Holašovické koláčky
Ivana
Doba přípravy
190 minut
Obtížnost
     

Holašovické koláčky

Díky paní cukrářce Mileně a receptu, který ukázala v televizi. Tyto koláčky jsem zase já ukázala na svatbě.
Average: 4.8 (8 votes)

Ingredience

Těsto:
sušené droždí na ½ kg mouky
250 ml vlažného mléka
3 žloutky
10 dkg másla
50 dkg polohrubé mouky Pernerka
1/2 lžičky soli
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 citron (nastrouhaná kůra)
2 lžíce sádla
vejce na potření
žmolenka:
10 dkg polohrubé mouky Pernerka
5 dkg másla
5 dkg moučkového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
Reklama

Postup přípravy

Náplně do Holašovických koláčku naleznete ZDE

  • Do vlažného mléka přimícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít. Můžeme použít i sušené droždí, které jenom rozmícháme v malém množství mléka bez cukru.
  • Zatím smícháme všechny suché suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a přidáme žloutky, přilijeme vzešlý kvásek nebo sušené droždí rozpuštěné v mléce a dobře propracujeme.
  • Nakonec přimícháme rozehřáté sádlo.
  • Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Vykynuté vyklopíme na vál, vyválíme hady ze kterých krájíme malé kousky, vytvoříme kuličky a pokládáme je na plech s pečícím papírem nebo na vymazaný plech, lehce zmáčkneme a necháme asi hodinku nakynout. Hodně záleží jak máte v kuchyni teplo. Pozor hodně nabudou. Koláčky můžete i vykrajovat z těsta vysokého 3 – 4 mm.
  • Mezi tím připravíme náplně. Můžete rozvařit jablka, do vychladlých přidat pudinkový prášek, skořici a cukr. Do tvarohové náplně přidejte žloutky, cukr a nebo místo žloutků opět pudinkový prášek. Na další náplň budete potřebovat mletý mák, mléko skořici, cukr a trochu nastrouhaných piškotů.
  • Po nakynutí vytlačíme středy pro náplň. Opravdu výborné to je závažíčkem obaleným v plátýnku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme a koláčky už necháme jenom chvílí než je dáme do trouby (10 minut)
  • Z téhle dávky budeme mít tři plechy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 200 – 210 st. asi 13 minut, ale dají se péct i na vyšší teplotu a samozřejmě kratší dobu. Prostě dozlatova.
  • Koláčky jsou časově náročnější, ale opravdu vynikající, jako peříčko.
  • Asi tohle nebude číst cukrářka paní Milena z Holašovic, ale stejně si zaslouží poděkování, že tenhle recept pustila do světa.

Příprava, pečení, kynutí apod. cca 4,5 hodinky

Náplně do Holašovických koláčku naleznete ZDE

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
28. 6. 2012 21:15:18

Dobrý večer paní petro, tak jde o to, jak budou tahle křehké jenom s máslem, ale mám tady koláčky jenom s máslem a také jsou dobré :-) Prostě to musíte vyzkoušet. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
28. 6. 2012 08:32:30

Dobry den pani Ivano, ziji v cizine a nemohu zde sehnat sadlo, dalo by se nahradit maslem? Vim, ze diky sadlu vydrzi kolacky dele a krehci. Poradte, dekuji Petra

ivana.m
20. 6. 2012 20:44:53

Dobrý večer Martino, prostě hezky koulet a koulet a když Vám zůstane malý šev, tak ho určitě dát dospodu. Prostě to chce praxi a to vychytáte. Ivana M :-)

Martina (neověřeno)
20. 6. 2012 19:48:51

Zkoušela jsem tyto koláčky, chuťově výborné, druhý den snad ještě lepší. Ale neumím uválet tu kuličku aby měla jeden spoj. takže po nakynutí kuliček a vytlačení důlku se mi okraje natrhly. v čem spočívá ta finta?
martina

Jitka (neověřeno)
18. 6. 2012 06:41:52

Takže - jdu vám říct, že mezi dvěma nočními šichtama jsem spala 3 hodiny, upekla jsem během dopoledne 160 koláčků - makové a tvarohové, sice nebyly jako na fotkách, ale - všechny se zbaštili, takže chutnaly a to je hlavní. díky za recept.

