Medovník
Ivana
Doba přípravy
100 minut
Obtížnost

Medovník

Medovník
Average: 4.6 (57 votes)

Ingredience

těsto na placky:
45 dkg hladké mouky
18 dkg moučkového cukru
18 dkg másla
1 vejce
1,5 lžičky jedlé sody
6 zarovnaných lžic medu
4 lžíce smetany
1 lžička kakaa (kvůli obarvení těsta, ale nemusí být)
Krém:
7 dkg umletých vlašských ořechů
20 dkg másla
1 sladké zahuštěné kondenzované mléko 397 g
sirup:
2,5 lžíce cukru krystal
1,5 dl převařené vody
50 ml rumu (jestli-že kvůli dětem budete dávat rumové aroma, nezapomeňte dát víc vody)
Reklama

Postup přípravy

  1. těsto na placky:
  2. Nad párou v misce šleháme (cca 5 min) máslo, cukr, vejce, med a smetanu. Budeme mít krém, který nebude hustý. Do mísy si vysypeme mouku, smícháme s jedlou sodou a přidáme teplý krém. Vypracujeme těsto, které můžeme na pět kousků (cca 19 dkg) rozdělit hned, nebo si ho odvažovat před válením placek. Těsto není tuhé. Přikryjeme ho a necháme asi pět minut odpočinout. Oproti minulému receptu jsem zjistila, že ho nemusíme dávat do lednice, protože těsto tuhne a pak nejde vyválet.
  3. Těsto mějte stále zabalené, oschlo by.  Na pečícím papíře si vyválíme placku cca 2-3 mm silnou a vykrojíme kolo o průměru 22 cm.Těsto si můžeme podsypávat a kdyby se vám zdálo hodně řidké, stačí ho nechat trochu déle odpočívat. Zbytky těsta si upečeme nakonec a použijeme na posyp. Vykrojené kolo si přeneseme i s papírem na plech a upečeme v předehřáté troubě na 180 st. cca 4 min. Upečené si necháme vystydnout na papíře. Bude se nám s ním potom dobře manipulovat. Takto upečeme všechny placky.
  4. Připravíme si krém:
  5. Zahuštěné mléko, (plechovku vaříme den předem buďto 2 hodiny ponořenou ve vodě, nebo 1.hodinu v papiňáku a vznikne zkaramelizované mléko. Vyskytly se hlasy, že stačí v papiňáku 30 minut, já to zkusila a trochu to zkaramelizovalo a protože hodně zkaramelizované je chuťově lepší tak já to prostě vařím hodinu. NEOTEVÍRÁME TEPLÉ !!!! Plechovka by vystříkla). POZOR, POZOR, už je k dostání salko karamel a já jsem s ním moc spokojená.
  6. Vše utřeme dohromady , ale nenechávejte to moc ztuhnout, protože potom se krém špatně roztírá a stahuje hodně vršek těsta. Sice to nevadí, ale s méně ztuhlým krémem se pracuje lépe.
  7. A JDEME NA TO
  8. Spodní placku potřeme sirupem jenom zvrchu (na každou natíranou plochu vypotřebuji cca 20 ml sirupu), natřeme krém (před natíráním si krém rozdělíme na čtyři stejné díly a jeden menší, kterým nakonec potřeme celý medovník) a než přiložíme další placku, tak jí potřeme sirupem zespodu a po přiložení i zvrchu. Takhle dáme na sebe PĚT placek. Krém při natírání stahuje místy vršek z těsta, ale vůbec nevadí!!! Stáhnuté kousky rozetřete  i s krémem. Sirup vypotřebujeme téměř všechen. Pamatujte na to, že když to budete mít málo namazané sirupem, bude to tužší. Krémem lehce namažeme taky vršek a strany. Rozsekáme 3 dkg vlašských ořechů a 5 dkg z upečené placky (zbytek si snězte) a tím posypeme strany a vršek medovníku. Takhle připravený medovník už můžeme jíst za 24 hodin, ale samozřejmě ho můžete nechat uležet déle.
  9. Příprava, pečení a dokončení jde v pohodě zvládnout za cca 85 minut. Samozřejmě nepočítám vaření karamelu.
  10. Můžete ho udělat z dvojité dávky:
  11. vyválíte na pečícím papíře 6 plátů o velikosti 35×22 cm a z odkrojených kousků upečeme malý plát, kterým posypete hotový medovník.

