Svíčková na smetaně
Ivana
Doba přípravy
160 minut
Obtížnost
     

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Average: 5 (10 votes)

Ingredience

1kg zadního hovězího masa (falešná svíčková)
35 dkg mraž.zeleniny pod svíčkovou
1 sklenice halali ( obsah 63 dkg)
15 dkg másla
3 bobkové listy
1 lžička tymiánu
1/4 lžičky nového koření
sůl a cukr podle chuti
2 velké cibule
5 dkg slaniny
1,5 dl vody pro začátek a voda na podlévání během pečení
20 dkg zakysané smetany
4 dl smetany ke šlehání
3 dl mléka (i více)
2 až 3 lžíce hladké mouky
lak z halali podle potřeby
Reklama

Postup přípravy

Pečení v troubě: Do pekáčku si dáme mraženou zeleninu, halali ze kterého dobře vymačkáme lak !!!! přidáme koření, rozpuštěné máslo, cibuli, vodu a vložíme slaninou prošpikované, osolené maso, které směsí i posypeme. Necháme do druhého dne v lednici. Maso budeme za stálého podlévání péci nejmémě 2 hodinky, ale takhle se to nedá přesně říct.

Vaření v papiňáku: Na rozpuštěném másle si zpěníme zmraženou zeleninu a nakrájenou cibulku a můžeme nechat zatáhnout i slaninou prošpikované a osolené maso. Do hotového přimícháme koření a halali, ze kterého opravdu dobře vymáčkneme lak !!!!!. Zeleninou posypeme slaninou prošpikované maso a necháme stát do druhého dne. Do papiňáku přilijeme ještě vodu a vaříme určitě nejméně hodinu. Prostě to budete muset zkusit.

Dokončení je stejné u obou způsobů:
Na pánvičce si zkaramelizujeme cukr, přilijeme vodu aby se rozpustil.
Měkké maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetany, mléko, rozmícháme a zhodnotíme kolik omáčky budeme potřebovat a když tak přidáme ještě mléko. Zahustíme moukou, provaříme osolíme, přidáme karamel a až po odstavení omáčky (asi po deseti minutách) můžeme dochutit lakem z Halali.

Příprava 25 min
Pečení 1,5 – 2,5 hodiny
Dokončení 15 minut

Počet porcí
7 větších

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama

Dobrý den Maruško, tak omáčku nařeďte vývarem. Jestli děláte svíčkovou z hovězího tak hovězím vývarem, který si uvaříte z kostí, nebo komu nevadí kostka, tak z kostky. :-) přeji hezký den. Ivana M

Maria Šimková (neověřeno)
20. 7. 2011 11:45:36

Dobrý den pani Ivo,
velice dekuji za vyborny recept na svickovou! Uz ji podle Vás delam dlouho a vsichni se olizuji az za usima!:-) a nemusim ji vlastne vubec dochucovat.
Mám ale jeden problem s kterym bych potrebovala poradit. Protoze nam doma neustale pzbyva maso ( a to pecu jenom pul kila ) a nedostava se nam omacky, zvetsila jsem mnozstvi zeleniny i smetany,ale furt mam omacku velmi hustou. prosim poradite mi, cim bych ji mela naredit???
Dekuji Maruska

Zdiška (neověřeno)
3. 7. 2011 22:05:27

Dobrý večer Ivanko:)
Tak dneska jsem uvařila na oběd svíčkovou a všichni se olizovali až za ušima:) Brácha říkal, že je špatné že tak dobře vařím, prej mě takto brzo uloví nějakej chlap a kdo bude vařit doma?:):) Takže děkuji Vám za suprové recepty, jsem ráda za vše co se teď naučím. Přeji příjemný večer a budu se těšit na další parádní receptíky:)
Zdraví Zdiška:)

Tak ona je kloudná i ta co tady už je. Prostě si nemůžete myslet že každý to bude dělat třeba jako vy(i když nevím jak jí děláte) a používat čerstvou zeleninu apod. Navíc já tedy osobně nevidím nic špatného na zavařené nebo zmražené zelenině. Ivana M

ivana.m
19. 6. 2011 15:44:53

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

Dobrý den, také zdravím :-) Já jsem natáčela nedávno další recept na svíčkovou, tentokráte jenom z čerstvé zeleniny a dala jsem méně smetany. Moc jim to chutnalo, ale nepoznali že je to jiný recept. přeji hezký den. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
19. 6. 2011 13:47:57

děkuji za skvělý recept, všem moc chutná . Já díky Vám vařím dobré omáčky

Vy ale musíte tu svíčkovou ochuziz tam se dává koření citron smetana má mít pokojovou teplotu pak se nesrazí a jeli maso dobře udělané nemůžete na svíčkové nic zkazit a hlavnš tam nedávat velké množství smetany a mlékapak to ztratí chuŤ zeleniny a koření

