Svíčková na smetaně
Ivana
Doba přípravy
160 minut
Obtížnost
     

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně
Average: 5 (10 votes)

Ingredience

1kg zadního hovězího masa (falešná svíčková)
35 dkg mraž.zeleniny pod svíčkovou
1 sklenice halali ( obsah 63 dkg)
15 dkg másla
3 bobkové listy
1 lžička tymiánu
1/4 lžičky nového koření
sůl a cukr podle chuti
2 velké cibule
5 dkg slaniny
1,5 dl vody pro začátek a voda na podlévání během pečení
20 dkg zakysané smetany
4 dl smetany ke šlehání
3 dl mléka (i více)
2 až 3 lžíce hladké mouky
lak z halali podle potřeby
Reklama

Postup přípravy

Pečení v troubě: Do pekáčku si dáme mraženou zeleninu, halali ze kterého dobře vymačkáme lak !!!! přidáme koření, rozpuštěné máslo, cibuli, vodu a vložíme slaninou prošpikované, osolené maso, které směsí i posypeme. Necháme do druhého dne v lednici. Maso budeme za stálého podlévání péci nejmémě 2 hodinky, ale takhle se to nedá přesně říct.

Vaření v papiňáku: Na rozpuštěném másle si zpěníme zmraženou zeleninu a nakrájenou cibulku a můžeme nechat zatáhnout i slaninou prošpikované a osolené maso. Do hotového přimícháme koření a halali, ze kterého opravdu dobře vymáčkneme lak !!!!!. Zeleninou posypeme slaninou prošpikované maso a necháme stát do druhého dne. Do papiňáku přilijeme ještě vodu a vaříme určitě nejméně hodinu. Prostě to budete muset zkusit.

Dokončení je stejné u obou způsobů:
Na pánvičce si zkaramelizujeme cukr, přilijeme vodu aby se rozpustil.
Měkké maso vyndáme, zeleninu rozmixujeme. Přidáme smetany, mléko, rozmícháme a zhodnotíme kolik omáčky budeme potřebovat a když tak přidáme ještě mléko. Zahustíme moukou, provaříme osolíme, přidáme karamel a až po odstavení omáčky (asi po deseti minutách) můžeme dochutit lakem z Halali.

Příprava 25 min
Pečení 1,5 – 2,5 hodiny
Dokončení 15 minut

Počet porcí
7 větších

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama

je hnus, na takové hlad.
Prostě nemůžete slušně napsat, že vy to děláte radši z čerstvé zeleniny, my tady musíme číst vaše vulgární výrazy.
Hlasovat běžte jinam a prudit taky.
Kdo nemá chuť a čas stát plotny, má právo si to uvařit podle sebe, ale zase se tu musí objevit nějaký pan nebo paní vševědoucí.

Pane, nebo paní anonymní, to je snad na každém, jak si to připraví a je tady i svíčková z čerstvé zeleniny. A že jí dělat ze zmražené nebudete,tak to nás asi tady vůbec nezajímá.
A mimochodem možná že ta zmražená zelenina je někdy lepší než čerstvá, protože člověk může mít klidně zamraženou domácí na kterou se většinou nepoužívají žádné postřiky. Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
9. 10. 2013 09:19:49

dělat svičkovou z mražene zeleniny ?? no nic proti ale to je hnus !!! copak si člověk nenajde čas na kvalitní připravu jidla ?? samé mražene srajdy ... naše by se nestačily divit ... za me i když vysledek muže byt chutove dobry z mraženou zeleninou za me rozhodně NE !!!

Šárka (neověřeno)
29. 6. 2013 17:06:11

In reply to by janaS. (neověřeno)

Já se právě sem táhla s halali, tak chci použít tento recept, akorát jsem nevychytala tu zeleniny, no :D moc děkuji za odpověď :-)

Dobrý večer Šárko, tak já tady mám právě dva recepty na svíčkovou a tady je odkaz na svíčkovou z čerstvé zeleniny
http://ekucharka.net/svickova-na-smetane-2
Jinak začínáme s kuchařkou pro ty, kteří hovoří Anglicky a kdyby měl někdo zájem, tak dávám odkaz i na kuchařku s titulky. Teprve začínáme a určitě tam bude časem daleko více receptů
http://soletscook.com/
Přeji hezký večer. Ivana M

snad nevadí moje odpověď. Mám volno, tak jsem i na PC. :-)
Když najedete myší níž, tam Ivanka píše složení, i návod, z čerstvé zeleniny. :-)
Směs pod svíčkovou se skládá z mrkve, celeru a petržele.
A nemyslete si, KAŽDÝ jednou začínal. :-)

