Tatarský biftek (tatarák)
Ivana
Doba přípravy
45 minut
Obtížnost

Tatarský biftek (tatarák)

Tatarský biftek (tatarák)
Average: 4.8 (4 votes)

Ingredience

30 dkg mleté hovězí svíčkové, vzhledem k ceně jsem to nahradila květovou špičkou
1 středně velká kyselá okurka
1 středně velká cibulka
1 žloutek
1/2 lžičky papriky
1 až 2 lžičky plnotučné hořčice
3 lžičky worcestru
3 lžičky oleje
3 lžičky kečupu
sůl, kmín, pepř, a chili koření podle chuti
Reklama

Postup přípravy

!!! odměřovala jsem to lžičkou, tak se nespleťe !!!

Cibulku a okurku nakrájíme najemno. Přiznám se, že jsem to nikdy s okurkou nedělala, ale byla jsem přesvědčená, že tam okurka patří.
Přidáme ostatní suroviny a promícháme. Nakonec si to musíte dochutit podle sebe.
Tatarák mažeme na topinky potřené česnekem.
Ještě k tomu masíčku. Není dobré maso na tatarák mlýt na nějakém mlýnku, který to maso spíš rozžvejká. Maso musí být odblaněné a chladné z lednice. Mě masíčko umlel dvakrát po sobě jeden hodný řezník a je to suprový.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
Bari (neověřeno)
15. 11. 2010 09:34:00

přesně tak,nechápu lidi co dělají tatarák snad i s kližky jen aby měli hamty hamty hodně a už ani neví jak chutná kvalitní původní recept..a ještě do toho flašku kečupu aby toho bylo ještě víc..je to FUJ:-(

Domi (neověřeno)
15. 11. 2010 09:29:14

Takže já cpu kečup všude, kam to jen jde a kam se jen trochu hodí, čím víc tím líp.Ať si říká, kdo chce, co chce!!!!!!
__________________________________________________________________________
Panebože...!!!...Jestli vám jde o lykopen tak začněte jíst rajčata ,ne tu chemickou srágoru jménem kečup

Nepřihlášený (neověřeno)
24. 10. 2010 03:01:58

Kdyby takovi jak on na svete nebyli, kazdej by si jedl co mu chutna a vsichni by byli spokojeni, protoze by jim do toho nekecal nejakej Radim.

ivana.m
11. 7. 2010 17:41:08

Dobrý den Ivanhoe díky za receptík, právě že někteří pisatelé mají velký problém a ten je, že si přečtou recept a hned napíší že to musí být hnus. Už se fakt u takovýhle příspěvků bavím :-) Díky za recept a protože tatarák miluji, tak to zkusím. Ivana M

ivanhoe111 (neověřeno)
11. 7. 2010 12:54:00

Jelikož jím tatarák 30 let měl jsem možnost vyzkoušet mnoho variant ale před pár lety se mi dostal do ruky recept který zapříčinil,že jsem u něho "zakotvil" navždy.
Též má svoji JEDNODUCHOSTÍ tu přednost,že se prakticky nemůže zkazit.To je obrovská výhoda pro ty,kteří vlastně neumějí tatarák dobře ochutit.(Buď některých ingrediencí dají málo anebo naopak příliš).Všech 9 ingrediencí má na talíři takřka stejnou velikost.

Porce pro jednu osobu:

150-200g 2x umletého libového zadního hovězího či svíčkové .
1 žloutek

1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1 lžička (mírně navršená) drobně pokrájené (či nastrouhané) cibule
1 lžička mletého pepře
1 lžička (mírně navršená) klasické plnotučné hořčice
1lžička pálivé papriky
1 lžička rozlisovaného česneku -Divíte se?To nic-já se tenkrát divil také.
1 lžička (navršená) kečupu
1 lžička (mírně navršená) drobně pokráj. (či nastrouhané) sladkokyselé
okurky
několik kapek worcestrové omáčky

Do vypracovaného bochánku masa uděláme důlek a opatrně vložíme žloutek.Ostatní
ingredience rozmístíme na talíř kolem dokola .Tím,že jsou hromádky rozmístěny
pravidelně od sebe tak spolu se svou barevností zalahodí i oku.Při míchání zakápneme worcestrovou omáčkou.
Prosím případnou kritiku pište až po ochutnání-jinak to "neberu".