Gabik (neověřeno)
2. 5. 2011 20:32:53

Dobrý den Ivanko,dnes jsem již po druhé zkoušela svíčkovou a z toho po druhé byla ta vaše, ta první byla klasická s čerstvou zeleninou a nepovedla se, dnes jsem dělala podle vás, dala sem nejdřív ochutnat synoj když se vrátil z M.Š a říkal že je výborná a pak manželoj a vážně mu chutnala a to sem se dokonce i sekla o gramáži v halali a chyběla mi 1 smetana ale dopadlo to skvěle příště už si dám pozor na plnej počet všeho, ale i tak se vydařila, takže moc děkuji za vaše recepty vařila jsem už podle Vás párkrát a vždy jim chutnalo a to manžel má mlsnej jazíček a je hodně na jídlo takže mooc děkuji byla skvělá

Ivana M. (neověřeno)
26. 4. 2011 10:34:26

Já taky nevím proč někomu to halali tak vadí. Dostala jsem už receptík od kuchaře na svíčkovou s méně zeleniny a budu jí zkoušet a když nám bude chutnat, dám to sem, ale určitě tenhle recept pryč nedám :-) Může být přece spostu variant. Ivana M

Nevím, proč Vás halali tak irrituje.....dříve , za onoho režimu, nebyla čerstvá zelenina vždycky k mání, zvláště v zimě a halali a jiné směsi pod svíčkovou je součástí receptů v mnoha kuchařských knihách.
To za prvé.. za druhé to zjednuší práci těm, kteří nemají moc času, za třetí Vy všechny běžně konzumujete třeba kyselé okurky, čalamády a to Vám nevadí.
Osobně používám zeleninu čerstou, když je pravá petržel, je to lahoda, nepoužívám ani ocet, vždycky citron.... ale kvůli tomu nepíšu na nety a nepohrdám osvědčenými recepty zkušených kuchařek, které s úspěchem svíčkovou takhle připravují.

Tak se vyjadřuji , Já dělám svíčkovou z králíka a dávám vše domácí svoji kořeněnou zeleninu ,i lák si dělám tohle to nedělám žádné halali na to že jste skvělá kuchařka jsem si myslela že nějaké halali vynecháte

Vážená, nebuďte nedůtklivá, nikterak nezpochybňuji vaše kuchařské schopnosti. Jen jsem chtěl říci, soudě podle sebe, že, když uvařím jídlo podle receptu, podle kterého stovce lidí chutná, takovým způsobem, že je NA VYHOZENÍ, začnu se ptát, co jsem udělal špatně?,něco jsem přehlédl?
Něco muselo být špatně u mne. Ovšem, pokud se jídlo pouze netrefí do mé chuti, s tím jsem do toho šel, chtěl jsem to zkusit. Pokud to vyhodím jen proto, že to není podle mých představ, potom hlad a bídu na mne.
Mimochodem, já dělám svíčkovou taky úplně jinak :-)
Jirka Š.

A to je zajímavá odpověď když vařím svíčkovou podle mého receptu a i když cokoli peču tak moje ruce velice kvalitní když tady tu svíčkovou každý chválil tak jsem to zkusila maso jsem z toho vyndala ale omáčkua nikomu nechutnala bohužel

ivana.m
25. 4. 2011 15:48:11

In reply to by Marcela (neověřeno)

Dobrý den Marcelko, takže v tom halali je ocet a klidně by se mohlo stát, že když tam nalijete tu š´távu během vaření, tak se omáčka srazí :-) I do koprovky dávám ocet až po odstavení splotny, protože už se mě srazila. Přeji hezký den. Ivana M :-)

Marcela (neověřeno)
25. 4. 2011 13:35:44

A můžete mi někdo jen objasnit, proč to dochucujete lakem z Halalí až po odstavení? Co to má mít na jiný výsledek, než když to dochutím najednou..

