Beránek Velikonoční šlehačkový
Ivana
Doba přípravy
90 minut
Obtížnost
     

Beránek Velikonoční šlehačkový

Beránka pečte v troubě na spodním roštu, aby hezky zčervenalo i těsto ve spodní části formy. Také pamatujte na to, že každá forma je jinak silná a tedy i tomu musíte přizpůsobit délku pečení.
Average: 5 (3 votes)

Ingredience

10 dkg špaldové mouky hladké (jemné)* Pernerka
10 dkg špaldové mouky celozrnné jemné Pernerka
2 dl smetany ke šlehání 31 %
15 dkg cukru krystal nebo krupice
1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva
1 balíček vanilkového cukru
4 až 5 vajec (vážená ve skořápce 25 dkg)
1 lžička citronové kůry
máslo a hrubá mouka do formy
Reklama

Postup přípravy

Do mouky přimícháme prášek do pečiva, přidáme ostatní suroviny, napřed promícháme měchačkou a potom dobře propracujeme metlou.
Nelekejte se, že cukr úplně nerozpustí, tak to má být.
Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané velké formy na beránka. Dáme do předem vyhřáté trouby na spodní rošt na 170. stupňů.
Formu položte na mřížku, radši na to upozorňuji, protože někdo dává formu ještě na plech.
Pečeme 55 – 60 minut. Před ukončením pečení určitě do těsta píchněte špejlí nebo párátkem a když se těsto nenalepí, je hotovo.
Beránka vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.

* Nyní v prodeji jako JEMNÁ

Příprava 90 minut

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
V (neověřeno)
3. 4. 2021 22:02:32

Moc děkuji Ivanko za odpověď a přeji Vám také krásné Velikonoce. U staré trouby jsem pekla skoro vše na 180 stupňů teď mám novou troubu a lité těsto musím péct 160 -170 stupňů a peče to stejnou dobu. Peču klasicky Horní a dolní. Pod formu plech nedávám peču ve formách na mřížce bábovku dole první a druhá drážka ze spoda. Když peču z klasický pšeničný mouky normálně se vše upeče. Já jsem začala se Špaldovou moukou, abych tolik nepřibírala na váze. Kynuté těsto se upeče vždy. Zkoušela jsem i vánoční cukroví je fakt, že to co jsem pekla 8-10 minut z pšenice ze špaldový trvalo i 17 minut cukroví podle druhu. To lité těsto mě trápí pokaždý je mokré, těžké a nedopečené ono se tváří, že je to hotové na špejli nelepí, ale jak to nechám vystydnout a nakrojím tak zjistím že to je mokré. Zkusila jsem ubrat i mléko a stejně se lité těsto neupeklo ani po hodině a půl. Když dám půl pšenice a půl špaldy tak se to upeče. Napadlo mě vás kontaktovat, protože pečete taky ze špaldové Pernerky a vaše stránky mám ráda. Opravdu nevím, kde by mohl být problém ovocná litá buchta na plechu ze špaldy se upeče ale v té formě ne. Už jsem zkoušela co se dá. Dneska jsem pekla šlehačkového beránka z klasické polohrubé pšeničné na 160 stupňů a po hodině byl upečený i kynutý mazanec ze špaldové mouky hladké i polohrubé se hezky na 160 do hodiny upekl. Radši jsem do beránka dala pšenici nechtěla jsem riskovat, že bych ho ze špaldové vyhodila.

ivana.m
3. 4. 2021 09:21:39

Dobrý den a předem přeji hezké Velikonoce :-) Tohoto problému, že by se hůř vsakovala voda do špaldové mouky jsem si nevšimla a to jsem pekla teď ve formě malé beránky i z klasické hladké mouky. Fakt je, že v těch formách /třeba keramických/ trvá doma pečení dlouho i přes hodinu. Ale jak píšete hodinu a půl je opravdu hodně dlouho. Při jaké teplotě pečete ? Klasicky nebo horkým vzduchem? Nepokládáte formu ještě na plech ?? Tam musí být nějaký problém s teplotou v troubě a tedy s tím souvisí i doba pečení. Já jsem se s touhle krásnou formou natrápila, protože doporučená doba pečení dost nesouhlasila a tak jsem tam pak dala čas mého pečení. Ty doby pečení u našich receptů se mohou lišit, každá trouba peče trochu jinak. Fakt jinak tápu. Ivana M

V (neověřeno)
2. 4. 2021 20:08:03

Dobrý den, Ivanko mám problém lité těsto a špaldová mouka. Už nevím co a jak používám také Pernerku nebo polohrubou Špaldovou od Probia. Pokaždé když peču ve formě na bábovku nebo v jiné formě peču strašně dlouho i hodinu a půl a po nakrojení moučníku je těsto stále mokré nedopečené. Peču klasiku Hrnkovou olejovou s mlékem nebo šlehačkou. 2 hrnky mouky, hrnek mléka a půl hrnku oleje atd. Nestává se vám to také už nevím kde je chyba špalda špatně vsakuje tekutiny. S kynutým těstem ze špaldy problém nemám. Děkuji předem za rady.

ivana.m
29. 3. 2019 07:37:02

Dobrý den, ty suroviny jsou naprosto stejné, takže místo špaldové mouky použijte hladkou mouku. Hladká se totiž dá nahradit tou špaldovou, která podle odborníků je lépe stravitelná. Ale jak píši dejte klidně hladkou :-) Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.