Rakvičky
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Rakvičky

Rakvičky do formiček
Average: 3.6 (5 votes)

Ingredience

4 žloutky
1 vejce (středně velké)
30 dkg moučkového cukru
3 polévkové lžíce polohrubé mouky
1/4 lžičky cukrářského droždí (amonia) nebo 1/4 lžičky jedlé sody
máslo na vymazání formiček
Reklama

Postup přípravy

Žloutky, vejce a moučkový cukr šleháme metličkami na nejvyšší stupeň dvě minuty. Do mouky zamícháme sodu a smícháme s vejci. Plníme do dobře máslem vymazaných (až nahoru) formiček.  Formičky naplníme jenom do čtvrtiny, hodně nabudou !!!
Dáme péct do vyhřáté trouby. Já jsem je pekla 20 minut na 100 st. a 25 minut na 80 stupňů, ale doporučuji je péct stále na 80 stupňů i za cenu delšího pečení. Stejně před vyndáním rakviček si jednu zkuste vyklopit a přelomit, aby vevnitř nebyla nedopečená.
Hotové necháme trochu vychladnout a vyklopíme.

Počet porcí
35 kusů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Jirina (neověřeno)
4. 2. 2009 06:00:47

Ivanka ,Tak dekuji moc povedlo jsou to takove jedno hubku
nektere praskly ale asi bylo vice test Tak dekuji moc .
(laskonky se mne tez povedli podle vas .
Tak ted s rozumem abychom nepribrali na vaze dekuji moc.

Jiřinko, tak to jsem ráda že jste jí našla. Já jsem rakvičky dělala jednou dobou do formiček. To těsto se vyfoukne ve všem, jenom si musíte uporavit tu dobu pečení, ale prostě zkusíte jeden kousek a uvidíte. Tak držím palce. Zdraví Ivana M

Jirina (neověřeno)
2. 2. 2009 23:22:07

Tak jsem velice rada ze jsem nasla na iternetu velice dobrou kucharku ,
Mam jeden dotas na rakvicky vy fouknou se i kdyz neni spravna forma na rakavisky??Dala by se Udelat i kulata ??Jirina

Jarek (neověřeno)
10. 1. 2009 12:07:16

víte já bych potřeboval nějak udělat mini rakvičky nevíte prosím jak je udělat a jestli se na ně vůbec vyrábějí formičky .

Jarek (neověřeno)
10. 1. 2009 10:07:19

dobrý den cht+ěl bych se zeptat ty rakvičky bez formiček chutnají a vypadají jako normální klasické rakvičky , napadlo mě totiž že by šli dělat jako mini rakvičky , že bych vykrajovátkem malým obdelníčkem vykrájel a upekl a potom ozdobil šlehačkou tak bych se rád zeptal jestli se taky vyfouknou jako klasické rakvičky , jesli tak vypadají a chutnají díky moc .

Jarek (neověřeno)
15. 11. 2008 20:51:00

paní marseali to mohlo být tím , že jak ta hmota stála 45 minut tak z našlehaných vajec unikal zašlehaný vzduch a tím pádem už efekt nebyl takový jaký měl , paní ivaně sem jen chtěl říct , že sem zkoušel dělat kakaové rakvičky a to tak , že sem přidal kakao na úkor cukru a potom zdobil pařížskou šlehačkou a taky sem zkoušel z těch bílků co mi zbyly udělat sněhové rakvičky a to tak , že sem vyšlehal bílky s krupicovým cukrem a potom dal do štvrtky formičky a sušil na méně než 80 stupnů asi 50 - 60 stupnů a byly opravdu dobré

marseali (neověřeno)
10. 11. 2008 14:39:09

Dobré odpoledne paní Ivanko.
Děkuji moc za vysvětlení ,já si to taky myslela že to bude tím že to těsto stálo.Tím pádem mi nezbývá nic jiného než dokoupit formičky ,nebo těsto dělat po částech .Ještě uvidím.Jinak na vaše stránky jsem najela úplně náhodně a jsem s nima mile překvapena .Navštívím Vás tady častěji .Přeji pěkný den .Alena