Jitka (neověřeno)
17. 6. 2012 11:29:39

tak - asi zůstanu věrna klasickým honzovým buchtám, koláčky mi při pečení vyběhly nahoru a náplň z nich spadla. no nevím, jestli je vezmu kolegům ochutnat ... ale možná na po páté se mi povedou.

ivana.m
17. 6. 2012 09:00:51

Dobrý den Jitko, já mám zase doma muže šikuldu a už mě také kolikrát vytrhl trn z paty a něco vyrobil :-) přeji hezký den. Ivana M

Jitka (neověřeno)
16. 6. 2012 17:22:07

děkuji za odpověď. Závažíčko mi půjčí kamarádka:)) já sehnala závažíčko v bazaru ale větší průměr, takže už mám zajištěno, že syn mi závaží obrobí na menší průměr. k něčemu je to dobré, když pracuje s obráběcími stroji:)) Takže zítra na ně jdu. A až někdy budu chystat svatbu - budu připravena.

ivana.m
16. 6. 2012 10:09:57

Dobrý den, tak jsem to závažíčko změřila a spodek má průměr 3 cm. Kuličky těsta váží 6 - 7 gramů. Fakt se toho nebojte, vypadá to jako že se tam nemůže to závažíčko vejít, ale je to přesně aby ještě zůstaly malé okraje. No a z tohohle vzniknou svatebí malé koláčky :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
15. 6. 2012 14:10:54

Dobrý den, mám v plánu tyto koláčky zkusit. ale ouha - nemám závažíčko. mohla byste mi prosím poradit - jaký průměr má závažíčko, které používáte? že bych pohledala nějakou tomu podobnou věcičku - napadlo mne dno od nádobky na léky. ale nevím právě, jaký by to měl být průměr. jsem zvyklá dělat klasické koláčky plněné tvarohem vevnitř a uzavřené, nahoře povidla a drobenka. tyhle jsem ještě nezkoušela. děkuji za odpověď. Jitka

ivana.m
13. 6. 2012 21:04:42

Dobrý večer Terezko, tak já si dovolím odpovědět místo Zuzky a uvidíme jestli sem koukne a napíše také :-) Já jsem koláčky vyndala den před svatbou ráno a odpoledne jsme dělali výslužky do krabiček :-) Přeji hezký večer. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
13. 6. 2012 19:29:03

Dobrý den, Zuzano!
Můžu se zeptat, po jaké době od upečení jste dala koláčky do mrazáku a jak dlouho před konzumací jste je pak zas vytahovala? Děkuji, Tereza

ZuzanaG (neověřeno)
4. 6. 2012 14:36:52

Milá Ivanko,
moc děkuji za recept na Holašovické koláčky. Pekla jsem je přesně podle Vás na svatbu dcery a taky postupně sama. Naplnila jsem mrazák svůj a ještě i sousedčin. Trošku jsem bojovala s velkým množstvím zbylých bílků (pekla jsem z 8 dávek), ale i ty jsem nakonec udala. Nikdy jsem koláčky nepekla a tak děkuji, že jsem díky Vám našla odvahu se do nich pustit. Svatba se konala tuto sobotu 2.6.2012. Koláčky všem svatebčanům moc chutnaly, byly i z mrazáku jako čerstvé.
Moc děkuji, že si dáváte takovou práci s uveřejněním receptů i s videem. ¨
ZuzanaG

ivana.m
1. 4. 2012 11:26:28

Dobrý den Klosko, mě taky nadchly a jsem ráda že se paní podělila s námi se všemi o receptík :-) Dnes je budu zase dělat. Ivana M

kloska (neověřeno)
31. 3. 2012 21:58:36

Konečně i mu se povedly kynuté koláče, jsou opravdu jako peříčko:-) Díky Vám, že jste recept p. Mileny poslala i těm, které neviděly Kluky v akci. Po vytažení z trouby jsem je ještě potřela máslem s rumem, ale myslím, že to není nutné. Jsou prostě báječné a ten fígl se závažíčkem se mi líbí. Bohužel jsem závažíčko neměla, nahradila jsem ho tedy čajovou svíčkou (maluju právě velikonoční kraslice a používám čajovou svíčku k rozehřátí vosku). Zdravím. kl