Marcela (neověřeno)
25. 4. 2011 13:22:02

Takže svíčkovou už jsem dělala nespočekněkrát. tentokrá jsem zkusila váš recept. Halalí používám ráda vždy, jen dávám čerstvou zeleninu, pokud to jde, když je pěkná na krámu. Jinak si jí taky zamražuji, když ji nakoupím pěknou. Občas je problém koupit jen pěkné celer nebo petržel. A opravdu tato svíčková je nejlepší, manžel mi taky řekl, že si mám recept napsat... Dala jsem jen více té zeleniny, aby bylo více omáčky :D Děkuji za inspiraci. Jo a tymián jsem taky dříve nedávala a evidentně je tam moc dobrý.

jsem jedna osoba a nemám potřebu se rozdvojovat (roztrojovat). Je mi tu taky fajn a Ivanky se zastanu VŽDY a pokud tu někdo rýpe nebo dělá chytrého nebo píše HNUSNĚ o jídlech, které tu jsou, aniž by je UVAŘIL, tak reagovat budu. S tím se budete muset smířit a vím, že nejsem jediná, kdo takovým broukům pytlíkům odepisuje. Takže já jsem v klidu. :-)

Potvrzuji tento názor. Na každého kritika tady vystartuje Jana nebo JaninaS nebo i Jana aspol.(zřejmě tatáž osoba). Je to škoda, jinak je to tu fajn a ráda sem chodím pro inspiraci.

majka (neověřeno)
13. 4. 2011 10:23:43

vařite vyborne jen tak dal chodim na vaše recepty často vždy se povedou.děkuji a nenechte se zastrašit zavistivýma řečma.

Nepřihlášený (neověřeno)
1. 4. 2011 23:22:38

Na Netu jsou fantasticke ceske recepty.U tohoto receptu na svickovou mne doslova sokovalo, ze Cesi pouzivaji do vareni tak uzasnych jidel jako je prave svickova omacka,nejen mrazenou,ale i sterilovanou zeleninu.Vim, ze je to rychlejsi.Ale chutove o to slabsi!!!
Ziji trvale v Australii a pripravuji jidla vsech svetovych kuchyni.Takze srovnavam nejen chut,ale hlavne kvalitu a nutricni hodnoty.
Z.

Nepřihlášený (neověřeno)
1. 4. 2011 23:18:58

Na Netu jsou fantasticke ceske recepty.U tohoto receptu na svickovou mne doslova sokovalo, ze Cesi pouzivaji do vareni tak uzasnych jidel jako je prave svickova omacka,nejen mrazenou,ale i sterilovanou zeleninu.Vim, ze je to rychlejsi.Ale chutove o to slabsi!!!
Ziji trvale v Australii a pripravuji jidla vsech svetovych kuchyni.Takze srovnavam nejen chut,ale hlavne kvalitu a nutricni hodnoty.
Z.

jo jeste sen zapomel napsat ze jsem sefkuchar kterej vari srdickem a jazykem a nedam proste dopustit na cerstve produkty varil jsem pro spousty celebrit a lidi co maji radi dobre jidlo coz je v čr obrovsky problem,a moc me to mrzi ze spousty restauraci dela takove sracky vsichni by se meli koukat na vase videa a ucit , urcite vam ale chci doporucit zajet si na skvely zazitek z jidla do cafe imperial v praze jsem i cukrar ,pekar a řezník coz prave ze me dela si myslim kvalitniho kuchare ktery ale byl ceskymi hospodskymi neocenen a proto jsem odesel pryc z republiky ale aspon tady delam radost ceskym emigrantum miluju pect sladkosti a delat jsem podle vas medovník a je nejlepsi na svete to musim podotknout a cechum tady moct chutnal mej te se krasne hej dä honza

tedy pokud ho můžu taky napsat - zrovna dnes jsem viděla v obchodě celer s hlínou, hnědou flekatou mrkev a scvrklou petržel. Takže to si radši koupím mraženou zeleninu nakrájenou na proužky a po šichtě strávené na nohou mi tak odpadá loupání tvrdého celeru od hlíny, okrajování hnědých fleků na mrkvi a loupání scvrklé petržele. Pak ještě omýt a to vše nakrájet nebo nastrouhat. Ušetřím si čas, práci a ruce. Jedině že bych si já tu omáčku přejmenovala, aby to nebyla ta vražda. :-)