Fotografie čtenářů

Uvařili jste tento recept? Pochlubte se nám i našim návštěvníkům :-)

Nahrání fotografie či přidání komentáře je možné po registraci.

Podobné recepty

Reklama
ivana.m
16. 3. 2017 21:44:07

In reply to by Zdenka Janku (neověřeno)

Dobrý večer paní Zdenko, určitě si placky upečte dopředu a klidně i čtyři dny. Jenom je při uchovávání proložte třeba pečícím papírem a zabalte do fólie. Takhle je klidně nechávám v kuchyni a je to v pohodě.Já si klidně i ten krém připravuji dva dny dopředu. Ivana M

Zdenka Janku (neověřeno)
16. 3. 2017 07:37:33

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné upéct placky třeba 2 dny před slepováním a popř.jak je nejlépe uchovat? Moc díky Zdenka

Dobrý den Kristýnko, já jsem dělala z dvou dávek, spodní jsem nechala základ jako jsou placky tady a z další části jsem udělala dva patra. To si musíte rozdělit, ale krásně to drží. Udělejte třeba dva nebo tři medovníčky a až zatuhnoum, tak je dejte na sebe. A asi Vám zůstane trochu toho sirupu na potírání, tak se nelekejte. :-) Ivana M

Kristyna Sv.
11. 3. 2017 20:14:24

Dobrý den, chci se zeptet jestli by šel udělat dvoupatrový medovník. Hledala jsem na něj recept, ale nenašla! Chtěla bych ho udělat mamince k narozeninám, ale nevím jak!! Budu ráda za každou radu

Elven
12. 2. 2017 01:28:34

Dobrý večer, tak jsem poprvé zkusila medovník a péct vůbec poprvé..Musím říct, že mi zbylo spoustu namíchaného rumu(snad to nebude problém) a nějak se mi spekly spodní části(příště to zkusím lépe vychytat). Tak se trošku bojím, aby to přes noc změklo a nevylámu si na tom zuby :D
každopádně, skvěle popsaný recept a to video je super! ( to se dělalo skoro samo) :-)

Danuta (neověřeno)
27. 12. 2016 22:34:23

Dobrý den,
Nevím zda uz se tu někdo na to samé neptal ale jaká je trvanlivost takového dobrého medovniku? Vydrží v lednici týden? A mohu udělat i jiný tvar nez kulatý, třeba obdélník? Jinak děkuji za skvělý videorecept a přeju hodně štěstí a mnoho dobrých receptu do nového roku :-)

akrim
12. 12. 2016 13:36:52

Tentokrát jsme si nepouštěla video a pekla podle popisu. Stále mi zbývalo těsto, tak jsem musela nakonec video vyslechnout a hned jsem věděla, proč mi těsto zbývá.V popisu je 6 placek a ve videu se říká 5 placek

AĎULKA (neověřeno)
3. 12. 2016 19:51:01

Dobrý den, dnes jsem pekla svůj první medovník .Musím říct že naprostá pecka. Těsto šlo krásně vyválet, vůbec žádný problém. Moc děkuji za tento váš recept, je naprosto výborný!!! :-)

katerine
3. 11. 2016 09:57:50

Dobrý den Ivanko,
tak jsem včera udělala medovník dle Vašeho receptu :-) Zatím nevím jak chutná, neb odoláváme a necháváme ho uležet do zítřka, až ho přítel dostane k svátku :-) Ale chci moc poděkovat za skvělou instruktáž. Myslím, že napoprvé se mi docela povedl, pro příště už mám vychytávky co jsem udělala špatně atd. Foto přiloženo. jinak jsem si uložila spousty receptů na Vánoční cukroví, tak budu v prosinci přidávat další foto. Ještě jednou mockrát děkuji :-)

Kají (neověřeno)
14. 10. 2016 18:28:33

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat jestli je možné udělat těsto i BEZ VAJEC.