Věrka :D (neověřeno)
24. 3. 2012 11:23:14

Zdravím všechny nadšence vaření a pečení.Holašovické koláčky jsou jednoznačně výborné.Moc chválím.Těsto je krásné,nelepí se a dobře se s ním pracuje :-)

Jarka (neověřeno)
10. 2. 2012 12:19:16

Dobrý den, prosím o radu co jsem udělala špatně.
Vše jsem dělala podle návodu a při pečení mi v troubě spadla z koláčků všechna náplň - tím jak ještě vykynuly při pečení a zvedly se do výšky.
Časy kynutí i postup jsem dodržela. Dělala jsem jich 300.
Děkuji. Jarka

ivana.m
3. 1. 2012 08:20:55

Dobrý den, tak hlavně musím napsat, že kuličky toho těsta vážily 6 - 7 gramů a z jedné dávky bylo asi 130 ks koláčků. Fakt takové malé svatební. Takže jsem je pekla z 10 dávek, oni mě něco snědli předem.
Dělali jsme 70 výslužek a tam mimo jiných sladkostí jsme dali asi 10 až 12 ks koláčků a ostatní se jedlo při hostině.
Jestli si chcete přečíst právě o mém pečení na svatbu, tak na hlavní stránce napravo jsou články a když si dáte další, tak tam je článek moje svatební pečení :-)
Přeji hezký den. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
2. 1. 2012 22:48:25

Dobrý den paní Ivo, chtěl bych se prosím Vás zeptat, z jak velké dávky jste pekla na svatbu. Děkuji předem za odpověď

Nela (neověřeno)
30. 10. 2011 17:24:27

Když jsem ještě mlela mák, poradili mi ho umlít na ručním mlýnku na kávu. Byl to takový drek z umělé hmoty, na kávu nic moc, ale mák mlel jako divý. No, ale když jste maminka malých dětí, tak asi takový přístroj více než 20let starý doma nemáte.

jahoda3 (neověřeno)
29. 10. 2011 20:01:58

Dobrý den, nevím, jestli Vám bude moje rada užitečná, ale mák si můžete koupit už umletý, myslím, že cena se nějak moc od neumletého neliší.

Nepřihlášený (neověřeno)
29. 10. 2011 16:33:48

Já ho "umelu" v mixeru , dám menší vrstvu a rozmixuji. Já jsem mlýnek na mák půjčila a už se mě nevrátil.

ivana.m
29. 10. 2011 16:33:01

Dobrý den Karolinko, už tady někdo psal, že se dá koupit mletý mák, což suprová věc. Já také nemám mlýnek na mák a tak to řeším kupovaným mletým. Jinak když si do sáčku z látky dáte tvarohovou náplň, tak to vždy z toho teče ta voda. Takže řešením je dát si náplň do igelitového sáčku, nebo já když na to zapomenu, tak si na spodek pytlíku dám ubrousek a ten to vpije.
Přeji hezký víkend. Ivana M

karolinahelena (neověřeno)
29. 10. 2011 15:15:32

Dobrý den Ivanko chtěla jsem Vás poprosit o radu dělala jsem ten tvaroh přesně podle receptu, ale ve finále když jsem koláčky plnila, ze sáčku tekla žlutá voda, která kapala na plech a tam se to připalovalo. Eště jeden dotaz jsem maminka třech malích děti a nemám mlýnek na mák a koupit ho nemůžu z finančních důvodů,nemáte nějakou radu jak umlýt mák bez mlýnku? Děkuji moc za odpověd a přeji krásný den

