Svatební koláčky
Ivana
Doba přípravy
56 minut
Obtížnost

Svatební koláčky

Svatební koláčky
Average: 4.4 (16 votes)

Ingredience

25 dkg hladké mouky
25 dkg polohrubé mouky
1/2 lžičky soli
sušené droždí na ½ kg mouky
10 dkg másla
1 balíček vanilkového cukru
3 žloutky
2 dl vlažného mléka
5 vrchovatých lžic moučkového cukru
vejce na potření
Reklama

Postup přípravy

  1. uvedené nádivky jsou na dvě dávky tohoto těsta
  2. Mouku smícháme s droždím, přidáme cukry, sůl, žloutky, vlažné mléko a rozehřáté máslo. Dobře zpracujeme hnětačem. Těsto posypeme zlehka moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Maximálně za dvě hodinky je těsto vykynuté.
  3. Vyválíme si plát vysoký asi 3 – 4 mm, dáme na plech, vytlačíme důlek a necháme asi 15 minut dokynout.
  4. Potom opět vytlačíme důlek, strany potřeme vajíčkem, dáme náplň a žmolenku a pečeme v předehřáté troubě na 185 – 195 st. asi 10 – 13 minut. Každý má opravdu jinou troubu a určitě poznáte až zčervenají.
  5. Těsto, které nám zůstane po vykrájení koláčků se špatně vyvaluje a tak si ho nechte trochu ohřát v mikrovlnce, ale opravdu jenom trochu. Opět vyválíme a uděláme koláčky.
  6. Z této dávky budeme mít 3 a půl plechu malých koláčků.

Příprava 13 minut
Kynutí 1 – 2 hodiny
Pečení cca 35 minut
Příprava náplní a žmolenky cca 30 minut

Hotové vydrží klidně týden v uzavřené krabici.

Odkazy na videorecepty které budete potřebovat pro výrobu svatebních koláčků

svatební koláčky
žmolenka
náplň maková
náplň jablečná
náplň povidlová
náplň tvarohová
náplň ořechová

 

Svatební koláčky

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Nepřihlášený (neověřeno)
24. 7. 2010 11:41:01

Pěkný den už jsem dělala jsem vaše koláčky a opravdu jsou výborné.Děti je hned snědli takže jdu dělat další várku.Budu zkoušet Tunel anavi snad se také povede máte moc výborné recepty.Dělala jsem i medovník a také je výborný zatim naschle Ivana

Michala (neověřeno)
18. 7. 2010 13:20:19

Dobrý den , koláčky jsme dělali a byly opravdu moc dobré.Jen sem se vás chtěla zeptat kdybych si těsto udělala den dopředu a dala do lednice jestli by se snim neco nestalo??děkuji za odpověď

Nepřihlášený (neověřeno)
13. 7. 2010 16:14:31

a nechtěla by jste udělat ještě třetí várku u mne doma ?

Mariana (neověřeno)
3. 7. 2010 15:53:44

Dobrý den, tak koláčky jsem dělala včera a protože byly tak vynikající, tak jsem musela dneska udělat druhou várku! :-) Moc děkuji za skvělý recept, nu vlastně recepty, protože toto je moje nejoblíbenější stránka s recepty na vaření!

Díky moc a přeji krásný den! :-)

Luba (neověřeno)
30. 6. 2010 11:33:28

Prajem dobrý deň.
Poznám plnku do koláčikov takéhoto typu,len sú z lístkového cesta: 0,5 l smotany na varenie (18%), pudingový prášok vanilkový alebo banánový, 2-4 lyžice cukru (podla chuti). Puding sa uvarí podľa návodu,ale namiesto mlieka sa použije smotana. Myslím,že by nemalo prekážať,že je to plnka do iného cesta,osobne som to nerobila,ale na obrázku to vyzerá vcelku pevné a pekné.
Luba

Nepřihlášený (neověřeno)
4. 6. 2010 15:29:07

:-) děkuji. Na svatbě se po nich jen zaprášilo a všem přítomným hospodyňkám jsem doporučila Vaše webovky. Nastávající (teď již manžel) ocení, co "stvořím", je zlatý, sní úplně všechno a ještě pochválí (proto jsem si ho taky vzala :-) :-) ) Mějte se krásně.