Barbus (neověřeno)
6. 6. 2010 17:06:11

Precetl jsem si tady ty komentare a nestacim se divit. Jestli je podle historie tatarak z "Tatarska" proc tam nekdo dava whisky, o ktere tatari nemeli ani poneti? To same je i v pridanem receptu.Pry puvodni recept. Myslite, ze tatari znali dijonskou horcici?
At si kazdy vari podle sveho, to co mu chutna, at prida rady, ale prosim vas nekritizujte ostatni.
Ja treba tatarak taky s okurkou. Pak si odeberu prislusne mnozstvi pro sebe a pridam si tam rozemnutou majoranku. Nikomu to nenutim, ale me to chutna.
Mimochodem majoramka pochazi z vychodu, takze je prihodnejsi nez ta whisky.
Zdravim Barbus

Zdeněk Stejskal (neověřeno)
5. 6. 2010 00:21:03

"Tatarský biftek" - produkt socialistického stravování ... ?!?
Budete se divit, i v dnešní době vám tento produkt na požádání udělají ve slušnější restauraci, ač ho nenabízí na jídelním lístku.
Btw. v majonéze jsou rovněž tepelně nezpracovaná vejce - tam taky hozí salmonelóza; a pokud Vám nechutná, jsou jiní, kterým to chutná (jen neznají recept) ...

Wendy (neověřeno)
30. 12. 2009 02:34:20

Opéci se dá krásně, jednou jsem ho opékala pro kamaráda, který odmítl syrové maso ochutnat (k jeho škodě) a bylo to jako velmi jemné a dobré karbanátky, takže když zbývá... (nám teda taky nikdy, i když ho dělám nejméně z 1/2 kg hovězího - zadní nebo svíčková, případně z jeleního).

JGD (neověřeno)
29. 12. 2009 08:26:32

Jsem v Australii, dival jsem se na Cesky Internet, hledal jsem navod co se da delat s tatarakem, kdyz zbyde, jestli by se to pak nejak nedalo usmazit jako placka... Casto nam zbyva, kocky to nechteji a i kdyz se to da zamrazit, nema to pak peknou barvu. Nasel jsem tohle povidani o tataraku a nazory ctenaru a tak bych rad pridal muj postreh. Mame ho casto, snad kazdy tyden, priprava je velmi podobna tomu zakladnimu receptu, zjistili jsem ale, ze v tataraku musi byt kmin! Nejlepe mlety, ne mnoho, ale je to pak jeste lepsi. Pro zajimavost, mame zname Polaky a ti tam davaji navic nejake olejovky - nikdy jsem to ale nejedl a myslim, ze by mi to nechutnalo...

ivana.m
11. 12. 2009 16:29:18

Ahojky Rendo, fakt se někdy dost nasmějeme, někdo jednou psal, že se diví, že v dnešní době ještě používám smrtící mast, kterou je sádlo. Tak to jsme se pobavili i ve fóru. Zkazit náladu s inenechám. měj se noc hezky. Ivana M

Renda (neověřeno)
11. 12. 2009 13:05:26

Teda Ivanko,občas tě obdivuji v tom, že máš nervy tohle číst :-)Prostě at si to člověk uvaří a bud z hodnotí jestli je to dobrý nebo né,ale takové elaboráty co tady někteří píšou,to by mě asi ani nebavilo číst.Věř že tady máš víc fanynek, než těch kteří jen kritizují.Takže si nenech kazit náladu a chut do dalšího vaření :-)

janaS. (neověřeno)
24. 11. 2009 01:47:29

Vypadá to, že se někdo nudil a odpovídal snad na všechny komentáře?
Nevím sice proč, ale PC snese všechno, že? Já nemám potřebu manžela někam zvát, vždy mě zve on, nevím, jak je to u tebe, a moje kuchyň svěží je.
Zajímalo by mě, co umíš uvařit ty. Pokud něco vůbec.
Nechápu, proč dáváš smajla a proč tu ty a tobě podobní chodí.

Radim Mazanek (neověřeno)
24. 11. 2009 00:26:45

co dodat??:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 23:52:48

a pokud ti jde pouze o potravu..nikoliv o poteseni z pokrmu..poslu ti docela prijatelny recept. z brambor..ale ver mi..opravdu to s tatarakem nema nic spolecneho..:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 23:45:05

pukod uz jsem dle odjednavky prinucen..vytvorit steak tartar..odebiram maso z reznictvi Lewis Ascot..ktere dodava masa na anglicky kralovsky dvur..nikoliv ze snobismu..pouze proto..ze zde mam 100procentni jistotu..ze masu bylo uchovavano v reguralnich podminkach..stejne o vejicich..etc....u takoveho rizikoveho jiddla opravdu nezbyva..nez si byti zcela jist dodavatelem..

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 23:30:55

velmi obecne ..si dokazi predstavit..ze zcela opominuti zakladnich principu bezpecne vyzivy dle HACCAP..pri podani navodu k vyrobe nebezpecne potraviny.kdy .muze byt jedinec ohrozen trestni sazbou v rozmezi jednoho az peti let..co financni pokutou..s odebranim licence..