karolinahelena (neověřeno)
29. 10. 2011 15:11:07

Dobrý den Ivanko chtěla jsem Vás poprosit o radu. Dělala jsem tvarohové koláčky a přesně podle receptu a tekla mi z toho sáčku nějaká žlutá voda. Kapalo to no plech při plnění a v troubě se to připalovalo. A prosím eště o jednu radu, jsem maminka třech dětí která je sama a nemám na to abych kouúila mlýnek na mák. Neznáte nějakou fintu, jak umlýt mák bez mlýnku. Děkuji moc za odpověď a přeji krásný den a podzim.

ivana.m
27. 10. 2011 20:55:18

Dobrý večer a já jak jsem byla ráda, když jsem ten recept od paní Mileny objevila a díky ní jsem byla na svatbě za hvězdu :-) Jinak si myslím že by to z vaničkového šlo také. Dejte tam třeba víc té mouky, nebo pudinkový prášek a když ty koláčky mají okraj tak by to nemělo vytékat :-) Přeji hezký večer. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
27. 10. 2011 16:28:21

Dobrý den, musím vás pochválit a samozřejmě i autorku receptu. Koláčků jsme udělala 4 plechy a ještě mi zbyla náplň tak je možná ještě udělám znova. Těsto je fakt krásně nadýchané a i druhý den krásně měkoučké.
Jen bych měla prosbu nemáte nějakou fintu jak použít tvaroh z vaničky?

Kristina Bárto… (neověřeno)
7. 10. 2011 09:21:36

Paní Ivanko, obdivuji Vás, jakou máte trpělivost, když napečete tolik
koláčků. Někdy je zkusím, ale takové jako Vy mít určitě nebudu.

Jana (neověřeno)
5. 10. 2011 09:03:47

Milá paní Ivanko, KRÁSA!!! Jste šikovná a obdivuji, že jste při pečení takového množství koláčků ještě vůbec stihla zdokumentovat každý krok přípravy.
Minulý týden jsem si "upekla" v troubě, domácí švestková povidla. Jsou vynikající a už se těším, že jimi naplním právě tyto koláčky. Kupovaná povidla často, i když je zahustím, tečou...Já též ráda náplně kombinuji, dozdobuji ořechy, mandlemi(spařím, oloupu, rozpůlím), rozinkami.. A na důlky používám "tlouk" z mosazného hmožďíře,jehož konec obalím plátýnkem.
A jestli můžete napište prosím, jaké další dobroty jste na svatbu připravovala.
Mějte se krásně a užívejte krásného babího léta, které je letos tak výjimečně nádherné!!!!
Jana z Vranové Lhoty.

ivana.m
4. 10. 2011 21:11:41

Ahojky Dášule, já jsem vlastně hodně druhů pekla co tady už videa jsou. Navíc jsem pekla slepované a zdobené podkovy, srdíčka, kuličky s příchutí perníku a tartaletky.Videa sem dorazí, ale fakt nevím kdy. :-) Jinak veliký úspěch jsem sklidila s domácí čokoládovou fontánou. To byla hitovka a moc si to všichni pochvalovali. Ovoce a čokoláda je úžasná dobrota.
Kdyby jste chtěla vědět, nebo někdo kolik jsem toho dávala do výslužky, tak písněte. Přeji hezký večer. Ivana M

ivana.m
4. 10. 2011 07:51:51

Dobrý den paní Marto, tak u nás jsou také moc oblíbené a mám je i v mrazáku a když má přijít návštěva, tak mám hned ke kafíčku :-) přeji krásný den. Ivana M

Marta (neověřeno)
3. 10. 2011 16:55:19

Dobrý deň pani Ivanka, robila som tieto koláčiky v sobotu, ale len na skúšku, či sa vydaria /z polovičnej dávky/. Trochu som sa bála že len 2 dkg droždia, ja som ho teda mala len l dkg, ale boli vynikajúce. Už ich mám v receptoch uložené. Budem ich robiť častejšie. Ďakujem.