Dobré jitro paní Alenko, já si tedy myslím, že právě jak to těsto stojí 45 minut, že ty našlehaná vejce nějak sednou a právě proto se to přilepí. Abych se přiznala, tak já dělám jeden plech a tudíž tu hmotu nedělám do zásoby. Ale stalo se mi u našlehaného piškotového těsta, že jsem ho dala do trouby a omylem si vypla jistič a zjistila jsem to po půl hodince a to upečené už bylo takové sedlé. Tak to je asi podobné. Třeba nám to někdo vysvětlí lépe.přeji vám hezký den. Ivana M

marseali (neověřeno)
10. 11. 2008 07:51:57

Dobré ráno paní Ivanko.
Včera jsem se pokoušela udělat vaše rakvičky a můžu konstatovat ,ž jsou opravdu moc dobré .Akorát nevím ,kde jsem udělala chybu ,první plech byl na 1* a druhý už se nedařil.Formičky jsem znova vymazala ,naplnila ,ale nešly mi vyklopit a zůstávalo to přilepené na dně .Přitom jsem to pekla 45 minut na 80 stupňů.Myslím že to je těstem ,ale nevím jak to ,co s tím .Poraďte.Alena

Jarka (neověřeno)
7. 11. 2008 22:39:32

Takové malé upozornění,amonium při pečení děsně smrdí (čpavek),ale potom je to dost dobré. Osobně mám vyzkoušený recept od paní Daniely(bez formiček), který mám asi 20 let.Formičky jsem nikde nikdy nesehnala.Tyto stránky jsou perfektní.

Ivana N. (neověřeno)
1. 11. 2008 21:22:15

Ahoj Ivano,
tak sa zasa hlásim k slovu. Ja mám perfektný recept na rakvičky, mockrát som ich piekla, tak ak chceš, vyskúšaj. Nejde tam ani múka, ani amonium. Dobre sa vyklápajú, len neviem na akej teplote sa pečú, ja mám plynovú trúbu, takže podľa oka. Najskôr na plné pecky, potom pootvorím trúbu, zaistím verškou a len tak dosuším. to chce prax, vyskúšajte, mne sa ešte nepokazila ani jedna.
Recept:
3 žĺtky, 1 celé vajce, pol bielka, 380 g prášk. cukru, 20 g vanilk. cukru. Všetko dobre vymiešame do penista.
Formy vymastíme roztopeným ztuženým tukom-IVA, CERA... Do vychladnutých foriem lejem asi tak do 1/2 cesta, aj menej, cesto sa zdvihne. Myslím,/ak si dobre pamätám/, že ich vyjde okolo 24 ks. Piecť najskôr v horúcej trúbe, keď sa cesto zdvihne, potom v rúre dosušiť - pri pootvorenej rúre. Po upečení ešte teplé vyklopiť z formičiek. Po vychladnutí je možné na ne nastriekať šľahačku a posypať čokoládovou ryžou, alebo nastrúhanou čokoládou. Sú dosť krehké, mala som ich na balkóne a tak isto aj pusinky mi zvlhli, a rozpadávali sa. Tak je ich najlepšie uložiť v suchu. A šľahačku dávať dosť hustú, so ztužovačom, aby "nezmokli". Prajem veľa zdaru, Ivana Nešťáková

Dobré jitro Martinko, já můžu nechat udělat do FÓRA novou rubriku VÁNOČNÍ CUKROVÍ, třeba se to chytne. Jinak k těm rakvičkám, oni jsou dobré, ale jestli ti připadají normální rakvičky sladké, tak tyhle jsou sladší.
Tak ahojky ve fóru. Ivana M

Martinka (neověřeno)
27. 10. 2008 20:51:50

Dík za upozornění, to jsem si ani nevšimla, že je tam tolik toho cukru. Chápu to dobře, 2x 25 dkg? Tak to už snad ani ty naše děti nepotřebují. Holka drží neustále štíhlou linii, nějak se jí to ale nedaří, kluk je sice hubeňour, ale tolik cukru mně snad odradilo. Díky. Víš co bych docela uvítala, nějakou anketu s cukrovím, víš jako že by jsme každá přispěla nějakým nejlepším receptem na vánoční cukroví. Myslím třeba každá, co přispívá receptama na tyhle stránky. Už jsou ty recepty po letech moc okoukané a raději peču něco vyzkoušeného. Měj se fajn.

