Holašovické koláčky
Ivana
Doba přípravy
190 minut
Obtížnost
     

Holašovické koláčky

Díky paní cukrářce Mileně a receptu, který ukázala v televizi. Tyto koláčky jsem zase já ukázala na svatbě.
Average: 4.8 (8 votes)

Ingredience

Těsto:
sušené droždí na ½ kg mouky
250 ml vlažného mléka
3 žloutky
10 dkg másla
50 dkg polohrubé mouky Pernerka
1/2 lžičky soli
3 vrchovaté lžíce moučkového cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 citron (nastrouhaná kůra)
2 lžíce sádla
vejce na potření
žmolenka:
10 dkg polohrubé mouky Pernerka
5 dkg másla
5 dkg moučkového cukru
1/2 balíčku vanilkového cukru
Reklama

Postup přípravy

Náplně do Holašovických koláčku naleznete ZDE

  • Do vlažného mléka přimícháme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít. Můžeme použít i sušené droždí, které jenom rozmícháme v malém množství mléka bez cukru.
  • Zatím smícháme všechny suché suroviny, přilijeme rozpuštěné máslo a přidáme žloutky, přilijeme vzešlý kvásek nebo sušené droždí rozpuštěné v mléce a dobře propracujeme.
  • Nakonec přimícháme rozehřáté sádlo.
  • Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Vykynuté vyklopíme na vál, vyválíme hady ze kterých krájíme malé kousky, vytvoříme kuličky a pokládáme je na plech s pečícím papírem nebo na vymazaný plech, lehce zmáčkneme a necháme asi hodinku nakynout. Hodně záleží jak máte v kuchyni teplo. Pozor hodně nabudou. Koláčky můžete i vykrajovat z těsta vysokého 3 – 4 mm.
  • Mezi tím připravíme náplně. Můžete rozvařit jablka, do vychladlých přidat pudinkový prášek, skořici a cukr. Do tvarohové náplně přidejte žloutky, cukr a nebo místo žloutků opět pudinkový prášek. Na další náplň budete potřebovat mletý mák, mléko skořici, cukr a trochu nastrouhaných piškotů.
  • Po nakynutí vytlačíme středy pro náplň. Opravdu výborné to je závažíčkem obaleným v plátýnku. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, naplníme a koláčky už necháme jenom chvílí než je dáme do trouby (10 minut)
  • Z téhle dávky budeme mít tři plechy.
  • Pečeme v předehřáté troubě na 200 – 210 st. asi 13 minut, ale dají se péct i na vyšší teplotu a samozřejmě kratší dobu. Prostě dozlatova.
  • Koláčky jsou časově náročnější, ale opravdu vynikající, jako peříčko.
  • Asi tohle nebude číst cukrářka paní Milena z Holašovic, ale stejně si zaslouží poděkování, že tenhle recept pustila do světa.

Příprava, pečení, kynutí apod. cca 4,5 hodinky

Náplně do Holašovických koláčku naleznete ZDE

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
29. 6. 2013 18:54:00

Dobrý den Blani, tak já na to dám tu utěrku a přetáhnu to potr.fólií a nějak to neobaluji.
Nebo jsem měla rozříznuté igelitové tašky, které si schovávám, protože koláčky dělám často.Igelit jenom malinko podložím pod plech, když je to přikryté. Jenom utěrkou je NEPŘIKRÝVEJTE !!! To jsem udělala jednou a právě jak nakynou, tak trochu to těsto okorá a když do něj vytlačíte důlek, tak kraje popraskají, proto ten igelit.
Určitě nebudete litovat, jsou výborné :-) Ať se daří. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
29. 6. 2013 17:07:58

Dobrý den, Ivanko,
chystám se na tyhle koláčky. Můžu se jen zeptat, jak mám zabalit plech do igelitu? Když mám třeba velký igelitový pytel, mám dát ten plech dovnitř? Nebo stačí jen přikrýt jako utěrkou?
Jak říkáte v receptu, jsou to asi 4 plechy, je to tak?
Děkuji moc za odpověď, Blanka

Milu (neověřeno)
10. 6. 2013 11:43:13

Dobrý den,

včera jsem místo koláčků dala těsto rovnou na plech, vše ostatní dle návodu a zase jsem musela mít hlídací četu, aby koláč zůstal do snídaně. Jelikož máme doma zimu, zase jsem zadělala v pekárně. Koláče jsou výborné i další 2 dny.