Šárka (neověřeno)
27. 6. 2013 16:45:56

Dobrý den, paní Ivanko, ráda bych se vrhla na tuto Vaši svíčkovou a ukázala tak v zahraničí, jak vypadá pořádné české jídlo. Ale pokud existuje skutečně mražená zelenina s názvem "pod svíčkovou", tady ji jisto jistě neseženu. Ale mají tu různé směsice. Bohužel jsem ve videu nepostřehla, jaké druhy zeleniny tato směs "pod svíčkovou" obsahuje. Mohla byste mi, prosím, poradit, jakou směs tedy koupit, s jakou zeleninou? Se svíčkovou budu mít premiéru, tak se nezlobte, pokud můj dotaz je hloupý :-)

prevratilova jana (neověřeno)
13. 4. 2013 22:59:16

In reply to by prevratilova jana (neověřeno)

Jednim slovem - "UZASNAAAAA" :O} ! Manzel o tuhle omajdu nikdy nestal ale po snezeni prohlasil,ze lepsi nikdy nejedl !!!! A masicko mekounke a chutove vynikajici !!!! Od ted ,jedine tuhle Vasi pani Ivanko !!!

prevratilova jana (neověřeno)
10. 4. 2013 14:52:15

Dnes jsem nakoupila suroviny a zitra se do toho dam !!! Zatim se mi od Vas povedlo vse,tak doufam,ze uspesne bude i tohle vareni :O]]]. Mam Vase stranky rada a dekuji,ze jste tu pro nas !!!! :o]

na tyto stránky tedy chodíte? Kdo vám brání vařit si v koutku podle sebe ?????

Dobrý den, tymiánu dejte tak je napsáno, on když je ho hodně, tak je cítit hořkost.Šťávu z halali dost vymáčkněte a pak po uvaření svíčkové jí použijte na dochucení. Jinak tady mám pro toho kdo chce vařit svíčkovou z čerstvé zeleniny také receptík. Dala jsem sem právě oba recepty, protože každému se nemusí jeden líbit, tak má druhou možnost. Maso průběžně přikrývám, protože ono dřív změkne nevysuší se. :-) Ivana M

Nepřihlášený (neověřeno)
7. 3. 2013 09:28:51

Chci se zeptat: to maso se peče přikrité pokličkou nebo bez pokličky? Osobně dělám všechno bez pokličky, ale hovězí budu dneska dělat poprvé v životě. Taky mě překvapilo že není uveden pepř, já ho do svíčkové dávám, tak jsem ho radši dala i tentokrát. Jinak všechno ostatní budu dělat stejně. Nový je pro mě timián a halali.

Simona (neověřeno)
12. 1. 2013 16:02:42

Tak to mě podrž!! :D Hned prvních 15 sekund,když paní nasypala mraženou-kupovanou zeleninu do hrnce se mi chtělo brečet :D Tak takhle se opravdu nevaří!!Amatéři :D

Nepřihlášený (neověřeno)
27. 10. 2012 10:58:00

Tuhle svíčkovou vařím už dobré dva roky a je skutečně výtečná!!! Děkuji za tento recept!! Jinou už nikdy dělat nebudu :-)

lucie (neověřeno)
26. 9. 2012 13:41:31

Podle Vašeho receptu jsem vařila svou první svíčkovou a od té doby vařím jen tu Vaši. Je výborná a všem moc chutná! :-)

ivana.m
25. 9. 2012 20:10:29

In reply to by Nepřihlášený (neověřeno)

:-) No když už si řeknu že tam mám hodně smetany, tak to mixnu. Jo a z čertvé zeleninky mám tady receptík na svíčkovou taky. To aby si mohl každý vybrat :-) Ivana M

Ja ziram, ze pani Ivana pouziva mleko do svickove. Tak to jsem ja nikdy v zivote neslysela. Jinak ty ingredience jsou ok, jen upravit pomer, a take to chce vice cerstve, nebo mrazene zeleniny krome halali. Zasadne vice celeru a mrkve.