Ahojky Martinko, díky za ten recept na perníčky a prosím tě tam je nějaký dotázek pro tebe tak tam jukni.
Tak to já mám tedy štěstí, ještě se mi to nestalo a bude to asi náhoda. Marti, já už jsem ten recept od daniely zkoušela, povedly se, ale jsou opravdu hodně sladké.Toho cukru je tam daleko víc, aby to bylo tuhé a neteklo to bez těch formiček. Ale děti to mají rádi. Tak pak napiš až to zkusíš. Měj se krásně. Ivana M

Martinka (neověřeno)
27. 10. 2008 19:29:45

Milá Ivanko, právě jsem si přečetla diskusi pod výše uvedenými rakvičkami a rozhodla jsem se také přispět. Já dělám už léta tzv. žloutkové cukroví a sice tak jak ho popisuje Jana. Bez mouky a amonia. Jen se půl hodiny šlehá 5žloutků, 1 celé vejce, 25 dkg cukru a 1 vanil. cukr. Vymažou se formičky máslem, plní se do 3/4 a pak se suší v troubě. Ale v tom je ten zásadní pro mně problém. Děti toto cukroví milují a když se mi nepovede, tzn. že ho prostě z těch formiček nedostanu, tak ho stejně sní. Ale potom to zkouším asi 3x, zničím tak spoustu vajec i cukru. Nikdo mi ale neporadí, co dělám špatně. Pár se jich vždycky povede a většína ne. Ten způsob od Daniely mně moc zaujal a letos ho určitě na Vánoce vyzkouším. Myslím tím ten bez formiček. Snad budete ostatní úspěšnější než já.

Líba (neověřeno)
24. 10. 2008 20:04:18

Dírka jde VELMI SNADNO špičkou nože - zlehka, žloutkové těsto je křehké.
Z náplní zatím zvládám jen šlehačku až u stolu. S pudinkovým ani s máslovým krémem nemám dobré zkušenosti.
Určitě se mezi vámi najdou dobré náplně. Prosím napište. Líba

Danielo, rakvičky jsou hodně sladké. Je tam hodně toho cukru, aby se to vyšlehalo s těmi vejci ale jinak to nejde. Hmota musí být opravdu dobře vyšlehaná aby si nesedla a vyfoukla se. Dala jste to do vyhřáté trouby a neotvírala jste jí často?

Já jsem se taky o to zajímala a vyčetla jsem, že se to plní vaječným krémem a to tak, že se rakvička navrtá, ale nevím čím. Naplní a potom polije čokoládou a tím se zacpe ta díra. Ovšem tu náplň do rakviček ještě zmáknutou nemám.

Daniela (neověřeno)
24. 10. 2008 13:59:07

Vcera som robila tieto rakvicky a moc sa mi nepodarili. Nechapem, bolo to priserne sladke a vobec mi nenakysli. Aj ta dierka bola uprostred mala...reps. malo vydute... a hrube. Nechapem preco.

Jana (neověřeno)
19. 10. 2008 13:27:35

Ahoj, často chodím na Vaše stránky a moc mi pomohly,z Vaší pomocí
jsem třeba udělala dobrou svíčkovou a jiné. Nevíte někdo prosím
tip,recept na náplň do rakviček-žloutkovo-rumovou,prostě tip
na celkové nazdobení.Děkuji
Můžete i na : sliv.ja2@centrum.cz

Dana (neověřeno)
14. 10. 2008 22:46:19

Dobrý večer paní Ivano, strašně ráda se koukám jak vám jde vaření od ruky, je lepší vidět jak se co vaří, než koukat jen do kuchařky, děkuji moc za Vaše krásné stránky, a přeji mnoho úspěchů, recepty jsou dost podobné co znám já,ale ráda zkouším i ty Vaše.S pozdravem Dana.