Milu (neověřeno)
9. 6. 2013 19:40:12

Dobrý den. Také slavím úspěch s tímto receptem na koláčky. Měli jsme doma řemeslníka a ten málem přestal pracovat, jak se olizoval. Těsto jsem zadělala v pekárně. Další postup dle návodu. Závažíčko nemám, použila jsem místo toho skleničku, přitlačila opatrně a dílo bylo vydařené. Super. Právě mám další dílko v troubě. Všem přeji sladké úspěchy.Moc děkuji za tyto stránky.

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 4. 2013 17:37:30

Dobrý den Ivanko, nezkoušela jste někdy z tohoto těsta zkusit koláč velký na plech? Co myslíte jaký by byl? Děkuji za odpovědˇ Marie

Žanetka (neověřeno)
13. 4. 2013 08:59:56

Já koláčky peču dnes již po třetí a nemůžu si je vynachválit. Jsou opravdu trochu náročnější ale výsledek je super. Jsou výborné :-)

ivana.m
8. 4. 2013 18:38:06

Dobrý den, tak myslím že by šly koláčky vykrájet.No potom ale to zbytkové těsto už asi nepůjde tak hezky rozválet.Nebude to mít tak hezké okraje, jako koláčky, které jsou tvarované jako v receptu. Tohle těsto je fakt bezva a záleží hlavně na tom jak koláčky necháte dlouho v troubě a budou upečené, tedy dočervena.Mě určitě tvrdé nepřipadají a ani nikdo nepsal, že by je měl tvrdé. Ivana M
Máslem jsem je nezkoušela potírat, takže nevím.

Lefi :-) (neověřeno)
8. 4. 2013 16:54:20

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat :
1/ dalo by se těsto vyválet a vykrájet kolečka?..přijde mi to jednodušší
2/ nemám dobré zkušenosti s potíráním vajíčkem. Po upečení mi to přijde tvrdé. Nešlo by okraje potřít jen máslem a po upečení znovu rozpuštěné máslo+rum ? Nepeču kynutá těsta moc často,ale toto potírání po upečení koláčů se mi osvědčilo. Jen nevím, dalo li by se použít na tento recept. Díky za odpověď :-)

ivana.m
8. 3. 2013 10:35:50

Dobrý den pane Milane, už bych tam žádný tuk nepřidávala. Ale nám ty koláčky připadají i za dva dny vláčné a ne suché. Ovšem mám je v zavřené krabičce. Lepší to už asi nebude :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
7. 3. 2013 23:53:55

dobry den pani Ivanko,

zkousel jsem kolacky dle Vaseho receptu a byli vyborne jen bych se vas chtel zeptat na radu aby byli kolacky stale dobre a ne suche druhy den co je nejlepe udelat? Myslite misto masla dat jen olej a nebo co by pomohla, aby meli delsi trvanlivost? dekuju Milan

jana s. (neověřeno)
4. 12. 2012 13:38:43

Pokud nevadí, že odpovím (Ivanka určitě taky napíše), já používám spíše to sušené droždí.
Podívám se na obal, na kolik kg mouky je, když je na 1 kg, dávám půlku sáčku, když je v receptu napsáno 0,5 kg mouky.
Někdy radši trochu droždí přidám (např. u pizzy). :-)
Pěkný den.

Nepřihlášený (neověřeno)
4. 12. 2012 04:53:12

Toľko úžasných receptov, neviem kde začať :-) Ale tieto koláčiky, jaj, asi idú na vrch poradovníka! Len sa chcem opýtať, koľko sušeného droždia treba na tento recept použiť? Čerstvé sa mi tu nedá zohnať a nie som si istá pomerom čerstvé-sušené Obrázek odebrán. Ďakujem.

