Gulášová polévka
Ivana
Doba přípravy
56 minut
Obtížnost
     

Gulášová polévka

Gulášová polévka
Average: 5 (1 vote)

Ingredience

40 dkg hovězí kližky
2 až 3 lžíce sádla
2 větší cibule
3 lžičky sladké papriky
1 l vývaru
2 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
sůl a pepř podle chuti
3 lžíce sádla
3 vrchovaté lžíce hladké mouky
3 až 4 brambory
Reklama

Postup přípravy

V papiňáku rozehřejeme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli na kousky, nakrájené maso a část vývaru. Jakmile bude maso zatažené a cibule klidně začne malinko hnědnout, přisypeme papriku, kterou jenom krátce zamícháme a hned podlijeme vývarem. Přidáme sůl, pepř, česnek a vaříme asi 25-30 minut v papiňáku. Doba změknutí masa se může lišit. Záleží na velikosti masa a také z jakého bylo zvířete.
Mezi vařením masa rozehřejeme 3 lžíce sádla, přidáme mouku a uděláme si jíšku. (ne moc tmavou). Do vlažné jíšky přilijeme asi 75 ml vlažné vody a rozšleháme jí.
Do polévky přilijeme zbylý vývar a jíšku přiléváme do polévky po částech, každý třeba nemá rád hustou polévku. Přidáme majoránku, dochutíme a provaříme. Nakonec když už je polévka hotová přidáme uvařené brambory.

Příprava 55 minut

Gulášová polévka

Počet porcí
4

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
31. 5. 2019 19:41:29

Jaroslavo zdravím, určitě když Vám nevadí, že v polévce budou menší kousky, ale zase bude rychleji uvařená :-) Ivana M

Jaroslava (neověřeno)
31. 5. 2019 13:10:46

Dobrý den Ivanko, jen se chci zeptat, zda bych místo kostek masa mohla dát mleté. Děkuji, Jarka

Nepřihlášený (neověřeno)
6. 3. 2015 15:41:46

Dobrý den paní Ivanko,

chtěl bych Vám tímto poděkovat za tento web. Strašně rád vařím, ale až podle Vás jsem se to naučil. ( tedy doma říkají, že je to fajn )

Míša J. (neověřeno)
6. 2. 2014 22:51:54

Zdravím, já moc nevařím, ale když už, snažím se s minimem nádobí a co nejrychleji (dle možností). Taky vařím brambory a zelí dohromady v papiňáku a vždy to bylo jedlý :D a brambory i zelí měkký.
Ráda si pročítám recepty a co jsem zkoušela, vše se povedlo a chutnalo.
Děkuji paní Ivance za recepty a hlavně i videorecepty, které jsou úplně polopatické (pro mě) :D :D :D Míša

Nepřihlášený (neověřeno)
12. 3. 2013 14:31:40

dobrý den,my jsme z přemrzlých brambor dělali škubánky,nebo šlejšky-tedy šišky s mákem.

stouck (neověřeno)
14. 12. 2012 08:34:32

Doufám, že svým komentářem nestrhnu nějakou trapnou hádku, viz. komentáře gulášová polévka. Jako nezlobte se na mě, ale co tady předvádí někteří lidé je hrůza. Chodím sem pravidelně a opravdu se mi recepty od paní Ivanky daří a vždy si všichni pochutnáme. Tedy díky za ně. A jsem ráda za solidní rady od uživatelů, kteří je zkusili přede mnou.Ale abych četla, jak se lidi nazývají stupidními výrazy, které ani neví co znamenají. Trapné a totálně k neužitku. Pište sem věci co souvisí s receptama. Ať se dozvíme něco zajímavého a rady a né ptákoviny.

ivana.m
4. 6. 2012 14:18:31

Dobrý den Katko, tak je to neobvyklé, ale tím nechci říct, že to bude špatné. Bude trochu jiná chuť a ta určitě synkovi vadit nebude, když nepoznal ještě sádýlko.Ještě by to šlo na oleji, ale nevím jestli ten už může. :-) Já už mám dětičky přerostlé. Ať se daří. Ivana M

Wendy (neověřeno)
4. 6. 2012 12:14:21

namrzlé brambory jsem oloupané a osolené nechala vařit tak 2 - 3 min, slila jsem je, dala novou vroucí vodu, sůl a kmín, dovařila doměkka a celkem to šlo.