ivana.m
27. 5. 2010 15:07:26

Také zdravím, Leni a to do takovýhle koláčků? To já se musím zeptat děvčat ve fóru, protože když dělám třeba listové šátečky s pudinkem, tak ho jenom neudělám tak řídký, ale nějakou specielní náplň nedělám :-) Zeptám se. Ivana M

ivana.m
27. 5. 2010 15:04:00

Renátko, už jdu asi s křížkem po funuse, ale hodinka kynutí je fakt málo. Já tam píši že klidně 2 hodiny a krásně to vykyne :-) A to jsem to nechala stát v kuchyni přikryté. :-) Jinak když je chladno tak to dám přikryté do mikrovlnky, 2 x to otočím a nechám to tam a zase třeba za 10 minut to zopakuji.
Já jsem tenhle recept přetáčela a už jsem ho 2x dělala a dobrý :-) Takže budu čekat na zprávičku. Ivana M

Renata (neověřeno)
27. 5. 2010 12:33:47

Dobrý den, právě peču vaše svatební koláčky. Vše jsem dělala úplně přesně dle videa, vše raději 3x kontrolovala i metličky na hnětení těsta mám stejné. Ale těsto se mi nedaří. Dle vašeho videa se vám těsto na metličky lepí mě ne, krásně zůstalo v míse. Prohnětla jsem ho ještě rukama a dala pod útěrku. Už je tam skoro hodinu a pořád nenakynulo =o( můžu s ním pracovat i když nenakyne?

janaS. (neověřeno)
22. 5. 2010 17:01:30

Snad nevadí můj názor, ale pověry svazují lidi. Věci ani člověk, co vymetá komíny, myslím štěstí nepřinesou, (spíš "každý svého štěstí strůjcem"), pokud někdo nevidí poblíž sebe dřevo, aby něco zaklepal a tím nezakřiknul, tak se může zbláznit nervozitou atd. atd. a já, když cestou do práce skoro každý den potkám černou kočku, která mi přeběhne přes cestu, tak bych asi nikdy do té práce nedošla. ;-)
Koláčky smůlu nepřinesou, záleží na lidech, jaký si život po svatbě udělají. :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
21. 5. 2010 15:50:27

A zase podle druhé pověry peče nevěsta spolu s její maminkou koláčky, aby dokázala, jaká je hospodyňka :-) Tak teď si vyberte. Kdybychom se měli pořád řídit pověrami, tak nic v životě nemůžete dělat naplno.
Jinak také se budu letos vdávat a koláčky (předešlý recept) jsou moooc výborné, zkoušeli jsme je. Teď mám zaděláno na tyto a čekám, až těsto vykyne a vrhneme se na ně. Tento web je super, už jsem z něj zkoušela několik receptů a vždycky byly vynikající, a to nejsem žádná zkušená kuchařka :).

Nepřihlášený (neověřeno)
20. 5. 2010 14:33:47

Preboha len to nie! Podľa povery nevesta nemá piecť na vlastnú svadbu, vraj by ju čakal ťažký život. Nehovorím že je to pravda ale načo pokúšať...... Radšej tie koláčky zjedzte alebo rozdejte.

ivana.m
18. 5. 2010 19:20:13

:-) :-) Přeji hodně štěstí v manželství :-) A doufám, že Váš nastávající to pečení a vaření také ocení :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
18. 5. 2010 16:38:08

Dobrý den,
včera jsem zkoušela svatební koláčky a jsou výborné. V pátek se vdávám a mohu hrdě ukázat svoje výtvory a to díky Vám a Vašemu skvělému webu. Díky videoreceptům mě pečení baví ještě víc :-)

ivana.m
14. 5. 2010 20:23:13

Ahojky Ivetko, tak to moc gratuluji :-) Hlavní věc je že chutná. Já když něco dělám poprvé, tak ty tvary také nejsou jako od profíka :-) Ivana M

IVETA (neověřeno)
14. 5. 2010 15:03:39

Moc nepeču ale jsem doma a našla jsem vaše stránky.SKVELE.Skusila jsem dvakrát medovník výborný.A dnes poprvé kynuté těsto,svatební koláčky.Nejsou tak hezké jako vaše a le moc dobré.Překvapilo mě že se mi povedly hned napoprvé.Díky Vám se nebudu nudit.Příště skusím punčák.Hezký víkend.Iveta

ivana.m
14. 5. 2010 07:22:00

Ahojky Honzo, já jsem fakt ráda, že jsem ten recept přetočila :-) Jak tak čtu, tak jste sehraná dvojka :-) Takže tímto zdravím i miláčka :-) A mějte se holoubkové krásně :-) Ivana M