Dobrý večer Barborko, určitě to jde upéct i ve formičkách. Ale použijte nějaké vyšší. Rohlíčky jsou asi mělké. Postupujte stejně a prostě po nějakém čase jednu zkusíte a když tak budete pokračovat.
Jinak já výběrovou mouku nepoužívám a ani jsem se nikdy nezajímala v čem je lepší.
Ale určitě někdo z děvčat to bude vědět. Hezký večer přeje Ivana M

Barborka (neověřeno)
9. 10. 2008 20:28:45

Dobry vecer pani Ivo,

no ja nemam formicky na rakvicky, tak bych se chtela optat jestli mohu pouzit jine formicky, mne tak o tvar nejde, spise o chut.
Mok krasne stranky mate.
A jeste bych se optala co znamena vyberova mouka?
Dekuji Bara

eva (neověřeno)
6. 8. 2008 10:35:30

Dobrý den paní Ivano,pokud ještě nemáte amonium, tak si zajeďte v Praze do Zlatnické ulice, je tam taková malá drogerie po pravé straně ulice,( když půjdete od Masarykova nádraží),mají tam nejen amonium, ale i pragandu a plno jiných zajímavých věcí.Vaše stránky jsou moc pěkné,myslím, že se zasloužíte o to, že bude vařit více mladých děvčat.Pěkný nejen dnešní den přeje eva

Dobrý den Jani, to já Vás hned vyzpovídám. Já stejně nemůžu sehnat to cukrářské droždí (amonium). A to už jsem před hodně dlouhou dobou slíbila, že je natočím.
Ty rakvičky se vyfouknou i BEZ toho droždí? Za každý poznatek jsem ráda, protože pořád je co se učit a zlepšovat. Díky za odpověď Ivana

jana (neověřeno)
16. 6. 2008 15:14:42

milá ivanko vaše stránky se mi líbí ale mám jenom radu ktěm rakvičkám vůbec nedávejte droždí ani mouku a formičky si dobře vymažte 100% tukem den do předu jsem totiž vyučená cukrářka uvidíte že půjdou dobře vyklopit doufám že jsem vás neurazila

Ahoj Aničko, přiznávám se bez mučení, že tenhle recept jsem naposledy dělala hodně dávno. Pamatuji si, že nám to moc chutnalo, ale tu teplotu si musím ujasnit. Takže je musím udělat a dopsat to. Omlouvám se za nedostatek, ale nechci psát nějakou teplotu, kterou si přečtu na netu, ale chci to vyzkoušet. Ivana

Daniela (neověřeno)
19. 4. 2008 21:51:54

Mám recept na který nejsou třeba vůbec formičky:5 žloutků, 25 dkg cukru moučky-utřeme spolu do husté pěny a přidáme 1 lžičku amonia/ cukrářské droždí/.Necháme stát do rána.Ráno přidáme 25 dkg moučk.cukru a 7 dkg polohrubé výběrové mouky.Zpracujeme v těsto, rozválíme asi na 1/2 cm silnou placku a vykrajujeme libovolné tvary nebo rakvičky/obdélníky/.Pečeme v mírné troubě,pečivo musí zůstat žluté, nesmí zrůžovět /asi 150°C/.Tvoříme-li rakvičky,můžeme je před podáváním zdobit šlehačkou.Recept mám již asi 30 let od cukráře ze Slovenska ze svatby.Mohli jsme se tenkrát po tom utlouct a recept chtěl každý.Chutná to hlavně dětem,které mají rády sladké.

hanah (neověřeno)
28. 3. 2008 11:22:19

Ahoj Ivanko, dík za pěkné stránky. Hodně peču, ale z některých receptů mám respekt. Třeba takové rakvičky, chtěla bych je zkusit, i to amonium mám koupené. Tak kdybys tu přidala video, byla bych moc ráda. Ctím zásadu, lépe je jednou vidět, než třikrát slyšet.
Hodně zdaru do tvé práce, podobné stránky tu chyběly.

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.