Zuzana1 (neověřeno)
15. 11. 2012 19:00:42

Ivanka zlatá, na to čo ste mi poslali som kukla, aj by som to zvládla, ale ja ešte neviem vkladať fotky do počítača. Potom by som to už zvládla. Ale koláčky boli suprové, každému chutili. Díky, zdravím Zuzana

ivana.m
15. 11. 2012 06:46:04

Zuzanko, tak to se budu těšit na fotku :-) A Zdeny ve fóru popisovala to zmenšování fotek, to jsi nezkoušela? Nebo já jsem tam dávala odkaz na ten volně stažitelný soubor na zmenšování. Tak na to když tak jukni. To se všechno naučíš. Ivana M

Zuzana1 (neověřeno)
14. 11. 2012 19:29:50

Ivanka, Ďakujem pekne za recept,a hlavne za ukážku.Ja som cesto spracovala v pekárničke. Ja ju totiž hodne využívam. Ale s cestom sa naozaj veľmi dobre robí a chuťove nemajú chybu. Trošku som zvrzala tvarohovú plnku, mala som ju veľmi riedku, tak som tam tiež pridala piškoty. Tu v Maďarsku nikdy neviem aký tvaroh mám kúpiť, no tento už určite nie. Keď budem vedieť vkladať obrázky z mobilu do počítača, tak dám do galerky aj foto. Zdravím Zuzana

Nepřihlášený (neověřeno)
12. 11. 2012 12:16:11

Dobrý den, koláčky jsou vynikající,mohu všem doporučit !!!!
(Mimochodem Vaše recepty,které již vyzkoušela byly všechny super)

Tak jsem konečně upekla....jsou vynikající !!! Příště ještě dotahnu drobnosti, klidně i víc náplně, hodně mi vyběhly...a velikost taky trochu zmenším. Teď už budu vědět co a jak.:smile:

Martina (neověřeno)
1. 9. 2012 11:15:35

Hezký den, tak ty hodiny práce za tu dobrotu stály.Jsou to nejlepší koláčky co jsem kdy udělala. Těsto je naprosto vynikající, měkké. Akorát místo 3 plechů mi to vyšlo na pět. A nápad se závažíčkem také super. Půlku jsem rozdala a všichni se ptají po receptu, opravdu doporučuji vyzkoušet :-)

ivana.m
28. 8. 2012 08:43:03

Dobrý den Martino, tak k tomu přikrytí igelitem. Já jsem je jednou přikryla málo a jak to nakynulo, tak současně trochu to těsto oschlo a když jsem vytlačovala důlky, tak okraje byly popraskané, takže si myslím že igelit je kvůli tomu. Jakmile jsou dobře přikryté, okraje jsou bez prasklinky.
Určitě půjdou i s náplní jablečnou a s hustotou tvarohu se opravdu můžeme lišit velikostí žloutku, nebo i konzistencí tvarohu :-) Jinak opravdu já na tyhle koláčky nedám dopustit a na svatbě jsem díky nim byla za hvězdu :-) Ivana M

Martina (neověřeno)
27. 8. 2012 22:04:34

Dobrý den, zajímalo by mě, proč se koláčky, když kynou překrývají ještě igelitem? A ještě co se týče tvarohové náplně, minule jsem zkoušela svatební koláčky, naplnila jsem jich pár tvarohovou náplní, ale nebyla tak hustá jak Vaše. Nevíte čím by to mohlo být? Jestli nebyl třeba žloutek moc velký? A jen ještě poslední dotaz, mohou se tyto koláčky plnit jablečnou náplní? Naši rodině chutná nejvíce :-)
Předem děkuji za odpověď

ivana.m
22. 8. 2012 07:51:22

Dobré jitro Alice, tak určitě vydrží, ale prostě je to znát, že už jsou pečené dříve. No určitě je mějte třeba v krabici a zabalené. Já jsem to na svatbu řešila tak, že jsem je hotové namrazila, vyndala jeden den před tím a nechala volně rozmrazit a nikdo nic nepoznal a všichni si mlaskali :-) Přeji hezký den. Ivana M

Monika (neověřeno)
22. 7. 2012 14:32:55

Mňam teď jsem je upekla a jsou prostě mňam :-) Jen je příště víc osladím... nevím dala jsem tu 3 apůl lžíce možná sem neměla na těch lžícíh šetřit :-) Díky za tento recept i za postup...Pěkný den