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 23:15:06

jedina vyhrada k receptu..neni puvodni..a navic..tezko jeden z kazdeho uvedeneho receptu lze oznacit privlastkem :pravy:..ale tenhle se mi libi moc..opravdu..radim

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 23:05:16

ano..muzeme neco podebneho vytvorit ze sojoveho masa..ketchupu ..a dalsiho..ale..tezko to pak nazyvat tatarakem..u mne za jena s hevezdickou..:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 23:02:57

vseobecne..dle kucharova umu..a fantazie..nicmene pak alespon musime upustit od pojmenovani :steak tartar:..souhlasite>>??:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 22:48:44

ahojky florido..predne..s ohledem na celkovou financni situaci v evrope..kdy ..nakupujeme sice velmi kvalitni..prevazne argentinske steaky..prozrad mi..pls.kde je svickova levna..a ja tam prevedu moje restaurace..:-)..s ohledem na zamereni tvych otazek..nemohu jinak..nez ti dat dat kontact na moji(ci jinou)skolu vareni)..vareni je je radost..ale..jak to rici..je zde nutna jista mira empatie..a nekdy..by meli hoste pred ozvanim na party absolvovat kurs sebeobrany:-) ju??hezky dny preji..radim..s radou..nevar prilis casto..pokud mozno..nevar vubec..-

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 22:21:46

obecne..k varecce neni treba znalosti historie a dejepisu(nehlede na to,,ze jde pouze o nepodlozene hypotezy)..a bez dlouhych komentaru ...dve lzicky whisky..dodane do jidla..stejne jako krapet vina..ci jineho alkoholu..urceneho k dochuceni jidel..rozhodne nemohou financne zruinovat rodinny rozpocet..nebud zatvrzela vuci necemu pro tebe novemu..zkus pripravit slavnostni veceri..a zbytek lahve daruj manzelovi..a budes hvezdou dne..tydne..mesice..a roku..hezke dny..preje..radim :-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 22:11:42

jen mne napadlo..nakolik si tchyne na to jidlo videla..a uz vubec se neodvazuji domyslet..ze tam byl nejaky cerny umysl..cernejsi nez ten steak..jinak..probuh..nic takoveho uz nikdy nekonzumujte..v uvedenem prikladu ohrozojete opravdu sebe i rodinu..prosim..:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 22:08:22

jses statecnej..:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 22:07:42

pokud natolika lpis na rodinnych tradicich..budiz ti prano..nic nenamitam..jen..nikdy..nikdy..nepozvi manzela na veceri do slusne restaurace..i po letech zvyku..je zde riziko..ze by dostal chut na svezejsi kuchuni..:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 22:03:31

netusim..kde jsi levne nakupovala pravou svickovou..pokud mne pamet zcela neklame..stala okolo 90-ti korun za kilo.coz v dobach minulych byl docela peniz..nehlede na fakt..ze potiz byla prave v tom.ji vubec sehnat..tedy..pokud jssi nevyrustala v prominecni ci reznicke rodine..ze v systemech typu RAJ ci JEDNOTA..a jine..pokud si pamatuji nebyly..se vetsinou pripravoval ze zadniho..na cemz profitovali vedouci provozoven..a castecne i kuchari..
opravdu neminim polemizovat na tema prospesneho ohledne pouzivani rajcat v kuchyni..o tom neni pochyb a diskuze..nicmene ..zkusim namitku z jineho soudku..:-)ochutnejte Bloody Marry z cerstvych rajcat ...ci..z koncentratu..toliko k vyuzivani rajcat v kuchyni ..preji..aby jsi si vsechny chlapy udrzela zdrave..radim..:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 21:49:31

ani me se nevedlo vzdy nejlepe..verte mi..nicmene..zkuste vymenit vas tatarak jako chutovku k televizi za slavnostni chod..se svickami ..etc..ci dle vlastni fantazie..a verte..ze cele vasi rodine i i pri vyssich nakladech nejen ze bude chutnat..ale verim..ze takovou pochoutku za magickeho osvetleni oceni cela rodina..radim

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 21:44:17

jasne..za okurku by mne mistr zabil uz v prvaku..:-)

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 21:42:04

tohle je u mne za jedna s hvezdickou..bez dalsich komentaru..radim..\;-\0

Radim Mazanek (neověřeno)
23. 11. 2009 21:39:58

v podstate zde neni co namitnout..jen preji..dobrou chut..:-)

Wendy (neověřeno)
17. 11. 2009 00:15:08

Když děláte tatarák z vepřového, nebojíte se, že byste mohli takto dostat tasemnici? Může se někde maso špatně zkontrolovat...

ahojte, takze...protoze se v usa cpe kazdy kecupem, dava ho na vsechno od rana do vecera a v usa jsou ti nejtlustejsi lidi na svete, proto se rika, ze ve slusne kuchyni kecup nema co hledat. v usa maji strasne moc ruznych a lacinych, nezdravych kecupu. ja jsem si kecup delala sama a ten byl vynikajici! ze zeleniny a zralych rajcatek!
a olivovy olej rozhodne zlepsi a zjemni chut tataraku! verim, ze i u "heinz" se najde dobry kecup, ale neni nad doma vyrobeny a zdravy.