Honza (neověřeno)
13. 5. 2010 23:05:55

Ivanko, dobrý večer. Tak jsem dal na Vás a výsledek se dostavil. Koláčky jsou na světě a mají se k světu :-) Těsto pěkně kynulo a pak se s ním dobře pracovalo. Dnes jsme frčeli s miláčkem ve dvou, takže nám to svištělo pěkně pod rukama. Tímto opět děkuji za videoreceptík a uděluji velkou pochvalu ;-) :-)

Honza (neověřeno)
10. 5. 2010 11:31:25

Děkuji Ivanko za super rychlou reakci, dám na Vás a pak se podělím alespoň o zkušenosti, protože jak píšete a doufám, asi také nezbyde :-)

ivana.m
10. 5. 2010 10:53:21

Dobrý den Honzo, fakt tyhle jsou lepší než ty minulé, lépe se pracuje s těštem, kyne to výborně a zkoušela jsem je po pěti dnech.Tedy měla jsem schované dva, protože mě to všechno snědli. Takže jednoznačně tyhle a proto jsem také tam ty stáhla. :-) TZak Honzo přeji dobrou chuť :-) Ivana M

Honza (neověřeno)
10. 5. 2010 09:09:52

Ivanko, přeji krásný den a prosím o radu. Hned jak jsem prakticky vyzkoušel původní recept, který se povedl a vložil jsem komentář, objevil se nový recept. A teď nevím, potřebuji na sobotu napéct a nevím jestli použít původní recepturu, nebo se dát do téhle nové. Potřebuji aby koláčky vydržely dva dny stále měkké a chutné, protože musím napéct ve čtvrtek, ale v sobotu bude svatba. (udělám i ty svatební sváteční, tam jsem vyzkoušel že po více dnech jsou snad ještě lepší). A proto prosím o radu, mám se pouštět do tohoto nového receptu, nebo mám ještě použít recept původní? Které koláčky si myslíte že budou lepší a déle vydrží?

ivana.m
8. 5. 2010 07:49:41

Milá děvčata, ale i možná pánové. Tak jsem tenhle receptík přetočila a jak se tak říká úplně překopala, protože dosti kolegům a kolegyním zdálo těsto tuhé, TAKŽE tohle je suprové. Dva koláčky jsem si schovala a dneska po pěti dnech je zkusila a dobrý. Takže s chutí do toho :-) :-) Ivana M

Ekucharka
7. 5. 2010 16:48:00

Právě jsem vložil aktualizovanou verzi videa a receptu. Museli jsme tam udělat nějaké menší změny z ingrediencích.

Honza (neověřeno)
7. 5. 2010 15:22:03

Náhodou jsem zavítal na tyto stránky, když jsem hledal kdo nám udělá koláčky na zakázku a rozhodl se poprvé vrhnout do pečení. Líbil se mi právě tento recept, protože máme před svatbou a nechat si udělat koláčky je zatraceně drahé. No nebudu to natahovat, dle postupu jsem vyrobil, vše šlo hladce. Vykrajoval jsem průměr 3cm a výsledek naprosto perfektní až neočekávaný. A chuť delikatesní. Pak jsem ještě vyzkoušel ty svatební sváteční jak máte v názvu, také se povedlo, ale chuťově jsou tyhle kynuté mnohem lepší, aspoň myslím. Takže děkuji za recept, hlavně za praktickou ukázku a praktické rady jaké k tomu dáváte. Protože vaše zkušenosti k tomu, jakoby jen tak vyřčené, jsou to nejcenější :-) Takže nácvik mám za sebou a už čeká pečení na ostrou akci, myslím to půjde hravě.

ivana.m
5. 5. 2010 17:26:35

Dobrý den paní petro, mám teď tyhle koláčky už přetočené a trochu upravené surovimny a krásně to nakynulo a jsou určitě lepší než tyhle, tak to přehodím, ale jsem ráda že se Vám podařily. :-) Přeji hezký večer. Ivana M