jeste musim doplnit tu vrazdu te svickove miluju jidlo a vareni uz od deseti let a vase recepty jsou fakt super inspiruju se nima i vylepsuji ty svoje,doplnuju a ucim se ty ktere jsem jeste neumel ale nemuzu proste souhlasit s tou svickovou a moc me mrzi ze ze jste to vubec prezentovala ikdyz je to proste vase varianta,a vy ji takle delate nelze, nelze to pak ale prezentovat jako svickovou hlavne proto ze ty lidi ktery se to ucej prijdou o tu bajecnou chut tak uzasnyho pokrnmu jakym je svickova ale dost uz o tom jste super a mam vas rad uz jen za to ze pomahate lidi ucit varit mej te se krasne ahojda honza

dobry den pani ivano vase recepty a videa se me moc liby ale halali a mrazenou zeleninu do svickovy je narodni vrazda prominte ze to tak pisu ale je to tak naschle honza

ivana.m
15. 3. 2011 16:06:40

In reply to by Tina (neověřeno)

Dobrý den Tino, tak určitě to maso nemusíte prošpikovat. Někdo to třeba nemá rád,ale to prošpikované maso má dobrou chuť :-)

Ještě bych napsala něco k příspěvku od nepřihlášeného který jsme vymazali. Tina se slušně ptá a opravdu nikdo není dokonalý a jde to odpovědět trochu normálně.

Dobrý den Terezko, já dochucuji až když dovařím a omáčku odstavím, protože se bojím sražení omáčky, protože je v tom nálevu ocet. :-) Ivana M

Terezka (neověřeno)
15. 3. 2011 15:52:10

Dobrý den Paní Ivanko...Chtěla jsem se zeptat,kdy se tam dává ta voda z HALALI,kdy se to dochucuje...před uložení do trouby nebo až,když se to dává k varu?Děkuji za odpověď

Tina (neověřeno)
15. 3. 2011 14:49:19

Je nutné to prošpikovat?Děkuji předen za odpověď...

nepřihlášený (neověřeno)
15. 3. 2011 12:08:51

In reply to by David Černý (neověřeno)

Jde spíš oto že když se chce někdo naučit vařit tak by měl znát právě ty správné postupy ale jestli uvaří tuhle svíčkovou tak nemůže říci že umí svíčkovou tady píšou lidi co nevědí co je kvásek tak jak potom můžou říkat že dělají kynuté těsto učit se to musí od jednoduchých jídel až po ty složitý

ivana.m
14. 3. 2011 20:39:42

In reply to by David Černý (neověřeno)

Dobrý večer pane Davide,tak tohle beru :-) A doufám že si to přečtou také ti kritici, že to jde napsat normálně, když se jim to nelíbí. Díky za přání. Ivana Malatincová

David Černý (neověřeno)
14. 3. 2011 20:24:33

Musím říci, že stránky a recepty paní Ivanky jsou cennou inspirací hlavně pro ty čtenáře, kteří chtějí jinak složitá jídla udělat jednoduchou cestou. Ač s postupy a technologií samozřejmě zásadně nemohu souhlasit, protože třeba tato svíčková nemá s klasikou naprosto nic společného, tak na druhé straně nikdo přeci nikoho nenutí aby to podle tohoto postupu vařil. Paní Ivanka si prostě s nějakou vysokou gastronomií hlavu nedělá a soudě dle reakcí čtenářů má s tímto stylem přípravy jídel velký úspěch, ke kterému jí gratuluji a přeji do dalších dnů hodně pozitivní energie a radosti z dobrého jídla.

Ale vás opravdu nikdo nenutí podle toho vařit. Pokud tu nehledáte inspiraci, můžete přece vařit jen a jen podle sebe, ne ? A anonymové jsou "prima". Obrázek odebrán.

Dobrý den, tak nám takhle hodně smetanová omáčka chutná a fakt Vám nemůžu říct, jak by to chutnalo bez jedné smetany, nebo bez zakysané smetany Takhle to dělám stále. Je to sice kalorická bomba, ale zase té omáčky nesním půl litri a ne každý den :-) Vždyť tam ty smetany nemusíte přidávat najednou, ochutnáte a uvidíte .Ivana M

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.