Dobrý den, Kateřino.:-) Nic se nestalo, to je v pořádku.:-) Překouknout se může každý. Já taky nemám rád ty věčné šťouraly a kritiky všeho, vždy a za každou cenu. Vlastně je to komické, že sestřelíte zrovna mne a takovými argumenty. Jsem velký fanda toho. co Ivanka dělá a kdyby to šlo, nejraději bych jí dělal "internetového bodygarda". A pokud se týká toho, co kdo pro věc udělá, souhlasím s Vámi. V rubrice "Uživatelských receptů" najdete několik mých videoreceptů. :-)
Takže jsem moc rád, že jste mne pochopila a vše se vysvětlilo.
Přeju Vám pěkný den a hezký zbytek Velikonoc, Jirka Š. :-)

Milá Kateřino M., hezky jste mne utřela. Ale, jedná se zřejmě o nedorozumění. Práce paní Ivanky Malatincové,(ke které omylem vztahujete můj příspěvek) si nesmírně vážím, psal jsem to zde v diskuzích několikrát. Svým příspěvkem jsem reagoval na paní, nebo slečnu nepřihlášenou výše, která mne nadzvedla tím, že napsala, že podle tohoto receptu uvařila jídlo, které musela vyhodit. Za tím, co jsem napsal si stojím, pokud uvařím jídlo na VYHOZENÍ, nesvaluji to na recept. Paní Ivanky jsem se naopak chtěl zastat a podpořit ji. Přečtěte si prosím ještě jednou diskuzi, možná můj "kousavý komentář" pochopíte.
I já Vám přeju hezký den, Jirka Š.

Dobrý den.
Myslím si, že bychom měli paní I. poděkovat za snahu. Ne každý je zdatný kuchař. Snažila se trochu pomoci, podělit se zkušenosti. Nikomu se nevměšovala a ani nežádala o komentáře!
Svíčková je omáčka tisíce kuchařů...nikdy ji dva lidé neuvaří stejně. tak nám tedy ukázala jednu z mnoha verzí. Spousta lidí ji pochválilo:-)Věnovala svůj čas lidem a nic za to nechtěla.
A co jste udělal vy? Přišel jste do diskuze a urazil ji. Proč?
Je vidět, že obyvatelstvo této republiky je stále jen nespokojeno, remcá ale aby něco samo, pro něho něco udělalo, to ne! Jen hanit snahy ostatních.
Pane, buďte tak laskav...nechte si své kousavé komentáře pro sebe. Myslím si, že lidé tak budou o něco spokojenější.

S přáním hezkého dne Kateřina M.

Karolína (neověřeno)
26. 11. 2011 12:54:18

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli musí být maso naložené z druhého dne..
Děkuji, Karolína :-)

:-) Dobrý večer Martino, ono to jenom složitě vypadá napsané :)A když to vidíte, tak to je jiné. No jak se člověk ukáže že něco umí,tak je to jasné, ale určitě Vás to i těší. Ivana M

Martina (neověřeno)
12. 11. 2011 19:40:19

Svíčkovou mamka doma nikdy nevařila, asi kvůli předsudkům o její složitosti. Poprvé jsem ji vyzkoušela já a byla vynikající a jednoduchá. Dobře mi tak, teď ji budu muset vařit častěji :D

Antylena (neověřeno)
29. 10. 2011 14:58:15

Tak dneska jsem poprve varila svickovou na smetane, to byla jedina omacka ktery jsem se bala a diky video receptu dopadla na 1! Urcite jsem ji nedelala naposledy. Dekuji Ivanko

Dobrý večer Míšo, to by jste snad rozméchala, ale koukám že jste šikulda a cedník to jistil :-) Ještě sem dorazí svíčková z čerstvé zeleniny, tak doufámn že jí také vyzkoušíte :-) Přeji hezký veče. Ivana M

Bože to je mňamka, miluju svíčkovou a dokázala bych omáčku klidně pít jen z hrnečku :-) Musim vám poděkovat, první svíčková se povedla a určitě nebude poslední. Jen jeden dotaz, když jsem do omáčky dala tu smetanu zakysanou, tak se mi udělaly cucky, velký. Nevěděla jsem jestli se to rozvaří nebo ne, tak jsem to vzala přes cedník. Zmizely by?

Dobrý večer Míšo, já myslím že se Vám srazilo, protože v omáčce bylo něco kyselého, citron nebo už ocet. Takže já svíčkovou dochucuji octem až po odstavení z plotny a nějak tu smetanu neřeším, jestli má nebo nemá pokojovou teplotu. Ivana M

Míša (neověřeno)
11. 10. 2011 20:08:20

Dobrý večer, zítra chci dělat svíčkovou. Chtěla jsem se zeptat, jestli musí mít smetana pokojovou teplotu, aby se mi nesrazila. Jak se mi již stalo u koprové omáčky. Děkuji.