Předem děkuji :-)

Lolinka (neověřeno)
10. 10. 2016 18:14:25

dobry vecer, dlouho jsem na internetu hledala dobry recept na medovnik a dle komentaru soudim, ze tento bude opravdu dobry :-) jen se chci v par vecech ujistit :).. staci udelat si vse v jeden den a az hotovy medovnik dat do lednice do druheho dne? a co se tyce toho karameloveho salka, to se nemusi tedy vubec varit? A testa, tak cekam az mi naslehana cast schladne? Nez ji pridam do mouky?

dávám to hotové karamelové kondenzované mléko a máslo dle receptu. Může to být tím, že nedávám ty oříšky? (z důvodu alergie). Stalo se mi to i minule, proto sem to zkusila dát do toho mrazáku aby ten krém byl hustší, když sem to natírala tak to bylo dobré ale po chvíli to začalo stékat i když sem to švihla na chvilku do lednice po každém natření. nakonec sem dala celý dort rychle do mrazáku, ale stejně to skoro celé vyteklo tak sem ten krém aspon napatlala na boky. Ale i tak se těšíme:o)

ivana.m
4. 8. 2016 19:56:40

In reply to by Mija (neověřeno)

Dobrý den Mijo, to není možné a ještě když jste ho dala na chvíli do mrazáku, tak to by musel být hodně tuhý.
Dáváte salko karamel? Aby jste nedávala nějaké obyčejné kondenzované mléko. A jaký tuk do krému přišleháte? Hlavně dobře vážíte máslo?
Fakt se to snad nikomu ještě nestalo.
Já když je takovéhle vedro, tak namažu jednu placku, dám tak na 20 minut do lednice a je to ztuhlé a připravené na další vrstvu Obrázek odebrán. Ivana M

Mija (neověřeno)
4. 8. 2016 18:38:57

Dobrý den,
co dělám špatně, že mi krém vyteče ven, tentokrát sem ho nechala i chvíli v mrazáku aby byl tužší a stejně mi to zase vytéká:-( Děkuji.

ivana.m
21. 7. 2016 20:29:13

In reply to by Jana Novákova (neověřeno)

Paní Jano, taky se mě to už stalo. Já myslím že to bude tím pečením. Když budou placky víc upečené budou tvrdší. Ivana M

Dobry den, chtěla jsme se VAs zeptat, Vas medovnik jsem delalal uz několikrát ale ted poslední dobou když placky upeču nemam je tvrde ale mekke a medovnik pak není tak dobry nevite cim by to mohlo byt? Drive když sem packy upekla tak když vychladly byly tvrde.

Pamarie
21. 6. 2016 12:38:32

Ivance za super recept, podle vás medovník dělám už několik let. Až dnes mě napadlo, že bych vám mohla poslat obrázek. :-) Manžel má dnes narozeniny, takže až doslova na poslední chvíli mě napadlo mu udělat dort. Průměr 20 cm a placek bylo celkem 6. Čili je trošku vyšší. Jen mám jednu malou "vychytávku": ten sirup na dortové placky dostávám pomocí rozprašovače z čističe brýlí, který jsem si vymyla. Je to snadné, rychlé a rovnoměrné. :-) Doporučuji.

Petra Davidová (neověřeno)
25. 3. 2016 12:36:12

Děkuji za perfektní video, které paní velmi hezky a srozumitelně komentuje. Minule sem udělala tu chybu, že jsem jela podle receptu, byla jsem líná čekat, a tak jsem do horkého těsta přidávala mouku, aby to šlo válet, no a výsledek, medovník byl tvrdý jak podešev :-) Zítra ho budu dělat znova, a už doufám, že se mi díky videu povede. JEŠTĚ JEDNOU DÍKY !!!!