George (neověřeno)
9. 11. 2009 22:23:04

Pravý tatarák - Steak Tartare.
Ingredience:
Ingredience:
600 g syrového hovězího ze svíčkové, kýty, nebo nízkého roštěnce (maso musí být dobře odleželé, jako je angus hovězí)
mořská sůl a čerstvě pomletý pepř podle chuti,
Tabasco omáčka,
špetka kayánského pepře,
4 žloutky,
4 lžíce na jemno posekané cibule, nejlépe sladké, nebo španělské,
4 lžíce slitých posekaných kaparů,
4 lžíce petrželky posekané,
pikantní dijonská hořčice, nebo podobná,
olivový jemný olej,
citron nakrájený na plátky,
Worcestershire omáčka
Popis přípravy:
Příprava:
Maso uškrábeme nožem tak, aby v něm nebyly žádné kůžičky, tuk a žilky. Pak maso sekáme nožem po 1/4 hodiny, aby vznikla jemná masová kaše.
Potom maso osolíme, opepříme, ochutíme Tabasco omáčkou, špetkou Kayánského pepře a vše rozdělíme na 4 porce. Z masa vytvarujeme bochánky a pomocí namočené lžíce do studené vody uděláme doprostřed důlky do kterých vložíme syrové žloutky. (někdy se žloutky nechají v půlskořápce)
Bochánky položíme doprostřed talířů a dokola na jejich okraj rozdělíme cibuli, kapary a petrželku.
Zvlášť podáváme citronové plátky, Worcerstershire omáčku, hořčici a olej.
TIP: Každý stolovník si umíchá biftek (zamíchá do masa žloutek a ochucení) podle své chuti. Je dobré to nepřehnad s ingrediencemi, aby se vychutnalo maso! Někdy se přidává kmín, mletá paprika, nebo jiné koření atd.
Doporučená příloha:
Česnekové topínky z bagety, nebo žitného chleba. G.

George (neověřeno)
9. 11. 2009 22:09:58

No tak vážení existuje přeci norma na Tatarský biftek a popis jeho přípravy! Všechno ostatní je něco jiného než ten zmiňovaný Tatarský bigtek. G.

hela (neověřeno)
9. 11. 2009 21:28:15

ja teda dělám tataráky už 32let,ale okurek dát do tataráku,to zkazí chut celé té dobroty.zkuste přidat spíše trochu nasekané kapary.za tu okurku by mě asi mistr v učení zabil.komu chutnají,at si ji třeba smlsne k tomu.helča

My mame tatrak aspon 1x mesicne[u nas je svickova hodne lacina], ale okurku jsem nikdy nedavala anikmin, to muze byt dobry. Kdyz jsme bydleli v Rakousku tak tam to taky delali z veprovyho, ale neni yo ono. Jo a jeste jsem chtela rict proc do,toho davat olej? Ja myslela ze ten olej budes mit na topinky, ale pak jsem videla ze ho davas do masa??

Vladka (neověřeno)
22. 10. 2009 18:12:18

Panu kuchaři Radimovi, jako máma od čtyř dětí jsem si s manželem taky občas chtěla pochutnat na tataráčku a jelikož jsme také z těch kdo nedosahují průměrného platu i když makáme, mohu vás ujístit, že výborný tataráček uděláte i z odblaněného libového vepřového plecka. C

Hančí (neověřeno)
4. 10. 2009 04:38:59

Musím se přidat..My tatarák děláme růčo,škrábeme nožem, ze zadního a to už celá porevoluční léta, samo je ze svíčkové lepší, ale kde na to dneska brát??Jóó,za mýho mládí,se dělal jedinně ze svíčkový,to je pravda,ale taky nestála ještě tolik.A jednou za čas si to mohl dovolit opravdu každý.Dnes bohužel už nééé.
A 20 dkg pro rodinu??No nevím,my jsme tři,ale to by asi opravdu nestačilo!!!Tak leda jako pamlsek...
A ke kečupu!!Pokud se bere kvalitní,bez konzervantů,(my našli jedině Spak,Heinz už je taky proti dřívějšku doplněn sojovkou)je velice zdravý a hlavně pro muže,obsahuje totiž velké množství lykopenů,které se neničí vařením a velice chrání prostatu před zhoubnými nádory- viz odkaz
http://martinek-sevcik.blog.cz/0907/rajcata-zdroj-vitaminu
Takže já cpu kečup všude, kam to jen jde a kam se jen trochu hodí, čím víc tím líp.Ať si říká, kdo chce, co chce!!!!!!
protože já chci mít ty mé oba chlapy zdravé!!!!:)Hančí

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.