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 7. 2012 09:22:00

Dobrý den paní Ivanko, mám dotaz. Když potřebuji koláčky v sobotu, mohu je péct už ve čtvrtek? Taktéž míšu řez.? Děkuji

Monika (neověřeno)
3. 7. 2012 19:45:05

Děkuji za odpověď :-) Koukám, že jste si s přípravou dala vážně velkou práci, palec nahoru :-) Ve Vašem článku jsem narazila na medovníčky, o těch jsem také přemýšlela, ale nebyla jsem si jistá, zda z mrazáku budou ok, ale u Vás byly :-)

ivana.m
3. 7. 2012 11:48:15

Dobrý den paní Moniko, takže věněčky ty jsem nedělala a že bych je někdy mrazila, tak to bych měla strach z pudinkového krému, že pak poteče.
Jinak jsem mrazila všechno, mimo ozdob které byly z marcipánu a košíčků s pudinkem, také nemražte nic politého želatinou. To jsem polévala také po rozmražení. A počítejte s tím, že když něco polijete čokoládou a nebude to nahoře něčím ozdobené, tak při rozmražování se čokoláda orosí a zůstanou tam znát uschlé kapky. Ovšem já to vyřešila posypem a z mrazáku to bylo bezva. Mrazila jsem i kremrole a cukroví z bílků, kokosky apod. :-)
Posílám Vám odkaz, jestli jste už můj článek nečetla o svatebním pečení, kde je napsáno jak dlouho jsem pekla před svatbou.
http://ekucharka.net/clanky/moje-svatebni-peceni-priprava-a-hostina
Ať se Vám všechno podaří. Ivana M

Monika (neověřeno)
3. 7. 2012 11:22:03

Dobrý den, paní Ivo,
děkuji moc, že sem dáváte recepty i s videi, ale teď k otázce. Když jste pekla na svatbu, co vše jste zamrazovala a jak dlouho? Můžou se dát do mrazáku třeba i věnečky s pudingovým krémem?
Děkuji předem za odpověď.

ivana.m
2. 7. 2012 16:11:52

Lucko, tedy stíháš toho fakt hodně a je dobře že se ti daří a doufám tedy že i v házené má tvoje družstvo úspěchy :-) Ivana M

lucka (neověřeno)
2. 7. 2012 12:32:31

Dobrý den také jsem pekla koláčky.Hraji házenou a měli jsme turnaj tak jsem je tam napekla.Všem moc chutnali.Moooooc děkuji za recept. ;-) ;-) ;-)

ivana.m
1. 7. 2012 21:11:58

:)Naprosto souhlasím a nikdo ze svatebčanů to nepoznal, že byly z mrazáku. Ještě jsem měla zvláštní mrazák, aby to nechytlo nějaký pach i když jsem to dobře zabalila. A klidně do krabiček z um.hm. Ivana M :-)

Nepřihlášený (neověřeno)
1. 7. 2012 10:47:01

nemusíte mít závaží, stačí malá sklenička, na větší koláče používám hříbek na látání ponožek

Nepřihlášený (neověřeno)
1. 7. 2012 10:45:05

dávám do mražáku i pečivo, koblihy. Dám do mikroteinových sáčků, snažím se co nejvíce odvzdušnit .Potom stačí 30min před jíádlem toto z mražáku vytáhnout. Opravdu je to jako čerstvě upečené - ale nesmíte tam dát 3 dny staré koláče. Rohlíky do mražáku dávám ihned po donešení z obchodu dokud jsou křupavé a křupavé jsou i po vytažení

Nepřihlášený (neověřeno)
1. 7. 2012 10:38:43

je možné dát 100% tuk, jinak trochu rumu- těsto je křehké a vláčné

Pavla (neověřeno)
1. 7. 2012 09:24:29

Dobrý den, zaujalo mě, že tady píšete, že jste měla koláčky v mrazáku. Taky bych to tak ráda udělala, ale nevím si rady, jak přesně to mám udělat. Do igelitových pytlíků, když koláčky ochladly? Nebo potřebuji nějaké dózy? Neslepí se koláčky, když zmrznou? A jak je mám zase rozmrazit - pohramadě nebo na vále každý koláček zvlášť? Děkuju předem za vaši odpověď.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.