Petra (neověřeno)
5. 5. 2010 13:32:23

Dobrý den paní Ivanko,
moc mne potěšil váš receptík, s vámi to jde jedna báseň :o) Použila jsem klasické kvasnice ( se sušenými se nekamarádím) a nebyl nejmenší problém .
Děkuji za recept a ať se vám i nadále tak pěkně daří, ráda na tyto stránky zase nakouknu !
Mějte se
Petra

Miriam (neověřeno)
1. 5. 2010 21:05:37

Mila pani Ivanko, dekuji za rychlou odpoved a chtela jsem se Vas zeptat co udelat s testem na kolacky v pripade ze nevykyne? Mam to cele vyhodit nebo prece jen pokracovat dal? Cekam uz 2 hodiny ale testo se ani nehnulo. Stale jsou videt hnede kulicky nerozpusteneho sucheho drozdi. Rozpusti se nekdy?Ja vim ze je ted u vas o 6 hodin vic, takze uz vecer ale kdyby jste byla jeste vzhuru, poradte prosim, nez to cele vzdam. Dekuji a ja Vam napisu jak to cele dopadlo.Miriam z Toronta

ivana.m
1. 5. 2010 07:21:50

Dobré jitro milá Miriam, to je právě že je musíte trochu víc zamáčknout, ale stane se. To je úžasné že Vás potěší Čeština, ale vlastně se nedivím, já bych v cizině asi moc smutnila. Ještě k těmhle koláčkům, já jsem je teď přetáčela a dala jsem do nich o 70 ml mléka víc. Nechte je tak 2,5 hodinky kynout, ale určitě nevykynou tak jako některé buchty, ale jsou fakt dobré. :-) Ať se daří a budu se těšit že ještě něco vyzkoušíte. Ivana M z Prahy

Miriam (neověřeno)
1. 5. 2010 00:20:20

Mila pani Ivanko dostavate ode me jednicku s hvezdickou! Uz jsem vyzkousela nekolik receptu a vsechny se me povedly,az na babiciny satecky ktere se mi skoro vsechny rozevrely. Chutove vsak byly vyborne. Zitra zkusim vase kolacky a snad se mi povedou.Velice ocenuji ze uvadite presne vahy a objemy vsech surovin, protoze pro nas co zijeme mimo republiku je tezke odhadnout kolik je 1 kelimek jogurtu nebo vanicka tvarohu. Take bych chtela napsat vsem devcatum co ziji v USA nebo Kanade a maji potize s polohrubou moukou. Kupte si mouku Robin Hood Blending flour, fialovy prouzek, je vyzkousena a zcela nahradi i hrubou mouku. Take cerstve kvasnice lze koupit v polskych prodejnech v chladicich boxech vedle masla a tvarohu.
Miluji vase videa a vasi cestinu je to jako balzam pro moje usi, urcite se neucte anglicky!
Preji mnoho uspechu a tesim se na nove recepty!!!

Anna Koman (neověřeno)
25. 4. 2010 20:13:58

Děkuji Ivanko, víte mě se osobně tyhle koláčky nelíbí. Je to jako smažený koblížek. .Ale u těch je to na místě. Ten spoj po vykrojení se pečením roztrhne, ať jsou dokynuté nebo ne. Zkusím 3mm, je také možné, že se používá jiné těsto. Doufám, že se mi povedou. Peču běžně jen takové , jak lískový oříšek a jsou , jako cukroví. Ale přesto moc děkuji. Mám odpověď jen od Vás.

ivana.m
25. 4. 2010 19:54:16

Dobrý den Aničko, já tedy dělám ty koláčky docela nízké, protože potom jak říkáte jsou jako nafouknuté, takže to těsto vyválím tak na 3 mm a hlavní věc je třeba spodkem skleničky pořádně udělat ten důlek :-) Ivana M

Anna Koman (neověřeno)
25. 4. 2010 12:22:08

Dobrý den, prosím Vás napište mi někdo, jak děláte koláče zobrazené na obrázku. Jsou to tzv. Ladovy koláče. Já je zkouším stále dokola a nemám je takové. Mám dobře vykynuté těsto, nechám je dokynout a stejně , když je vložím do trouby, tak se ještě nafoknou a vypadají , jako paštička. Ty na obrázku jsou jak vymalované, ale když jsem je našla u různých cukrářek, měly je podobné , jako já.Prosím o radu . Moc děkuji.