Nepřihlášený (neověřeno)
3. 6. 2012 22:44:28

Dobrý den,
gulášovou polévku jsem již vyzkoušela a byla výborná, ráda bych ji uvařila i pro svého synka, kt. bude rok, je možné dát na základ místo sádla máslo??? Děkuji Katka

ivana.m
9. 2. 2012 15:06:53

Dobrý den paní Helenko, tak to je hodně nepříjemné. Stalo se mě také jenou, že mě přemrzly a všechny šly prasátkům. Já jsem tedy neslyšela nikdy co se sladkými bramborami. Obrázek odebrán. Ivana M

helenka (neověřeno)
9. 2. 2012 12:36:31

Dobrý den paní Ivanko,potřebuji poradit,mám pocit,že mě lehounce přešvihl mráz brambory,zdají se mě nasládlé,dá se s tím něco dělat??Nebo rovnou vyhodit??? Děkuji pěkně za odpověď.Zdravím a děkuji za bezva recepty.Helenka

schuge (neověřeno)
7. 3. 2011 09:07:50

Jardo a Ivanko, chci se omluvit.
Asi i já jsem svým dílem v reakci na příspěvek Jindry Chluda přispěl ke znehodnocení diskuse. Jsem velice pohodový kliďas, ale tohle mne prostě nadzvedlo. Omlouvám se tedy ještě jednou a nahlas :-).
Jirka Š.

Ekucharka
7. 3. 2011 08:33:00

Určitě to není tak že bych se chtěl schovávat před kritikou. Ale jak už psala Ivana, tak v těch komentářích co jsem stáhnul (nejsou smazané jen je nevidíte), tak byly výrazy, které na webu prostě nebudou (urážky apod.). Kdyby ta kritika byla napsána normálně, tak tu ten komentář ještě je.

Mějte se hezky
Jarda

ivana.m
7. 3. 2011 07:07:39

Já myslím že se nikdo nechce schovávat před kritikou, ale už se to začalo zvrhávat a různé výrazy se mě tady také nelíbí. A to i ve Vašem příspěvku. No ale nechali jsme ho tady, aby jste neřval že mažeme záporné názory. Navíc tenhle web určitě není o profesionálním vaření a za žádnou profesionálku se ani nevydávám, takže já se opravdu divím že to se chodíte číst. Ivana Malatincová

Ekucharka
6. 3. 2011 14:45:00

Diskuse se tady zvrhla v úplně něco jiného než k čemu slouží a proto jsem byl nucen komentáře stáhnout. Pane Jindro Chlude už sem prosím nepište.

Děkuji a přeji hezký den
Jarda
ekucharka.net

Nepřihlášený (neověřeno)
16. 11. 2010 18:14:35

Znám recept i s mletým masem, to je potom "mleťovka" ? :o
Proč si tam nedat ingredience dle své chuti ?

ivana.m
16. 11. 2010 10:50:27

Dobrý den Věrko, to já se nebráním zkoušení receptíků a je fakt, že někdy musí být rychlovka :-) přeji hezký den. Ivana M

Peťulka (neověřeno)
30. 5. 2010 13:05:10

Ivanko dnes jsem dělala Vaší gulášovku a k tomu Vaše bavorské vdolečky (máme tuto kombinaci rádi) a obojí naprosto dokonalé! Jsem mladá začínající kuchařka a Vaše recepty mi vždy pomohou. A medovník od Vás? Lepší jsem nikdy nejedla! Jen tak dál a ať se Vám daří, Petra

ivana.m
21. 3. 2010 06:44:16

Bohužel, tak jsem se to naučila, ale můžete si to upravit :-) Úpravám se meze nekladou :-) přeji hezký den. Ivana M

ivana.m
20. 3. 2010 11:36:02

:-) Ahojky Markétko, tak to máš opravdu početnou rodinku :-) Pozdravuj je a mám radost, že jim polívčička chutnala :-) Přeji hezký den. Ivana M