Dobrý den, tak to máte pravdu že je sytý :-) Zkuste také medovník ze žitné mouky a já klidně dávám místo ní i hladkou obyč. má jiný postup, jinou náplň a je vynikající :-) Ivana M

Djn (neověřeno)
24. 3. 2016 09:25:44

Když medovník, tak jedině tento! Vždy se povede a vždy chutná. Je velmi sytý. Díky za recept a za video.

Dobrý den, moc děkuji za recept. Můj vnuk už dávno toužil po medovníku, ale my jsme vegetariáni a nepoužíváme ani vejce. Tak jsem to zkusila bez něj, i tak jsem měla velký úspěch, medovník byl moc dobrý a přestože neumím žádné ozdobné dorty, moc dobře i vypadal. Už jsem ho dělala několikrát, dnes jsem zrovna dávala odkaz na recept a vaše stránky. Jen možná bych si dovolila maličkou drobnost, když vyvaluji těsto na pečicím papíře, válím ho přes fólii co je na balení potravin a svačin a není s tím žádný problém. Zdravím všechny kuchařinky Miluš.

ivana.m
10. 3. 2016 19:42:33

In reply to by petruše123 (neověřeno)

Petruše zdravím, já už jiné nekupuji. Nemusíte ho vařit, sice je o malinko dražší, ale když je někde akce, koupím si jich víc. Hlavně aby bylo na obalu napsáno že je to karamelové, protože já jsem se jednou spletla a koupila normální a na obalu bylo něco hnědě namalovaného, no stane se :-) Jinak je více výrobců a já prostě vždy koupím co mají.
Ivana M

petruše123 (neověřeno)
10. 3. 2016 14:13:50

dobrý den...dnes jsem viděla váš videorecept a dodal mi odvahu konečně vyzkoušet náš tak oblíbený medovník.chci se zeptat-píšete že už se vyrábí i karamelové salko a že jste s ním spokojená-to už se nevaří tak jako to normální nebo ano?děkuji za odpověd

Ter (neověřeno)
6. 3. 2016 21:01:54

Výborný recept! povedl se na první pokus a jsem opravdu nadšená! Určitě nepeču naposledy, za tu práci to stojí :-)

Markéta Řídká (neověřeno)
29. 2. 2016 11:35:09

Dobrý den, recept je výborný a mocinky za něj děkuji. Jenže , když jsem upekla zapoměla jsem si ho zvážit a potřebuji vědět kolik asi má hotový. Bzla by tu nějaká dobrá duše, co si jej zvážila a písla by mi sem váhu. Předem děkuji jak za odpověď tak za skvělý recept

Dobrý den, podařilo se mi udělat medovník bez sirupu.. Vzpomněla jsem si na něj až když jsem pomatlávala celej dort krémem... Tak jen doufám, že bude jedlej.. manžel má dnes narozeniny, tak to ani nestihne odlezet.. no tak snad se zadaří i bez sirupu a nebudeme na něj potřebovat vidličku a nůž... Obrázek odebrán.

Nepřihlášený (neověřeno)
21. 12. 2015 17:08:22

Já jsem ho dělal poprvé a s těstem se dobře pracovalo. Jedině mám strach, aby změknul. Protože jsem neměl injekční stříkačku tak jsem potíral od oka. No uvidíme, protože mi nějaký sirup zbyl. Jinak super recept.

Lena (neověřeno)
25. 11. 2015 11:50:20

Medovník dělám pokaždé podle vás a vždycky je senzační. Už můj první medovník všem moc chutnal a nikdo mi nechtěl věřit, že jsem ho předtím nedělala. Moc moc děkuju za recept. Mějte se krásně

Přidat komentář

Omezené HTML

  • Povolené HTML značky: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.