ivana.m
19. 4. 2010 07:17:29

Dobré jitro Slávku, já je musí zkusit upéct a když tak tam dát méně másla něbo sádla. to by to mělo jistit. Tak samozřejmě se tam musí dát zase víc jiné tekutiny a tou bude mléko. Já nevím proč to děvčatům nevykynulo, ale mě to kynulo také déle než normálně. Takže jestli nepospícháte, tak vydržte :-) Hezký den přeje Ivana M

Slávek (neověřeno)
18. 4. 2010 21:10:20

Dnes jsem pekl kynuté koláče podle jakéhosi receptu z někdejší Vlasty, mám jich celou sbírku za několik let.Celkem se mi povedly, jen mají tvrdší "krustu", nevím čím a tvrdší soidek, nechal jsem péct dlouho zespoda. Už dlouho pokukuji po zěch Vašich Svatebních koláčcích, ale po zkušenostech m které čtu, mám z toho strach.Píší, že je problém s kynutím, mně ty dnešní vykynuly pěkně. Jsou dobré, ale velké. Já bych raději skutečně ty vaše malé.Bojím se do toho pustit.

ivana.m
3. 2. 2010 06:52:41

Dobré jitro Moniko, to kynuté není žádná věda, to už teďkon vidíte sama ne :-) Přeji hezký den a hodně úspěchů a to nejenom ve vaření :-) Ivana M

Monika (neověřeno)
2. 2. 2010 20:40:18

Dobrý den Ivanko...Nikdy jsem si netroufla na dobroty z kynutého těsta, ale nedávno jsme s manželem dostali chuť na dukátové buchtičky..a ty se mi díky vašemu receptu a hlavně videu moc povedly...Týden na to jsem si troufla na buchty, a dneska jsem si řekla,že udělám koláč...Nechtělo se mi dělat malé koláčky,tak jsem udělala čtyři velké a dostala sem pochvalu ze všech stran....Všechno se mi povedlo..Děkuji za dobré recepty a hlavně za video...Monika

jarmila (neověřeno)
18. 11. 2009 10:51:16

No to jsem prave videla,ze Vam to krasne vykynulo.Ale ja si myslim ,ze to bylo opravdu tim drozdim,protoze jsem to mela v teple.Uz jsem pekla i ty Vase svatebni kolacky,ktere nemusi kynout a byly opravdu vyborne!!!Jsem zvykla pect kolacky a napln do nich zabalit a posypat posypkou,ale to je pracnejsi.Ale taky jsou moc dobre.....Tak Vam preji hezky den a dekuji za odpoved!!!!!

Jarmilko, tohle těsto nekyne až tak dobře.Už tady někdo psal že mu to špatně kynulo. Chce to opravdu teploučko, ale viděla jste jak mě vykynulo. Já tomu klidně i zatopím anebo to dám do mikrovlnky a každou cvilku to malinko otočím. Tak to mě mrzí :-)

jarmila (neověřeno)
16. 11. 2009 16:34:11

Dobry den,ty kolacky vypadaji opravdu skvele!!!!Ja jsem je dneska taky zkousela udelat,ale vzdala jsem to,protoze mi nevykynulo testo.Mozna je to tim drozdim,uz mi totiz kyne pres 3 hodiny a nechce nahoru....No jak vidim tak poleti testo rovnou do kose.Skoda,snaha byla.....Ale nevzdam to vyzkousim to za par dni s cerstvym drozdim a pak napisu......

Laďka (neověřeno)
5. 11. 2009 17:25:04

Zdravím,četla jsem, že Monika použila pekárnu, já bez pekárny nedám ani ránu.Těsto mám vždy bezvadné.Takže zkusím i tento recept!Pak dám vědět!

lenka (neověřeno)
22. 10. 2009 22:49:42

Ahoj Ivanko,tady mají taky kostičku v této gramáži (42g),dala bys tedy pokud tomu dobře rozumím 2kostičky na 1kg mouky...??Raději si to ověřuji,přeci jen jsem oproti vám ještě začátečnice:-))Napíšu jak se povedly;-)Děkuji,papa:-)

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.