Markéta (neověřeno)
20. 3. 2010 11:10:23

Ivanko;dneska bez babských rad;by člověk neuměl uvařit ani tu polévku;já na tyto rady hodně dám i z toho důvodu;že jsou k nezaplacení;vlastně se učíme celý život.Zabývám se i bylinkami a každá babská rada je pro mne důležitá.Já vám fandím a souhlasím s paní Martou .Držte se!!!!!!!!!!!!

Markéta (neověřeno)
20. 3. 2010 11:04:55

Ahoj Ivanko;včera jsem dělala dle tvého receptu tuto polévku a i když jsem ji dělala do pětilitrového hrnce;neolízla jsem ani naběračku;neboť máme početnou rodinu a všem velmi chutnalo.Dělám ji původně z párků a nedávám česnek;ale teď ji budu dělat jenom takto.Je radost z těchto tvých webovek vařit.Hodně zdaru!!!!!!!!!!!!

ivana.m
4. 2. 2010 07:57:22

Ahojky, díky za příspěvek. Konečně mě někdo vysvětlil proč se to děje. Já už si myslela, že fakt blbnu a stává se to jenom mě. :-) V bramboračce brambory dobrý a v zelňačce krach. No já to říkám , pořád je co se učit. :-) zdravím a přeji hezký den :-) Ivana M

HitmanPB (neověřeno)
4. 2. 2010 02:51:23

To dá rozum - zemiaky (brambory) zostanú "zesklovatěné", pokiaľ sa dajú variť do kyslého prostredia. A kapusta - zelí - je kyslá. V guláši to isté urobí so zemiakmi lečo. Preto aj pri guláši - najskôr zemiaky a až potom lečo :-) Inak kyslosť má dobrú vlastnosť, že sa zemiaky nerozvaria, ale zostanú krehké - niekedy to tiež nie je na škodu :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
2. 2. 2010 16:37:00

Mě maminka naučila jednoduchou zelňačku a tam brambory vařím přímo v polévce už od začátku a prý je výborná. Žádnou neplechu mi to nedělá. Brambory mám stejnoměrně uvařené..
Nejsem tak zkušená kuchařka, ale maminka nikdy nedělá brambory zvlášť z polévek a vždycky je měla chuťově dobré. Navíc mi to šetří nádobí :-)
Ale pokud mi to bude dělat neplechu, tak už budu vědět, co s tím.
Ráda sleduji komentáře pod recepty, často jsou tam dobré rady, které využívám, pak mě baví vařit :-)

Ladie (neověřeno)
9. 9. 2009 12:12:05

Ahoj Ivanko. Zdravím po dlouhé době. My máme gulášovku moc rádi, tak ji dělám často. Nekrájím maso na kostičky, ale proženu ho mlýnkem. Pak je polévka hotová raz dva.

Dobré jitro Marti, my jsme se tomu doma zasmáli. Jedna část za kterou bylo možné získat body, byla taky zábavnost a někdo se dostal přede mě, protože byl hodně zábavný, ale zase mu tam ty hodnotitelé napsali, že se jeden moc podle něho vařit nenaučí. Stále to mám jako koníčka, jsem amatérka a mám radost že sem chodí tolik návštěvnic a návštěvníků a nějaké hodnocení mě nerozhodí. A vlastně jsem nedopadla špatně :-)
Přeji krásný víkend z Prahy :-) :-) Ivana M