ivana.m
28. 9. 2011 18:30:12

Petrulinko, tak to jseš jednička :-) Já měla jenom asi 14 druhů cukroví, ale zase bylo 120 lidí a asi 80 výslužek, takže toho byla hromada. No nicméně mrazák to jistil, protože jsem neměla pomocnice a tak jsem tak vyřízená jako ty nebyla. :-) Já jsem totiž pořád říkala, že si svatbu naší dcery chci užít bez toho abych byla unavená. Měj se moc hezky. Ivana M

petrulinka (neověřeno)
28. 9. 2011 18:19:24

Ivanko, tak až po přečtení všech příspěvků jsem pochopila, že jsi koláčky pekla na svatbu zřejmě tvého dítka. Já jsem ten recept u kluků v akci viděla, a taky se mi to moc líbilo. U nás se pečou na svatbu klasické velké koláče a do těsta nedáváme máslo, ale olej a sádlo, protože vydrží téměř týden pořád vláčné. Já jsem na svatbu dcery pekla 26 druhů cukroví, a to týden před svatbou a minulou sobotu se ženil můj bratr, tak jsem pekla 30 druhů cukroví. Měla jsem vždy několik pomocnic, koláče se pekly ve středu v týdnu před svatbou, a to od
3 hodin ráno a máš pravdu, že jsem ke konci týdne byla úplně hotová. Zato dnes jsem to všechno pěkně dospala. Ale už se těším, až se do těchto malých koláčků pustím, protože je máš opravdu nádherné.

ivana.m
27. 9. 2011 17:59:55

Jahůdko, tak díky za informaci :-) Jo to je pravda, ty panáky mají vypuklé dno. Tak příště budou mít lepší tvar, to je jenom o praxi. zdravím a přeji krásné volno. Ivana M

jahoda3 (neověřeno)
27. 9. 2011 17:28:21

Dobrý den, tak dnes vyzkoušeno se sušeným droždím. A myslím, že to dopadlo dobře. Těsto je opravdu moc dobré. Dělala jsem jen z 250 g mouky, měla jsem dva plechy, dohromady 32 koláčků. Jen když jsem udělala kuličky a hledala čím budu vymáčkávat, protože závažíčka nemáme, zjistila jsem, že všechny skleničky a panáky mají vypoklá dna. Jediné vhodné co jsem našla byla tuba opalovacího krému (strana s víčkem) :D ,obalila jsem jí kapesníkem a šlo to taky. Ale tak hezké jako je máte Vy se mi nepovedly.
Hezké Babí léto :-)

ivana.m
27. 9. 2011 14:07:45

Dobrý den paní Věro, tak to určitě nikdo neřekne, protože spoustu děvčat u některých receptů píše, že už to vaří nebo pečou, nškolik let. No a prostě ke mě se tenhle recept dostal až v pořadu kluci v akci a jsem nadšená a na svatbě byli zase nadšení hosté. A to Vám můžu napsat, že většina děvčat ve fóru ho také neznala. Já to říkám pořád, že je co se učit a je ještě spoustu receptů které neznám. :-) Přeji hezký den. Ivana M

Věra (neověřeno)
27. 9. 2011 13:16:15

Když si teď dovolím napsat že tyto koláče velice dobře znám peču spoustu let pekla je moje babička tak budu zase závistivá zlá a nepřející dají se dělat i s dvěma náplněma a jsou velice dobré místo části másla dávám i do obyčejných buchet sádlo jsou křehké vláčné a vydrží déle nejsou hned suché Věra

mamca (neověřeno)
27. 9. 2011 09:59:08

díky za výborný recept a dobrý tip, závažíčko mám, jen vyšetřit čas a pustit se do práce ale určitě na né přijde, ještě jednou dík

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.