Laila (neověřeno)
8. 10. 2011 13:15:33

Zdravim vsechny tady, tak dnes varim svickovou podle tohoto receptu a zatim to vypada uuuuuuzasne, varila jsem v papinaku a zeleninu cerstou, halali tu neni k dostani a petrzel mam z CR v mrazaku. U z se tesim na obed a deti taky porad se chodi ptat kdy uz to bude. Dekuju moc za recept a nejen tento a preji stalou chut do teto zajomave cinnost . Diky

ivana.m
23. 8. 2011 21:31:26

In reply to by Alena (neověřeno)

Dobrý den paní Aleno, to halali je už naložená zelenina, mrkev, celer, petržel a cibule. někdy si to usnaďnuji, ale už mám natočené video se svíčkovou z čerstvé zeleniny. Nevím kdy sem to video dorazí, ale je tam přesně poměr zeleniny a tady Vám dám receptík alespoň psaný:

Svíčková na smetaně 2

-1 kg zadního hovězího masa (květová špička, svíčková)
-8 dkg špeku
-sůl a pepř podle chuti
-1 celer (40 dkg)
-3 mrkve (40 dkg)
-2 petržele (15 dkg)
-2 cibule (30 dkg)
-15 dkg másla
-3 lžíce octa
-1 lžíce cukru krupice
-6 kuliček pepře
-6 kuliček nového koření
-3 bobkové listy
-1/2 lžičky tymiánu
-šťáva z 1 citronu
-1/4 l vody pro začátek
-cca ½ l hovězího vývaru
-4 dl smetany ke šlehání
-popřípadě trochu mléka
-cca 1 lžíce mouky
-podle potřeby ještě ocet, sůl, cukr nebo citr. Šťávu

Maso prošpikujeme, osolíme a lehce opepříme. Zeleninu nakrájíme na menší kousky přidáme koření, cukr, ocet, šťávu z citronu a rozehřáté máslo. Já jsem dala jenom tři lžíce a druhý den jsem dodávala, takže hned dejte 15 dkg.
Maso obložíme zeleninovou směsí a necháme do druhého dne rozležet.
Druhý den přilijeme vodu a dusíme v troubě pod poklicí doměkka v předehřáté troubě napřed asi na 220 st. a jakmile se maso začne dusit, teplotu snížíme asi na 180 – 190 st. Počítejte s tím, že se maso může měknout klidně dvě a půl hodiny.
Měkké maso vyndáme, zeleninu propasírujeme nebo rozmixujeme, rozředíme hovězím vývarem, přidáme smetanu a podle potřeby třeba i trochu mléka.
Zahustíme moukou, provaříme a sundáme ze sporáku. Asi po pěti minutách dochutíme solí, octem a popřípadě i cukrem.
6 PORCÍ
Příprava 45 minut
Dušení až 2,5 hodiny

Alena (neověřeno)
23. 8. 2011 20:00:12

Mohl by prosim nekdo vysvetlit co je halali? V Cesku jsem naposledy zila pred 21 let, nyni ziji v Kanade a rozhodla jsem se udelat svickovou (musim to ale dobre "natrenovat" pro zname.
Je halali nezbytne pro svickovou a kdyz neni, cim to mohu nahradit?

Dekuji predem.
Alena

ivana.m
31. 7. 2011 20:22:54

In reply to by Markéta F (neověřeno)

Markétko zdravím, pekáček už mám tak patnáct let určitě, ale husička se do něj nevejde, on zase není tal velký, ale je spíš vysoký :-) Obsah musím zkusit. Přeji hezký večewr. Ivana M

Markéta F (neověřeno)
31. 7. 2011 18:32:27

Dobrý den Ivanko,

mám dotaz, jaký obsah má ten Váš pekáček? Vidím, že je nějaký větší. Kde jste ho sehnala? Asi klasicky v domácích potřebách že?

Děkuji :-)

Lucie S. (neověřeno)
24. 7. 2011 13:03:43

Dobrý den pani Ivano,
musim vám poděkovat.Zrovna dnes jsem dělala poprvé podle vašeho videoreceptu svíčkovou a povedla se mi :)Jak se říká,už se můžu vdávat :D

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.