marta (neověřeno)
5. 9. 2009 22:02:22

Dobrý večer Ivanko. To hodnocení webů a kritika ohledně babských rad, mi rozhýbala žlučník a nadzvedla ze židle.Určitě to byla skupina lidí, která nikdy nestála u sporáku a neví co to je uvařit a upéct rychle, bez hory nádobí a hlavně chutně.Vůbec se nestydím za rady, které mám od svých starších sester, od kamarádek , prostě kdo poradil,tak proč to nepředat dál. Já jsem taky učila vařit dcery , bez rad a vychytávek se dá těžko něco poživatelné uvařit. Nedejte se odradit, pořád pro Vás hlasuji.Měla se hodnotit i návštěvnost Vašeho webu. Já tam nahlížím a chodí k Vám snad lidi ze všech kontinentů světa. Panečku, to by stálo za zhodnocení. Zdravím , pokračujte , moc Vám fandím, že při své práci dokážete ještě dělat něco pro lidi a ZDARMA.To se dnes nenosí dávat něco bez placení. Vaše stálá a věrná návštěvnice ze severních čech.

HankaP (neověřeno)
18. 8. 2009 23:39:35

Já jsem se naučila dávat maso rovnou do papiňáku, abych předešla tomu, že to bude dlouho trvat. Dám maso na polovinu tuku a cibuli ,osmahnu okořením pepřem, kmínem a paprikou přidám menší část česneku podleju trochu horkou vodou přidám polovinu bujónu a zavřu.
V hrnci, ve kterém budu dělat polévku udělám jíšku, zaleju vodu,
prošlehám metličkou přidám na kostky nakrájené brambory a na mírném ohni vařím, brambory a jíška potřebují přibližně stejnou dobu.Když jsou brambory skoro měkké, přidám nadrobno pokrájenou syrovou kořenovou zeleninu a podušené maso z papiňáku, to maso nesmí být moc s vodou, polévka by se rozředila. Přidám další část česneku, majoránku a druhou půlku bujónu.To dělám proto, když dám první část k masu, tak ta chůť pronikne do masa a když přidám naopak další část česneku BUJˇONU později, tak zůstanou vitamíny a česnek ochutí zbytek polévky.

Wendy (neověřeno)
18. 8. 2009 22:22:11

No jestli jsou někomu "babské rady" proti mysli, tak mu to asi vůbec nemyslí, dobré rady jsou dobré nejen v kuchyni. Díky za ně.

Ahojky Evi, já na babské rady nedám dopustit, ale nedávno dělali nějaké hodnocení webů, kde jsou videorecepty a tam mě to vytýkali, že je tady moc babských rad. To dělal někdo kdo dělá jenom nějaké minutky, protože v české kuchyni jsou babské rady dobré. :-) Ivana M

Eva (neověřeno)
18. 8. 2009 10:10:06

Jestli můžu přispět svojí troškou do mlýna, chci říct, že brambory se dají vařit rovnou v polévce - pouze tam, kde je zelí, to bohužel dopadne tak, jak píše kikox. A ještě jednu věc. Když děláte maso - a nejen do polévky - pokud je pořád tuhé, stačí trochu zasypat práškem do pečiva, přiklopit a chvíli nechat. Zkuste to. I některé vepřové je tuhé a toto je způsob, jak se s tím vypořádat. A je úplně jedno, zda je maso krájené nadrobno či na plátky. Omlouvám se, nechci poučovat, ale myslím, že to třeba někomu pomůže. Jsem už stará baba a některé babské rady jsou docela účinné.

kikox (neověřeno)
31. 7. 2009 22:41:52

Souhlasim s tim, ze brambory by se mely varit zvlast. Mam podobnou skusenost, ze kdyz jsem je dal varit do zelnacky, tak byly uvnitr uvarene a na povrchu tvrde.
Preji vsem mnoho uspechu s recepty...

Kamila (neověřeno)
26. 7. 2009 09:49:53

Já teda nevím ale mě když doma učili vařit tak zdůrazňovali,že ochucovat (hlavně česnek a bujon) se má až na úplný konec aby ta chuť zůstala a dlouhým vařením se neztratila.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.