních důvodů doktoři preferují spíše kousek pravého másla či sádla, než nějaké náhražky. Někde jsem četla, že nekvalitní rostlinný olej je horší než sádlo. A ještě příběh ze života. Nedávno jsme byli s manželem v Olomouci v jedné hospůdce, no spíš v bufetu a k našemu stolu si přisedl takový starý pán. Říkal, že je mu 88 let. Já bych mu typovala tak 75 let. A bavili jsme se o zdravé výživě a o tom co se má a nemá jíst. Říkal, že celý život je zvyklý na pořádný kus masíčka a sádlíčka a že naše těla jsou na takovou potravu od pradávna zvyklá. On byl vzácným příkladem. A nebyl jediný. Znám spoustu lidí, co se dožívají vysokého věku a jí špek a sádlo na snídani. Ono je to spíš všechno o pohybu. Tyhle lidi byli celý život zvyklí dřít a dřít, proto jim nějaké sádlo a maso nevadí. A taky je to individuální. Ivanko měj se krásně a díky za recepty. Martinka

zdena1028 (neověřeno)
25. 5. 2009 16:15:55

JaniS máš pravdu já také vařím hodně na oleji, ale něco prostě na tom oleji není ono. Třeba guláš dělám také na sádle.A to co dělá Ivanka na sádle tak si ten kdo nepoužívá sádlo může dát olej.

janaS. (neověřeno)
25. 5. 2009 15:59:46

Ahoj holky, já začala používat opět sádlo až u Ivančiných receptů, ale guláš mi vždycky chutná víc na sádle. Jde o to, že Ivanka vaří pro SVOU rodinu a jim to tak vyhovuje a pro ostatní jsou recepty inspirací, ale každý ať si to poupraví podle sebe, co mu chutná nebo co může. Ale je na kroucení hlavou, když někdo dělá chytrého, vnucuje svou " pravdu " a píše nesmysly. Kdysi oleje a margariny nebyly a naši předci je neznali a žili. To je na dlouho.
Já vařím na oleji, někdy na olivovém a někdy na sádle. Prostě všechny recepty beru jako inspiraci a když mi nechutná žemlovka nebo rýžový nákyp, nebudu si opisovat recept a hlavně jej hanit, no ne? ;-)
Zdraví Jana S. ( Janina S. )

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.